Kako povezati magnetni zaganjalnik

Za napajanje motorjev ali drugih naprav uporabite kontaktorje ali magnetne zaganjalce. Naprave, namenjene pogostemu vklopu in izklopu. Vezje povezave magnetnega zaganjača za enofazno in trifazno omrežje in bo obravnavano še naprej. 

Kontaktorji in zaganjalniki - kakšna je razlika

Obe kontaktorji in zaganjalniki so namenjeni za zapiranje / odpiranje kontaktov v električnih vezjih, običajno - moči. Obe napravi sta sestavljeni na osnovi elektromagneta, lahko delata v DC in AC tokokrogih različnih moči - od 10 V do 440 VDC in do 600 V AC. Imate:

  • število delovnih (močnostnih) kontaktov, preko katerih se napetost priključi na priključeno obremenitev;
  • številni pomožni kontakti - za organizacijo signalnih vezij.

Kakšna je razlika? Kakšna je razlika med kontaktorji in zaganjalniki? Najprej se razlikujejo glede stopnje zaščite. Kontaktorji imajo močne loke. Od tu nadaljujte dve drugi razliki: zaradi prisotnosti loknih dušilk so kontaktorji velikosti in teže ter se uporabljajo tudi v tokokrogih z visokimi tokovi. Pri majhnih tokovih - do 10 A - proizvajajo se samo zaganjalniki. Mimogrede, se ne proizvajajo za velike tokove.

Videz ni vedno tako drugačen, vendar se to zgodi

Videz ni vedno tako drugačen, vendar se to zgodi

Obstaja še ena konstruktivna lastnost: zaganjalniki so izdelani v plastičnem ohišju, izpostavljeni so le kontaktni blazinici. Kontaktorji v večini primerov nimajo ohišja, zato jih je treba namestiti v zaščitna ohišja ali škatle, ki bodo zaščitili pred nenamernim dotikom z živimi deli ter dežjem in prahom.

Poleg tega obstaja določena razlika pri sestavi. Začetniki so zasnovani za zagon asinhronih trifaznih motorjev. Zato imajo tri pare močnostnih kontaktov - za povezavo treh faz in eno pomožno napravo, skozi katero se izpusti napajanje motorja po sproščenem gumbu "start". Ampak, ker takšen algoritem deluje za številne naprave, jih prek njih povezuje široko paleto naprav - svetlobnih tokokrogov, različnih naprav in naprav.

Očitno zato, ker so "polnjenje" in funkcije obeh naprav skoraj enaki, pri mnogih cenah se zaganjalniki imenujejo "majhni kontaktorji".

Naprava in načelo delovanja

Da bi bolje razumeli povezovalno shemo magnetnega zaganjača, je treba razumeti njegovo napravo in načelo delovanja.

Začetna baza je magnetno vezje in induktor. Magnetno vezje je sestavljeno iz dveh delov - gibajočega in stacionarnega. Izvedeni so v obliki črk "Š", ki jih "stopi" med seboj.

Spodnji del je pritrjen na telo in je pritrjen, zgornji pa je vzmeten in se lahko prosto giblje. Tuljava je nameščena v reži spodnjega dela magnetnega vezja. Glede na to, kako je tuljava navita, se ocena kontaktorja spremeni. Obstajajo tuljave na 12 V, 24 V, 110 V, 220 V in 380 V. Na zgornjem delu magnetnega jedra obstajata dve skupini kontaktov - premični in fiksni.

Magnetna zagonska naprava

Magnetna zagonska naprava

Če ni moči, vzmeti stisnejo zgornji del magnetnega vezja, kontakti so v začetnem stanju. Ko pride do napetosti (npr. Gumb za zagon), tuljava ustvari elektromagnetno polje, ki privlači zgornji del jedra. V tem primeru kontakti spremenijo svoj položaj (na sliki je slika na desni).

Z izgubo napetosti elektromagnetno polje tudi izgine, vzmeti potisnejo premični del magnetnega vezja navzgor, kontakti se vrnejo v prvotno stanje. To je princip delovanja elektromagnetnega zaganjača: pri napetosti se kontakti zaprejo in po odklopu odprejo. Lahko napajate in povežete s katero koli napetostjo, tudi konstantno, celo spremenljivo napetostjo. Pomembno je, da proizvajalec ne navede več svojih parametrov.

