Så här ansluter du en LED-remsa

Med ankomsten av LED-lampor blev det möjligt att göra belysningen av lägenheter och hus mer varierade. Och när de kom fram med flexibla band med små LED-lampor som är fasta på dem, som kan lysa med olika färger och ändå smidigt byta färg, krävs bara en fantasi: anslutningen av LED-remsan är en enkel sak. När du har utfört operationen kan du upprepa det utan svårighet.

LED-ränder är monokroma och mångsidiga - de ändrar sin färg med hjälp av kontrollpanelen

LED-ränder är monokroma och mångsidiga - de ändrar sin färg med hjälp av kontrollpanelen

Typer och typer

Innan du ansluter LED-remsan är det nödvändigt att förstå deras typer och markeringar. Så du kommer inte att gå fel med valet av strömförsörjning och beräkna noggrant den nödvändiga intensiteten av luminescens, bandlängd och andra parametrar.

Färger och typer av luminescens

Du märkte förmodligen att LED-ränderna skiljer sig åt i typen av glöd. De är:

 • Monokrom. De är monterade från element av typ SMD, de ger en viss färg. Märkningen anger initialbokstaven i den engelska färgstavningen:
  • LED-W-SMD - vit (kan vara med en nyans av blått eller gult, även kallat varmt eller kallt ljus),
  • LED-R-SMD - röd,
  • LED-B-SMD - blå,
  • LED-G-SMD - grön.
 • Universal. Markerad RGB - ge olika nyanser beroende på kommandot från kontrollpanelen. De arbetar tillsammans med kontrollenheten och kontrollpanelen.

De mest krävda i belysningen av interiörer är band i monokrom-monokrom-kristaller. Konstant färgförändring för belastningar, tillåter inte att slappna av. Detta är belysning, inte belysning. Därför används universella band för att skapa reklam, markera bilar - där du behöver locka uppmärksamhet. Vid inredning av interiörer gäller huvudsakligen SMD-band.

Skyddsnivå

Eftersom omfattningen av LED-band är omfattande kan graden av skydd vara annorlunda. För torra rum produceras konventionella öppna - utan skyddande beläggning. Det är vattentätt - de kan användas i våtrum - till exempel i badrum. De är översvämmade med ett lacklager. Det finns ett annat alternativ - fuktbeständig. De är förseglade i en förseglad hölje och kan monteras direkt i vatten - i ett akvarium, i en damm eller pool. De kan också användas för utomhusbelysning.

Förseglade band för belysning av akvarier, pooler eller prydnadsdammar

Förseglade band för belysning av akvarier, pooler eller prydnadsdammar

För utomhus bil styling används LED-remsor oftast, placerade i ett transparent polymerrör. Det skyddar inte bara mot fuktighet, men också från mekanisk skada, men också deras kostnader är högre.

Dimensioner av lysdioder, deras ljusstyrka och densitet

Låt oss titta på måtten. Om du tar några band kan du se att de är gjorda av ljusdioder av olika storlekar. Dessutom ligger de ibland tätt nära varandra, i vissa - på ett ganska anständigt avstånd, och det finns också band med LED i två linjer.

De mest populära storlekarna av LED

De mest populära storlekarna av LED

Elementens dimensioner är inte svåra att särskilja externt, men hur man förstår detta genom märkning. Måtten visas i figurer som står efter bokstäverna som anger typen av LED. Till exempel monteras LED-R-SMD3528 (röd) och LED-RGB3528 (universal) från föremål som mäter 3,5 * 2,8 mm, LED-G-SMD5050 (grön) och LED-RGB5050 (universal) 5,0 * 5,0 mm.

Dessa är de två vanligaste typerna, även om de är större, 56 * 30 mm, och även mindre - 20 * 20 mm.

Ju större kristallstorlek desto större ljusintensitet ger de ut. För monokroma kristaller är indexen:

 • storlek 3.2 * 2.8 mm ger ett ljusflöde på 0,6 till 2,2 lm;
 • storlek 5,0 * 5,0 mm - från 2 till 8 lm.

