Sådan bestemmes tværsnittet af et kabel (tråd) i diameter

Teoretisk må ledernes diameter være i overensstemmelse med de deklarerede parametre. Hvis det for eksempel er angivet på etiketten, at kablet er 3 x 2,5, så skal lederens tværsnit være nøjagtigt 2,5 mm2. Faktisk viser det sig, at den faktiske størrelse kan variere med 20-30%, og nogle gange mere. End det truer? Overophedning eller reflow af isolering med alle følgevirkninger. Derfor, før du køber, er det tilrådeligt at finde ud af trådens størrelse for at bestemme dens tværsnit. Sådan beregnes tværsnittet af en tråd i diameter og finder ud af det. 

Hvordan og hvordan man måler diameteren af ​​ledningen (wire)

For at måle trådens diameter er en tykkelse eller mikrometer af enhver type (mekanisk eller elektronisk) egnet. Med elektronisk arbejde er det lettere, men de har ikke alle. Det er nødvendigt at måle venen selv uden isolering, så fjern det på forhånd eller fjern et lille stykke. Dette kan gøres, hvis sælgeren tillader det. Hvis ikke - køb et lille stykke til at teste og foretage målinger på den. På den isoleringsrengørede leder måler du diameteren, hvorefter du kan bestemme det faktiske ledningstværsnit med de fundne dimensioner.

Målinger af tråddiameter med mikrometer er mere præcise end mekaniske kalipre

Målinger af tråddiameter med mikrometer er mere præcise end mekaniske kalipre

Hvilken måleenhed er bedre i dette tilfælde? Hvis vi taler om mekaniske modeller, så en mikrometer. Hans nøjagtighed er højere. Hvis vi taler om elektroniske muligheder, så giver de begge til vores retlige formål ret pålidelige resultater.

Hvis der ikke er nogen tykkelse eller mikrometer, skal du tage en skruetrækker og en linjal med dig. Det vil være nødvendigt at rense et ret anstændigt stykke dirigent, så uden at købe en prøveeksempel er det ikke sandsynligt at klare det. Så fjern isoleringen fra et stykke ledning 5-10 cm. Vind tråden på den cylindriske del af skruetrækken. Du lægger trådene tæt på hinanden uden et hul. Alle omdrejninger skal være komplette, det vil sige at "halerne" af ledningen skal stikke ud i en retning - f.eks. Op eller ned.

Bestemmelse af trådens diameter med en lineal

Bestemmelse af trådens diameter med en lineal

Antallet af sving er ikke vigtigt - ca. 10. Du kan mere eller mindre kun 10 dele lettere. Du tæller svingene, og påfør derefter den opnåede vikling til linjalen og justerer begyndelsen af ​​den første sving med nulmærket (som i billedet). Mål længden af ​​den sektion, der er besat af ledningen, og divider den derefter med antallet af drejninger. Få trådens diameter. Det er så simpelt.

Lad os f.eks. Beregne størrelsen på ledningen vist i billedet ovenfor. Antallet af drejninger i dette tilfælde er 11, de optager 7,5 mm. Vi deler 7,5 med 11, vi får 0,68 mm. Dette vil være diameteren af ​​denne ledning. Derefter kan du søge efter en sektion af denne leder.

Vi leder efter tværsnittet af en tråd i diameter: formel

Ledningerne i kablet har en cirkulær form i tværsnit. Derfor bruger vi ved beregningen formlen for en cirkels område. Det kan findes ved hjælp af radius (halv målte diameter) eller diameter (se formlen).

Tråd tværsnit efter diameter: formel

Bestem trådens tværsnit i diameter: formel

Lad os f.eks. Beregne tværsnittet af en ledning (wire) til den tidligere beregnede størrelse: 0,68 mm. Lad os først bruge en formel med en radius. Først finder vi radius: divider diameteren med to. 0,68 mm / 2 = 0,34 mm. Endvidere erstatter vi denne figur i formel

S = π * R2 = 3,14 * 0,342 = 0,36 mm

For at tælle er det nødvendigt så: først opretter vi i en firkant 0,34, så multiplicerer vi den modtagne værdi med 3,14. Modtaget et tværsnit af denne tråd 0,36 kvadrat millimeter. Dette er en meget tynd wire, som ikke bruges i elnet.

Lad os beregne tværsnittet af kablet langs diameteren ved hjælp af anden del af formlen. Det skal være nøjagtig den samme værdi. Forskellen kan være i tusindedele på grund af forskellige afrundinger.

