Ние събираме щит в апартамент и в къщата самостоятелно

Електрическото капаче в частната къща в страната в апартамента изпълнява двойна функция: осигурява входа и разпределението на електроенергия и създава безопасни условия на работа. Ако има желание да не разберете най-простия въпрос, можете сами да съберете таблото. Въвеждащата машина и брояч трябва да бъдат поставени от представители на организацията за електроснабдяване, но вие можете да събирате схемата след като самият гише (въпреки че не обича да губи пари). Вярно е, че преди да пуснете къщата в експлоатация, ще трябва да ги поканите, за да са налице при стартирането и всички са проверили и измервали земната верига. Всичко това - платени услуги, но те струват много по-малко от пълна монтаж на щита. Ако правиш всичко правилно и според нормите, ще се окаже още по-добре: направете го за себе си.

Какво трябва да бъде в подложката

И в апартамент и в частна къща има няколко възможности за оформление на щита. Основно се отнася до мястото на инсталиране на входния автоматик и брояча. В частна къща, метърът може да бъде поставен върху стълб, а машината може да бъде поставена на стената на къщата, почти под покрив. Понякога метърът е поставен в къщата, но това е, ако е построен преди няколко десетилетия. Наскоро в къщата метра рядко се записват, въпреки че няма разпоредби или инструкции по този въпрос. Ако метърът е в стаята, той може да бъде поставен в щита, а при избора на модела на клапата трябва да вземете предвид размерите на брояча.

Как да свържете електричеството от стълба към къщата, прочетете тук. 

В някои жилищни сгради щандовете стоят в кутиите на стълбищата. В този случай шкафът е необходим само за RCD и автомати. В други къщи той е в апартамента. При модернизирането на електрическата мрежа кабинетът ще трябва да бъде закупен с очакванията, че ще се помести и там, или ще купи отделна кутия под щанда с въвеждаща машина.

Проста електрическа схема за малка къща или апартамент

Проста електрическа схема за малка къща или апартамент

При проектирането на схема за захранване, безопасността е много важна. На първо място, тя се осигурява за хората: с помощта на RCD - защитно устройство за изключване (на снимка номер 3), което се инсталира непосредствено след измервателния уред. Това устройство се задейства, ако токът на изтичане надвиши праговата стойност (имаше късо съединение към "земята" или някой сложи пръстите си в гнездото). Това устройство прекъсва веригата, като минимизира възможността от токов удар. От RCD фазата преминава към входовете на автоматичните машини, които също работят, когато товарът е превишен или има късо съединение във веригата, но всеки вече е в нейната зона.

На второ място, е необходимо да се осигури нормална работа на домакински уреди и електрически уреди. Съвременната усъвършенствана технология се контролира от микропроцесори. Те се нуждаят от стабилна диета за нормална работа. След като гледа за известно време под напрежение в мрежата ни, тя не може да се нарече стабилна: тя варира 150-160 V до 280 V. Този вариант машини внос не издържат. Тъй като поне някои групи машини, които се хранят със сложна технология, е по-добре да се включат чрез стабилизатора. Да, струва много. Но при силни вълни контролните карти "летят" на първо място. Те не се ремонтират, просто се променят. Цената на такава замяна е около половината от цената на устройството (повече или по-малко зависи от вида на устройството). Това едва ли е по-евтино. Когато сглобявате таблото със собствените си ръце или само докато го планирате, запомнете това.

Един пример за подреждането на щита за малка верига е за 6 автомати

Един пример за подреждането на щита за малка верига е за 6 автомати

Стабилизатор е инсталиран на една или повече групи и е включен след RCD и пред груповите автомати. Тъй като устройството е доста голямо, то не може да бъде инсталирано в щита, а до него - моля.

Също така в щита са монтирани две гуми: заземяване и нулиране. На заземяващия шина всички заземяващи проводници от устройства и устройства са включени. На "нулевата" шина кабелът идва от RCD и се подава към съответните входове на автоматиката. Обикновено нулата се обозначава с буквата N, за окабеляване се използва синя жица. За заземяване - бяло или жълто-зелено, фазата се води от червен или кафяв проводник.

Един от вариантите на сглобения малък щит

Един от вариантите на сглобения малък щит

С вграден монтаж на прозорец ключ, ще трябва да си купя гардероб, както и железопътен (наречена DIN-релса или DIN релса), който е приложен към машини, RCD и превключватели. При монтажа на стелажите проверете нивото на тяхната хоризонтална: няма да има проблеми със закрепването на машините.

Един от вариантите на DIN релсите в тялото на щита

Един от вариантите на DIN релсите в тялото на щита

Всички машини трябва да са свързани помежду си. Това може да стане с помощта на телта - свързване на техните входове в серия, или да използвате готови, свързващ гребен. Гребен - по-надеждни, въпреки че е по-скъп, но като се има предвид времето, което прекарвате на свързването на всички машини, това е малко вероятно, че няколко десетки рубли имат е решаваща.

