Cum se conectează o bandă LED

Odată cu apariția lămpilor cu LED-uri, a devenit posibilă diversificarea iluminării apartamentelor și a caselor. Și când a venit cu o bandă flexibilă atașată la aceste LED-uri mici, care poate lumina in diferite culori, și chiar schimba treptat culoarea, este nevoie doar de o fantezie: pentru a conecta benzi cu LED-uri - o chestiune simplă. Odată ce ați efectuat operația, puteți să o repetați fără dificultate.

Ledurile LED sunt monocrome și versatile - își schimbă culoarea cu ajutorul panoului de control

Ledurile LED sunt monocrome și versatile - își schimbă culoarea cu ajutorul panoului de control

Tipuri și tipuri

Înainte de a conecta banda LED este necesar să înțelegeți tipurile și marcajele acestora. Deci, nu veți fi în neregulă cu alegerea sursei de alimentare și calculați cu exactitate intensitatea necesară a luminiscenței, lungimea benzii și alți parametri.

Culori și tipuri de luminiscență

Probabil ați observat că benzile cu LED-uri diferă în funcție de tipul de strălucire. Acestea sunt:

 • Monocrom. Ele sunt asamblate din elemente de tip SMD, dau o anumită culoare. Marcajul indică litera inițială a ortografiei culorilor englezești:
  • LED-W-SMD - alb (poate fi cu o nuanță de albastru sau galben, numit și lumină caldă sau rece)
  • LED-R-SMD - roșu,
  • LED-B-SMD - albastru,
  • LED-G-SMD - verde.
 • Universal. RGB marcate - dau diferite nuanțe în funcție de comanda de la panoul de control. Ele lucrează împreună cu controlerul și cu panoul de comandă.

Cele mai solicitate în iluminarea interioarelor sunt panglicile din cristale monocrom - monocrome. Schimbarea constantă a culorilor este prea tensionată, nu permite să vă relaxați. Aceasta este iluminarea, nu lumina. Prin urmare, benzi universale sunt folosite pentru a crea publicitate, pentru a evidenția autoturismele - unde trebuie să atrageți atenția. La decorarea interioarelor se aplică în principal benzi SMD.

Gradul de protecție

Având în vedere că amploarea panglicelor LED este extinsă, gradul de protecție poate fi diferit. Pentru încăperile uscate se realizează un strat convențional deschis - fără acoperire protectoare. Există apă rezistentă - acestea pot fi folosite în camere umede - în bai, de exemplu. Sunt inundate cu un strat de lac. Există o altă opțiune - rezistentă la umiditate. Sunt sigilate într-o incintă închisă și pot fi montate direct în apă - într-un acvariu, într-un iaz sau piscină. Ele pot fi folosite și pentru iluminatul exterior.

Bande etanșe pentru iluminarea acvariilor, a bazinelor sau iazurilor ornamentale

Bande etanșe pentru iluminarea acvariilor, a bazinelor sau iazurilor ornamentale

Pentru stylingul mașinilor în aer liber, benzile LED sunt cele mai des folosite, plasate într-un tub transparent de polimeri. Protejează nu numai de pătrunderea umezelii, dar și de deteriorarea mecanică, dar și costul acestora este mai mare.

Dimensiunile LED-urilor, luminozitatea și densitatea lor

Să ne uităm la dimensiuni. Dacă luați câteva benzi, puteți vedea că sunt realizate din diode emise de lumină de diferite mărimi. În plus, acestea sunt situate uneori dens în apropierea celuilalt, în unele - la o distanță destul de decentă, și există, de asemenea, benzi cu LED-uri pe două linii.

Cele mai populare dimensiuni ale LED-urilor

Cele mai populare dimensiuni ale LED-urilor

Dimensiunile elementelor nu sunt dificil de deosebit pe plan extern, ci cum să înțelegem acest lucru prin etichetare. Dimensiunile sunt afișate în cifre care se află după literele care indică tipul de LED-uri. De exemplu, LED-R-SMD3528 (roșu) și LED-RGB3528 (universal) asamblate dimensiune element de 3,5 * 2,8 mm, cu LED-G-SMD5050 (verde) și LED-RGB5050 (universal) - 5.0 * 5,0 mm.

Acestea sunt cele două tipuri cele mai comune, deși sunt mai mari, 56 * 30 mm, și, de asemenea, mai mici - 20 * 20 mm.

