Så här ansluter du ledningarna i kryssrutan

Elektricitet är det område där allt behöver göras korrekt och noggrant. I detta avseende föredrar många att förstå allt självständigt och inte lita på människor utanför. En av de viktigaste stunderna är att ansluta ledningarna i kryssrutan. På kvaliteten på arbetet beror först på att systemet fungerar korrekt, och för det andra - säkerhet - elektrisk och eld. 

En av de typer av distributiva (splittring, förgrening) lådor

En av de typer av distributiva (splittrande, förgrenande) lådor

Vad är kryssrutan

Från elektriska skärmen går ledningarna genom rummen i huset eller lägenheten. I varje rum är det i regel inte en enda kopplingspunkt: flera uttag och en omkopplare är exakt. För att standardisera sätten att ansluta ledningarna och samla dem på ett ställe, använd kryssrutan (de kallas ibland förgrening eller splitsning). I dem dirigeras kablar från alla anslutna enheter, vars anslutning sker inuti den ihåliga kroppen.

För att inte söka efter ledningar under nästa reparation läggs den enligt vissa regler som föreskrivs i PUE - Reglerna för enheten för elektriska installationer.

Anslutningsregler

Anslutningsregler

En av rekommendationerna är att genomföra alla anslutningar och grenar av ledningarna i kryssrutan. Därför är trådarna tillåtna på toppen av väggen, på ett avstånd av 15 cm från taket. Efter att ha nått gränsytan faller kabeln vertikalt ner. En kopplingslåda installeras på grenplatsen. I det är alla ledningar anslutna enligt det önskade systemet.

Vid typ av installation är distributionsboxarna interna (för spolmontering) och extern. Under det inre i väggen gör ett hål i vilket lådan är inbyggd. Med denna installation spolas locket med ytmaterialet. Ibland i reparationsprocessen är den stängd med ytbehandling. En sådan installation är dock inte alltid möjlig: tjockleken på väggar eller ytor tillåter inte. Använd sedan en låda för utomhusinstallation, som är fastsatt direkt på väggens yta.

Några former för korsningslådor

Några former för korsningslådor

Enligt boxens form kan den vara rund eller rektangulär. Det finns vanligtvis fyra slutsatser, men det kan finnas mer. Terminalerna har en tråd eller en montering, till vilken den korrugerade slangen är bekvämt fastsatt. Det är trots allt mer lämpligt att lägga ledningar i korrugerade rör eller ett plaströr. I det här fallet är det väldigt lätt att byta ut den skadade kabeln. Koppla loss det först i kryssrutan, sedan från konsumenten (uttag eller strömbrytare), dra och dra ut. På plats, dra åt en ny. Om den å andra sidan läggs på det gammaldags sättet - i en klädsel, som sedan plasteras med gips - för att ersätta kabeln, måste du mejla väggen. Så det här är ministerrådets rekommendation, vilket är definitivt värt att lyssna på.

Vad ger korsningslådor i allmänhet:

 • Ökad underhåll av strömförsörjningssystemet. Eftersom alla anslutningar är tillgängliga är det enkelt att bestämma skadaplatsen. Om ledarna läggs i kabelkanaler (korrugerade rör eller rör) är det enkelt att byta ut det skadade området.
 • De flesta av problemen med el finns i anslutningarna, och i denna typ av installation kan de inspekteras regelbundet.
 • Installation av korsningslådor ökar brandsäkerhetsnivån: alla potentiellt farliga platser är på vissa ställen.
 • Det kräver mindre pengar och arbete än att lägga kabeln till var och en av uttagen.

Sätt att ansluta ledningar

I lådan kan ledarna anslutas på olika sätt. Några av dem är mer komplicerade, de är realiserade, andra är enklare, men om de görs på rätt sätt, ger de alla den nödvändiga tillförlitligheten.

grundstötning

Den mest populära metoden bland folkhantverkare, men den mest opålitliga. Det rekommenderas inte för användning eftersom det inte ger korrekt kontakt, vilket kan leda till överhettning och brand. Denna metod kan användas som en tillfällig, till exempel för att kontrollera driftskompatibiliteten hos den sammansatta kretsen, med den obligatoriska efterföljande ersättningen med en mer tillförlitlig.

Korrekt vridning av elektriska ledningar

Korrekt vridning av elektriska ledningar

Även om anslutningen är tillfällig är det nödvändigt att göra allt enligt reglerna. Metoderna för att vrida strängade och fasta ledare är likartade, men de har vissa skillnader.

Vid vridning av strängade trådar är proceduren följande:

 • isoleringen är skalad med 4 cm;
 • Ledarna är obelagda med 2 cm (position 1 i bilden);
 • Anslut till korsningen av orörda ledare (pos 2);
 • venerna vrids med fingrarna (pos 3);
 • vridning skärs av tång eller tang (pos 4 på bilden);
 • Isolerad (isolerande tejp eller termokrympbart rör före montering).

Anslutning av ledningar i kopplingsboxen med en bostad med hjälp av vridning är lättare. Isolerade ledare korsas och vrids med fingrar längs hela längden. Ta sedan verktyget (tång och tång, till exempel). I en är ledarna fastklämda nära isoleringen, den andra tvingar ledarna, vilket ökar antalet varv. Anslutningspunkten är isolerad.