Свързване на гребена за автоматика в електрическия панел: ускоряване на процеса на самосглобяване

Свързване на гребена за автоматика в електрическия панел: ускоряване на процеса на самосглобяване

Схемата е разделена на няколко групи

Не винаги схемите за захранване са прости: групи от потребители се разбиват на етажите, отделно отразяват хозпостройки, осветление на гараж, изба, двор и придомовой територии. С голям брой потребители, с изключение на общия RCD след брояча, те поставят едни и същи устройства, само по-малък капацитет - за всяка група. Отделно, при задължително монтиране на лично защитно устройство, за банята се извежда мощност: това е едно от най-опасните помещения в къщата и апартамента.

Много е желателно да се поставят защитни устройства на всеки от входовете, които влизат в мощни домакински уреди (повече от 2,5 кВт, а тази мощност дори може да има сешоар). В отделение със стабилизатор те ще създадат нормални условия за работа с електрониката.

Също така не най-сложната схема, но с по-висока степен на защита - повече RCD

Също така не най-сложната схема, но с по-висока степен на защита - повече RCD

По принцип при разработването на точна схема ще трябва да намерите компромис: да направите системата безопасна и да не харчите твърде много пари едновременно. Оборудване, за да вземат по-добре тествани фирми, но си заслужава. Електричеството обаче не е област, в която можете да спестите.

Как да свържете електрическия плот, прочетете тук и за свързването на електрически бойлер (съхранение или поток), прочетете тази статия.

Видове и размери на разпределителни табла

Става въпрос за шкафове / чекмеджета за инсталиране на машини и други електрически уплътнения, за техните сортове. Според вида на инсталацията, електрическите панели са предназначени за външна инсталация и за вътрешни. Кутията за външна инсталация е закрепена към стената с дюбели. Ако стените са запалими, под него се поставя изолационен материал, който не води ток. В монтираната форма външният електрически панел се простира над повърхността на стената с приблизително 12-18 см. Това трябва да се има предвид при избора на местоположението на инсталацията: за по-лесна поддръжка предпазителят е монтиран така, че всичките му части да са приблизително на нивото на очите. Това е удобно за работа, но може да причини наранявания (ъглите са остри), ако пространството за шкафа е избрано неуспешно. Най-добрият вариант е зад вратата или по-близо до ъгъла: така че да не можете да ударите главата си.

Външен корпус на таблото

Външен корпус на таблото

Защитният щит включва ниша: той е монтиран и запечатан. Вратата е на същото ниво с повърхността на стената, която може да се издигне с няколко милиметра, зависи от монтажа и дизайна на конкретен шкаф.

Обвивките са метални, боядисани с боя на прах, има пластмаса. Вратите са твърди или с прозрачни пластмасови вложки. Размерите са различни - опънати, широки, квадратни. По принцип, при всяка ниша или условия, можете да намерите подходящ вариант. Един съвет: ако можете, изберете по-голям шкаф: по-лесно е да работите в него, особено ако за пръв път сглобявате електрическото табло с вашите ръце.

Монтаж и монтаж на шарнирно табло

Монтаж и монтаж на шарнирно табло

При избора на корпус те често работят с такава концепция като броя места. Това означава колко много еднополюсни машини (с дебелина 12 мм) могат да бъдат инсталирани в тази кутия. Имате диаграма, показва всички устройства. Разгледайте ги с оглед на факта, че биполярно са с двойна ширина, добавя около 20% за развитието на мрежата (внезапно купя друго устройство и да се свързвате към нищото, или по време на инсталацията, изберете една група, която да направи две и т.н.). И за такъв брой "места за кацане", потърсете щит, подходящ за геометрия.

Инсталиране и свързване на елементи

Всички съвременни машини и RCD устройства имат стандартна стойка за стандартна DIN шина. На гърба имат пластмасов ограничител, който се застопорява на място на бара. Поставете устройството на релсата, закрепено върху нея с вдлъбнатина на задната стена, с натиснат пръст надолу. След като кликнете, елементът е инсталиран. Остава да се свърже. Направете го според схемата. Съответните жици се вкарват в клемите и контактът се затяга с отвертка, като се затяга винтът. Силно не е необходимо да го затегнете - можете да прокарате кабела.

Работете, когато захранването е изключено, всички превключватели са в позиция "изключено". опитвам не вземайте жици с двете си ръце. След като свържете няколко елемента, включете захранването (входния ножов ключ), след това включете инсталираните елементи, като ги проверите за липса на късо съединение (късо съединение).