Cu cât dimensiunea cristalului este mai mare, cu atât este mai mare intensitatea luminii pe care o dau. Pentru cristalele monocrome, indicii sunt:

 • dimensiunea 3.2 * 2.8 mm produce un flux de lumină de 0.6 până la 2.2 lm;
 • dimensiune 5.0 * 5.0 mm - de la 2 la 8 lm.

LED-urile universale cu aceleași dimensiuni au o intensitate mai mică: într-un caz sunt sigilate trei cristale mici de diferite culori, astfel încât intensitatea luminii RGB este mai mică:

 • 3,2 * 2,8 mm randamente 0,3 - 1,6 lm;
 • dimensiune 5.0 * 5.0 mm - de la 0.6 la 2.5 lm.

Toate valorile sunt date pentru cristale fără acoperire protectoare. Oricare dintre ele reduce intensitatea luminiscenței și acest lucru trebuie luat în considerare la calcularea strălucirii luminiscenței.

Calcularea lungimii

Deasupra a fost o chestiune a fiecărei diode separate de emisie de lumină pe o bandă, iar pe o bandă este o mulțime de ei și ei se stabilesc cu diferite densități, în consecință, pentru a da un flux de lumină de intensitate diferită. Numărul minim de cristale pe metru este de 30 de bucăți, cea mai mare densitate într-un rând este de 120 buc / m, în două rânduri - 240 buc / m.

În funcție de numărul de cristale, intensitatea totală a luminiscenței și consumul de energie electrică variază. Pentru confortul calculării intensității luminoase și a parametrilor electrici necesari, datele tehnice sunt tabele.

Tabel de banda LED-uri de putere

Tabele de benzi LED de putere cu densitate diferită de instalare a LED-urilor

Din acest tabel, puteți stabili cât timp este necesară o bandă pentru iluminarea din spate. De exemplu, doriți să evidențiați în cameră o strălucire de intensitate medie. Înlocuiți două lămpi incandescente cu câte 80 W fiecare. Este necesar să se organizeze un flux de lumină de aproximativ 140 W (două lămpi de 80 W nu vor da niciodată 160 W).

Dacă în acest scop, luați SMD3528 cu numărul de LED-uri 120 buc / m trebuie sa fie de aproximativ 5 metri benzi (iau cu o rezervă de 20%), SMD5050 o densitate de montare 60 buc / m este necesară 4-4,5 metri.

În general, banda cu LED-uri este vândută pe metru. Din fabrică, vine în bobine de 5 m și nu are nevoie întotdeauna de o bucată de această lungime. Prin urmare, este posibil să se taie suma necesară: pe liniile punctate care prezintă foarfecele. Strict de-a lungul acestor linii și poate fi tăiat.

Tăiați banda LED cu foarfece strict pe marcaj

Tăiați banda LED cu foarfece strict pe marcaj

Dacă foarfecele nu sunt desenate, atunci trebuie să existe o linie punctată. De asemenea, linia de tăiere poate fi determinată de prezența plăcuțelor de contact pe ambele părți ale liniei.

Conexiune cu benzi LED

Majoritatea benzilor LED funcționează pe tensiune de 12 V sau 24 V. În cazul în care rigla cristalelor este una, este necesară o putere de 12 V, dacă sunt două - 24 volți. Orice sursă de curent alternativ care emite o astfel de tensiune este potrivită: baterie, sursă de alimentare, baterie etc.

Schema de conectare a benzii LED la rețeaua de 220 V prin intermediul sursei de alimentare

Schema de conectare a benzii LED la rețeaua de 220 V prin intermediul sursei de alimentare

Pentru a conecta caseta la o rețea de uz casnic de 220V, aveți nevoie de un convertor sau adaptor (numiți și blocuri sau surse de alimentare, adaptoare).

Recent au fost benzi care pot fi conectate la o rețea de 220 V. Toate sunt etanșate în tuburi din plastic - 220 de volți nu mai este o glumă. Acestea sunt de asemenea tăiate de-a lungul liniilor planificate, conectate prin intermediul unui conector special, care este introdus în conductori. Un cablu cu un redresor încorporat (acesta este o punte diodă și un condensator) este conectat la conector.

