Kako osvetliti v akvariju

Akvarijske rastline potrebujejo veliko svetlobe za normalno rast in razvoj. Ribe ga ne potrebujejo na tak način, vendar so zelo privlačne, svetle in aktivne. Ker je tako pomembno izbrati pravo razsvetljavo za akvarij. To ni tako enostavno, kot se zdi na prvi pogled, ker je veliko podrobnosti, ki jih morate vedeti. 

Kje postaviti osvetlitev akvarija

Najpomembnejši poudarek v akvariju je na vrhu. Najpogostejša možnost je v pokrovu. Lahko se namestijo tako dolge kot navadne svetilke. Da bi dosegli bolj enakomerno osvetlitev v bližini svetilk, so nameščeni reflektorji, ki preusmerijo in razpršijo svetlobo. To je še posebej pomembno, če se uporablja ena dolga svetilka. Če je le-ta pritrjen na pokrov, večina dna ostane v senci, kar ni vedno dobro.

Za normalno osvetlitev so potrebni reflektorji, ki bolj enakomerno porazdelijo svetlobo

Za normalno osvetlitev so potrebni reflektorji, ki bolj enakomerno porazdelijo svetlobo

Ampak ne vedno blizu blizu vode - dobro. Če uporabljate svetilke, ki proizvajajo veliko toplote, morate hladilnike (ventilatorje) postaviti ali jih dvigniti čez akvarij. V tem primeru lahko uporabljate obešanje in ustavi. Tukaj, kdo se bo prilagodil - različice so drugačne.

Vedno ni vedno zgornja svetloba, ki doseže dno v pravo količino. Potem lahko povečate moč svetilk ali več, da jih postavite na stene, bližje dnu ali na dnu. Slednja možnost je bolj dekorativna, vendar lahko nekoliko izboljša nizko osvetljenost v spodnjih plasteh.

Bolj pravilno je "top" luč za akvarij, vendar je treba popraviti stanje in nezmožnost za hitro predela, lahko uporabite in se nahaja pod svetlobnim virom, in je mogoče namestiti reflektorji za dekorativni učinek - ob mraku poudarja nobenih reliefa ali nenavadne rastline.

Vrste svetilk

Osvetlitev akvarija se lahko opravi z vsemi svetilkami. Na splošno, vse. Toda njegova učinkovitost, izgled rastlin in rib, količina porabljene energije, bo zelo različna. S teh položajev bomo ocenili vse vrste svetilk.

Žareče in halogenske žarnice

Združeni so v eni kategoriji, saj imajo podobne prednosti in slabosti. Dobre žarnice za akvarij so, da oddajajo svetlobo, katere spekter je zelo podoben sončni svetlobi. Drugi veliki plus je dostopna cena. Toda slabosti so zelo resne. Ta nizka učinkovitost - 97% energije gre za proizvodnjo toplote in le 3% neposredno na emisijo svetlobnih valov.

Pri uporabi žarnic za osvetlitev akvarija je potrebno paziti, da odstranite toploto

Pri uporabi žarnic za osvetlitev akvarija je potrebno paziti, da odstranite toploto

Račun za tako razsvetljavo akvarija bo dostojno. Poleg tega je potrebno med delovanjem odstraniti toploto, ki oddaja žarnice z žarilno nitko. To se ponavadi opravi z vgradnjo hladilnikov - ventilatorji z majhno močjo, vendar jih tudi ne shranjujejo vedno.

Metal halid

Ta tip žarnice je idealen za akvarije z velikega števila travnih in če je vodni stolpec je večji od 60 cm. To je zaradi širokega spektra oddane svetlobe, visoke svetlosti in njeno sposobnostjo penetracije do večje globine. Ko osvetljujejo kovinske halidne svetilke (MFL), bo na dnu zasenčila sončna svetloba, sence iz rastlin, ribe.

Tako izgleda kot kovinska halogena žarnica. Na pokrovu vstavite držala, v katera so vstavljeni kontakti

Tako izgleda kot kovinska halogena žarnica. Na pokrovu vstavite držala, v katera so vstavljeni kontakti

Slabost - med delom postanejo zelo vroče, zato so te svetilke nameščene na razdalji najmanj 30 cm od vodnega ogledala.

