Bagaimana untuk menyambung motor fasa tunggal

Selalunya, satu fasa 220 V rangkaian disambungkan ke rumah, plot, garaj dan sebagainya. Peralatan dan semua produk buatan sendiri membuat mereka bekerja dari sumber kuasa ini. Dalam artikel ini, kita akan melihat cara menyambungkan motor fasa tunggal dengan betul. 

Asynchronous atau kolektor: bagaimana membezakannya

Pada umumnya, adalah mungkin untuk membezakan jenis enjin dari plat - plat nama - yang data dan jenisnya ditulis. Tetapi ini hanya jika ia tidak dibaiki. Lagipun, di bawah selongsong boleh apa-apa. Jadi jika anda tidak pasti, yang terbaik adalah menentukan jenis diri anda.

Jadi ia kelihatan seperti motor kapasitor fasa tunggal baru

Jadi ia kelihatan seperti motor kapasitor fasa tunggal baru

Bagaimana mesin pengumpul dibina

Untuk membezakan motor asynchronous dan kolektor boleh berada dalam struktur. Pemungut mesti mempunyai berus. Mereka terletak berhampiran pemungut. Satu lagi ciri wajib enjin jenis ini ialah kehadiran dram tembaga yang dibahagikan kepada bahagian-bahagian.

Enjin sedemikian dihasilkan hanya satu fasa, mereka sering dipasang di perkakas rumah, kerana ia membolehkan untuk mendapatkan sejumlah besar revolusi pada permulaan dan selepas percepatan. Juga, mereka mudah kerana mudah mengubah arah putaran - hanya perlu menukar polar. Ia juga mudah untuk mengatur perubahan dalam kelajuan putaran - dengan mengubah amplitud voltan bekalan atau sudut potongannya. Oleh itu, motor yang sama digunakan dalam kebanyakan peralatan rumah dan pembinaan.

Struktur pemungut motor

Struktur pemungut motor

Kelemahan pengayun - bunyi bising tinggi pada kelajuan tinggi. Fikirkan gerudi, bulgarian, pembersih vakum, mesin basuh, dan sebagainya. Kebisingan dalam kerja mereka adalah baik. Pada revs rendah, pemungut motors tidak seperti bising (mesin basuh), tetapi tidak semua alat berfungsi dalam mod ini.

Momen kedua yang tidak menyenangkan - kehadiran berus dan geseran berterusan menyebabkan keperluan penyelenggaraan tetap. Jika pemungut semasa tidak dibersihkan, pencemaran dengan grafit (dari berus boleh dibasuh) boleh menyebabkan seksyen bersebelahan dalam gendang untuk disambungkan, motor akan berhenti bekerja.

Asynchronous

Motor induksi mempunyai pemula dan pemutar, ia boleh menjadi satu atau tiga fasa. Dalam artikel ini kita pertimbangkan sambungan motor fasa tunggal, jadi kita hanya akan bercakap tentang mereka.

Motor asynchronous dibezakan oleh tahap bunyi yang rendah semasa operasi, oleh itu ia dipasang dalam teknik, bunyi yang kritikal. Mereka adalah penghawa dingin, sistem berpecah, peti sejuk.

Struktur motor asynchronous

Struktur motor asynchronous

Terdapat dua jenis motor asynchronous fasa tunggal - bifilar (dengan permulaan penggulungan) dan kondensor. Perbezaannya ialah dalam motor fasa tunggal yang berbeza, permulaan penggulungan hanya berfungsi sebelum motor dipercepatkan. Selepas ia dimatikan oleh peranti khas - suis sentrifugal atau relay pemula (dalam peti sejuk). Ini adalah perlu, kerana selepas overclocking ia hanya menurunkan kecekapan.

Dalam kapasitor motor fasa tunggal, penggulungan kapasitor berfungsi sepanjang masa. Dua belitan - utama dan bantu - diimbangi satu sama lain dengan 90 °. Disebabkan ini, adalah mungkin untuk menukar arah putaran. Pemeluwap pada enjin semacam itu biasanya dipasang pada badan dan mudah dikenalpasti oleh ciri ini.

Anda boleh menentukan dengan lebih tepat motor bipolar atau condenser di hadapan anda dengan mengukur belitan. Sekiranya rintangan penggulungan tambahan kurang daripada dua kali (perbezaannya mungkin lebih ketara), kemungkinan besar motor bipolar dan penggulungan tambahan ini bermula, yang bermaksud mesti ada suis atau geganti awal dalam litar. Dalam motor pemeluwap, kedua-dua lilitan sentiasa beroperasi dan sambungan motor fasa tunggal boleh dilakukan melalui butang konvensional, suis togol, automatik.

Rajah rajah untuk motor tak segerak fasa tunggal

Dengan memulakan penggulungan

Untuk menyambungkan motor dengan permulaan berliku, butang diperlukan, di mana salah satu daripada kenalan dibuka selepas beralih. Hubungan terbuka ini mesti disambungkan ke gegelung permulaan. Di kedai terdapat butang seperti ini - ini PNVS. Pada hubungan pertengahan beliau ditutup untuk masa pengasingan, dan kedua-dua yang melampau kekal dalam keadaan tertutup.

Penampilan butang PNV dan status kenalan selepas butang

Penampilan butang PNV dan status kenalan selepas butang "permulaan" dikeluarkan "

Pertama, dengan bantuan ukuran, tentukan penggulungan mana yang berfungsi, yang merupakan penggulungan awal. Biasanya output dari motor mempunyai tiga atau empat wayar.