Conectarea unei benzi LED speciale la rețeaua de 220V

Conectarea unei benzi LED speciale la rețeaua de 220V

Această bandă diferă de cea obișnuită în acele mici secțiuni (20 bucăți). Cu LED-uri nu sunt conectate în serie, dar în paralel, de asemenea, astfel încât diodele sunt direcționate unul spre celălalt. Din acest motiv, avem tensiunea necesară de 220 volți sau cam asa ceva. Curentul alternativ este transformat într-un curent constant prin intermediul unei punți diode, iar pulsația este stinsă de condensator.

Schema de conectare a benzii LED fără alimentare cu energie

Schema de conectare a benzii LED fără alimentare cu energie

În principiu, această bandă poate fi colectată de la cea obișnuită, însă va fi necesară o izolare: atingerea unui element conectat la o rețea de uz casnic fără adaptor este plină de consecințe grave.

Cum se conectează mai multe benzi LED

Fiecare dintre benzi, în funcție de modulele utilizate și de numărul de elemente pe metru, consumă o cantitate diferită de curent. Parametrii medii sunt indicați în tabel. Știind cât timp doriți să montați lumina de fundal, puteți selecta adaptorul care va scoate curentul necesar.

Tabelul consumului de curent prin benzi LED alimentate de la 12 V

Tabelul consumului de curent prin benzi LED alimentate de la 12 V

Uneori, lungimea necesară a benzii depășește 5 metri - atunci când este necesar să se lumineze camera din jurul perimetrului. Chiar dacă sursa de alimentare poate furniza curentul necesar, două sau mai multe benzi de cinci metri nu pot fi conectate în serie. Lungimea maximă admisă a unei ramuri este de 5 metri care intră în bobină. Dacă îl măriți conectându-l pe cel de-al doilea în serie, piesele primei benzi vor trece un curent de mai multe ori mai mare decât cel calculat. Acest lucru va duce la o eșecare rapidă a elementelor. Traseul poate chiar să se topească.

Dacă puterea sursei de alimentare este astfel încât mai multe benzi să poată fi conectate la ea, conductorii separați sunt trași la fiecare dintre ele: circuitul de conectare este paralel.

Cum se conectează mai multe benzi LED la o singură sursă de alimentare

Cum se conectează mai multe benzi LED la o singură sursă de alimentare

În acest caz, este convenabil să amplasați unitatea de alimentare în mijloc, de exemplu, într-un colț și din acesta - două benzi pe ambele părți. Dar este adesea mai ieftin să cumperi câteva adaptoare mai puțin decât un adaptor mai puternic.

RGB conexiune prin intermediul controlerului

Sursa de alimentare este conectată mai întâi în serie, apoi controlerul. Între ele sunt conectați prin două fire. De la controler există deja 4 conductori, care sunt crescuți în zonele de contact corespunzătoare ale benzii RGB.

Conectarea benzii RGB LED prin intermediul controlerului

Conectarea benzii RGB LED prin intermediul controlerului

Ca și în casetele monocrome, în acest caz lungimea maximă admisă a unei linii este de 5 metri. Dacă este necesară o lungime mai lungă, atunci două plăci de fire sunt trimise de la controler la 4 bucăți fiecare, adică sunt conectate în paralel. Lungimea firelor poate fi diferită, dar mai rațional, astfel încât sursa de alimentare și controlerul să fie în mijloc, iar în laturi există două ramuri de iluminare.

Modalități de conectare

Conectarea benzii LED la sursa de alimentare este în serie. Prin urmare, acordați atenție polarității: conectați "+" numai la același pol și "-" - la minus.

La capătul benzii, care vine pe rolă cositorite firele. Dacă monocrom strălucire, două conductoare - "+" și "-", în multicolor 4 - unul comun „plus» (+ V) și trei culori (R - roșu, G - verde, B - albastru).

Bobinele în stare pură

Bobinele în stare pură

Dar nu aveți nevoie întotdeauna de o bucată de 5 metri. segmente mai scurte sunt adesea necesare. Taie banda de-a lungul liniilor.

Linii de tăiere pe benzi LED

Linii de tăiere pe benzi LED

În fotografie veți vedea zonele de contact de pe ambele părți ale liniei de tăiere. Pe fiecare bandă sunt semnate, deci este dificil să fii confuz când te conectezi. Pentru a face chiar mai ușor, utilizați conductori de diferite culori. Va fi mai vizibil și nu veți fi confuz.

conectori

Puteți conecta banda LED fără lipire. Pentru aceasta, există conectori speciali. Acestea sunt dispozitive special concepute - carcase din plastic care asigură contactul adecvat. Există conectori: