Које ЛЕД лампе су најбоље: како одабрати

Пре пар година, ЛЕД лампе су биле веома скупе, због чега су коришћене изузетно ретко. Са развојем технологије, цене су постајале ниже, параметри светиљки су постали бољи. И данас многи људи желе да бирају ЛЕД лампу, али су изгубљени у великом броју модела и ширењу цена лампи истог светлосног излаза. Каква је разлика и на шта овиси у чланку.

Избор по техничким параметрима

Избор ЛЕД лампице у стану или кући мора почети са техничким карактеристикама. Ово за жаруље са жарном нити има само снагу, па чак и величину капице.

ЛЕД лампа се састоји од неколико уређаја

ЛЕД лампа се састоји од неколико уређаја

ЛЕД лампе су озбиљнија опрема, у којој, поред кристала који емитира светлост, постоји и уграђени претварач напона - управљачки програм који трансформише АЦ напон на 12 волти ДЦ. Дакле, за прави избор, мораћете да се упознате са неким техничким нијансама.

Снага и светлосни ток

Снага се мери у ватима. У скраћеном облику на руском значи "В", на енглеском се означава слово В. Ова вредност се традиционално користи за одређивање ефикасности светлости жаруља. Дакле, наставља се, иако модерни уређаји за осветљење имају много пута ниже вредности, али и сјај. Ево у ово и разумећемо.

Све није толико ружично за штедњу, али рачуни постају много мањи

Све није толико ружично за штедњу, али рачуни постају много мањи

У тренутној фази развоја технологије, ЛЕД лампе се сматрају најекономичнијим: када троше минималну количину електричне енергије, они производе више светлости. Ако их упоредимо са жаруљама, оне су ефикасније готово 10 пута. То значи да тамо где је била лампица од 100 вати Иллицха, требало би да ставите ЛЕД на 9-10 В. Добар начин да значајно смањите рачуне за потрошену електричну енергију. Да би било лакше изабрати ЛЕД лампу за напајање, постоји табела за усклађивање снаге извора светлости различитих типова.

Светиљке жаруље Флуоресцентно и уштеду енергије ЛЕД светло Луминоус Флук
20 В 5-7 В 2-3 В 250 лм
40 В 10-13 В 4-5 В 400 лм
60 В 15-16 В 6-10 В 700 лм
75 В 18-20 В 10-12 В 900 лм
100 В 25-30 В 12-15 В 1200 Лм
150 В 40-50 В 18-20 В 1800 лм
200В 60-80 В 25-30В 2500 лм

Данас у продавницама постоје лампе разних типова - жаруља, халогена, енергетски уштеда, ЛЕД. Сви они имају другачију ефективност. А ако немате одговарајућу таблицу при руци, можете се усредсредити на светлосни флукс креиран од стране сијалице. На основу тога је могуће узети све исте жаруље са жарном нити - навикнути смо на њих, дуго уживали и добро замишљали колико светлост даје, на примјер, лампу од 100 вати. Дакле, ова лампа даје око 1200 лм. Сјећајући се ове фигуре, могуће је мање или више тачно приказати свјетлосни флукс који произведе лампе коју разматрате, јер у већини пакета постоје само Лумас који одражавају количину свјетлости коју емитује овај извор.

Температура боје

Вероватно сте приметили да светлост вештачких извора има другачију боју. Ово је температура боје светлости. ЛЕД диоде имају изузетно широк спектар зрачења - оне могу бити обојене - зелене, црвене, плаве, дају љубичасто светло. Ова функција се користи ако је обележавање боја потребно.

И то су све нијансе белог

И то су све нијансе белог

Приликом избора ЛЕД лампица за осветљење код куће или стана, размотрите само мали део спектра. Али и овде је избор одличан. ЛЕД освјежавају мноштво нијанси свјетлости - од оног који емитује јако поподневно сунце, до пригушеног са жућкастим или благо црвенкастим нијансом - сунцем на заласку сунца или зору.

Температура боје Сјенило Карактеристике и обим
2700 К Топла бела са црвенкастим нијансом Ово светло емитује жаруље са неугодном снагом. Осјећај топлине и удобности.
3000 К Топла бела са жућкастим нијансом Карактеристично за халогене сијалице, мало лагано хладније.
3500 К Нормално бело или неутрално бело Карактеристично за флуоресцентне сијалице. Неутрално светло, које не искривљује перцепцију боја.
4000 К Цоол бела Користи се у неким модерним стиловима - високотехнолошким, на примјер. Може уморити својом "стерилитетом".
5000-6000 К Дневно светло Користи се за осветљавање пластеника. Превише светла за кућно осветљење.
6500 К Хладан дан, има плавичаст тинг Веома светао. Користи се за снимање фотографија и видео записа.

Изаберите ЛЕД лампу за температуру боје заснована на сврси простора. За врхунско освјетљење у спаваћој соби има смисла одабрати топлу бијелу са жућкастим или боље - црвенкастим тингом. Помаже да се опусти више од других.

