Betegnelse af elektriske komponenter i kredsløb

For at forstå, hvad der er specifikt tegnet i diagrammet eller tegningen, skal du kende afkodningen af ​​de ikoner, der er på den. Denne anerkendelse kaldes også læsningstegninger. Og for at lette denne lektion har næsten alle elementer deres egne konventionelle ikoner. Næsten, fordi standarderne ikke er opdateret i lang tid, og nogle elementer trækker som de kan. Men for det meste er symbolerne i de elektriske diagrammer i de normative dokumenter.

Betegnelsen af ​​elektriske elementer på kredsløbene: lamper, transformatorer, måleinstrumenter, basiselementbasen

Legende i elektriske kredsløb: lamper, transformatorer, måleinstrumenter, basiselement base

Normativ base

Der er omkring et dusin variationer af elektriske kredsløb, antallet af forskellige elementer, der kan findes der, beregnes i tiere, hvis ikke hundredvis. For at lette anerkendelsen af ​​disse elementer indføres fælles symboler i elektriske kredsløb. Alle regler er foreskrevet i GOSTs. Disse standarder er mange, men de grundlæggende oplysninger er i følgende standarder:

Normative dokumenter, hvor de grafiske betegnelser af elementbasis af elektriske kredsløb

Normative dokumenter, hvor de grafiske betegnelser af elementbasis af elektriske kredsløb

At studere GOST'er er nyttig, men det kræver tid, som ikke alle har i tilstrækkelig mængde. Derfor vil vi i artiklen give notationen i elektriske kredsløb - grundelementet til oprettelse af tegninger og ledningsdiagrammer, kredsløbsdiagrammer for enheder.

Betegnelse af elektriske komponenter i kredsløb

Nogle eksperter har nøje kigget på diagrammet, kan sige, hvad det er, og hvordan det virker. Nogle kan endda straks afhente eventuelle problemer, der måtte opstå under driften. Det er enkelt - de kender kredsløb og elementbase godt, og de er også velorienterede i kredsløbselementernes symboler. Denne færdighed er opnået gennem årene, og for "dummies" er det vigtigt at huske de mest almindelige i begyndelsen.

Betegnelsen af ​​en lysdiode, en zener diode, en transistor (af forskellig type)

Betegnelsen af ​​en lysdiode, en zener diode, en transistor (af forskellig type)

Elektriske paneler, skabe, kasser

På elforsyningssystemerne til huset eller lejligheden vil der være tegn på det elektriske panel eller skab. I lejlighederne er der i grunden en terminal enhed, fordi ledningerne ikke går længere. I huse kan man oprette et forgreningsskab med elektrisk kabinet - hvis derfra kommer en rute til at dække andre bygninger, der ligger en smule fra huset - et bad, et sommer køkken, et gæstehus. Disse andre symboler er i det følgende billede.

Betegnelse af elektriske elementer på ordningerne: frysere, skærme, konsoller

Betegnelse af elektriske elementer på ordningerne: frysere, skærme, konsoller

Hvis vi taler om billeder af "fyldning" af elektriske klapper, er det også standardiseret. Der er konventionelle notater til RCD'er, afbrydere, knapper, strøm- og spændingstransformatorer og nogle andre elementer. De er angivet i følgende tabel (i tabellen to sider, klik på ordet "Næste")

nummer navn Billede på diagrammet
1 Automatisk omskifter (automatisk) oboznachenija-v-shemah-3
2 Knivkontakt (lastkontakt) oboznachenija-v-shemah-3-1
3 Termisk relæ (overophedningsbeskyttelse) oboznachenija-v-shemah-3-2
4 RCD (beskyttelsesafbryder) oboznachenija-v-shemah-3-3
5 Differentialemotor (diffracto) oboznachenija-v-shemah-3-4
6 sikring oboznachenija-v-shemah-3-5
7 Afbryder (sikringsomskifter) med sikring oboznachenija-v-shemah-3-7
8 Strømbryder med indbygget termisk relæ (til motorbeskyttelse) oboznachenija-v-shemah-3-6
9 Nuværende transformer oboznachenija-v-shemah-3-8
10 Spændingstransformator oboznachenija-v-shemah-3-9
11 Elektricitetsmåler oboznachenija-v-shemah-3-10
12 Frekvensomformeren oboznachenija-v-shemah-3-11
13 Knap med automatisk åbning af kontakter efter presning oboznachenija-v-shemah-3-12
14 Knappen med kontakter åbnes, når du trykker på igen oboznachenija-v-shemah-3-13
15 Knappen med en specialkontakt til at deaktivere (stop for eksempel) oboznachenija-v-shemah-3-14

