Hoe de meter zelf te verbinden: eenfasig en driefasig

De ingebruikname of reconstructie van elektrische bedrading in een huis of appartement gebeurt zelden zonder een elektriciteitsmeter te installeren of te vervangen. Volgens de voorschriften kunnen alleen speciaal opgeleide mensen met de tolerantie voor gebruik in netwerken tot 1000 V het werk uitvoeren. Maar om alle elementen te installeren, sluit de meter aan op de belasting (elektrische apparaten), zonder stroomaansluiting, kunt u zelfstandig. Nadat het noodzakelijk is om een ​​vertegenwoordiger van de energieleverancier te bellen voor het testen, afsluiten en starten van het systeem. 

Een van de varianten van de zaak voor het aanrecht

Een van de varianten van de zaak voor het aanrecht

De meter aansluiten: regels en basisvereisten

Precies alle vereisten worden in de PUE voorgeschreven en de basisregels zijn:

 • Het moet worden geïnstalleerd met bescherming tegen de gevolgen van weersomstandigheden. Traditioneel gemonteerd in speciale dozen (dozen) van niet-ontvlambaar plastic. Voor installatie op straat moeten de dozen worden afgedicht en moet de mogelijkheid worden geboden om de metingen te bewaken (een glas tegenover het display hebben).
 • Vast op een hoogte van 0,8-1,7 m.
 • Het aansluiten van de meter is gemaakt met koperdraden, een doorsnede die overeenkomt met de maximale stroombelasting (staat in de specificatie). De minimum doorsnede voor aansluiting van een residentiële elektriciteitsmeter 2,5 mm(voor een enkelfasig netwerk is dit 25 A, wat tegenwoordig erg klein is).
 • De geleiders worden geïsoleerd gebruikt, zonder kronkels en takken.
 • Bij een enkelfasig netwerk is de datum van de teller niet ouder dan 2 jaar, met een driefasige meter - een jaar.

De locatie van de meter in gebouwen met meerdere appartementen wordt geregeld door het project. De meter kan op een overloop of in een appartement worden geïnstalleerd - in een schild. Als het in een appartement wordt geplaatst, is het meestal bij de deur.

Voltooiing van het ingangsscherm

Voltooiing van het ingangsscherm

Er zijn ook verschillende opties in een privéwoning. Als de paal op de binnenplaats staat, kun je de toonbank op de pilaar plaatsen, maar beter - binnenshuis. Als hij, volgens de vereisten van de energievoorzieningsorganisatie, op straat moet zijn, zet hem dan op de voorkant van het huis in een luchtdichte doos. Automatische machines die naar groepen consumenten (verschillende apparaten) gaan, worden in een andere doos in de kamer gemonteerd. Dit is ook een van de vereisten bij het installeren van elektrische bedrading in een privéwoning: de draden moeten visueel worden bekeken.

De teller op de paal instellen

De teller op de paal instellen

Om te kunnen werken op een elektriciteitsmeter, is er een invoerschakelaar of een automaat voor geplaatst. Hij is ook verzegeld, en er is geen manier om een ​​zegel op het apparaat te zetten, zoals op een aanrecht. Het is noodzakelijk om te voorzien in de mogelijkheid van een afzonderlijke afdichting van deze inrichting - om een ​​kleine doos te kopen en deze binnen de behuizingafscherming te monteren of afzonderlijk op de overloop te plaatsen. Bij het aansluiten van de meter in een privéwoning, zijn de opties hetzelfde: in een doos met een teller op straat (de hele doos is verzegeld), in een aparte doos in de buurt.

Hoe je elektriciteit van de pilaar naar het huis geleidt, lees hier.

Tellers met twee koersen en berekening van hun winstgevendheid worden hier beschreven.

Schema van eenfase-elektriciteitsmeter-aansluiting

De meters voor het 220 V-netwerk kunnen mechanisch en elektronisch zijn. Ze zijn ook onderverdeeld in single-rate en two-tariff. Vermeld onmiddellijk dat de verbinding van een willekeurige teller, inclusief een tweetarenteller, volgens hetzelfde schema is gemaakt. Het hele verschil in de "vulling", die de consument niet beschikbaar is.

Als we bij de terminalplaat van een éénfase-meter komen, zien we vier contacten. Het bedradingsschema staat op de achterkant van de afdekking van de aansluitingen en in de afbeelding lijkt alles op de onderstaande foto.

Hoe een eenfase-meter aan te sluiten

Hoe een eenfase-meter aan te sluiten

Als u het circuit ontcijfert, krijgt u de volgende verbindingsvolgorde:

 1. Fasedraden zijn aangesloten op klemmen 1 en 2. Bij 1 terminal komt de fase van de ingangskabel, vanaf de tweede is er een fase naar de consument. Tijdens de installatie is de eerste fase verbonden met de belasting, nadat deze is vastgelegd - de fase van de invoer.
 2. Op klemmen 3 en 4 is een neutrale (neutrale) draad verbonden door hetzelfde principe. Om het derde contact is de neutrale van de ingang, tot de vierde - van de consumenten (automaten). De procedure voor het verbinden van contacten is hetzelfde: eerst 4, daarna 3.

  Tips voor pinnen

  Tips voor pinnen

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  − 5 = 5