Вход и RCD връзка

Вход и RCD връзка

Фазата от входа се подава към входната автоматика, от изхода към съответния вход на RCD (поставете скоба с меден проводник на избраната секция). В някои схеми нулевият проводник от водата се подава директно на съответния вход на RCD и вече от неговия изход отива към шината. Фазовият проводник от изхода на защитното устройство е свързан към гребените на автомати.

В модерните схеми автоматичният вход е поставен двуполярно: трябва едновременно да се изключат и двете жици (фаза и нула), за да се изключи напълно мрежата в случай на повреда: това е по-безопасно и това са последните изисквания за електрическа безопасност. Тогава веригата на включване на RCD и изглежда като на снимката по-долу.

Когато използвате двуполюсен автоматичен вход

Когато използвате двуполюсен автоматичен вход

При инсталирането на RCD на DIN шината вижте видеоклипа.

Във всяка схема защитният проводник е свързан към неговата шина, което води до същите проводници от електрически уреди. Наличието на заземяване е знак за безопасна мрежа и я прави жизнено важен. В буквалния смисъл.

За това как правилно да свържете RCD, вижте видео урок.

При самото монтиране на щита имайте предвид, че входният автоматичен уред и измервателният уред ще бъдат запечатани от организацията за доставка на енергия. Ако има специален винт на брояча, на който е прикрепен уплътнението, тогава входната машина на такива устройства не е така. Ако няма възможност да го запечатате, ще бъдете отказвани да стартирате, или цялото капаче ще бъде напълно запечатано. Ето защо в рамките на общия щит поставете бокса върху едно или две места (в зависимост от размера и вида на машината) и в него се прикрепва входната машина. Тази клетка е запечатана при приемане.

Индивидуалните машини се инсталират на стелажи точно както RCD: те се притискат към багажника, докато щракнат. В зависимост от вида на машината (един или два стълба са жици), към тях са свързани подходящи кабели. Какви са машините и какви са разликите между устройствата за една и трифазна мрежа, вижте във видеоклипа, тук е описано избора на защитното устройство.

След като необходимия брой устройства са монтирани на монтажната релса, техните входове са свързани. Както бе споменато по-горе, това може да се извърши чрез джъмпърен проводник или специален свързващ гребен. Вижте снимката в връзката.

Апаратите в една група са свързани чрез джъмперите: фазата идва изцяло

Апаратите в една група са свързани чрез джъмперите: фазата идва изцяло

Има два начина да направите джъмперите:

  • Изрежете проводниците с необходимите дължини, извадете краищата им и огънете дъгата. Поставете два проводника в един терминал, след това ги затегнете.
  • Вземете доста дълъг проводник, с 4-5 см чист за изолация от 1-1,5 см. Вземете кръглите клещи и огънете изложените проводници, така че дъгите да се съединяват. Тези изложени участъци се вкарват в съответните гнезда и се затягат.

И така, но електротехниците говорят за лошото качество на връзката. По-надеждно е използването на специални гуми. Под тях има специални съединители (тесни слотове, по-близо до предния ръб), в които са вкарани контактите на шината. Тези гуми се продават на метър, нарязани на парчета с необходимата дължина на конвенционалните ножове за тел. Като го поставите и инсталирате захранващия проводник в първата от машините, затегнете контактите на всички свързани устройства. Вижте как да свържете автоматичните устройства в щита с помощта на автобуса, вижте видеоклипа.

Фазов проводник е свързан към изхода на автомати, който отива към товара: към домакинските уреди, към изходите, превключвателите и т.н. Всъщност монтажът на капака е завършен.

Изборът на машини в щит за къща или апартамент

В електрическия панел се използват три вида устройства:

  • Автоматично. Изключва и включва захранването в ръчен режим и също така задейства (прекъсва веригата) с късо съединение в схемата.
  • RCD (защитно устройство за изключване). Той следи тока на изтичане, който се получава, когато изолацията е счупена или в случай, че някой грабва проводниците. Ако възникне една от тези ситуации, веригата е счупена.
  • Diff. автоматичен (диференциална автоматика). Това устройство, което съчетава две в едно корпус: наблюдава както наличието на късо съединение, така и ток на утечка.

Различни автоматични машини обикновено се поставят вместо пакет - RCD + автоматично. Това спестява място в щита - има нужда от по-малко от един модул. Понякога това е важно: например, трябва да включите друга електрическа мрежа и няма място за инсталиране, тъй като няма свободна машина.

Автоматичното устройство е поставено вместо сноп от автоматично устройство и RCD

Автоматичното устройство е поставено вместо сноп от автоматично устройство и RCD

По принцип две устройства се инсталират по-често. Първо, тя е по-евтино (dif.avtomaty са по-скъпи), и второ, с усвояване на едно от средствата за безопасност, за да знаете точно какво се е случило и какво да търсите: късо съединение (при изключена машина) или евентуален теч и претоварване по ток (работил RCD). Когато стартирате Difa Automata, няма да намерите това. Освен ако не поставите специален модел, който има отметка, показваща каква неизправност на устройството е предизвикала.

