Ledning i huset med egna händer steg för steg

Elektricitet är en seriös och ansvarsfull verksamhet. Om du ska göra allt arbete själv måste du göra allt väldigt noggrant och flitigt. Korrekt ledning i ett privat hus är en säkerhetsgaranti, eftersom enligt statistiken råkar 70% av bränderna på grund av elektriska fel. Om du inte är säker på dina förmågor är det bättre att överlåta arbetet till specialister som bara är bevisade. 

Ledningarna i ett privat hus kan tillverkas av egna händer

Ledningarna i ett privat hus kan tillverkas av egna händer

Handlingsplan

Kabeldragning i ett privat hus är gjort före färdigställningen. Husets lådan har drivits ut, väggarna och taket är klara - det är dags att börja jobba. Sekvensen av åtgärder är som följer:

 • Definition av ingångstyp - enfas (220 V) eller trefas (380 V).
 • Utveckling av systemet, beräkning av kapacitet för den planerade utrustningen, inlämning av dokument och mottagande av projektet. Här är det nödvändigt att säga att inte alltid i de tekniska förhållandena du bestämmer den kraft du har deklarerat, kommer sannolikt inte att fördela högst 5 kW.
 • Valet av komponenter och komponenter, inköp av räknare, maskiner, kablar etc.
 • Inträde av elektriker från stolpen till huset. Utförs av en specialiserad organisation, du måste bestämma typ - luften eller tunnelbanan, installera inmatningsmaskinen och räknaren på rätt plats.
 • Installera skärmen, starta elen i huset.
 • Routing av kablar inuti huset, anslutning av uttag, omkopplare.
 • Jordanslutningens enhet och dess anslutning.
 • Testa systemet och få agera.
 • Elektrisk anslutning och drift.

Det här är bara en allmän plan, i varje fall finns nyanser och särdrag, men det är nödvändigt att börja med att få tekniska villkor för anslutning till elnätet och projektet. För att göra detta måste du bestämma typen av ingång och planerad strömförbrukning. Man måste komma ihåg att utarbetandet av dokument kan ta ett halvt år, så att det är bättre att skicka in dem innan byggandet börjar. Två år är tillåtna för att uppfylla tekniska villkor. Under denna tid kan du säkert köra ut väggen, som du kan sätta maskinen och räknaren på.

Hur många faser

En enfas spänning (220 V) eller trefas (380 V) kan levereras till privathuset. Enligt energikonsumtionsstandarden för ett privathus på ettfasigt nätverk kan maximal förbrukning per hus vara 10-15 kW, för ett trefashus - 15 kW.

Trefasinmatning är endast nödvändig när det är nödvändigt att ansluta kraftfull utrustning som arbetar från 380 V

Trefasinmatning är endast nödvändig när det är nödvändigt att ansluta kraftfull utrustning som arbetar från 380 V

Så vad är skillnaden? Det faktum att ett trefas-nätverk direkt kan innehålla kraftfulla elektriska apparater - elektriska ugnar eller värmepannor, ugnar och liknande utrustning. Kraven på införande och ledning av ett 380 V-nätverk är emellertid mycket hårdare: spänningen är högre, mer sannolikt att bli allvarlig skada. Därför, om huset du inte har mer än 100 kvadrater, och du tror inte att det ska värmas upp med el bör du spendera 220 V.

Utarbeta en plan och få ett projekt

När du har definierat typen av inmatning kan du börja utveckla en plan för elektrifiering av huset. Ta husets plan på en skala, och rita där tekniker kommer att stå, ta reda på var du ska placera kontakterna och växlarna. I det här fallet måste du ta hänsyn till var stora möbler kommer att stå och var det kan omorganiseras för att undvika att sätta ut uttag och växlar till dessa zoner.

På planen kommer det att vara nödvändigt att applicera alla belysningsarmaturer: ljuskronor, sconces, golvlampor, lampor. Några av dem behöver byta, för vissa socklar. Då är det nödvändigt att uppskatta vilka enheter i varje rum som ska vara påslagna. Till exempel har köket mycket utrustning, som arbetar ständigt. För henne behöver du uttag. Det finns också en teknik som slår på med jämna mellanrum. Allt detta tillämpas på planen, den optimala platsen för växlingspunkterna bestäms. Samma tillvägagångssätt är i varje rum.

