Какви са кабелните канали (кутии, тави)

Един от начините за откриване на проводници в апартаментите и къщите е кабелните канали. Те се използват в случаите, когато скритата уплътнение е по някаква причина невъзможна или нежелателна.

Определение, структура, предназначение

Кабелните канали са пластмасови или метални кутии за скрито или отворено полагане на проводници и кабели. Може да се използва както на открито, така и на открито. Обадете се на тях повече кабелни тави и кутии, понякога добавете думата "elektrokhnicheskiy"

Състои се от тялото и капака. Секцията е основно правоъгълна и квадратна, но има и други, по-специфични (те ще бъдат разгледани по-нататък). Тялото може да бъде твърдо, може да е перфорирано. Перфорираните корпуси са рядко необходими, за по-добра вентилация и по-бързо охлаждане.

Капакът и корпусът на канала са свързани чрез ключалка - те се застопоряват на място. Тези кабелни корита също са удобни - можете да отворите, да проверите, да поставите нов проводник или да извадите ненужна жица по всяко време. При закупуване обърнете внимание на структурата и качеството на изпълнение на ключалките - удобството за използване зависи от тях. Най-доброто на този етап е двойното заключване. Той осигурява достатъчно фиксиране и ви позволява многократно да отваряте / затваряте капака.

Някои от кабелните канали могат да бъдат разделени вътре в преградите

Някои от кабелните канали могат да бъдат разделени вътре в преградите

Вътрешното пространство на кабелния канал може да се отдели чрез прегради. Това се прави, за да могат да се разделят кабелите за захранване (окабеляване) и нискочестотни (телевизионни, интернет, телефонни и др.). Те трябва да се подреждат отделно, така че да не се намесват помежду си. Някои фирми са разработили дизайн, така че дяловете да могат да бъдат поставени самостоятелно. Те се продават отделно и се поставят върху первази по вътрешната стена на кутията (пример за такива изпъкналости в снимката отдясно).

Материал - метал или пластмаса. Ако изберете пластмасови кабелни канали, имайте предвид, че той трябва да е незапалим или да не поддържа изгаряне (вижте описанието). В идеалния случай, ако все още няма да произведе достатъчно дим - само за всеки случай.

Видове и размери

Видовете кабелни канали се различават една от друга в основна форма, само в някои случаи се използват специални материали - например прозрачна пластмаса или алуминий и неговите сплави.

Има различни модели за различни случаи

Има различни модели за различни случаи

Плоски кабелни канали

Ако искате да скриете кабели и да не издълбавате стени - погледнете первазните кабелни канали. Това е един вид пластмасови первази, във вътрешните кухини на които са положени жици. Има те в различни цветове, те ще подходят към регистрацията в различни стилове.

Пластмасови кабелни канали тип плинт

Пластмасови кабелни канали тип плинт

Производителите на цялата система от первази на кабелни канали, в допълнение към дългите тави, произвеждат редица допълнителни устройства, които позволяват на колегата да изгражда всяка форма. Това са външни и вътрешни ъгли, различни форми на завои, щепсели, монтажни и мултимодулни кутии, на които е възможно да се монтират ключове и контакти.

Също така има вариант с монтаж на гнезда директно на нивото на цокъла. За възрастните хора този вариант не е най-добрият, но за младите хора ниските склонове не са проблем. Но не толкова привлича вниманието.

Изходът може да бъде монтиран директно на нивото на цокъла

Изходът може да бъде монтиран директно на нивото на цокъла

Този тип кабелни канали се предлагат в различни цветови варианти - от бяло, сиво и черно до цвят, имитиращо дърво и метална повърхност. Недостатъкът е доста високата цена, въпреки че не може да бъде сравнена с плащането за плочата на стените.

Наличните размери на SL Hager продуктите са 20 * 50 mm, 20 * 70 mm, 15 * 100 mm, 25 * 100 mm. Компанията Legrand (Legrand) има две серии: мини с размери - 20 * 12.5 mm, 32 * 12.5 mm, 40 * 12.5 mm, 32 * 16 mm, 40 * 16 mm, 60 * 60 mm, 60 * 20 мм, 75 * 20 мм. Втората серия - DPL има следните размери: 35 * 80 mm, 35 * 105 mm, 50 * 80 mm, 50 * 105 mm, 50 * 150 mm, 65 * 150 mm.

Друго видео за друга система, която прикрива кабелните канали.

