Cara menyambungkan hob ke rangkaian fasa tunggal dan tiga fasa

Membeli teknik baru, beberapa orang melihat keperluan untuk kuasa, tetapi sia-sia. Di rumah lama, ketika memasang peralatan yang kuat, ada masalah: mungkin perlu menarik garis yang terpisah. Jadi menyambungkan hob untuk mengekalkan jaminan memerlukan pematuhan dengan semua keperluan PUE. Ini bermakna anda memerlukan garis khusus dengan bahagian wayar yang sesuai, dengan pemutus litar pelindung dipasang pada baris. Garis ini boleh berakhir dengan saluran khas dan mungkin kotak terminal. Sekiranya soket dipasang, kabel dari hob mesti berakhir dengan plag kuasa, apabila kotak terminal dipasang, hujung wayar akan ditamatkan dengan pengapit, mereka boleh zip dan dilancarkan ke dalam cincin. 

Kami memikirkan cara menyambungkan hob

Kami memikirkan cara menyambungkan hob

Rajah rajah sambungan untuk petak

Hampir semua model baru memasak permukaan pengeluaran Eropah boleh disambungkan ke rangkaian dengan beberapa fasa yang berbeza. Di negara kita terdapat dua piawai: satu fasa 220 V rangkaian dan tiga fasa 380 V. Di sesetengah rumah 220 V terdapat dua fasa. Jika kita bercakap mengenai nombor dan warna wayar, maka inilah yang boleh:

 • Rangkaian fasa tunggal 220 V.
  • Dua konduktor. Ia berlaku di rumah lama. Dalam kes ini, biasanya wayar adalah warna yang sama. Anda boleh mencari fasa menggunakan probe (pemutar skru dengan diod pemancar cahaya) atau penguji. Lebih mudah untuk bekerja dengan siasatan: jika LED menyala apabila probe menyentuh bahagian semasa semasa, ini adalah fasa, jika tidak - neutral (sifar).
  • Tiga wayar. Selalunya, wayar berwarna. Merah atau coklat adalah fasa, biru atau biru adalah sifar (neutral), kuning-hijau adalah bumi. Sekiranya wayar adalah sama, fasa adalah siasatan, dan untuk menentukan neutral, anda perlu mencari multimeter atau tester.
 • Rangkaian 220 V dengan dua fasa. Ia sudah semata-mata dalam bangunan baru, tetapi ia jarang berlaku. Wayar fasa dalam kes ini adalah hitam dan coklat, neutral, seperti biasa, biru dan bumi - kuning-hijau.
 • Sambungan tiga fasa 380 V. Apabila memerhatikan warna, neutral dan bumi mempunyai pewarnaan yang normal, dan fasa adalah kuning-merah-hijau atau mengikut satu lagi warna coklat putih-hitam.

  Pilihan sambungan

  Pilihan sambungan untuk salah satu model

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  13 − 4 =