Pertimbangkan satu varian dengan tiga wayar. Dalam kes ini, kedua-dua belitan sudah digabungkan, iaitu salah satu wayar adalah perkara biasa. Ambil tester, mengukur rintangan antara ketiga-tiga pasangan. Kerja mempunyai rintangan yang minimum, nilai purata - mula berliku-liku dan terbesar - adalah jumlah pengeluaran (diukur oleh rintangan kedua-dua belitan siri disambungkan).

Sekiranya terdapat empat kesimpulan, mereka memanggil secara berpasangan. Cari dua pasang. Yang mana rintangan kurang - pekerja, di mana terdapat lebih banyak - bermula. Selepas itu, kami menyambungkan satu dawai dari mula dan bekerja penggulungan, kami mengeluarkan dawai biasa. Jumlahnya adalah tiga wayar (seperti dalam versi pertama):

  • satu penggulungan bekerja sedang bekerja;
  • dengan permulaan penggulungan;
  • biasa.

Dengan tiga wayar ini dan bekerja lebih jauh - kami gunakan untuk menyambungkan motor fasa tunggal.

Dengan semua ini  Sambungan motor fasa tunggal dengan mula berliku melalui butang PNV

    • Sambungan motor fasa tunggal dengan mula berliku melalui butang PNV

    sambungan motor fasa tunggal

Kami menyambungkan ketiga-tiga wayar ke butang itu. Ia juga mempunyai tiga kenalan. Ia adalah wajib untuk meletakkan dawai permulaan "pada kenalan tengah (yang hanya ditutup semasa waktu permulaan), yang lain dua - di pinggir(sewenang-wenangnya). Kepada input input ekstrim PNV kita menyambungkan kabel kuasa (dari 220 V), hubungan tengah dihubungkan oleh jumper ke kabel kerja (sila ambil perhatian! tidak dengan biasa). Itu skema keseluruhan termasuk motor fasa tunggal dengan permulaan penggulungan (bifolar) melalui butang.

Condenser

Apabila menyambung motor kapasitor fasa tunggal, terdapat pilihan: terdapat tiga gambar rajah pendawaian dan semua dengan kapasitor. Tanpa mereka, enjin hums, tetapi ia tidak bermula (jika anda menyambungkannya mengikut skema yang diterangkan di atas).

Rajah rajah motor kapasitor fasa tunggal

Rajah rajah motor kapasitor fasa tunggal

Skim pertama - dengan kapasitor dalam litar bekalan kuasa bermula penggulungan - diurus dengan baik, tetapi isu kuasa tidak diberi nilai, dan jauh lebih rendah. Skim kemasukan dengan kapasitor dalam kerja-kerja litar sambungan penggulungan mempunyai kesan yang sebaliknya: tidak prestasi yang sangat baik pada permulaan, tetapi prestasi yang baik. Oleh itu, litar pertama digunakan dalam peranti dengan permulaan berat (mixer, sebagai contoh), dan pemeluwap kerja - jika memerlukan prestasi yang baik.

Skim dengan dua kapasitor

Terdapat pilihan ketiga untuk menyambung motor fasa tunggal (asynchronous) - memasang kedua-dua kapasitor. Ternyata sesuatu di antara pilihan di atas. Skim ini disedari paling kerap. Ia berada dalam angka di atas di tengah atau dalam gambar di bawah dengan lebih terperinci. Apabila menganjurkan skim ini, kita juga memerlukan butang jenis PNVS, yang akan menyambung kapasitor bukan sahaja masa mula, sementara motor "mempercepatkan". Kemudian dua lilitan akan tetap bersambung, pembantu melalui kapasitor.

Skim sambungan motor condenser dengan dua kondenser - yang bekerja dan bermula

Sambungan motor fasa tunggal: litar dengan dua kapasitor - beroperasi dan bermula

Apabila melaksanakan skim lain - dengan satu kapasitor - anda akan memerlukan butang konvensional, mesin atau bertukar beralih. Di sana, semuanya disambung dengan mudah.

Pemilihan kapasitor

Terdapat rumus yang agak rumit di mana anda boleh mengira kapasiti tepat dengan tepat, tetapi mungkin untuk mendapatkan dengan cadangan yang diperolehi dari banyak eksperimen:

  • kapasitor yang bekerja diambil pada kadar 0.7-0.8 μF per 1 kW kuasa enjin;
  • bermula - 2-3 kali lebih banyak.

Voltan operasi kapasitor ini harus 1.5 kali lebih tinggi daripada voltan utama, iaitu, untuk rangkaian 220 V kita mengambil kapasiti dengan voltan operasi 330 V dan lebih tinggi. Dan untuk memulakan lebih mudah, dalam litar mula, cari kapasitor kapasitor khas. Mereka mempunyai kata-kata Mula atau Bermula dalam tanda, tetapi anda boleh mengambil yang biasa.

Menukar arah motor

Jika motor berfungsi selepas sambungan, tetapi aci tidak berputar ke arah yang anda mahu, anda boleh menukar arah ini. Ini dilakukan dengan menukar gulungan penggulungan tambahan. Apabila litar itu dipasang, salah satu wayar diberi makan kepada butang, yang kedua disambungkan kepada wayar dari penggulungan kerja dan dawai biasa ditarik balik. Di sini adalah perlu untuk membuang konduktor.

Bagaimana keadaan boleh dilihat dalam amalan

Bagaimana keadaan boleh dilihat dalam amalan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

21 + = 30