Hur man väljer Point Ceiling Lights

Korrekt belysning är en garanti för bra humör och välbefinnande. Gör det fullt, bekvämt och vackert kan du använda strålkastare. Det rätta valet av storlek, egenskaper och typer av lampor - det är vad som behövs. 

Vad är en strålkastare

Samma typ av armaturer har flera namn: punkt, försänkning, tak. Det finns också ett sådant namn - som "fläck". Det handlar också om en strålkastare. Bara alla dessa ord beskriver samma typ av belysningsenheter från olika håll.

Spotlights - detta namn återspeglar utseendet på denna belysningsenhet och dimensionerna på det upplysta rummet

Spotlights - detta namn återspeglar utseendet på denna belysningsenhet och dimensionerna på det upplysta rummet

Om de säger "down light", menar de att det skapar en smal stråle av ljus som är anledningen till att golvet bildas spot belysning och tak - en ljuspunkt. När de säger "inbäddad" lampa, menar monteringsmetod - på ytan av taket i huvud finns det bara en liten dekorativ bit och resten av konstruktionen är dold i taket tomrum. Om de pratar om takljus, menar de installationsplatsen, eftersom sådana småstora strukturer kan monteras i möbler - i skåp. Det ovanliga ordet "spot" är bara en rysk variant av engelsk plats, en av betydelserna är en plats. Det handlar också om att belysningen kommer att vara i form av en uppsättning "fläckar" av ljus.

Sammanfattningsvis kan man säga att en strålkastare är en liten, inbyggd belysningsarmatur som belyser en liten del av rummet. För att organisera högkvalitativ belysning är det nödvändigt att skriva ett antal liknande anordningar och på ett visst sätt placera infällda belysningsarmaturer i taket.

Typer, mönster, sorter

Det finns ingen officiell klassificering och det är endast möjligt att konditionera den totala massan av dessa belysningsenheter i flera kategorier enligt olika tecken. Denna delning i urvalsprocessen blir lättare att navigera, isolera en viss grupp. Inget annat mål förföljer denna uppdelning.

Variety kan vara dumt

Variety kan vara dumt

Efter överenskommelse

Denna delning kan samtidigt betraktas som en division genom design, och en annan - genom installationsmetoden. Valet av punktljus enligt detta kriterium bestäms av typen av tak i rummet. Det finns två stora grupper:

  • för installation i gipsskivor (de är också fastsatta i taket från plastpaneler);
  • för installation i sträcktak.

De skiljer sig åt i sin konstruktion och på sättet för installation. I modeller för gipsskivor är två fjädrar fästa på kroppen. Vid montering fixtur ansluten till tråden, varefter fjäderfingrarna pressas, är kroppen in i hålet gjort i förväg. Fjädrar avviker, fixering av enheten i taket.

Inbyggda armaturer för gipsskivor och metod för installation

Inbyggda armaturer för gipsskivor och metod för installation

Punktlampor för montering i taklocket på ett sådant fästsystem kan inte installeras - filmens / tygets bärkraft är klart otillräckligt för detta. De är fastsatta på huvudlocket på en speciell glidfäste, med vilken den nödvändiga indragningen från huvudtakets nivå är inställd.

Så monteringspunktsljus under taket

Så monteringspunktsljus under taket

Det finns modeller som omedelbart är färdiga med denna konsol, men det finns inte många av dem. Men många modeller, som du kan installera en konsol, köper den separat. Och behöver inte ens alltid använda glidkonsolen: den kan bytas ut med en perforerad suspension för gipsskivor. Denna design är inte så lätt att hantera (höjden är svårare att exponera), men mycket billigare.

Fäste med justerbar höjd och dess ersättare

Fäste med justerbar höjd och dess ersättare

Matningsspänning och skyddsnivå

Den andra sak som du behöver vara uppmärksam på när du väljer spotlights är typ av strömförsörjning. I konventionella byggnader lättare att installera elektrisk utrustning som arbetar på 220 V. För områden med förhöjd risk, bland annat badrum, pool, är bastun bättre att välja den modell som drivs av en 24 V eller 12 V. När du ansluter dem till växelriktaren (förare) kommer att bli nödvändigt, men inga säkerhetsproblem.

Dekodning av figurer i klassen för skydd av elektriska apparater

Dekodning av figurer i klassen för skydd av elektriska apparater

Nästa punkt är graden av skydd av fallet. Det är också viktigt för rum med svåra arbetsförhållanden eller för utomhusbruk. Skyddsklassen betecknas med latinska bokstäverna IP och två siffror. Den första visar graden av skydd från penetrationen av snäva kroppar, den andra - från vatten. För badrum och kök är det önskvärt att skyddsklassen inte är lägre än IP44.

Rotary och inte

De flesta armaturer ger inte möjlighet att ändra ljusflödesriktningen. Det finns ett antal modeller som gör att du kan rotera lampan i ett ganska stort intervall. De kallas roterande.

Rotary Modeller

Rotary Modeller

Om vi ​​pratar om pris, är roterande modeller dyrare - ett mer komplicerat fixeringssystem kräver mer exakt tillverkning och dyrare material. Därför är det meningsfullt att använda dem endast på de ställen där det periodiskt är nödvändigt att ändra belysningsgraden för vissa zoner.

overhead

Inte alla modeller av strålkastare är monterade i spol med takhöjden. Det finns en ganska stor grupp omkostnader. I det här fallet går bara tråden in i takytan, och ärendet ligger under taknivån. Nästan alla av dem är lampan permanent fastsatt, men det finns också roterande modeller.

Strålkastare

Strålkastare

De används som en del av konstruktionen, men de tillåter dig att nästan inte sänka taket relativt basen, vilket är mycket viktigt i vissa situationer. Det andra positiva är att det mesta av värmen från lampan är divergerande i rymden. När du installerar under huset kan du också lägga en värmeisoleringsplatta för ännu bättre skydd mot värme.

Antal lampor

De flesta av de försänkta armaturerna är utformade för att ansluta en lampa. Men det finns modeller där det i ett fall finns två till tio lampor.

Antalet lampor i ett hus kan vara olika

Antalet lampor i ett hus kan vara olika

Sådana modeller finns i olika stilar och layoutalternativ. De är inte så många som en-lampa, men också ganska mycket. Svårigheter kan uppstå om du behöver fem eller fler lampor. Här måste de letas efter, speciellt om någon form av specifik design behövs, och ofta levereras de till beställning - efterfrågan är för begränsad.

dimensioner

När du väljer spotlights, var uppmärksam på deras storlek. Förutom de yttre, som bestämmer storleken på de utskurna hålen, måste man titta på höjden. Från denna parameter beror på hur mycket du behöver för att sänka det nya taket i förhållande till basen. Från armaturens högsta punkt till bottenhöjden ska avståndet vara minst 5 cm.

I det första fallet är det tillräckligt att sänka taket med 10 cm, i andra - till 16 cm

I det första fallet är det tillräckligt att sänka taket med 10 cm, i andra - till 16 cm

Denna lucka är nödvändig för effektiv värmeavledning av arbetslampor. Kablar läggs också i takytan, sätter in plattor för att fästa ljuskronor etc. installeras.

Typ av lampor som används

För belysning kan fyra typer av lampor användas:

  • glödlampor;
  • halogen;
  • kompakt fluorescerande;
  • LED-ljus.

Glödlampor används mycket sällan idag. I det här fallet är det inte så mycket att de "drar" mycket el, även om detta också är en viktig faktor, särskilt om det finns ett dussin eller fler lampor installerade på taket. Mycket värre är att de blir väldigt heta, och uppvärmning påverkar materialet från vilket taket är gjort. Om du tittar respektabel utbud av online-resurser, kommer spotlights enligt glödlampor vara knappt ett dussin, men andra objekt finns hundratals, ibland mer än tusen.

Lampor glödlampa Fluorescerande och energibesparande LED-ljus Ljusflöde
20 W 5-7 W 2-3 W 250 lm
40 W 10-13 W 4-5 W 400 lm
60 W 15-16 W 6-10 W 700 lm
75 W 18-20 W 10-12 W 900 lm
100 W 25-30 W 12-15 W 1200 lm
150 W 40-50 W 18-20 W 1800 lm
200 W 60-80 W 25-30Vt 2500 lm

Av samma anledning används halogenlampor inte mycket, men deras sortiment är fortfarande större - de är mer ekonomiska och på grund av metalliseringen av husdelen kan de avleda en del av värmen framåt. Men fortfarande är kompakta lysrörslampor vanligare och lysdioder blir mer populära. De senare är generellt ekonomiska, och de värms mycket mindre än alla andra, och det finns lampor med olika kapstones, med olika kraft. Vad som är ännu bättre är att LED-lampor kan ha en annan spridningsvinkel - från 30 ° till 360 °, vilket gör det möjligt att uppnå olika effekter i belysning. Det finns också LED-strålkastare, som inte är lampor, men inbyggda LED-lampor. De är små i tjocklek, vilket gör att du kan sänka taket till en mycket liten höjd. Så det här är verkligen ett bra alternativ.

Spotlights med inbyggda LED-lampor

Spotlights med inbyggda LED-lampor

De enda negativa lysdioderna - de blinkar. Precis detsamma som fluorescerande lampor. Visuellt är detta omärkligt, men de säger att det är skadligt för ögonen. Även från personliga erfarenheter kommer jag att säga att det i detta ljus är mycket lättare att läsa och ögonen blir tröttna mindre (stod framför hushållerska). Som tidigare kan denna effekt smutsas genom att man installerar en glödlampa i rummet.

När du väljer en strålkastare, se, med vilken typ av lampor det fungerar. Observera att det finns alternativ där lampan redan ingår i kostnaden, men i många behöver de köpas separat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

91 − 83 =