Universallampor med samma dimensioner har en lägre intensitet: i ett fall förseglas tre små kristaller av olika färger, så intensiteten hos RGB-glöden är lägre:

 • 3,2 * 2,8 mm ger 0,3 till 1,6 lm;
 • storlek 5,0 * 5,0 mm - från 0,6 till 2,5 lm.

Alla värden ges för kristaller utan skyddande beläggning. Någon av dem minskar intensiteten av luminescensen och detta måste beaktas vid beräkningen av luminescensens ljusstyrka.

Längdberäkning

Ovan var det en fråga om varje separat lysdiod på ett tejp, och på ett tejp är det många av dem och de lägger sig ned med olika densitet, följaktligen för att ge ut en ström av ljus av olika intensitet. Minsta antal kristaller per meter är 30 stycken, den högsta densiteten i en rad är 120 st / m, i två rader - 240 st / m.

Beroende på antalet kristaller varierar luminiscens totala intensitet och elförbrukning. För att göra det lättare att beräkna den önskade ljusintensiteten och de elektriska parametrarna, tabuleras de tekniska data.

Tabell över strömsladddioden

Tabell över effektlampor med olika täthet för installation av lysdioder

Från den här tabellen kan du bestämma hur länge ett tejp behövs för bakgrundsbelysning. Till exempel vill du göra en höjdpunkt i rummet, en glöd av medelstark intensitet. Byt ut två glödlampor med 80 W vardera. Det är nödvändigt att organisera ett ljusflöde på ca 140 W (två 80 W lampor ger aldrig 160 W).

Om du tar SMD3528 med antalet 120 st / m LED, behöver du ca 5 meter band (vi tar med 20% marginal), SMD5050 med en densitet på 60 st / m kräver 4-4,5 meter.

I allmänhet säljs LED-tejp per meter. Från fabriken kommer den i 5 m spolar och behöver inte alltid en bit av denna längd. Därför är det möjligt att skära av den önskade mängden: på de prickade linjerna som visar saxen. Strängt längs dessa linjer och kan skäras.

Klipp LED-remsan med en sax strikt på märkningen

Klipp LED-remsan med en sax strikt på märkningen

Om saxen inte är ritad måste det vara en streckad linje. Skärledningen kan också bestämmas genom närvaron av kontaktkuddar på båda sidor av linjen.

LED-bandanslutning

De flesta LED-remsorna arbetar med 12 V eller 24 V spänning. Om kristallens linjal är en, behövs effekt 12 V, om det finns två av dem - 24 volt. En eventuell likströmskälla som utmatar en sådan spänning är lämplig: batteri, nätaggregat, batteri etc.

Schemat för att ansluta LED-tejpen till 220 V-nätverket via nätaggregatet

Schemat för att ansluta LED-tejpen till 220 V-nätverket via nätaggregatet

För att ansluta bandet till ett 220V hushållsnätverk behöver du en omvandlare eller adapter (även kallad block eller nätaggregat, adaptrar).

Nyligen fanns band som kan anslutas till ett nätverk av 220 V. De är alla förseglade i plaströr - 220 volt är inte längre ett skämt. De skärs också längs de planerade linjerna, anslutna med hjälp av en speciell kontakt, vilken sitter i ledarna. En ledning med inbyggd likriktare (detta är en diodbro och en kondensator) är ansluten till kontakten.

Ansluta en speciell LED-remsa till 220V-nätverket

Ansluta en speciell LED-remsa till 220V-nätverket

Denna tejp skiljer sig från det vanliga i de små sektionerna (20 st.) Med LED-lampor är inte anslutna i serie, men parallellt, så att dioderna riktas mot varandra. På grund av detta får vi den nödvändiga spänningen på 220 volt eller så. Växelströmmen omvandlas till en konstant ström med hjälp av en diodbro och pulsationen släckes av kondensatorn.