Resultatet av att designa en ledning i ett privat hus. Du bör också få ett liknande system

Resultatet av att designa en ledning i ett privat hus. Du bör också få ett liknande system

Bestämning av total effekt

Att bestämma vilken utrustning som kommer att finnas i ditt hus, sammanfatta dess makt. Medelkraft kan tas från bordet: tekniker, för tillfället, förmodligen inte. Och, där det finns, ta hänsyn till startbelastningarna (de är mycket högre). Till summan hittar du ca 20% av aktien. Resultatet är den nödvändiga effekten.  Du anger den i Avhandlingarna lämnades för tillstånd att ansluta el till webbplatsen. Om du tilldelas den begärda kapaciteten kommer du att ha mycket tur, men du borde inte hoppas på det. Troligtvis måste du investera i en standard 5 kW - den vanligaste gränsen för el till ett privat hus.

Medelvärden för effekten av enheter för att beräkna den totala belastningen på ledningen av ett privat hus med egna händer

Medelvärden för effekten av enheter för att beräkna den totala belastningen på ledningen av ett privat hus med egna händer

Fördelning av konsumenter i grupper

Alla dessa konsumenter (det här är termen yrkesverksamma) - lampor, strålkastare, strömbrytare, uttag - är indelade i grupper. En separat gren är uppfödd till en elektriker för belysningsarmaturer. Vanligtvis är det tillräckligt, men det är inte en regel, det kan vara bekvämare eller mer lämpligt att göra två grenar - på varje vinge av huset eller på varje våning - beroende på byggnadens typ och konfiguration. Exakt i en separat grupp belyses belysningen på källarvåningen, tvättstugorna och ljuset på gatan.

Sedan bryter de upp i rosettgrupper. Hur mycket kan "planteras" på en tråd - beror på diametern på den tråd som används, men inte så mycket - tre till fem, inte mer. Det är bättre att ansluta en separat kraftledning till anslutningen av varje kraftfull enhet: den är säkrare utifrån brandsäkerhetssynpunkt och kommer att bidra till en längre drift av enheterna.

Som ett resultat kan du gå till köket med tre eller sju linjer - här är tekniken också den mest kraftfulla: för en elektrisk panna, en elspis, krävs separata linjer villkorligt. Kylskåp, mikrovågsugn, elektrisk ugn, tvättmaskin är också bättre "planteras" separat. Inte en sådan kraftfull mixer, matberedare etc. kan ingå i en rad.

Utformning av ledningar i ett privat hus: Tänk på antalet grupper och planera vad som ska anslutas

Utformning av ledningar i ett privat hus: Tänk på antalet grupper och planera vad som ska anslutas

I rummet finns vanligtvis två eller fyra linjer: i en modern bostad och i vilket rum som helst finns det något att inkludera i elnätet. En linje går till belysningen. På det andra utloppet kommer att vara, i det måste du starta datorn, routern, TV, telefon laddning. Alla är inte särskilt kraftfulla och kan kombineras i en grupp. Om du planerar att installera ett luftkonditioneringsapparat eller släcka en elvärmare behöver du separata linjer.

Om en liten privat hus - att ge, till exempel gruppen kan även vara två eller tre: det är på alla lampor, den andra - på gatan, och den tredje - på alla inhemska uttag. I allmänhet är antalet grupper individuella och beror mest på storleken på huset och mängden elektrisk utrustning i den.

Den elektriska ledningsplanen kan vara ganska liten om huset är litet

Den elektriska ledningsplanen kan vara ganska liten om huset är litet

Enligt det värde som erhålls genom grupper bestämmer antalet maskiner vid fördelningstavlan av huset: att erhålla antalet grupper, lägg till 2-4 på utvecklingen av (plötsligt glömt något viktigt, eller kommer att behöva något nytt och kraftfullt sin tur delas för mycket eller långt avstånd grupp grupp på två etc.). Med antalet grupper väljs fördelningskortet och antalet maskiner i det: för varje grupp finns en separat automatisk maskin. Om det privata huset är stort - på flera våningar är det meningsfullt att sätta mer kraftfulla maskiner på varje våning och ansluta dem till automatgrupperna.

Var ska du placera klaffen?

Flikens installationsplats är inte standardiserad. Det finns endast restriktioner på avståndet från rörledningarna, det ska inte vara mindre än 1 meter. Rör tas i beaktande: vattenförsörjning, uppvärmning, avloppsrör, inre rännor, gasledning och jämnt gasmätare.