Приближно тако можете приказати разлику у температури боје

Приближно тако можете приказати разлику у температури боје

Истовремено у лампама за читање - сконцијама или десктопу - вредно је поставити лампе са неутралним белим светлом. Препоручују се и за употребу у свим осталим просторијама. Упркос чињеници да нам је жуто светло познато, са неутралним белим ћете се боље осећати - лакше читати, ваше очи се мање умиру. То су субјективне сензације засноване на личном искуству.

Цолор рендеринг

Имајући лампе исте температуре боје, можемо добити другачију перцепцију боје. То зависи од тачности рендеринга боја, који карактерише индекс (коефицијент) репродукције боја. Означена латиничним словима ЦРИ (Индекс боја Рендеринг), након чега се налазе бројеви од 0 до 100. Понекад се означава као Ра.

Карактеристике израде боја Степен рендеринга боје Цолор Рендеринг ЦРИ Примери лампе
Врло добро 1 А Више од 90 ЛЕД и халогене сијалице, флуоресцентне сијалице Пхилипс ТЛ-Д 90 Грапхица Про, ОСРАМ ДЕ ЛУКСЕ и боја
Врло добро 1 Б 80-89 ЛЕД и флуоресцентне сијалице (ОСРАМ ЛУМИЛУКС, ВАНТЕКС, ЛДЦ, ЛБТЦ)
Добро 2 А 70-79 Флуоресцентне лампе ОСРАМ БАСИЦ
Добро 2 Б 60-69 Луминесцентне лампе ЛД, ЛБ
Довољно 3 40-59 Жарнице живе
Ниско 4 39 и мање Натријум

Највиша вредност је 100. Извор светлости са таквим коефицијентом израде боје не у потпуности искривљује боје, али ће трошак такве лампице бити врло висок. За осветљавање куће, сијалице са ЦРИ од 80 и више се сматрају нормалним. Овде у овом опсегу и вреди тражити ЛЕД светла за кућно осветљење. И опет, морати бирати, зависно од сврхе лампе. На пример, за осветљење слика пожељно је користити сијалице са избором боја од 100 или тако, јер неће искривити боје. За друге просторије могуће је и са нижим индикаторима.

Кут дисперзије

Посебна карактеристика ЛЕД-а је да сијају директно испред себе. Веома мали број светлосних таласа одступа са стране. То јест, кристал сама производи уски светлосни зрак. Али ЛЕД лампа садржи низ ових кристала. О томе како се налазе и зависи од угла расипања светлости. Ово вам омогућава да креирате врло уско свјетло и врло широко. Угао дифузије ЛЕД лампи може бити од 30 ° до 360 °.

Дакле, лакше је разумети шта је угао распршивања светлости

Дакле, лакше је разумети шта је угао распршивања светлости

Избор угла дисперзије ЛЕД лампице је такође потребан на основу сврхе светиљке. Ако је то опћа светиљка постављена на плафон, угао дисперзије треба узети од 90 ° и више - до 180 степени. Ако је ово лампа за читање или за осветљење малих простора (на пример за осветљење слика), вриједи одабрати ужи гред.

У декоративним сијалицама са уторима неопходно је ставити лампу са угао дисперзије од 360 ° или успоставити сијалице са уским светлима. Можете добити веома интересантан ефекат.

Примери употребе усмерених ЛЕД лампи

Примјери кориштења ЛЕД лампе са различитим угловима дисперзије

Ако раније нисте могли да направите сличну игру сенки, сада знате да морате изабрати праву ЛЕД лампу.

Тип поклопца и присуство радијатора

Капа је једноставно изабрана: испод расположиве лампице. Индустрија производи ЛЕД лампе са стандардним кертриџима за замјену жаруља са жарном нити (Е14, Е27, Е40), постоје опције за замјену халогених сијалица (Г4, ГУ5.3, ГУ10). Постоје ЛЕД лампе које су уграђене у намјештај - за расвјетне ормаре и ормариће. Имају чок од типа ГКС53.

Табела слика постоља и њихова имена

Табела слика постоља и њихова имена

Један од недостатака ЛЕД-а је да се загревају, а са значајним порастом температуре, изгубили су њихову осветљеност. Са јаким прегревањем, они чак могу пропасти. Постоје два дизајна ЛЕД лампи - у облику познате сијалице и без њега - тзв. Кукурузне лампе. Ради бољег уклањања топлоте из кристала у сијалицама сијалице обично стављају радијаторе. На кукурузу, због недостатка сијалице, уклањање топлоте врши се ефикасно и без радијатора.

Код ЛЕД лампи са сијалицом постоји неколико врста радијатора:

 • Риббед алуминијум. Добро се савладава уклањањем топлине услед рибања, што повећава подручје преноса топлоте. Али алуминијум проводи добар струјни ток за заштиту од опасног додира, површина радијатора је обично прекривена бојом или лаком.

  Алуминијски радијатор са ребром је лако разликовати

  Алуминијски радијатор са ребром је лако разликовати

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  60 − 58 =