Fluorescenčne sijalke

Danes so te svetilke na voljo v več različicah. Običajno gospodinjstvo (NE). Imajo nizko raven luminiscence, se lahko uporabljajo za osvetljevanje plitkih akvarijev - do globine 50 cm. Spodaj, svetloba preprosto ne bo prišla. Obstajata dve drugi tehnologiji HO (High Output) in VHO (zelo visok izhod), ki v istih dimenzijah svetita včasih svetlejša. Tu lahko njihova svetloba prodre do precej velike globine.

Nekatere vrste posebnih fluorescenčnih sijalk za akvarije

Nekatere vrste posebnih fluorescenčnih sijalk za akvarije

V akvariju se običajno uporabljajo dve vrsti fluorescenčnih žarnic - T5 in T8. Bolj pogosto uporabljajo T8. Imajo optimalno razmerje med ceno in kakovostjo. Svetilke T5 z manjšim premerom (16 mm proti 26 mm), svetloba dvakrat več, vendar so stroški dvakrat večji od T8. In da bi jih enako spremenili, pogosto uporabljajo G8.

Še ena stvar: ti dve vrsti svetilk niso zamenljivi: pod T5 je potrebna posebna zagonska regulacijska naprava, tako da so svetilke pod njimi drugačne.

Še vedno je količina fluorescenčnih žarnic za akvarij, njihove velikosti in dolžine

Še vedno je količina fluorescenčnih žarnic za akvarij, njihove velikosti in dolžine

Pomanjkanje fluorescenčnih sijalk - sčasoma "izgorejo", tj. Spreminjajo spekter luminescence. Sile vsakih 6-10 mesecev zamenjajo, čeprav se svetilka še vedno izvaja in lahko deluje še več mesecev. Toda rastline že ne marajo svetlobe. In to - dodatni stroški in precej otipljivi.

Kompaktne fluorescenčne sijalke ali gospodinjske aparate

V svojih značilnostih so zelo podobne konvencionalnim fluorescentnim senzorjem, spremenjena je le oblika svetlobne cevi, ki so zvita v spiralo - in vložek - za standardne priključke.

Kompaktne fluorescenčne sijalke se lahko uporabljajo namesto domačih cevastih, vendar niso posebne

Kompaktne fluorescenčne sijalke se lahko uporabljajo namesto domačih cevastih, vendar niso posebne

LED luči

Do danes so mnogi priznali, da je osvetlitev za akvarij z LED-ji optimalna. Ne ogrejejo se zelo, z majhno porabo električne energije sijočejo svetlo, imajo širok barvni razpon, imajo dolgo življenjsko dobo. Poleg tega so varni, ker delajo od 12 V.

Še en plus z uporabo LED - njihova luminiscenčna svetlost se zlahka spreminja. Če ni izkušenj, je skoraj nemogoče takoj izbrati optimalno količino svetlobe, tako da je možnost uravnavanja količine svetlobe zelo uporabna.

Pomanjkanje LED - precejšnja cena kristalov dobre kakovosti. Drugi neprijeten trenutek - tudi oddajajo toploto, ki jo je treba odstraniti. Toda toploto oddaja telo LED in ga je lažje odstraniti - namestite ga na aluminijasto ploščo, ki bo odvzela toploto. Če je potrebno, lahko na hrbtni strani zgradite hladilnik ali dvignete nad vodo.

Primer uporabe LED za osvetlitev akvarija

Primer uporabe LED za osvetlitev akvarija

Če govorimo o akvariju, potem z urejevanjem prave LED osvetlitve za akvarij lahko na dnu dosežete bleščeče in sence, odlično vrsto rastlin in rib.

Nekaj ​​besed o LED luči:

 • Ločene LED različne moči. Običajno na voljo za prodajo je 1W in 3W. Seveda so trije vati bolj svetle, običajno se uporabljajo, saj so bolj gospodarni.
 • LED trak. Težko je najti svetlobni trak z zadostno močjo za osvetlitev akvarija. So, vendar so drage. Vendar pa je namestitev večkrat enostavnejša kot pri posameznih virih svetlobe.
 • V obliki običajne svetilke - hruškast plastični pokrov s standardnim podnožjem. Obstaja podvrsta - "koruza". Več LED je sestavljenih v eno svetilko. Priročno je, da je mogoče v običajnih pritrditvah na 220 in, ker je pretvornik tlaka v vložku. Svetloba daje svetel, le zadnji del žarnice se ogreva, včasih pa je manj kot pri "Ilyich žarnici".

  Ta tip se imenuje

  Ta vrsta se imenuje "koruza"

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  17 − 13 =