Svetlobni senzor (fotokopiranje) za ulično razsvetljavo

Lastniki zasebnih domov pri izboljšanju mesta se ukvarjajo z vprašanjem, kako samodejno vključiti svetlobo v mraku in jo izklopiti ob zori. Za to obstajajo dve napravi - fotografski rele in astro-timer. Prva naprava je preprostejša in cenejša, druga pa je zapletena in draga. Podrobneje, govorimo o foto-releju za ulično razsvetljavo. 

Naprava in načelo delovanja

Ta naprava ima veliko imen. Najpogostejša je fotocelica, toda imenovana tudi fotocelica, senzor za svetlobo in senčenje, fototiskalnik, fototiskalnik, stikalo za senčenje ali svetlobo, svetlobni senzor ali nočno noč. Na splošno so imena veliko, vendar se bistvo tega ne spremeni - naprava vam omogoča, da se samodejno vklopi v mraku in se ob zori izklopi.

Shema fotocelice za ulično razsvetljavo na fotorezistorju

Shema fotocelice za ulično razsvetljavo na fotorezistorju

Delo naprave temelji na zmožnosti nekaterih elementov, da spremenijo svoje parametre pod vplivom sončne svetlobe. Najpogosteje se uporabljajo fotorezistorji, fototransistorji in fotodiode. Zvečer, z zmanjšano osvetlitvijo, se parametri fotosenzitivnih elementov začnejo spreminjati. Ko so spremembe dosegle določeno vrednost, se kontaktni releji zaprejo in priskrbijo moč povezani tovoru. Ob zori so spremembe v nasprotni smeri, kontakti odprta, lučka ugasne.

Značilnosti in izbira

Najprej izberite napetost, s katero deluje senzor svetlobe: 220 V ali 12 V. Naslednji parameter je razred zaščite. Ker je naprava nameščena na prostem, mora biti vsaj IP44 (številke so lahko večje, manjše - nezaželene). To pomeni, da v notranjosti naprave ni mogoče dobiti predmetov, večjih od 1 mm, in da razpršilo za vodo ni zanj grozno. Druga stvar, ki jo morate upoštevati, je delovna temperatura. Poiščite takšne možnosti, ki z mejo prekrivajo povprečja v vaši regiji tako v plus in minus temperaturi.

Izberite model foto-releja, ki je potreben tudi za moč priključenih svetilk (izhodna moč) in tok tovora. Seveda lahko "potegne" tovor malo več, vendar pa lahko pride do težav. Torej je bolje, da vzamemo celo z nekaj marž. To so bili obvezni parametri, s katerimi morate izbrati fotografski rele za ulično razsvetljavo. Obstaja nekaj dodatnih.

Primer značilnosti foto releja za ulično razsvetljavo

Primer značilnosti foto releja za ulično razsvetljavo

V nekaterih modelih je mogoče nastaviti prag delovanja - senzor fotografij bolj ali manj občutljiv. Zmanjšajte občutljivost pri padcu snega. V tem primeru se lahko svetloba, ki se odraža od snega, zaznava kot zore. Posledično se bo lučka vključila in izključila. Ta ideja se verjetno ne bo pritožila.

Pazite na meje prilagodljivosti občutljivosti. Lahko so bolj ali manj. Na primer, za fotografski rele AWZ-30, izdelan v Belorusiji, je ta parameter 2-100 luksov, za fotocelico P02, območje nastavljanja je 10-100 Lx.

Zamuda delovanja. Zakaj potrebujemo zamudo? Da se vklopite / izklopite lažno. Na primer, ponoči je svetloba avtomobila, ki je minil, zadel fotografski rele. Če je zamuda majhna, se bo lučka izklopila. Če je dovolj - vsaj 5-10 sekund, se to ne bo zgodilo.

Izbira mesta namestitve

Za pravilno delovanje foto releja je pomembno, da pravilno izberete svojo lokacijo. Upoštevati je treba več dejavnikov:

 • Sončna svetloba mora pasti na to, to pomeni, da mora biti pod odprtim nebom.
 • Največji viri umetne svetlobe (okna, svetilke, svetilke itd.) Naj bodo čim dlje.
 • Priporočljivo je, da se na njej prižgejo žarometi.
 • Zaželeno je, da ga ne postavite zelo visoko - za lažje vzdrževanje (občasno morate obrisati površino pred prahom in sneti sneg).

  Da bi lahko stroji, občutljivi na svetlobo, delali pravilno, morate izbrati pravo mesto

  Da bi lahko stroji, občutljivi na svetlobo, delali pravilno, morate izbrati pravo mesto

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  3 + 5 =