Tako izgleda v eksplodiranem pogledu

Tako izgleda v eksplodiranem pogledu

Obstaja še en odtenek: starterji so lahko dve vrsti: običajno zaprti in običajno odprti. Iz imen sledi načelo dela. Običajno zaprti kontakti se deaktivirajo ob delovanju, običajno odprto - zaprete. Za oskrbo z električno energijo se uporablja drugi tip, ki je najpogostejši.

Priključni diagrami magnetnega zaganjača s tuljavo 220 V

Preden se premaknemo do tokokrogov, bomo ugotovili, kaj in kako jih povezati. Pogosteje sta potrebni dva gumba - "start" in "stop". Lahko se izdelajo v ločenih zgradbah in so lahko eno telo. To je tako imenovana objava gumbov.

Gumbi so lahko v istem paketu ali drugačni

Gumbi so lahko v istem paketu ali drugačni

S posameznimi gumbi je vse jasno - imata dva stika. Eno se napaja, od drugega se ugasne. V postu sta dve skupini stikov - dve za vsak gumb: dve za začetek, dve za ustavitev, vsaka skupina z njo. Običajno je tudi terminal. Tudi nič ni zapleteno.

Priključitev zaganjalnika s tuljavo 220 V na omrežje

Pravzaprav obstaja veliko možnosti za povezovanje kontaktorjev, nekaj jih bomo opisali. Povezovalna shema magnetnega zaganjača z enofaznim omrežjem je enostavnejša, zato začnite z njo - lažje je razumeti še naprej.

Moč, v tem primeru 220 V, se uporablja za sponke tuljave, ki so označene z A1 in A2. Oba stika sta v zgornjem delu primera (glej fotografijo).

Tukaj lahko napolnite tuljavo

Tukaj lahko napolnite tuljavo

Če priključite kabel z vtikačem na te kontakte (kot je na sliki), bo naprava delovala, ko vtič vtaknete v vtičnico. Za močnostne kontakte L1, L2, L3 lahko hkrati deluje napetost in jo lahko odstranite, ko se zaganjalnik izklopi iz kontaktov T1, T2 in T3. Na primer, vhodi L1 in L2 lahko dobite s konstantno napetostjo iz akumulatorja, ki napaja nekaj naprav, ki jih je treba povezati z izhodi T1 in T2.

Priključitev kontaktorja s tuljavo 220 V

Priključitev kontaktorja s tuljavo 220 V

Ko je enofazna moč priključena na tuljavo, ni pomembno, kateri izhod za izhod na nič in v katero fazo se napaja. Lahko žico vrgel. Še pogosteje je na A2 fazi, ker je za priročnost ta stik prikazan na spodnji strani primera. V nekaterih primerih je primernejše za uporabo in ga povežite z A1.

Toda, kot veste, ta povezovalna shema magnetnega zaganjača ni posebej priročna - lahko neposredno napajate napajanje iz vira napajanja z integriranjem navadnega stikala. Ampak obstaja veliko več zanimivih možnosti. Na primer, se lahko tuljava prenese prek časovnega releja ali senzorja okoliške svetlobe, na stike pa mora biti priključena električna napeljava. V tem primeru se faza obrne na kontakt L1, nič pa se lahko vzpostavi s povezavo z ustreznim izhodnim konektorjem (na sliki zgoraj je A2).

Shema z gumbi "start" in "stop"

Magnetni zaganjalniki so najpogosteje nastavljeni tako, da vklopijo električni motor. Delo v tem načinu je bolj priročno, če so gumbi "start" in "stop". Zaporedno so vključeni v krmno verigo faze na izhodu magnetne tuljave. V tem primeru je diagram podoben spodnji sliki. Upoštevajte to

Stikalo za vklop magnetnega zaganjača s tipkami

Stikalo za vklop magnetnega zaganjača s tipkami

Toda s tem načinom vklopa bo zaganjalnik deloval le, medtem ko držite gumb "start" in to ni potrebno za dolgo delovanje motorja. Zato se krogu doda tako imenovano samoobrambno vezje. Izvede se s pomočjo pomožnih kontaktov na zaganjalniku NO 13 in NO 14, ki so povezani vzporedno z gumbom za zagon.

