Повежите диммер сами

Понекад постоји потреба да се промени интензитет осветљења. Урадите то уз помоћ димера, који се често називају "димером". Већина уређаја се монтира уместо конвенционалног прекидача - право у исту монтажну кутију, а многи изгледају слично. Како сами повезати диммер? Једноставно - у фазну жицу у серији са оптерећењем. Дијаграми за инсталацију регулатора су једноставни, можете сами управљати. 

Сврха и функције

Диммери (у енглеском диму) у свакодневном животу користе се за подешавање светлости сијалица, температуре уређаја за грејање (лемилице, гвожђе, електричне пећи итд.). Ови уређаји се називају и димерима или димерима, иако је ово само једна од могућих апликација. Најефикаснији они раде са жаруљама, омогућавајући им да продужавају вијек трајања, јер ако је у питању струјни круг, минимална струја се примјењује на лампу када се укључи. И као што знате, то су почетни бацачи који их пропуштају.

Како изгледа димер?

Како изгледа димер?

Немојте користити димер са трансформаторским или пулзним изворима напајања (телевизори, радио, итд.). То је због карактеристика уређаја - на излазу сигнал не изгледа као синусоидно, већ само део њега (савјети се исечу помоћу тастера). Када се примени таква снага, опрема не успева.

Обрати пажњу! Са флуоресцентним сијалицама не могу се користити конвенционални регулатори светлости. Такав сноп неће или уопће функционирати, или ће лампица треперити. За рад са овим изворима постоје посебни уређаји са другачијим кругом. Уопштено гледано, конвенционалне димерије могу се контролисати само са жаруљама са жаруљем или с ЛЕД. Када се повежете са њима, започиње енергија "трепери" светлост, а халогене сијалице једноставно нису регулисане. Али можете подесити светлину светлости за ове врсте сијалица - постоје посебне димерије, али су скупље.

Прве димерије су биле електромеханичке и могле су само подесити осветљеност сјаја жаруља. Модеран може пружити низ додатних функција:

 • светли тимером;
 • укључивање и искључивање осветљења у одређено вријеме (ефекат присуства, кориштен за дуге одласке);
 • Акустична контрола (на памуку или гласу);
 • могућност даљинског управљања;
 • различити начини рада сијалица - трепери, мијења температуру свјетлости итд .;
 • могућност уградње у систем "паметне куће".

Најједноставније димери и даље само подешавају светлину осветљења, али ова функција је такође врло корисна.

Уређај и типови

Диммерс се заснивају на различитим основама елемената. Сви имају своје специфичности и мане. Да би разумели шта је димер и како то функционише, неопходно је разумети од чега је направљен одређени уређај. Можда постоје опције:

 • На основу реостата (нарочито променљивог отпорника). Ово је најједноставнији али и најекономичнији начин регулисања осветљености. Такав уређај је веома загрејан, тако да је потребан систем хлађења, има изузетно ниску ефикасност. Тренутно, није масовно произведено.
 • Електронске димерије засноване на триацима, тиристорима, транзисторима. Ови уређаји се не могу користити са техником која захтијева облик напајања, јер на излазу постоји нешто слично синусоиду са оштрим врховима. Важно је напоменути и то да такви кругови могу изазвати сметње које ометају рад радио пријемника или опреме која је осјетљива на електричне сметње. Упркос њиховим недостацима, електронске димерије се чешће користе - због ниске цијене, малих димензија и могућности имплементације додатних функција.

  Тиристорски димер круг

  Тиристорски димер круг

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  5 + = 12