Hur man ritar ett kretskort på en dator – programöversikt

Vi använder i allt högre grad datorn och virtuella instrument. Här redan och dra på pappersscheman är inte alltid önskvärt - en lång tid, inte alltid vacker och svår att fixa. Dessutom kan programmet för ritningsplaner ge en lista över nödvändiga element, simulera ett kretskort, och vissa kan till och med beräkna resultaten av sitt arbete. 

Gratis program för att skapa system

Nätverket har många bra gratis program för att teckna elektriska kretsar. Professionella av deras funktionalitet kanske inte räcker, men för att skapa ett system för elförsörjning till huset eller lägenheten, kommer deras funktioner och funktioner att vara tillräckliga med ett huvud. Inte alla är lika praktiska, de är svåra att behärska, men du kan hitta flera fria program för att dra elektriska kretsar som alla kan använda, så enkelt och begripligt gränssnitt finns i dem.

Det enklaste alternativet är att använda det vanliga Windows Paint-programmet, som är tillgängligt på nästan vilken dator som helst. Men i det här fallet måste du rita alla element själv. Ett specialprogram för ritningssystem gör att du kan infoga färdiga element på rätt ställen och sedan ansluta dem med hjälp av kommunikationslinjer. Om dessa program och prata vidare.

Gratis program för ritningsprogram - betyder inte dåligt

Gratis program för ritningsprogram - betyder inte dåligt. På detta foto jobbar du med Fritzing

Elektrisk schematisk redaktör QElectroTech

Programmet för teckningsplaner QElectroTech är på ryska och ryssade det helt - menyn, förklaringar - på ryska. Bekvämt och intuitivt gränssnitt - en hierarkisk meny med möjliga element och funktioner på vänster sida av skärmen och flera flikar överst. Det finns också snabbåtkomstknappar för att utföra standardoperationer - spara, skriva ut etc.

Elektrisk schematisk redaktör QElectroTech

Elektrisk schematisk redaktör QElectroTech

Det finns en omfattande lista över färdiga element, det är möjligt att rita geometriska figurer, infoga text, göra ändringar i ett visst område, ändra riktning i ett visst fragment, lägg till rader och kolumner. I allmänhet är det program som det är lätt att dra ett system med strömförsörjning, att ange element och valörer, ganska bekvämt. Resultatet kan sparas i flera format: JPG, PNG, BMP, SVG, du kan importera data (öppna i det här programmet) i QET och XML-format, exportera - i QET-format.

Nackdelen med detta program för ritningsprogram är bristen på video på ryska om hur man använder den, men det finns många lektioner på andra språk.

Grafisk redaktör från Microsoft - Visio

För dem som har minst en liten erfarenhet av Microsoft-produkter är det inte svårt att lära sig hur man använder Visio-grafikredigeraren. Denna produkt har också en fullständigt rysk version, med en bra översättningsnivå.

Kopplingsscheman i Visio är enkelt

Kopplingsscheman i Visio är enkelt

Med den här produkten kan du rita ett schema i skala, vilket är praktiskt för att beräkna antalet nödvändiga ledningar. Ett stort bibliotek med stenciler med symboler, olika komponenter i schemat, gör arbetet likartat med konstruktionen: du måste hitta önskat element och sätta det på plats. Eftersom många människor är vana vid att arbeta i sådana program, visar sökningen inga problem.

Till de positiva stunderna kan hänföras till närvaron av ett anständigt antal lektioner om att arbeta med detta program för ritningsplaner och på ryska.

Kompass Electric

Ett annat program för tejpkretsar på en dator är Compass Electric. Detta är en mer allvarlig produkt som används av proffs. Det finns en bred funktionell, så att du kan rita olika planer, flödesscheman, andra liknande ritningar. När systemet överförs till programmet bildas en specifikation och kopplingsschema parallellt och de skrivs ut för utskrift.

För att börja arbeta måste du ladda biblioteket med elementen i systemet. När du väljer en schematisk bild av ett objekt kommer fönstret att dyka upp, vilket kommer att innehålla en lista över lämpliga detaljer från biblioteket. Ett lämpligt element väljs från denna lista, varefter dess schematiska bild visas vid den angivna platsen för kretsen. Samtidigt läggs beteckningen med end-to-end nummerering som motsvarar GOST automatiskt in (programmet ändrar siffrorna i sig). Samtidigt visas parametrar (namn, nummer, betyg) för det valda elementet i specifikationen.

Ett exempel på en krets skapad i Compass Electric

Ett exempel på en krets skapad i Compass Electric

I allmänhet är programmet intressant och användbart för att utveckla enhetsdiagram. Kan användas för att skapa ett kopplingsschema i ett hus eller lägenhet, men i så fall kommer dess funktionalitet nästan aldrig att användas. Och ytterligare en positiv punkt: det finns många videolektioner med Compass-Electric, så det blir inte svårt att behärska det.

Program DipTrace - för ritning av enlinjediagram och huvudman

Detta program är användbart inte bara för att dra strömkällor - allt är enkelt, eftersom endast en krets behövs. Det är mer användbart för utveckling av brädor, eftersom det har en inbyggd funktion att omvandla en befintlig krets till en krets för ett tryckt kretskort.