Priključni diagram magnetnega zaganjača s tuljavo 220 V in samosprožilnega vezja

Priključni diagram magnetnega zaganjača s tuljavo 220 V in samosprožilnega vezja

V tem primeru po vrnitvi START-a v začetno stanje moč še naprej teče skozi te zaprte kontakte, saj je magnet že pritegnjen. In napajanje se nadaljuje, dokler ni vezje prekinjeno s pritiskom na tipko za ustavitev ali s sproženjem termičnega releja, če je v vezju eno.

Moč motorja ali kateregakoli drugega tovora (faza od 220 V) se dobavlja na katerikoli priključek, označen s črko L, in se odstrani iz kontakta, ki se nahaja pod njim, z oznako T.

Podrobno je razvidno, v kakšnem vrstnem redu je bolje povezati žice v naslednjem videu. Razlika je v tem, da ne uporabljata dva ločena gumba, temveč gumba ali postaja. Namesto voltmetra bo mogoče priključiti motor, črpalko, osvetlitev, vsako napravo, ki deluje na omrežju 220 V.

Priključitev asinhronega motorja na 380 V prek zaganjalnika s 220 V tuljavo

Ta shema se razlikuje le v tem, da so trije fazi povezani s kontakti L1, L2, L3 v njem in tudi tri faze prehajajo na tovor. Na začetni tuljavi - kontakti A1 ali A2 - navita ena od faz (najpogosteje je faza C manj obremenjena), drugi kontakt je povezan z ničelno žico. Preskakovalec je nameščen tudi za vzdrževanje napajanja tuljave po sproščenem gumbu RUN.

Shema povezovanja trifaznega motorja s pomočjo 220 V zaganjalnika

Shema povezovanja trifaznega motorja s pomočjo 220 V zaganjalnika

Kot vidite, se shema praktično ni spremenila. Le v njej je bil dodan toplotni rele, ki bo zaščitil motor pred pregrevanjem. Vrstni red gradnje je v naslednjem videu. Samo sestava kontaktne skupine je drugačna - vse faze faze so povezane.

Vzvratna povezava motorja skozi zaganjalnik

V nekaterih primerih je potrebno zagotoviti vrtenje motorja v obeh smereh. Na primer, za delo vitla, v nekaterih drugih primerih. Spreminjanje smeri vrtenja pride zaradi faznega prenosa - pri povezovanju enega od zaganj je treba obe fazi obrniti (npr. Faze B in C). Vezje je sestavljeno iz dveh enakih zaganj in gumba, ki vključuje skupen gumb "Stop" in dva gumba "Nazaj" in "Naprej".

Vzvratna povezava trifaznega motorja z magnetnimi zaganjalniki

Vzvratna povezava trifaznega motorja z magnetnimi zaganjalniki

Za izboljšanje varnosti dodamo termični rele, skozi katerega potekajo dve fazi, tretji pa se napaja neposredno, saj je zaščita dveh več kot dovolj.

Zaganjalniki so lahko s tuljavo 380 V ali 220 V (označena v značilnostih na pokrovu). Če je to 220 V, je ena od faz (katera) pritrjena na kontakte tuljave, druga pa na oklopu s "ničlo". Če je tuljava 380 V, se vanj vnesejo dve fazi.

Upoštevajte tudi, da se žica iz gumba za vklop (desno ali levo) ne napaja direktno v tuljavo, temveč prek trajno zaprtih kontaktov drugega zaganjača. Poleg začetne tuljave so kontakti KM1 in KM2. Na ta način se izvede električni blok, ki hkrati ne oskrbuje dveh kontaktorjev.

Magnetni zaganjalnik z vgrajeno kontaktno pripravo

Magnetni zaganjalnik z vgrajeno kontaktno pripravo

Ker običajno zaprti kontakti niso prisotni v vseh zagonih, jih lahko vzamete z namestitvijo dodatnega bloka s stiki, ki se prav tako imenuje kontaktna predpono. Ta priloga se zaskoči v posebne nosilce, njegove kontaktne skupine delajo skupaj s skupinami glavnega telesa.

Naslednji videoposnetek prikazuje povezovalno shemo magnetnega zaganjača z vzvratno steno, ki uporablja staro opremo, vendar je splošen postopek jasen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

73 − 65 =