р;

етаж

Този тип кабелна кутия е различна и форма с начина на инсталиране. Той е монтиран на пода, защото от една страна има заоблена форма, така че не пречи на движението. Предлага се в пластмасова или алуминиева конструкция. Формата е еднаква.

Кабелните подови канали не пречат на движението

Кабелните подови канали не пречат на движението

Поставките за кабелни подове се използват като част от системата - когато трябва да водите окабеляването към маса или осветително тяло, което е далеч от стените. Успешно замества корпусите за носене и удължаване.

Как да определите размера на подовите кабелни канали

Как да определите размера на подовите кабелни канали

На пазара можете да намерите следните размери:

 • 50 х 12 мм;
 • 75 * 17 мм;
 • 92 х 20 мм;
 • 160 х 65 mm;

Цветовата схема не се различава в сорта: обикновено има сиво, бяло и черно. Съединенията на двете ленти, ъгли и завои могат да бъдат направени с помощта на профилни части с подходящ размер. Първо, долната част е монтирана, проводниците са поставени, след което заключалката захваната на място.

Правилата за инсталиране на подови кабелни канали на компанията Legrand

Правилата за инсталиране на подови кабелни канали на компанията Legrand

След това на правилните места се монтират аксесоари - ъгли, стави. Те са направени по такъв начин, че просто се застопоряват на място, осигурявайки надеждна фиксация. В този случай се запазва дори степента на защита (обикновено IP40).

парапет

Парапетните кабелни канали (които все още се наричат ​​основни) са сходни по структура с цокли. С малко по-различна форма, но най-вече поради това, че са монтирани над нивото на пода. Също така се състоят от различни елементи, позволяващи да се събере всяка конфигурация.

Парапети пластмасови кабелни тави

Парапети пластмасови кабелни тави

Те се използват главно в офиси или предприятия. Ако монтират такива конструкции в частни къщи или апартаменти, те се опитват да съответстват на цвета на стените. Тръбите, свързващи външните и вътрешните модули на климатиците, обикновено са затворени.

Размерите могат да бъдат както следва:

 • ширина 80 mm, 100 mm, 120 mm, 150 mm;
 • височина 40 мм, 55 мм, 60 мм.

За всеки тип секция има набор от профилни елементи - външни и вътрешни ъгли, щепсели, разделители и т.н. Възможно е да има няколко цвята, но основните са бели и млечни. Останалото е трудно да се намери.

мини

Намалена версия на парапетни кабелни канали, в която можете да поставите няколко проводника - телевизия, телефон, за интернет.

Такива варианти в апартаментите и къщите се използват по-често

Такива варианти в апартаментите и къщите се използват по-често

Когато използвате този продукт, ъглите се оформят не чрез специални профилни части, а чрез рязане на кутията под желания ъгъл (обикновено само 45 °, като се има предвид дали тя е вътрешна или външна).

Размерите могат да бъдат:

 • ширина 10 мм, 12 мм, 16 мм, 20 мм, 25 мм, 40 мм, 60 мм, 80 мм, 100 мм.
 • височина - 10 мм, 12 мм, 16 мм, 20 мм, 25 мм, 40 мм, 60 мм.

Комбинациите от тези размери дават голям брой възможности. Има широки и ниски, тесни и високи, така че има избор и може да бъде избран.

ъглов

Ъгловите кабелни канали, дължащи се на тяхното проектиране, могат да бъдат монтирани на фугата на стената и тавана или вместо обшивката. При точното изпълнение на ъглите (те също трябва да бъдат отрязани с режеща машина под прав ъгъл) те изглеждат като декоративен елемент.

Този тип кабелни канали се монтират в ъглите - в ставата на тавана и стената

Този тип кабелни канали се монтират в ъглите - в ставата на тавана и стената

Недостатъкът е, че те нямат толкова място, колкото в таблата, а стените са по-тънки, така че вероятността за повреда при полагане е много висока. Най-често срещаните размери са 40 * 40 мм, тъй като много кабели не могат да бъдат поставени в тях.

За LED ленти

Това е вид ъглова версия на кабелните тави. Те се различават по това, че капакът е направен от прозрачна или полупрозрачна пластмаса.

Някои видове тави за LED ленти

Някои видове тави за LED ленти

Монтиран под тавана в ъглите, в дъното на кухненските шкафове или в самите помещения и шкафове. Окабеляване не е инсталирано в тях, защото организацията на вътрешното пространство е съвсем различна - те правят подложка, на която е удобно да се прикрепи лента от светодиоди. Позицията му се избира, следвайки необходимата посока на светлинния поток.