Element base til ledningsdiagrammer

Ved udarbejdelse eller læsning af kredsløbet er også navne på ledninger, terminaler, jordforbindelse, nul osv. Nyttige. Dette er noget, der simpelthen er nødvendigt for en nybegynder elektriker eller for at forstå, hvad der er afbildet i tegningen, og i hvilken rækkefølge dets elementer er forbundet.

nummer navn Betegnelse af elektriske komponenter i kredsløb
1 Fase leder oboznachenija-v-shemah-4-1
2 Neutral (nul arbejder) N oboznachenija-v-shemah-4-2
3 Beskyttelsesleder (jord) PE oboznachenija-v-shemah-4-3
4 Kombinerede beskyttelses- og nulledere PEN oboznachenija-v-shemah-4-4
5 Linje af elektrisk kommunikation, bus oboznachenija-v-shemah-4-5
6 Bus (hvis du skal markere det) oboznachenija-v-shemah-4-6
7 Dækbøjninger (lavet med lodning) oboznachenija-v-shemah-4-7

Et eksempel på at bruge ovenstående grafiske billeder er i det følgende diagram. Takket være de alfabetiske betegnelser er alt uden grafik forståeligt, men dobbeltarbejde i kredsløb har aldrig været overflødigt.

Et eksempel på et strømskema og en grafisk fremstilling af ledningerne på den

Et eksempel på et strømskema og en grafisk fremstilling af ledningerne på den

Billede af afsætningsmuligheder

På ledningsdiagrammet skal stikkontakterne og kontakterne være markeret. Typer af stik er mange - 220 V, 380 V, skjult og åben type installation, med forskellige antal "landing" steder, vandtæt osv. Tag betegnelsen for hver - for lang og intet. Det er vigtigt at huske, hvordan hovedgrupperne vises, og antallet af kontaktgrupper bestemmes af stregerne.

Betegnelse af stikkontakter på chetrezhah

Betegnelse af stikkontakter på tegninger

Stikkontakter til et enkeltfaset 220 V-netværk er angivet på diagrammerne i form af en halvcirkel med et eller flere opadragende segmenter. Antal segmenter - Antallet af udgange på et hus (i billedet nedenfor er en illustration). Hvis du kun kan sætte et stik i stikket, skal du tegne en linje op, hvis to - to osv.

Betingede betegnelser af stikkontakter i elektriske kredsløb

Betingede betegnelser af stikkontakter i elektriske kredsløb

Hvis du ser på billederne omhyggeligt, skal du bemærke, at det betingede billede til højre ikke har en vandret linje, der adskiller de to dele af ikonet. Denne funktion indikerer at den indbyggede stikkontakt, det vil sige at det er nødvendigt at lave et hul i væggen, installere en pude osv. Muligheden til højre er til åben installation. Et ledende substrat er fastgjort til væggen, og selve soklen er fastgjort til den.

Bemærk også, at den nederste del af det venstre skematiske billede er krydset af en lodret linie. Dette indikerer tilstedeværelsen af ​​en beskyttende kontakt, som er jordforbundet. Installation af stikkontakter med jordforbindelse er obligatorisk ved inkludering af komplekse husholdningsapparater som vask eller opvaskemaskine, ovn mv.

Betegnelse af en trefaset stikkontakt på tegningerne

Betegnelse af en trefaset stikkontakt på tegningerne

Med intet vil du ikke forveksle den konventionelle betegnelse af en trefaset stikkontakt (til 380 V). Antallet af opadgående segmenter er lig med antallet af ledere, der er forbundet til denne enhed - tre faser, nul og jord. I alt fem.