S = π / 4 * D2 = 3,14 / 4 * 0,682 = 0,785 * 0,4624 = 0,36 mm2

I dette tilfælde opdeler tallet 3,14 med fire, så hæver vi diameteren til kvadratet og multiplicerer de to opnåede tal. Vi får en tilsvarende værdi, som det burde være. Nu ved du, hvordan du kender kabeldiameteren. Hvilke af disse formler er mere bekvem for dig, og brug det. Der er ingen forskel.

Tabel over korrespondance af trådens diametre og deres sektionsareal

At lave beregninger i en butik eller på markedet er ikke altid ønskeligt, eller der er en mulighed. For ikke at spilder tid på beregninger eller ikke at lave fejl, kan du bruge tabellen med korrespondance af diametre og tværsnit af ledninger, hvor der er de mest almindelige (normative) dimensioner. Du kan omskrive det, udskrive det og bringe det med dig.

Diameter af lederen Dirigent tværsnit
0,8 mm 0,5 mm2
0,98 mm 0,75 mm2
1,13 mm 1 mm2
1,38 mm 1,5 mm2
1,6 mm 2,0 mm2
1,78 mm 2,5 mm2
2,26 mm 4,0 mm2
2,76 mm 6,0 mm2
3,57 mm 10,0 mm2
4,51 mm 16,0 mm2
5,64 mm 25,0 mm2

Sådan arbejder du med denne tabel? Kablerne har typisk en markering eller et tag, der angiver parametrene. Det angiver kabelmærkning, antal kerner og deres tværsnit. For eksempel, VNGG 2x4. Vi er interesserede i kernens parametre, og disse er tallene, der står efter "x" -tegnet. I dette tilfælde er det angivet, at der er to ledere med et tværsnit på 4 mm2. Så vi vil kontrollere, om disse oplysninger er sande.

For at teste, måle diameteren med en af ​​de beskrevne metoder, så tjek med bordet. Det indikerer at med denne sektion på fire firkantede millimeter skal trådstørrelsen være 2,26 mm. Hvis målingerne er ens eller meget tætte (målefejl eksisterer, da instrumenterne ikke er ideelle), er alt fint, du kan købe dette kabel.

De angivne størrelser langt ikke altid svarer til ægte

De angivne størrelser langt ikke altid svarer til ægte

Men meget ofte er ledernes faktiske diameter meget mindre end den angivne diameter. Så har du to måder: at kigge efter en ledning fra en anden producent eller tage en større sektion. For ham skal selvfølgelig overbetale, men den første mulighed vil kræve en temmelig lang periode, og ikke det faktum, at du vil kunne finde det passende GOST-kabel.

Den anden mulighed vil kræve flere penge, da prisen afhænger betydeligt af det påståede tværsnit. Selv om ikke en kendsgerning - et godt kabel, der er lavet af alle standarder, kan det være endnu dyrere. Dette er forståeligt - omkostningerne ved kobber, og ofte og for isolation, med overholdelse af teknologi og standarder - meget mere. Fordi producenter og snedker, reducerer trådens diameter - for at reducere prisen. Men sådanne besparelser kan blive til en katastrofe. Så sørg for at tage målinger før du køber. Selv dokumenterede leverandører.

Og en anden: se og føl isolationen. Det skal være tykt, solidt, har samme tykkelse. Hvis der ud over at ændre diameter og også med isolering af problemet - se efter et kabel fra en anden fabrikant. Generelt er det ønskeligt at finde produkter, der opfylder kravene i GOST, og ikke lavet i henhold til tekniske specifikationer. I dette tilfælde er der et håb om, at kablet eller ledningen vil tjene i lang tid og uden problemer. I dag er det ikke let at gøre dette, men hvis du bygger et ledninger i huset eller forbinder elektricitet fra en søjle, er kvaliteten meget vigtig. Derfor er det måske værd at se.

Sådan bestemmes tværsnittet af en strandetråd

Nogle gange anvendes ledere strandet - består af mange ensomme tynde ledninger. Hvordan beregnes tværsnittet af en ledning i diameter i dette tilfælde? Ja, nøjagtig det samme. Gennemfør mål / beregninger for en ledning, tæl deres tal i en stråle og multiplicér derefter med dette tal. Så du genkender tværsnitsarealet på den trådede tråd.

Tværsnittet af en strandetråd betragtes ens

Tværsnittet af en strandetråd betragtes ens

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

47 − 43 =