Метални кабелни тави

Този вид производство в частни къщи се използва главно за полагане на окабеляване в горими стени - при строеж на къщи или панелни къщи. Вътре в тавана на стената и тавана се поставят тави, в тях се изваждат кабели и на правилните места се извеждат през стените или тавана.

Примери за метални тарелки: твърди, перфорирани, тел

Примери за метални тарелки: твърди, перфорирани, тел

Също така някои видове (кабелни кабелни канали) се използват в осветителното устройство на опънат или окачен таван. С използването им времето за инсталиране е драстично намалено, тъй като вместо да инсталирате голям брой малки крепежни елементи, трябва да прикрепите няколко закачалки към тавите и след това да поставите всички кабели в тях.

Размери на металните кабелни тави:

 • ширина от 50 мм, 80 мм, 100 мм, 150 мм, 200 мм и още до 600 мм на стъпки от 100 мм;
 • височина - 50 мм, 80 мм, 100 мм;
 • дължината на едно парче е 3 м.

Така че ще бъде възможно да изберете произволен брой проводници.

Правила за инсталиране

Редът на инсталиране зависи от това дали ще се използват фитинги - ъгли, клони и контакти или не. Ако те са, производителят дава ясни препоръки за това колко разстояние трябва да остане за правилното инсталиране. Те трябва да се придържат към един милиметър. Тогава всичко изглежда чист. По основните правила за монтаж кабелът на конвенционалните канали ще бъде разгледан по-подробно по-долу.

Как да изберем размер

Ако решите да изградите жици в кабелните канали, първо трябва да решите какъв размер имат нужда. Изберете размерите на базата на броя и размера на проводниците, които ще трябва да бъдат поставени и да добавите известна разлика за бъдещето - така че ако е необходимо, можете да поставите още един или два проводника.

При избора на размера е необходимо да се вземе предвид броят на кабелите, които ще трябва да бъдат изравнени

При избора на размера е необходимо да се вземе предвид броят на кабелите, които ще трябва да бъдат положени

Броят на проводниците в кабелния канал не е нормализиран. Основното нещо е да можете да затворите капака без проблеми. Ограничението може да бъде нуждата от отделно поставяне на кабели за захранване и ниско напрежение. В този случай изберете напречното сечение, така че между групите кабели да има поне кратко разстояние.

Редът и особеностите на инсталацията

Според правилата на кабели е поставен хоризонтално и вертикално склонни инсталация е позволено само при по стълбите. В други случаи правилата не се отклоняват, дори когато окабеляването е отворено. За да се получи прав разрез когато монтажните пластмасови кабелни канали с тънки купчини са ножици за метал или друг, но режещия ръб трябва да бъде остър. Алуминиевите и метални тави се отрязват с метална хартия. Thick пластмаса може да се намали с един и същ инструмент - бъде гладка ръб и профил zamnetsya.

Ако имате нужда от един сегмент на определена дължина - да се оттече към изхода, например, трябва да се режат по реда на капачка, подравняване на ръба, сложи отпечатък върху капака и тялото едновременно. След това можете да изрежете отделно. По такъв начин двата продукта ще бъдат със същата дължина.

Забележка мимоходом капака на ъгъл не се реже на две части, а само подбиват странични стени - че той може да се изкриви. Не забравяйте, че когато преминаващи външния ъгъл на капака трябва да бъде по-дълъг от тавата в този случай, по-добре е да се отбележи вдлъбнатината след кабела на жилища канал е обезпечен.

Правила за инсталиране на пластмасови кабелни тави

Правила за инсталиране на пластмасови кабелни тави

Не дървената повърхност на кабелна система от тръби е прикрепен към ноктите с широк шапка (може да използвате самонарезни винтове) върху гипсови или гипсокартон стени - на винтовете. За монтаж върху тухлени или бетонни стени е необходимо да се монтира върху дюбел. Етап монтаж тела - около 60-70 см, при прекратяване на профила и приспособлението за свързване монтиран на разстояние от 3-5 см от ръба.

Ако са съединени две части от кабела, капакът трябва да бъде разположен така, че да не съвпадат шарнирите на тялото и капака. В противен случай връзката ще бъде твърде забележима и може да се появи неравномерност, което допълнително ще подчертае кръстовището.

Процедура за полагане на проводници

Процедура за полагане на проводници

В монтираната обвивка слагаме проводници. До стените на кабелния канал не се увисва, с известна стъпка се закрепват поддържащите джъмпери и след това се застопорява капака. По този начин кабелните снопове в кабелните канали могат да се считат за завършени.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

60 − 52 =