Kako napraviti pretvarače (pretvarače) od 12 do 220 V

Da bi se kućanski uređaji spojili na električni sustav u vozilu, potreban je pretvarač koji može povećati napajanje od 12 V do 220 V. Oni su raspoloživi u policama u trgovini u dovoljnoj količini, ali nisu zadovoljni s njihovom cijenom. Za one koji su malo upoznati s elektrotehnicom, postoji mogućnost montiranja pretvarača napona od 12.220 volta s vlastitim rukama. Analizirat ćemo dvije jednostavne sheme. 

Pretvornici i njihove vrste

Postoje tri vrste pretvarača od 12 do 220 V. Prvi - od 12 V primaju 220 V. Takvi pretvarači su popularni među vozačima: kroz njih je moguće spojiti standardne uređaje - televizore, usisavače itd. Obratna pretvorba - od 220 V do 12 - zahtijeva se nerijetko, obično u prostorijama s teškim radnim uvjetima (visoka vlažnost zraka) kako bi se osigurala električna sigurnost. Na primjer, u parnim sobama, bazenima ili kupaonicama. Da ne riskira, standardni napon od 220 V se smanjuje na 12, koristeći odgovarajuću opremu.

Pretvarači napona su u dovoljnim količinama u trgovinama

Pretvarači napona su u dovoljnim količinama u trgovinama

Treća opcija je stabilizator koji se temelji na dva pretvarača. Prvo, standardni 220 V se pretvara u 12 V, a zatim natrag do 220 V. Ova dvostruka konverzija omogućuje vam idealni sinusni val na izlazu. Takvi uređaji nužni su za uobičajeni rad većine kućanskih aparata s elektroničkom kontrolom. U svakom slučaju, prilikom postavljanja plinskog kotla, preporuča se da ga napajanje kroz takav pretvarač - njegova elektronika je vrlo osjetljiva na kvalitetu energije, a zamjena upravljačke ploče košta oko polovice kotla.

Impulsni pretvarač od 12-220V do 300 W

Ova shema je jednostavna, pojedinosti su dostupne, većina ih se može izdvojiti iz napajanja za računalo ili se kupiti u bilo kojoj radijskoj trgovini. Prednost kruga je jednostavnost implementacije, nedostatak je ne-idealni sinusni val na izlazu i frekvencija veća od standardnih 50 Hz. To znači da ne možete povezati uređaje koji zahtijevaju napajanje ovom pretvaraču. Izlaz izravno možete spojiti ne osjetljive uređaje - žarulje sa žarnom niti, željezo, lemljenje, punjenje s telefona itd.

Prikazani krug u normalnom načinu daje 1,5 A ili vuče teret 300 W, maksimalno - 2,5 A, ali u ovom načinu rada tranzistori će se osjetiti znatno.

Pretvarač napona 12 220 V: krug pretvarača na temelju PWM kontrolera

Pretvarač napona 12 220 V: krug pretvarača na temelju PWM kontrolera

Krug je konstruiran na popularnom PWM kontroleru TLT494. Transistori terenskog učinka Q1 Q2 trebaju biti postavljeni na radijatore, po mogućnosti - odvojeno. Kod montaže na jedan radijator postavite izolacijski razmak ispod transistora. Umjesto onih naznačenih na IRFZ244 shemi, moguće je koristiti slične karakteristike IRFZ46 ili RFZ48.

U ovom pretvaraču frekvencije 12 V u 220 V postavlja otpornik R1 i kondenzator C2. Ocjene se mogu malo razlikovati od onih navedenih na dijagramu. Ako imate starog odbojnika za raèunalo i postoji radni izlazni transformator, možete ga staviti u krug. Ako transformator ne radi, izvadite feritni prsten od njega i namotajte zavojnice bakrenom žicom promjera 0,6 mm. Prvo, primarni navoj je namotan - 10 okretaja s izlazom iz sredine, a zatim, na vrhu - 80 zavoja sekundarnog namota.