För att börja arbeta, som i många andra fall måste du först ladda biblioteken på din dator med elementbasen. För att göra detta måste du starta schematisk DT-applikationen, varefter du kan hämta biblioteken. De kan laddas ner på samma resurs där du tar programmet.

När du har laddat ner biblioteket kan du börja skriva ritningen. Först kan du "dra" de nödvändiga objekten från biblioteken till arbetsytan, distribuera dem (om det behövs), ordna och länka dem. När kretsen är klar, välj om så önskas linjen "Convert to Board" i menyn och vänta ett tag. Utgången kommer att vara ett tryckt kretskort med arrangemang av element och spår. Du kan också se utseendet på det färdiga kortet i 3D.

Gratis progprogram ProfiCAD för att utarbeta det elektriska systemet

Gratis program för ritningsprofiler ProfiCAD - en av de bästa alternativen för en hemmaester. Det är lätt att använda, kräver inte att det finns specialbibliotek på datorn - det har redan en kapacitet på 700 element. Om de inte räcker kan du enkelt fylla i basen. Det erforderliga elementet kan helt enkelt "släppas" till fältet, där att sätta in i önskad riktning, ställa in.

Ett exempel på att använda ProfiCAD för att teckna elektriska kretsar

Ett exempel på att använda ProfiCAD för att teckna elektriska kretsar

Efter att du har ritat diagrammet kan du få en tabell med anslutningar, en faktura, en lista över ledningar. Resultaten kan erhållas i ett av de fyra vanligaste format: PNG, EMF, BMP, DXF. En bra funktion i det här programmet är att det har låga krav på hårdvara. Det fungerar normalt med system från Windows 2000 och högre.

Denna produkt har bara en nackdel - det finns ingen video om att arbeta med det på ryska. Men gränssnittet är så klart att du kan förstå det själv, eller titta på en av de "importerade" videoklippen för att förstå arbetets mekanik.

 Betald, vilket bör spenderas

Om du ofta måste arbeta med ett program för ritningsplaner är det värt att överväga vissa betalda versioner. Vad är de bättre? De har en bredare funktionalitet, ibland mer omfattande bibliotek och ett mer genomtänkt gränssnitt.

Enkel och bekväm sPlan

Om du inte verkligen vill förstå subtiliteten i att arbeta med flera nivåer, titta på prolaps av sPlan. Den har en mycket enkel och intuitiv enhet, så i ett och ett halvt år kan du vara fri att navigera.

Som vanligt i sådana program krävs ett bibliotek med element, efter den första uppstarten måste de laddas innan arbetet påbörjas. I framtiden, om du inte flyttar biblioteket till en annan plats, behövs inte konfigurationen - den gamla sökvägen används som standard.

SPlan ritningsprogram och dess bibliotek

SPlan ritningsprogram och dess bibliotek

Om du behöver ett objekt som inte finns i listan kan du rita det och lägga till det i biblioteket. Det är också möjligt att infoga främmande bilder och spara dem om det behövs i biblioteket.

Från andra användbara och nödvändiga funktioner - automatisk numrering, förmågan att ändra elementets skala genom att rotera mushjulet, en linjal för en mer förståelig skalning. I allmänhet en trevlig och användbar sak.

Micro-Cap

Detta program förutom att bygga en krets av vilken typ som helst (analog, digital eller blandad) gör att du kan analysera dess funktion. Ställ in de inledande parametrarna och få utdata. Det vill säga att du kan simulera kretsens drift under olika förhållanden. En mycket användbar möjlighet, förmodligen, det är mycket förtjust i lärare och studenter.

Micro-Cap-programmet har inbyggda bibliotek som kan kompletteras med en speciell funktion. Vid teckning av den elektriska kretsen utvecklar produkten automatiskt ekvationerna i kretsen, den beräknar också enligt de tilldelade valörerna. När det nominella värdet ändras ändras utgångsparametrarna omedelbart.

Ett program för att dra ut kraftscheman och inte bara - mer för att simulera sitt arbete

Ett program för att dra ut kraftscheman och inte bara - mer för att simulera sitt arbete

Nominella element kan vara konstanta eller varierbara beroende på olika faktorer - temperatur, tid, frekvens, tillståndet för vissa delar av kretsen etc. Alla dessa alternativ beräknas, resultaten ges i en bekväm form. Om det finns delar i diagrammet som ändrar utseendet eller statusen - LED, reläer - när du simulerar arbete, ändra parametrar och utseende på grund av animeringen.

Programmet för ritning och analys av program Micro-Cap betalas, i originalet - engelsktalande, men det finns också en rysk version. Kostnaden för den i en professionell version - mer än tusen dollar. Den goda nyheten är att det också finns en fri version, som vanligt med reducerade funktioner (mindre bibliotek, inte mer än 50 element i systemet, reducerad hastighet). För hemmabruk är det ganska lämpligt och det här alternativet. Det är trevligt att det fungerar bra med alla Windows-system från Vista och 7 och senare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

42 − = 33