Bagaimana untuk memilih candelier dengan LED

Dengan perkembangan teknologi, kami mempunyai lebih banyak dan lebih banyak peranti dan peranti baharu yang menarik, dan lama dan biasa memperoleh fungsi dan keupayaan baru. Sebagai contoh, ia menjadi bergaya untuk membeli lampu LED. Terdapat dua sebab penting untuk ini - reka bentuk dan ekonomi mereka yang pelbagai. Mengenai sifat-sifat apa yang ada di rumah, bagaimana memilihnya dan bercakap lebih lanjut.

Ciri-ciri candelier LED

Semua ciri, kelebihan dan kelemahan alat pencahayaan seperti ini disebabkan oleh fakta bahawa LED digunakan sebagai sumber cahaya. Mereka menentukan sifat dan keupayaan mereka.

Chandelier LED untuk rumah - ia cantik

Chandelier LED untuk rumah - ia cantik

Reka bentuk yang serba boleh

LED, walaupun cukup kuat - ia adalah kristal kecil, beberapa milimeter dalam saiz, dan ia boleh menghasilkan fluks bercahaya yang kuat. Sesetengah kristal yang berukuran 3 * 3 mm boleh menggantikan lampu pijar yang tidak terlalu kuat. Satu lagi perkara ialah kristal seperti itu mahal. Tetapi mereka, di bawah keadaan operasi, boleh bekerja selama beberapa dekad.

Reka bentuk yang standard atau luar biasa - terpulang kepada anda

Reka bentuk yang standard atau luar biasa - terpulang kepada anda

Ciri-ciri ini - keluaran cahaya yang signifikan pada saiz kecil - memperluaskan kemungkinan reka bentuk ke tak terhingga. Apabila mereka bentuk reka bentuk semua lampu lain, pereka perlu membuat beberapa jenis plafonds, dan cukup besar - untuk menyembunyikan sumber cahaya.

Apabila bekerja dengan diod pemancar cahaya, pereka mempunyai hampir tidak ada batas - sumber cahaya milimeter boleh diletakkan dalam sebarang pesanan, kuantiti. "Plafond" untuk mereka tidak diperlukan, kerana mereka mempunyai sudut penyebaran yang berbeza. Walaupun anda membuat siling, pendekatannya adalah estetik, keperluan teknikal adalah minimum. Dalam hal ini, prestasi gaya sangat berbeza - dari klasik biasa hingga berteknologi tinggi, minimalism, loteng. Anda boleh mencari apa-apa gaya.

Pelarasan pilihan: kecerahan dan suhu cahaya

Kebanyakan mentol cahaya hanya dapat menghasilkan cahaya dari spektrum tertentu (warna). Lampu pijar dan halogen hanya memberi cahaya putih, beberapa warna lain hanya boleh memberi pendarfluor, dan bahkan tidak terlalu banyak.

LED diatur supaya mereka dapat memberikan warna apa pun. Ini adalah harta mereka yang digunakan dalam candelier LED dengan panel kawalan. Mereka menggunakan tiga kristal sebagai sumber cahaya - merah, hijau dan biru. Dengan mengubah kecerahan cahaya setiap bahagian bawah, kami memperoleh apa-apa warna spektrum. Iaitu, lampu LED untuk rumah boleh bercahaya bukan sahaja dengan cahaya putih (dengan warna yang berbeza), tetapi juga dengan biru, hijau, merah, dll. Perhatikan bahawa tidak semua model mempunyai keupayaan ini, tetapi hanya beberapa.

Cahaya putih juga boleh berbeza

Cahaya putih juga boleh berbeza

Mereka mempunyai candelier LED untuk rumah dan satu lagi ciri - kecerahan luminescence dapat diselaraskan dalam batas lebar. Kemungkinan ini direalisasikan berdasarkan lampu pijar, yang mana peranti khas digunakan - dimmers. Mereka menurunkan / meningkatkan voltan, di mana tahap cahaya lampu bergantung. Untuk menukar kecerahan cahaya dengan dimmer, anda perlu mendekatinya (biasanya dibina ke suis) dan memutar pemegangnya. Dengan lampu pendarfluor atau halogen, walaupun "tumpuan" seperti itu tidak lulus, mereka tidak boleh bekerja pada voltan dikurangkan.

