Hoe een gronding te maken in een privé huis, in het land

De werking van moderne huishoudelijke en computerapparatuur zonder aarding is beladen met het falen ervan. Op een groot deel van ons land, met name in landelijke gebieden, het transmissiesysteem van de oude generatie. In hen is de aanwezigheid van beschermende aarding niet voorzien of ze zijn in een zodanige staat dat ze eenvoudigweg niet voldoen aan de eisen van elektrische veiligheid. Daarom moeten de eigenaren zelf een privéhuis of een dacha gronden.

Wat geeft het

Beschermende aarding is noodzakelijk om de elektrische veiligheid in huis te garanderen. Als het apparaat op de juiste manier wordt uitgevoerd, lijkt het op een lekstroom, wat leidt tot de onmiddellijke werking van de aardlekschakelaar (schade aan de elektrische isolatie of aanraken van delen onder spanning). Dit is de hoofd- en hoofdtaak van dit systeem.

De tweede functie van aarding is zorgen voor de normale werking van elektrische apparatuur. Voor sommige elektrische apparaten volstaat de aanwezigheid van een beschermende geleider in de uitlaat (als dit wel het geval is). Het is noodzakelijk om rechtstreeks op de grondbus aan te sluiten. Hiervoor zijn er meestal speciale clips op het lichaam. Als we het hebben over huishoudelijke apparaten, is het een magnetron, een oven en een wasmachine.

De belangrijkste taak van aarding is om de elektrische veiligheid van een frequent huis te garanderen

De belangrijkste taak van aarding is om de elektrische veiligheid van een frequent huis te garanderen

Zeer weinig mensen weten het, maar een magnetron zonder directe verbinding met de "grond" tijdens de werking kan aanzienlijk voorkomen, waardoor het stralingsniveau levensbedreigend kan zijn. In sommige modellen is op het achterpaneel een speciale terminal te zien, hoewel er in de instructie meestal maar één zin is: "het is noodzakelijk om te aarden" zonder precies aan te geven hoe het moet worden gedaan.

Bij het aanraken van het lichaam van een wasmachine met natte handen, wordt vaak tintelingen gevoeld. Het is niet gevaarlijk, maar onaangenaam. Je kunt er vanaf komen door de "massa" rechtstreeks op de behuizing aan te sluiten. In het geval van een oven is de situatie vergelijkbaar. Zelfs als het niet "tweak", is de directe verbinding veiliger, omdat de bedrading in de unit in zeer moeilijke omstandigheden werkt.

Met computers zijn dingen nog interessanter. Door de aardingskabel rechtstreeks op het chassis aan te sluiten, kunt u de snelheid van internet meerdere keren verhogen en het aantal oponthoudingen minimaliseren. Dit is zo eenvoudig vanwege de directe verbinding met de grondbus.

Is het nodig om in het land of in een houten huis te gronden?

In de plattelandshuisjes is gronding verplicht. Vooral als het huis is gebouwd van brandbaar materiaal - hout of frame. Het is een onweersbui. Er zijn veel elementen in de dagdelen die bliksem aantrekken. Dit zijn putten, boorgaten, pijpleidingen die op het oppervlak liggen of die op een minimale diepte begraven zijn. Al deze objecten trekken bliksem aan.

In huisjes is de kans op een blikseminslag hoog

In huisjes is de kans op een blikseminslag hoog

Als er geen bliksemafleider en aarding is, is het krijgen van bliksem bijna gelijk aan een vuur. De brandweerkazerne is er niet, dus het vuur zal zich heel snel verspreiden. Daarom, in samenwerking met de grond, doe ook een bliksemafleider - minstens een paar meter lange staven bevestigd aan de rand en verbonden door een staaldraad met aarde.

Aardingssystemen van een privéwoning

In totaal zijn er zes systemen, maar er worden er maar twee in het individuele gebouw gebruikt: TN-S-C en TT. In de afgelopen jaren is het TN-S-C-systeem aanbevolen. In dit schema is de nulleider op het onderstation doof aan de aarde en heeft de apparatuur direct contact met de grond. Voor de consument worden de aarde (PE) en neutraal / nul (N) aangedreven door één geleider (PEN) en bij de ingang van het huis opnieuw verdeeld in twee afzonderlijke.

TN-S-C aardingssysteem

TN-S-C aardingssysteem

Bij een dergelijk systeem wordt een voldoende mate van bescherming geboden door automaten (aardlekschakelaars zijn niet verplicht). Nadeel - wanneer de PEN-draad wordt verbrand of beschadigd, verschijnt er een fasespanning in het huis tussen het huis en het onderstation op de grondbus, die op geen enkele manier uitschakelt. Daarom stelt de PUE strenge eisen aan deze lijn: er moet een verplichte mechanische bescherming van de PEN-draad zijn, evenals periodieke back-upaarding op de polen na 200 m of 100 m.

Niettemin voldoen veel stroomtransmissielijnen in landelijke gebieden niet aan deze voorwaarden. In dit geval wordt het TT-systeem aanbevolen. Dit schema moet ook worden gebruikt in vrijstaande open bijgebouwen met een aarden vloer. Ze kunnen gelijktijdig zowel de grond als de grond raken, wat gevaarlijk kan zijn met het TN-S-C-systeem.

Het systeem van het aarden van een woonhuis TT

Het systeem van het aarden van een woonhuis TT

Het verschil is dat de aardedraad van het schild afkomstig is van de individuele aardlus en niet van het transformatorstation, zoals in het vorige schema. Een dergelijk systeem is bestand tegen schade aan de beschermende geleider, maar vereist de verplichte installatie van een RCD. Zonder hen is er geen bescherming tegen elektrische schokken. Daarom definieert de PUE dit alleen als een back-up als de bestaande lijn niet voldoet aan de vereisten van het TN-S-C-systeem.

TT-aardingssysteem in een begrijpelijker beeld

TT-aardingssysteem in een begrijpelijker beeld

Het apparaat van aarding van het privé-huis

Sommige oude transmissielijnen hebben helemaal geen beschermende aarding. Ze moeten allemaal veranderen, maar wanneer dit gebeurt, is de vraag open. Als u in zo'n geval toch een aparte contour moet maken. Optie twee - om zelfstandig in een privé-woning of op het platteland te aarden, met uw eigen handen of de uitvoering van de campagne toe te vertrouwen. road dienst campagnes, maar er is een belangrijk pluspunt: Als tijdens het bedrijf er problemen zijn veroorzaakt door het niet goed functioneren van het aardingssysteem, schadeloos campagne, die de installatie maakt (moet worden gepreciseerd in het contract, aandachtig te lezen). In het geval van onafhankelijke uitvoering, is alles op jou gericht.

Aardend apparaat in een privé huis

Aardend apparaat in een privé huis

Het aardingssysteem van een privéwoning bestaat uit:

  • aardingspennen,
  • metalen banden, die ze combineren in één systeem;
  • lijn van de aardlus naar het schakelbord.

Wat te doen met aarding

Een metalen staaf met een diameter van 16 mm en groter kan worden gebruikt als pennen. En je kunt het anker niet nemen: het heeft een hard oppervlak, dat de stroomverdeling verandert. Ook wordt de steenachtige laag in de aarde sneller vernietigd. De tweede optie is een metalen hoek met planken van 50 mm. Deze materialen zijn goed omdat ze met een voorhamer in een zachte ondergrond kunnen worden geslagen. Om het makkelijker te maken, wordt het ene uiteinde verscherpt, op het tweede gelaste kussen, dat gemakkelijker te verslaan is.

Als staven kunnen worden gebruikt pijpen, hoek, metalen staaf

Als staven kunnen worden gebruikt pijpen, hoek, metalen staaf

Gebruik soms metalen buizen waarvan een rand is afgeplat (gelast) in een kegel. In het onderste gedeelte (ongeveer een halve meter van de rand) worden gaten geboord. Wanneer de grond uitdroogt, verslechtert de lekstroom aanzienlijk en kan pekel in dergelijke staven worden gegoten, waardoor de aarding wordt hersteld. Het minpunt van deze methode - het is noodzakelijk om putten te graven / te boren voor elke staaf - ze zullen niet in staat zijn om ze met een voorhamer tot de vereiste diepte te hameren.

Diepte van verstopping van pinnen

Pins-aardverbinding gaan in de grond onder het vriespunt diepte van tenminste 60-100 cm. In gebieden met droge zomers is het wenselijk dat de pennen ten minste gedeeltelijk in de natte grond. Aangezien hoeken worden voornamelijk staaf- of 2-3 m lang. Deze afmetingen voldoende contactgebied met de grond, waardoor normale voor suspensie lekstromen.

Wat kan niet worden gedaan

Het werk van beschermende aarding is om lekstromen over een groot gebied af te voeren. Dit komt door het strak contact van de metalen aardingspennen - pennen en strips - met de grond. daarom aardingselementen schilderen nooit. Dit vermindert de stroomgeleidbaarheid tussen metaal en aarde aanzienlijk, de bescherming wordt inefficiënt. Voorkom corrosie op de lasplaatsen kan roestwerende verbindingen zijn, maar geen verf.

Het tweede belangrijke punt: aarding moet een kleine weerstand hebben, en goed contact is hiervoor erg belangrijk. Het wordt geleverd door lassen. Alle verbindingen worden gelast en de kwaliteit van de naad moet hoog zijn, zonder scheuren, spelonken en andere defecten. Opnieuw letten we op: Aarding in een privé-huis kan niet worden gedaan op aansluitingen met schroefdraad. Na verloop van tijd oxideert het metaal, stort het in, vermenigvuldigt de weerstand, de bescherming verslechtert of werkt helemaal niet.

Gebruik alleen lasnaden

Gebruik alleen lasnaden

Het is zeer onredelijk om pijpleidingen of andere metaalstructuren in de grond te gebruiken als aardelektrode. Voor een tijdje werkt deze aarding in een privéwoning. Maar na verloop van tijd worden pijpverbindingen als gevolg van elektrochemische corrosie, geactiveerd door lekstromen, geoxideerd en vernietigd, de aarding blijkt niet-werkend te zijn, zoals de pijplijn. Daarom is het beter om dergelijke aardingsschakelaars niet te gebruiken.

Hoe het correct te doen

Laten we eerst kijken naar de vorm van de aardelektrode. De meest populaire - in de vorm van een gelijkzijdige driehoek, in de toppen waarvan verstopte pinnen. Er is een lineaire opstelling (dezelfde drie dingen, alleen-lijn), en een lus - (. Voor het gebied herbergt meer dan 100 vierkante meter) van de pennen zijn geslagen rondom het huis met een spoed van ongeveer 1 meter. De pennen zijn verbonden door metalen banden - metaalverbinding.

Het meest populaire model voor aardeschakelaars

Het meest populaire model voor aardeschakelaars

actie Procedure

Vanaf de rand van de blinde ruimte van het huis naar de installatieplaats van de pin moet ten minste 1,5 meter zijn. Op de geselecteerde site, graaf een greppel in de vorm van een gelijkzijdige driehoek met een zijde van 3 m. De diepte van de geul is 70 cm, breedte - 50-60 cm - om handig te koken. Een van de toppen, meestal dichter bij huis, is verbonden met het huis door een greppel met een diepte van minstens 50 cm.

Een greppel graven

Een greppel graven

Aan de bovenkant van de driehoek zijn pennen (een ronde staaf of een 3 meter lange hoek) verstopt. Boven de bodem van de uitgraving ongeveer 10 cm laten. Let op, de aardelektrode wordt naar de grond gebracht. Het is onder het maaiveld met 50-60 cm.

Aan de uitstekende delen van de staven / hoeken lassen metaalverlijming - strip 40 * 4 mm. De gecreëerde aardingsschakelaar met een huis is verbonden door een metalen strip (40 * 4 mm) of een ronde geleider (sectie 10-16 mm2). Een band met een gecreëerde driehoek van metaal is ook gelast. Wanneer alles gereed is, worden de lasplaatsen gereinigd van slakken, bedekt met een corrosiewerende verbinding (geen verf).

Lasstrip

Lasstrip

Na controle van de aardingsweerstand (over het algemeen mag deze niet hoger zijn dan 4 ohm), zijn sleuven bedekt met aarde. In de grond mogen geen grote stenen of bouwafval zijn, de grond is gelaagd gelaagd.

Bij de ingang van het huis wordt een bout aan de metalen strip van de aardelektrode gelast, waaraan de koperen geleider afzonderlijk is bevestigd (traditioneel is de kleur van de aardingsdraden geel met een groene strook) met een geleiderdwarsdoorsnede van ten minste 4 mm2.

Aarding van de output aan de muur van het huis

Aarding van de output aan de muur van het huis met een bout aan het uiteinde gelast

In het elektrische paneel is de aarding verbonden met een speciale bus. En, alleen op een speciaal gebied, gepolijst om te schijnen en ingevet met vet. Vanuit deze bus is "aarde" verbonden met elke lijn die in het huis wordt gefokt. En de bedrading van de "aarde" door een afzonderlijke geleider over de PUE is onaanvaardbaar - alleen als onderdeel van een gewone kabel. Dit betekent dat als u bedrading hebt die is verdund met tweedraadsdraden, u deze volledig moet wijzigen.

Waarom u geen aparte aarding kunt maken

Het opnieuw maken van de bedrading door het hele huis is natuurlijk lang en duur, maar als u zonder problemen moderne elektrische apparaten en huishoudelijke apparaten wilt bedienen, is dit noodzakelijk. Afzonderlijke aarding van bepaalde stopcontacten is inefficiënt en zelfs gevaarlijk. En dat is waarom. De aanwezigheid van twee of meer van dergelijke apparaten leidt vroeg of laat tot de uitvoer van apparatuur die is opgenomen in deze sockets. Het punt is dat de weerstand van de contouren afhangt van de toestand van de grond op elke plek. In sommige situaties is er een potentiaalverschil tussen de twee aardingsapparaten, wat leidt tot uitval van de apparatuur of elektrische schade.

Modulair pinnensysteem

Alle eerder beschreven apparaten - van verstopte hoeken, pijpen en kernen - worden traditioneel genoemd. Hun nadeel is een grote hoeveelheid landwerk en een groot gebied dat nodig is wanneer een aardingsapparaat is geïnstalleerd. Allemaal omdat een bepaald contactoppervlak van de pennen met de grond noodzakelijk is, voldoende om een ​​normale "stroom" van de stroom te verzekeren. De complexiteit kan ook worden veroorzaakt door de noodzaak om te lassen - anders kunt u de aardingselementen niet aansluiten. Maar plus dit systeem - een relatief lage prijs. Als u met uw eigen handen een traditionele gronding in een privéwoning maakt, kost dit maximaal $ 100. Dit is als je al het metaal koopt en betaalt voor lassen, en de rest van het werk gebeurt door jezelf

Set modulair aardingssysteem

Set modulair aardingssysteem

.

Enkele jaren geleden waren er modulaire plug-in (shtyrevye) -systemen. Dit is een set pennen die verstopt raken tot een diepte van 40 m. Dat wil zeggen, een zeer lange aardingsstaaf die naar diepte gaat, wordt verkregen. Fragmenten van de pen zijn met elkaar verbonden door middel van speciale klemmen, die ze niet alleen fixeren, maar ook een kwalitatieve elektrische verbinding bieden.

Plus modulaire aarding - een klein gebied en een kleinere hoeveelheid werk die nodig is. Vereist een kleine put met zijden van 60 * 60 cm en een diepte van 70 cm, een greppel die de aardingsschakelaar verbindt met het huis. De pinnen zijn lang en dun, het is niet moeilijk om ze naar een geschikte ondergrond te rijden. Hier komen we tot het grootste nadeel: de diepte is groot, en als je op weg bent om bijvoorbeeld een steen te ontmoeten, moet je opnieuw beginnen. En het uitschakelen van de staven is een probleem. Ze zijn niet gelast, maar of ze het juk wel of niet vasthouden, is een vraag.

Het tweede negatieve - een hoge prijs. Samen met de installatie kost je een aarding van 300-500 $. Zelfinstallatie is problematisch, omdat het onmogelijk is om deze hengels met een voorhamer te scoren. We hebben een speciaal pneumatisch gereedschap nodig, dat we hebben leren vervangen door een perforator met een schokmodus. Een andere test is de weerstand na elke verstopte staaf. Maar als u niet wilt meedoen aan lassen en grondwerk, is modulair vastzetten een goede optie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

62 + = 70