Vrid tröttsamt ändå och tång eller tång

Vrid tång eller tang

Skruva med monteringslock

Ännu lättare är vridningen med användning av speciella kepsar. Med användningen är anslutningen säkrare, kontakten är bättre. Den yttre delen av en sådan kåpa är gjuten av plast som inte stöder bränning, en metallkonisk del med gänga insatt inuti. Denna insats ger en stor kontaktyta, vilket förbättrar anslutningens elektriska egenskaper. Detta är ett utmärkt sätt att ansluta två (eller flera) ledningar utan lödning.

Vridning av ledningar med hjälp av kepsar är ännu enklare: isoleringen avlägsnas med 2 cm, trådarna är något vridna. De lägger på locket, med kraften vänd flera gånger tills metallet är inuti locket. Allt, anslutningen är klar.

Ansluta ledningarna med ett lock

Ansluta ledningarna med ett lock

Kepsarna är valda beroende på tvärsnittet och antalet ledare som ska anslutas. Denna metod är bekvämare: utrymmet tar mindre än den vanliga vridningen, allt passar mer kompakt.

Anslutning av ledare i kopplingsboxen med kåpor

Anslutning av ledare i kopplingsboxen med kåpor

lödning

Om det finns ett lödstryk i huset, och du vet hur man hanterar det lite, är det bättre att använda lödning. Innan du vrider trådarna pussas: ett skikt av kolofonium eller löddflöde appliceras. Det uppvärmda lödstånget doppas i kolofonium och det utförs flera gånger på den del som har rengjorts från isoleringen. På den verkar en karakteristisk beröring av rödaktig färg.

Lödda ledningar

Lödda ledningar

Därefter tråden tvinnas som beskrivits ovan (tvinnad), ta sedan på tenn lödkolv upphettades att vrida tills det smälta tennet inte kommer att flyta mellan varven, kuverte förening och säkerställa god kontakt.

På så sätt gillar installatörer inte: det tar mycket tid, men om du ansluter ledningarna i kryssrutan själv, ångrar du inte tid och ansträngning, men du kommer att lugna dig.

Svetsning av ledningar

Om det finns en inverter svetsmaskin, kan du använda svetsanslutningen. Detta görs på toppen av twist. Svetsströmmen är inställd på apparaten:

 • för ett tvärsnitt av 1,5 mmca 30 A,
 • för ett tvärsnitt av 2,5 mm2 - 50 A.

Elektroden är grafit (detta är för svetsning av koppar). jordklämman noggrant gripa den övre delen av vridning, är det bottentråget elektroden, kort beröring, uppnå tandning av ljusbågen, och ta bort. Svetsning sker i en bråkdel av en sekund. Efter kylning är anslutningspunkten isolerad. Processen med svetstråd i kopplingsboxen, se videon.

Terminalblock

En annan anslutning av ledningar i kopplingslådan är med hjälp av plintar - plintar, som de också kallas. Det finns olika typer av pads: med klämmor och skruv, men i allmänhet är principen för deras enhet en. Det finns en kopparhylsa / plåt och trådfäste. De är ordnade så att du kan ansluta dem på rätt sätt med två / tre / fyra ledare. I redigeringen är det väldigt enkelt.

Skruvplintar har ett plasthus där kontaktplattan är fast. De är av två typer: med dolda kontakter (nya) och med öppna - av det gamla provet. I någon av dem rengörs en ledare från isoleringen (längd upp till 1 cm) och är fastspänd med en skruv och en skruvmejsel.

Anslutning av ledningar i en kopplingslåda med hjälp av plintar

Anslutning av ledningar i en kopplingslåda med hjälp av plintar

Deras nackdel är att det inte är mycket bekvämt att ansluta ett stort antal ledningar i dem. Kontakterna är ordnade i par och om du behöver ansluta tre eller flera kablar måste du klämma två ledningar i ett uttag, vilket är svårt. Men de kan användas i grenar med en betydande strömförbrukning.

En annan typ av kuddar är Vagos terminaler. Dessa är kuddar för snabb montering. I grund och botten används två typer:

 • Med en fjäderbelastad mekanism. De kallas engångs, eftersom deras upprepade användning, om möjligt, då med en signifikant försämring av kontaktkvaliteten. Fallet i den inre strukturen: i kroppen är en tallrik med vårblomningar. Genom att sätta in ledaren (endast fast), är fliken böjd och klämmer fast tråden. Det ger kontakt, det kraschar in i metallen. Om ledaren, med rätt ansträngning och kan dra ut, är kronbladet inte samma form. Därför anses denna typ vara disponibel. Trots detta är anslutningen tillförlitlig, och du kan använda dem. Det finns också speciella terminaler av samma form, men i ett svart fall. De har elektriska ledningar inuti. Dessa kontakter är nödvändiga om du måste kombinera koppar och aluminium, som helt enkelt inte blandar på grund av de aktiva elektrokemiska processerna som uppstår mellan dem. Pastan förhindrar oxidation, så att de två metallerna enkelt kan kombineras.

  Terminalblock för Vago

  Terminalblock för Vago

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  9 + 1 =