Det sker, at bunden af ​​billedet er sort (mørk). Dette indikerer, at stikkontakten er vandtæt. Sådanne sat på gaden, i lokaler med den hævede luftfugtighed (bade, puljer osv.).

Visning af kontakter

Skematisk betegnelse af omskiftere ser ud som en lille cirkel med en eller flere G- eller T-formede grene. Kraner i form af bogstavet "G" angiver kontakten til den åbne installation med bogstavet "T" - skjult installation. Antallet af vandhaner viser antallet af taster på denne enhed.

Betingede grafiske symboler for afbrydere i elektriske kredsløb

Betingede grafiske symboler for afbrydere i elektriske kredsløb

Ud over de sædvanlige, kan gennemskiftere installeres - for muligheden for at tænde / slukke en lyskilde fra flere punkter. Til den samme lille cirkel fra modsatte sider tegner to bogstaver "G". Dette er enkeltnøgle-gennemgangsknappen.

Hvad ser den skematiske repræsentation af de passerende kontakter ud?

Hvad ser den skematiske repræsentation af de passerende kontakter ud?

I modsætning til konventionelle switche, i disse, når der anvendes to-nøgle modeller, er der tilføjet en mere stang parallelt med den øverste.

Lamper og lamper

Deres betegnelser har lamper. Og fluorescerende lamper (fluorescerende) og glødelamper er forskellige. På diagrammerne vises endog armaturernes form og dimensioner. I dette tilfælde behøver du bare at huske, hvordan hver type lampe ser på diagrammet.

Billede af armaturer på diagrammer og tegninger

Billede af armaturer på diagrammer og tegninger

radioelement

Når man læser kredsløbsdiagrammerne for enheder, er det nødvendigt at kende symbolerne for dioder, modstande og andre lignende elementer.

Legenden om radioelementer i tegninger

Legenden om radioelementer i tegninger

Kendskab til betingede grafiske elementer hjælper dig med at læse næsten ethvert kredsløb - enhver enhed eller elektrisk ledninger. De nominelle dele af de krævede dele placeres sommetider ved siden af ​​billedet, men i store multi-element-ordninger registreres de i et separat bord. I det er bogstavsymbolerne for kredsløbselementerne og denominationerne.

Bogstavbetegnelser

Derudover har elementerne på diagrammerne betingede grafiske navne, de har bogstavbetegnelser og også standardiserede (GOST 7624-55).

Element navn på det elektriske kredsløb Bogstavbetegnelse
1 Switch, controller, switch I
2 Power Generator D
3 diode D
4 ensretter Bn
5 Hørbar alarm (klokke, sirene) Sv
6 knap Prince
7 Glødelampe L
8 Elmotor M
9 sikring etc.
10 Kontaktor, magnetisk starter K
11 relæ P
12 Transformer (autotransformer) tr
13 Plug Connector W
14 elektromagnet Em
15 modstand R
16 kondensator C
17 Induktorspole L
18 Kontrol knap Ku
19 Limit switch Ap
20 choker etc.
21 Telefonnummer T
22 mikrofon Mark
23 højttaler Gy
24 Batteri (elektrokemisk celle) B
25 Hovedmotor dg
26 Kølepumpe motor til

Bemærk, at der i de fleste tilfælde anvendes russiske bogstaver, men modstanden, kondensatoren og induktoren er betegnet med latinske bogstaver.

Der er en subtilitet i betegnelsen af ​​relæet. De er af forskellige typer, henholdsvis mærket:

  • nuværende relæ - RT;
  • strøm - RM;
  • spænding - PH;
  • tid - РВ;
  • modstand - pc;
  • Vejledende - RU;
  • mellemliggende - RP;
  • gas - RG;
  • med tidsforsinkelse - RTV.

Dybest set er disse kun de mest konventionelle symboler i elektriske kredsløb. Men de fleste af tegningerne og planerne kan du nu forstå. Hvis du har brug for at vide billederne af de sjældnere elementer, skal du studere GOSTs.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 + 1 =