Det finns inga restriktioner för lokaler. Många lägger en sköld i pannrummet: När det tekniska rummet är det rimligt att samla all kommunikation här. Mottagande myndigheter gör inga fordringar. Ibland är det bekvämare att placera ett vakt nära ytterdörren. Om skyddsklassen uppfyller kraven ska det inte finnas några klagomål.

Urval av kablar och tillbehör

Standardkopplingsschemat för ett privathus idag innehåller två automater. En - ingången en - är installerad till disken, vanligtvis på gatan. Den och räknaren är förseglade när de tas i bruk. Den andra automatiska enheten på RCD är placerad i huset framför skyddet. Driftströmmen (tripping) av dessa enheter väljs så att den automatiska enheten som installeras i huset är avstängd först (dess nuvarande värde är något mindre). Då behöver du inte klättra under taket med en nödoperation.

Typiskt system för ledningar ett privat hus: grupper kan vara många olika

Typiskt system för ledningar ett privat hus: grupper kan vara många olika

Om designbelastningen är mindre än 15 kW ställs inmatningsmaskinen på 25 A. Följaktligen är räknaren vald. Med högre strömförbrukning kommer det att vara nödvändigt att installera en transformator, parametrarna och parametrarna för all utrustning kommer att anges i projektet.

Nyligen när du ansluter ett privat hus till elnätet måste du installera en räknare och en gata maskin. Detta krav är inte på något sätt bekräftat, det är bara att el är lättare att kontrollera förbrukningen. Om du vill kan du slåss, om inte - välj en disk och maskin i fallet med ökat damm- och fuktskydd - skyddsklassen är inte lägre än IP-55. För installation i byggnaden bör skyddet vara mindre - IP-44, följaktligen blir priset lägre.

Urval av kablar

För kabeldragning i ett privat hus är det bättre att använda kablar, snarare än kablar. De har isolering minst dubbelt så bra, därför är läggningskraven inte så strikta, och de är säkrare att använda. Alla interna kablar måste göras i ett privat hus med skyddande jordning. Tidigare var sådana krav inte, nu har många elektriska apparater trepunktspluggar och kräver en jordning för säker drift. Därför måste kabeln vara trekärnig.

I elektriska kablar är kärnorna gjorda av koppar eller aluminium. Även om aluminium är billigare används det mindre ofta: det är svårt, det bryts oftare, det är svårare att arbeta med det. Med självledningar i ett privat hus och brist på erfarenhet kan detta vara ett problem. Dessutom kan i trähus inuti det inte användas alls.

Bestämning av tvärsnittet

När du väl har bestämt materialet kan du välja kabelkärnans diameter. Gör detta beroende på den planerade lasten på linjen enligt tabellen.

Beräkning av elektriska ledningar - valet av sektionen av ledarna på kabeln utförs enligt denna tabell

Beräkning av elektriska ledningar - valet av sektionen av ledarna på kabeln utförs enligt denna tabell

Trådens tvärsnitt väljs utifrån strömmen eller strömmen hos alla konsumenter som är anslutna till en maskin. Här behöver du igen en plan för elektrifiering av huset, där du har dragit grupper av konsumenter. Tänk på summan av strömmen eller kraven på alla enheter och välj önskat tvärsnitt av ledarna från bordet.

Hur använder man bordet? Om du bestämmer dig för att lägga kopparledningar är ingångsspänningen 220 V, då är den vänstra delen, motsvarande kolumn, lämplig för den interna ledningen. Jämförelse kommer att finna kraften hos alla som är kopplade till konsumentgruppen (hitta den och hitta det lättare). I den delen, där vi talar om koppartrådar staplade i brickor, tomrum, kanaler, kolumn "220 V", hittar du det närmaste större värdet. På den här raden flyttar du till höger tills kolumnen "Sektion, kvadratkilometer. mm. " Figuren som anges här är kärnans nödvändiga storlek. Från ledarna av denna diameter måste man göra elektriska ledningar från maskinen till uttag eller omkopplare.

För att undvika förvirring vid beräkning och routing, kablar med samma diameter markeras på planen med en viss färg (notera att inte glömma vilken färg som identifieras). När diametern är bestämd för alla grupper av konsumenter, överväga längden på de kablar som krävs för varje storlek, till de befintliga numren lägger du ett lager på 20-25%. Du beräknade ledningarna för ditt hus.