Schema anslutande LED-remsa utan strömförsörjning

Schema anslutande LED-remsa utan strömförsörjning

I princip kan detta tejp hämtas från det vanliga, men det kommer att vara nödvändigt att ta hand om isolering: att vidröra ett element som är anslutet till ett hushållsnät utan en adapter har många konsekvenser.

Så här ansluter du flera LED-remsor

Var och en av banden, beroende på vilka moduler som används och antalet element per meter, förbrukar en annan mängd ström. De genomsnittliga parametrarna anges i tabellen. Att veta hur länge du vill montera bakgrundsbelysningen kan du välja vilken adapter som ska mata ut den aktuella strömmen.

Tabell över strömförbrukning med LED-band som matas från 12 V

Tabell över strömförbrukning med LED-band som matas från 12 V

Ibland överstiger den önskade längden på tejpen 5 meter - när det är nödvändigt att belysa rummet runt omkretsen. Även om strömförsörjningen kan leverera den aktuella strömmen, kan två eller flera femmålsband inte anslutas i serie. Den maximala tillåtna längden på en gren är de 5 meter som kommer i rullen. Om du ökar det genom att ansluta andra i serie, kommer spåren i det första tejpen att passera en ström flera gånger större än den beräknade. Detta leder till ett snabbt misslyckande av elementen. Spåret kan till och med smälta.

Om strömmen till strömförsörjningsenheten är sådan att flera band kan anslutas till det, drags separata ledare till var och en av dem: anslutningskretsen är parallell.

Så här ansluter du flera LED-remsor till en strömförsörjning

Så här ansluter du flera LED-remsor till en strömförsörjning

I det här fallet är det lämpligt att placera nätaggregatet i mitten, till exempel i ett hörn och från det - två band på båda sidor. Men det är ofta billigare att köpa några mindre adaptrar än en kraftigare adapter.

RGB-bandanslutning via styrenhet

Strömförsörjningen ansluts först i serie, sedan kontrollenheten. Mellan dem är de anslutna med två ledningar. Från styrenheten finns det redan 4 ledare som är uppfödda till motsvarande kontaktområden i RGB-tejpen.

Anslut RGB-LED-remsan genom kontrollenheten

Anslut RGB-LED-remsan genom kontrollenheten

Precis som i monokroma band, i detta fall är den maximala tillåtna längden på en linje 5 meter. Om en längre längd behövs skickas två buntband av styrenheten till 4 stycken vardera, det vill säga de är parallellt kopplade. Ledningens längd kan vara annorlunda, men mer rationellt, så att strömförsörjningen och styrenheten är i mitten, och i sidorna finns två grenar av belysning.

Sätt att ansluta

Anslutning av LED-remsan till strömförsörjningen är seriell. Var därför uppmärksam på polariteten: Anslut endast + + till samma pol och "-" - till minus.

I slutet av bandet som kommer på hjulet är lödda ledare. Om glödet är monokromt är ledarna två - "+" och "-" i flerfärg 4, - en gemensam "plus" (+ V) och tre färger (R - röd, G - grön, B - blå).

Spolar i rent tillstånd

Spolar i rent tillstånd

Men du behöver inte alltid en 5 meter lång bit. Kortare segment krävs ofta. Klipp bandet längs linjerna.

Skärlinjer på LED-remsor

Skärlinjer på LED-remsor

På bilden ser du kontaktområdena på båda sidor av skärlinjen. På varje tejp är de undertecknade, så det är svårt att bli förvirrad när du ansluter. För att göra det ännu enklare, använd ledare av olika färger. Det blir mer synligt och du blir inte förvirrad.

kontakter

Du kan ansluta LED-remsan utan lödning. För detta finns det speciella kontakter. Dessa är specialdesignade enheter - plasthöljen som ger rätt kontakt. Det finns kontakter: