Selvforbindelse av elektrisk komfyr til 220 V, 380 V-nettverket

Elektrisitet er en alvorlig og farlig virksomhet, men mange arbeider krever ikke høy kvalifikasjon og kan gjøres selvstendig uten å involvere spesialister. For eksempel kan du koble til en elektrisk komfyr med bare en fjernsynsvisning av elektrisitet. Spesielt hvis stikkontakten allerede er montert. Alt som gjenstår er å installere en plugg på ledningen og koble den riktig til plateleddene. Situasjonen er verre hvis det er nødvendig å trekke linjen fra skjoldet, men her kan du takle uten hjelp. Bare husk at alt arbeid er ferdig med strømmen av. 

Ordning og metoder for tilkobling

Elektriske husholdningsplater er kraftig utstyr, strømmen som brukes av dem er i størrelsesorden 40-50 A. Dette betyr at det er nødvendig å koble en elektrisk komfyr til en dedikert kraftledning. Den må mates direkte fra leiligheten eller husskjoldet. Strømmen leveres via en RCD og en beskyttelsesbryter. Platen i seg selv kan kobles via en stikkontakt og en plugg (spesiell strøm), en terminalboks. Linjen fra maskinen kan også kobles direkte til inngangsterminaler på bakveggen.

Kablingsplan for elektrisk komfyr

Kablingsplan for elektrisk komfyr

Mer pålitelig tilkobling - direkte til inngangsklemmene på platen. I dette tilfellet er det et minimum antall kontaktpunkter, noe som øker påliteligheten. Men denne metoden er ikke veldig praktisk: du kan bare slå av strømforsyningen med en automatisk enhet. Det samme problemet er med bruk av en terminalboks, med den eneste forskjellen at det er flere tilkoblingspunkter.

Bruk ofte en forbindelse med en stikkontakt og en plugg. Dette er mer praktisk og kjent. Siden utstyret er kraftig, brukes ikke vanlige husholdningsapparater, men spesielle, som også kalles kraft enheter - for deres evne til å motstå betydelige strømbelastninger.

Vær oppmerksom på at ved tilkobling av kraftig elektrisk utstyr, må det være jordforbindelse. Uten den vil du bli nektet garantireparasjon, og fraværet er farlig for livet, så det er bedre å ikke ta risiko.

Elektriske parametere og verdier for automatiske beskyttelsesanordninger

Som det ble funnet ut, i en elektrisk sentralbord skulle det være separate RCD og en beskyttende automatisk enhet. Gjennom dem blir fasen matet til utløpet. Dette paret kan erstattes av en difa-automat. Disse er de samme to enhetene, men i samme pakke. Minus er tatt fra fellesbussen, passerer gjennom RCD, jordingen tas fra den tilsvarende bussen.

Maskinvurdering er valgt i henhold til maksimal strømforbruk. Disse dataene har et pass og elektriske komfyrer er vanligvis i området 40-50 A. I dette området trossamfunn kommer med et stort steg - 40 A, 50 A, 63 A Velg neste større er bedre - så mindre sjanse for falsk utløsning ved drift ved full effekt . Det vil si at hvis det hevde maksimale strømforbruket er 42-43 A, tar du fortsatt maskinen til 50 A.

Elektrisk pumpes ledningsplan

Kablingsplan for elektrisk komfyr

På den annen side kan helt alle brennere og ovn, og til og med i full kapasitet, aldri slå på, og kraftigere maskiner er anstendig verdt mer. Så velger du.

RCD-vurdering ta et skritt høyere enn maskinen. Hvis du bestemmer deg for å sette maskinen på 50 A, er RCD kreves ved 63 A, lekkasjestrømmen er 30 mA.

Wire og dets parametere

I de senere år, når ledning av elektrisk ledning og tilkobling av husholdningsapparater, brukes kobberledere oftest. Selv om de er mye dyrere, men det er mer praktisk å jobbe med dem, foruten kobber krever en mye mindre kjerne diameter enn med aluminium ledere.

Velg lederens tverrsnitt, avhengig av typen nettverk - 220 V eller 380 V, typen ledninger (åpen / lukket) og også strømforbruket eller strømmen til utstyret. Vanligvis brukes kobberledere med en 4 mm bolig (med en lengde på opptil 12 m) eller 6 mm.

Ledertverrsnittstabell

Ledertverrsnittstabell

Når du velger typen kabel som skal legges fra skjermen til stikkontakten, er det bedre å slutte å bruke faste ledere. De, men strengere, men mer pålitelige. For å koble selve platen (som det vil være nødvendig å koble til en stikkontakt), kan du velge en fleksibel multicore-ledning: en ledning i dette tilfellet vil være for upraktisk.

Koket er koblet her.

Slik kobler du en elektrisk komfyr til et 220 V-nettverk

Alle de ovennevnte ordningene var spesifikt for enfase 220 V. For å koble du trenger en tre-leders kabel, tre-spiss stikkontakt og plugg med en merkestrøm på minst 32 A. Bare si at forbindelsen av utstyret av forskjellige merker er fundamentalt ikke annerledes. Uansett hva slags ovn du har kjøpt - Electrolux, Gorenje, Bosh, Beko. Ingen forskjell. Den eneste forskjellen - ulike design deksler som lukker koblingsboksen på kroppen og ulike måter å fikse det. Resten er analog.

Koble kabelen til komfyren

Først må kabelen som er valgt for tilkobling, kobles til elektrisk komfyr. På bakpanelet, vanligvis nederst til venstre, er det en klemme som lederne fjernes.

Terminal blokk som en elektrisk ledning skal kobles til

Terminal blokk som en elektrisk ledning skal kobles til

I nærheten er tilkoblingsordninger for forskjellige nettverk.

Skjematisk tegning av tilkobling for forskjellige nettverk

Skjematisk tegning av tilkobling for forskjellige nettverk

Med et nettverk på 220 V er kretsen ekstremt til høyre. På platen må være koblet til en bro kontakter 1,2,3 - vil denne fase (røde eller brune ledere), den andre - kontaktene 4 og 5 - en nøytral eller null (blå eller blå), en sjette kontakt - er et land (grønn eller gul -Green). Fra butikkens elektroplitet kommer vanligvis med allerede installerte hoppere, men forstyrrer ikke testing.

Koble kabelen til komfyren

Koble kabelen til komfyren

Rette og pålitelige ledere komprimerer kontaktplater, og kobler dem da allerede til. Denne tilkoblingen er mer pålitelig, men ofte ledes lederne ganske enkelt rundt klemskruen og strammes deretter. I alle fall er fargemerking bedre å observere - så det er mindre sjanse for å gjøre en feil.

Avslut ledere med kontaktplater

Avslut ledere med kontaktplater

Plugg kontakten

En plugg er da koblet til kabelen. Power gaffel - demonterbar. Skru ut de to festeskruene, fjern dekselet med kontaktene. Festebåndet, som holder kabelen, fjernes også. Med den fleksible kabelen kant (ca. 5-6 cm) fjernes beskyttende isolasjon er lederne rettet og deres ender er avisolert for eksempel omkring 1,5 til 2 cm. Delte enden av kabelen er satt i plugghuset.

Så det ser ut som stikkontakten for tilkobling av elektrisk komfyr

Så det ser ut som stikkontakten for tilkobling av elektrisk komfyr

Klemskruene på kontaktene løsnes, ledere, hvis de er strandet, snoet i en bunt. Disse flagellene vri rundt kontaktene, stram klemskruene.

Fordelingen av ledere er viktig og må være nøye forbundet. Pluggens øvre kontakt er vanligvis signert - her kobles jordledningen (grønn). Ved tilkopling av uttaket er det nødvendig å "jordke" samme kontakt.

Koble ledningen til komfyren

Koble ledningen til komfyren

De to andre kontaktene er "fase" og "null". Hvor å mate det som ikke er viktig, men når du kobler utløpet, skal "fase" falle til "fase", "null" - til "null". Ellers vil det være kortslutning. Så før du slår på, må du kontrollere igjen om ledningene er riktig skrudd (fase og null).

Slik bestemmer du fasen i et installert uttak

Hvis den elektriske komfyren du allerede hadde før, og kontakten er tilgjengelig, er det nødvendig å finne den der jording, fase og null er plassert, og følgelig kobler ledningene i stikkontakten. For å bestemme den enkleste måten å bruke spenningsindikatoren i form av en skrutrekker. Det fungerer ganske enkelt - sett indikatoren til stedet for den planlagte fasen, og se på lysdioden som er innebygd i saken. Hvis det brenner, så er det en spenning, og dette er fasen. Hvis det ikke er spenning, lyser ikke lysdioden, og dette er null.

Jorden er enda enklere å definere: det er kontakt øverst eller nederst.

Tilkobling til et 3-faset 380 V-nettverk

I dette tilfellet kjøpes maskinen og RCD for et trefaset nettverk, ledningene må være fem-kjerne (tverrsnittet bestemmes av samme tabell, bare verdien skal sees i kolonnen på 380 V). En stikkontakt må også ha fem kontakter.

Prosessen med tilkobling vil ikke være annerledes, bare antall ledninger. Forskjellen er når ledningen er koblet til utgangsterminaler på elektrisk komfyr. Bare en jumper vil bli installert - på tappene 5 og 6. Alle de andre er koblet til av separate ledere.

Ordning for tilkobling av en elektrisk komfyr til et trefaset nettverk

Ordning for tilkobling av en elektrisk komfyr til et trefaset nettverk

Det er også nødvendig å overvåke posisjonen "land" og "nøytral" (eller si "null" igjen). Fargematchingen av ledere i faser er ukritisk, men det er mer praktisk hvis de også sammenfaller.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 8 = 1