Välja typ av skal

Särskilda krav för den typ av skalet endast vid installation av el i trähus: det rekommenderas att använda en trippel (NYM) eller dubbel (VVG) kabelisolering. I hus av deras mindre brännbara material kan någon isolering användas. Huvuddelen är att den ska vara hel, utan sprickor, rusar och andra skador. Om du vill vara säker kan du använda ledare med förbättrat skydd. Detta är meningsfullt i rum med hög luftfuktighet (kök, badrum, pool, bastu, etc.).

För mer information om hur man monterar en elektrisk skärm med egna händer, läs här.

Val av uttag och omkopplare

Under vissa kraftfulla enheter väljs uttagen enligt den maximala (start) strömmen. För andra lågkonsumentkonsumenter är de standard. Du måste veta att de är:

 • Utomhus - när kroppen sticker ut ur väggen. De är enklare att installera: ett underlag är fäst vid väggen, och till toppen finns ett utlopp. Men sådana modeller använder för närvarande väldigt få personer, även på sommarhem. Anledningen är estetisk: inte den mest attraktiva synen.
 • Internal. Under den elektriska delen är ett spår i väggen, det installeras och zamorovyvaetsya låda. Inuti den här lådan sätts in den elektriska delen av uttaget eller omkopplaren.

Det är de interna eluttag och strömbrytare som används oftast idag. De är inredda i olika stilar, målade i olika färger. De väljs främst i tonen i mållinjen, och om detta är omöjligt, lägger de en vit färg.

Så här ansluter du genomkopplare (tänd / stäng av ljuset från två eller flera platser) läs här.

Posta själv

Moderna trender inom byggnation inkluderar dolda ledningar. Det kan läggas i specialtillverkade i väggarna spår - strober. Efter att de har lagts och fästs, är de täckta med kitt, jämföra med ytan på resten av väggen. Om de uppförda väggarna kommer att ställas inför arkmaterial - gipsskivor, gipsskivor mm, då behövs inte shtroby. Kablarna passar in i klyftan mellan väggen och trimmen, men i detta fall endast i korrugerade ärmar. Höljet med vadderade kablar är fastsatt med klämmor på elementets struktur.

Hur man bygger interna ledningar. I ett privat hus när du använder enheten måste du följa alla regler

Hur man bygger interna ledningar. I ett privat hus när du använder enheten måste du följa alla regler

Vid lagring är det nödvändigt att komma ihåg att den inre elektroledningen av det privata huset blir under alla regler och rekommendationer. Detta är det enda sättet att garantera säkerheten. Grundreglerna är:

 • Ledningar endast vertikalt och horisontellt, inga avrundade hörn eller sluttande linjer.
 • Alla anslutningspunkter måste göras i kryssrutorna.
 • Horisontella korsningar måste vara i en höjd av inte mindre än 2,5 meter, från vilken kabeln sänks till uttaget eller till strömbrytaren.

En detaljerad plan för att passera rutten, liknande den i bilden ovan, måste bibehållas. Det är användbart vid reparation eller modernisering av ledningarna. Det måste kontrolleras med honom, om någonstans i närheten kommer det att vara nödvändigt att skrapa eller göra ett hål för att hammar en spik. Huvuduppgiften är att inte komma in i kabeln.

Sätt att ansluta ledningar

En stor andel av ledningsproblem beror på en dålig anslutning av ledningar. De kan göras på flera sätt:

 • Vridningen. Anslut på detta sätt kan bara homogena metaller, eller inte komma in i en kemisk reaktion. Twist koppar och aluminium kan inte vara kategoriskt. I andra fall måste längden på ledarledarna vara minst 40 mm. Två trådar är kopplade ihop, så tätt som möjligt är varven staplade en i närheten av varandra. Överst är anslutningen lindad med ett isolerande tejp och / eller förpackat med ett värmekrympslang. Om du vill att kontakten ska vara 100%, och förlusterna ska vara minimala, var inte lat för att dra vridningen. I överensstämmelse med moderna normer anses denna typ av anslutning av ledningar vara opålitlig.

  Reglerna för installation av ledningar i en privat ohm förbjuder att vrida sig i väggarna (immobilisera dem). Om de kan vara, då bara i monteringslådorna, där deras skick kan kontrolleras

  Reglerna för installation av ledningar i en privat ohm förbjuder att vrida sig i väggarna (immobilisera dem). Om de kan vara, då bara i monteringslådorna, där deras skick kan kontrolleras

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  − 6 = 1