Beberapa lampu candelier LED untuk rumah dengan kawalan jauh juga boleh menukar warna

Beberapa lampu candelier LED untuk rumah dengan kawalan jauh juga boleh menukar warna

LED mengubah tahap luminescence dalam pelbagai dan fungsi ini dapat direalisasikan dari jauh - dari panel kawalan. Tukar jumlah cahaya boleh menjadi kristal putih dan berwarna. Fungsi ini boleh menjadi sangat mudah di dalam kanak-kanak dan bilik tidur - anda tidak boleh mematikan cahaya, tetapi hanya bisu dengan nilai yang boleh diterima.

Parameter kuasa dan hayat perkhidmatan

LED beroperasi dari voltan DC 12 V, tetapi dalam rangkaian yang sama kita mempunyai 220 V. Untuk sambungan terus ke rangkaian isi rumah, penukar voltan dibina dalam jenis peralatan pencahayaan ini, yang membetulkan dan menurunkan voltan kepada nilai yang diperlukan. Kualiti penukar ini bergantung pada kehidupan LED - semakin stabil kuasa, semakin banyak LED akan bertahan.

Terdapat model yang sangat luar biasa

Terdapat model yang sangat luar biasa

Secara umum, LED boleh berfungsi tanpa perubahan prestasi yang ketara selama 30-50 ribu jam. Ini bersamaan dengan 20-50 tahun kerja. Tetapi ini hanya jika voltan digunakan dalam had tertentu.

Malangnya, makanan dalam rangkaian kami jauh dari stabil. Terdapat lompatan tajam baik naik dan turun. Melompat sedemikian menjejaskan kehidupan LED - mereka terbakar, saya kehilangan kecerahan. Sejak lampu LED - peranti jauh dari mahal, masuk akal untuk membekalkan kuasa melalui penstabil. Ini, tentu saja, adalah perbelanjaan tambahan, tetapi penstabil, mewujudkan keadaan biasa untuk LED, pada masa-masa memanjangkan hayat perkhidmatan mereka.

Penjimatan elektrik dan sejumlah kecil haba yang dihasilkan

Produk lampu LED dicirikan oleh peningkatan ekonomi - lampu yang memakan 15-20 watt elektrik, cahaya diberikan sebanyak lampu pijar 100 watt. Ini disebabkan oleh fakta bahawa LED kebanyakan tenaga yang dibelanjakan dibelanjakan pada cahaya dan hanya sebahagian kecil daripadanya diubah menjadi haba. Pada masa ini, ini adalah sumber cahaya yang paling cekap tenaga.

Candelier LED untuk rumah - pilihan terbaik untuk siling regangan - mereka tidak melepaskan banyak haba

Candelier LED untuk rumah - pilihan terbaik untuk siling regangan - mereka tidak melepaskan banyak haba

Jumlah kecil haba yang dipancarkan oleh chandelier LED untuk rumah membolehkan mereka digunakan untuk siling regangan.

Chandelier LED untuk rumah: pilihan

Apabila memilih sebuah candelier LED untuk rumah, di samping kriteria dan dimensi estetika, adalah perlu untuk memantau beberapa perkara yang lebih teknikal:

 • Bekalan voltan. Chandelier LED rumah kebanyakannya disambungkan terus ke rangkaian 220 V. Tetapi ada model yang mesti disambungkan melalui penukar kepada voltan DC yang lebih rendah daripada 12 V atau 24 V. Dalam spesifikasi teknikal, parameter ini ditunjukkan semestinya.
 • Kawasan bercahaya. Kita boleh menggunakan candelier biasa dengan kartrij standard untuk pencahayaan yang berbeza di kawasan premis - adalah mungkin untuk meletakkan lampu kuasa yang berbeza. Dengan candelier LED, ini tidak berfungsi: LED dipateri di dalam dan mempunyai parameter tertentu. Oleh itu, apabila memilih, perhatikan apa yang maksimum kawasan boleh menerangi peranti pencahayaan tertentu ini. Adalah wajar bahawa bilik anda tidak lagi.

  Kandil LED direka untuk menerangi kawasan tertentu

  Kandil LED direka untuk menerangi kawasan tertentu

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  + 9 = 19