Автоматични устройства за защита

Защитни машини се избират по ток, което е необходимо за потребителите от тази група. Тя се изчислява просто. Добавете максималната мощност на всички свързани устройства в група, разделете с 220 V, получавате необходимия ток. Номиналното устройство взема малко повече, в противен случай, когато включите всички товари, то ще бъде изключено за претоварване.

Например, като се сгъсти мощността на всички устройства в групата, общата стойност беше 6,5 kW (6500 W). Разделете с 220 V, получаваме 6500 W / 220 V = 29.54 A.

Какви са номерата по случая, които показват

Какви са номерата по случая, които показват

Текущите оценки на автоматичните машини могат да бъдат следните: (в A) 6, 10, 16, 20, 25, 32, 40, 50, 63. Най-близкият по-голям от дадена стойност е 32 A. Това е, което търсим.

Видове и видове RCD

RCD има два вида действия: електронни и електронно-механични. Разликата в цената на устройството със същите параметри е голяма - скъпа е електронно-механична. Но за да си купите щит в къщата или апартамента, от които се нуждаете. Причината е една: те са по-надеждни, тъй като те работят независимо от електрозахранването, а за електронна работа е необходимо да се захранва.

Например, ситуацията е следната: ремонтирате кабелите, например, изход и изключвате за тази мрежа - въвеждащата машина е изключена. По време на процеса изолацията е повредена. Ако е монтиран електромеханичен RCD, той ще работи, дори и да няма захранване. Ще разберете, че сте направили нещо нередно и ще потърсите причината. Електронната, без захранване, е неработеща и включването на мрежа с повредена изолация може да има проблеми.

За да разберете кое устройство е пред вас, достатъчно е да имате малка батерия и чифт проводници удобни. Батерията се доставя на всяка двойка контакти с RCD. Електромеханичните в този случай ще работят, електронно - не. Повече за това във видеоклипа.

Освен това RCD се различават според вида на текущите, на които реагират:

  • тип АС - променлив синусоидален ток;
  • тип А - променлив ток + пулсираща константа;
  • тип B - редуване + пулсиращо постоянно + ректифициран ток.

Това се оказва тип B осигурява най-пълната защита, но тези устройства са много скъпи. За къща или апартамент покритие е доста достатъчно, тип А, но не AC, които се продават главно, защото те са по-евтини.

Освен типа RCD, той се избира според тока. И на два параметъра: номинално и изтичане. Номиналният е този, който може да премине през контактите и да не ги унищожава (разглобява). Номиналният ток на RCD се превключва на стъпка, по-висока от номиналния ток на инсталираната в двойката машина. Ако машината се изисква при 25 A, вземете RCD с 40 A.

Токът на утечка е все още по-прост: само две стойности, 10 mA и 30 mA, се поставят в електрически табла за апартамент и къща. 10 mA се поставя на линия с едно устройство, например газов котел, пералня и т.н. както и в помещения, където се изисква висока степен на защита: в детска стая или в банята. Съответно, RCD от 30 милиампери е инсталирана на линия, в която са свързани няколко консуматора (устройства) към изходите в кухнята, помещенията. На линията на осветление подобна защита рядко се поставя: не е необходимо, освен на улицата или в гаража.

Какви са номерата по случая, които показват

Какви са номерата по случая, които показват

Другите RCD са различни при забавено време. Те са два вида:

  • S - селективен - работи след определено време след появата на теч на ток (доста дълъг интервал от време). Те обикновено се поставят на входа. След това, в случай на авария, устройството на повредената линия първо е изключено. Ако течният ток остане, тогава "по-старият" селективен RCD ще работи, обикновено това е това, което е на входа.
  • J - работи и със закъснение (защита срещу случайни токове), но с много по-малко. Този тип RCD се поставя на групи.

Диф Автоматика има същите видове, как RCD и също са избрани точно. Само при определяне на текущия капацитет незабавно вземате предвид товара и определяте номиналната му стойност.

Няколко обяснения за инсталирането на монтираната вградена кутия, редът на връзката, са показани във видеото от практикуващ и от специалист.

Един важен детайл, който е важен за безопасността. На RCD или FIF има бутон "test". Когато се натисне, течният ток се създава изкуствено и устройството трябва да работи - превключвателят преминава в положение "изключено" и линията се изключва. Така че се проверява работоспособността. Това трябва да се прави най-малко веднъж месечно: да се гарантира надеждността на защитата. От друга страна, проверете всички налични в схемата на RCD. Това е важно.

Вероятно това е цялата информация, която е необходима за монтажа на електрическото табло с вашите ръце. Може би все още трябва да научите повече за това как да прекъснете товара в групи, прочетете го тук.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

58 − = 50