Kao što je već spomenuto, takav pretvarač napona 12-220 V može raditi samo s teretom koji nije osjetljiv na kvalitetu snage. Da bi se mogli spojiti zahtjevniji uređaji, ispravljač se instalira na izlaz, čiji je izlaz blizu normalnom (donji dijagram).

Da biste poboljšali izlazne karakteristike, dodajte ispravljač

Da biste poboljšali izlazne karakteristike, dodajte ispravljač

Krug pokazuje visokofrekventne diode tipa HER307, ali se mogu zamijeniti serija FR207 ili FR107. Poželjno je odabrati spremnike navedene vrijednosti.

Inverter na čipu

Ovaj pretvarač napona 12 220 V sastavljen je na osnovi specijaliziranog čipa KR1211EU1. To je impulsni generator koji se uklanja iz izlaza 6 i 4. Impulsi su antifazni, postoji kratko vrijeme između njih - da se istovremeno ne otvore oba tipka. Isporučuje se mikrokriznji napon od 9,5 V, koji je postavljen parametarskim stabilizatorom na Zener diode D814B.

Također u sklopu postoje dva tranzistora s efektom polja s visokom snagom - IRL2505 (VT1 i VT2). Oni imaju vrlo nisku otpornost otvorenog izlaznog kanala - oko 0.008 Ohm, što je usporedivo s otporom mehaničkog ključa. Dopuštena konstantna struja je do 104 A, a impulsna struja je do 360 A. Takve karakteristike stvarno omogućuju dobivanje 220 V pri opterećenju do 400 W. Instalirajte tranzistore na radijatore (na snazi ​​do 200 W može biti bez njih).

Shema pretvarača step-up napona 12-220 V

Shema pretvarača step-up napona 12-220 V

Frekvencija pulsa ovisi o parametrima otpornika R1 i kondenzatora C1, izlazni kondenzator C6 za suzbijanje visokofrekventnih emisija.

Bolje je pripremiti transformator. U krugu se okreće suprotno - sekundarno namotavanje niskog napona služi kao primarni, a napon se uklanja iz visokonaponskog sekundarnog.

Moguće zamjene u osnovici elementa:

  • Zener dioda D814B u shemi može se zamijeniti s bilo kojom osobom koja emitira 8-10 V. Na primjer, KC 182, KS 191, KS 210.
  • Ako nema kondenzatora C4 i C5 tipa K50-35 na 1000 μF, možete uzeti četiri 5000 μF ili 4700 μF i okrenuti ih paralelno,
  • Umjesto uvezenog kondenzatora C3 220m, možete staviti bilo koju vrstu domaćeg na 100-500 uF i napon od najmanje 10 V.
  • Transformator je svaka s snagom od 10 W do 1000 W, ali njegova snaga mora biti najmanje dvostruko veća od planiranog opterećenja.

Prilikom ugradnje transformatorskih krugova, tranzistora i spajanja na izvor od 12 V, koristite velike žice presjeka - trenutni ovdje mogu doseći visoke vrijednosti (snage 400 W do 40 A).

Inverter s čistim sinusnim izlazom

Sustavi pretvornika su teški čak i za iskusne radioamatere, tako da ih nije lako napraviti s vlastitim rukama. Primjer najjednostavnije sheme u nastavku.

Inverterski krug 12.200 s čistim sinusnim izlazom

Inverterski krug 12.200 s čistim sinusnim izlazom

U ovom slučaju lakše je sastaviti sličan pretvarač iz gotovih ploča. Kao - pogledajte videozapis.

Sljedeći isječak pokazuje kako montirati pretvarač od 220 volta s čistim sinusom. Samo ulazni napon nije 12 V, ali 24 V.

A u ovom videu upravo je rečeno kako je moguće mijenjati ulazni napon, ali za dobivanje potrebnog 220 V izlaza.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

22 − 19 =