Kako popraviti željezo po sebi

Ako se glačalo zaustavlja grijanje, možete kupiti novi, ali često štetu nije vrlo ozbiljna i možete sami popraviti. Ako znate kako raditi s odvijačem i multimetrom, to možete učiniti. O tome kako popraviti željezo vlastitim rukama i reći ćete u ovom članku.

Zajednički uređaj

Budući da proizvode ljude vrlo raznovrsnih tvrtki, one su malo drugačije - oblik, brzina grijanja, kvaliteta dijelova itd. Ali opći uređaj ostaje isti. Postoje:

  • Jedno s ugrađenim TEN. Ako postoji funkcija parne garniture, u podnožju ima nekoliko isparivača pare.
  • Termostat s ručkom, koji vam omogućuje da podesite željenu temperaturu zagrijavanja potplata.
  • Spremnik kapaciteta / vode, koji se koristi za skidanje.
  • Postoji mlaznica za prskanje vode, izlaz za prisilnu paru. Tu je i regulator intenziteta pare. Uz to, postavlja se frekvencija automatske isporuke isparene vode.
  • Željezo je povezano s mrežom pomoću električnog kabela koji je pričvršćen na stezaljku smještenu u stražnjem dijelu ispod plastičnog poklopca.
Opći uređaj električnog željeza

Opći uređaj električnog željeza

Nakon što ste se općenito upoznali s činjenicom da gdje ste, sami možete početi popravljati željezo.

Što će biti potrebno za rad

Za rad ćete trebati skup odvijača - križ i ravno. Trebat će vam široki nož ili nepotrebna plastična kartica - poddevat dijelovi željeza s ugrizima. Da biste provjerili integritet dijelova, trebat će vam multimetar (kako ga koristiti pročitajte ovdje). Vi svibanj također trebati lemljenje - ovo je ako morate mijenjati neke rezervne dijelove.

Alati koji su potrebni pri popravku željeza

Alati koji su potrebni pri popravku željeza

Od alata su sve, ali u procesu rada ponekad vam je potrebna izolacijska traka ili kutije za stezanje, brusni papir, kliješta.

Kako rastaviti željezo

Prva poteškoća s kojima se suočavaju oni koji žele popraviti željezo samostalno je rastavljanje. Ovo je daleko od jednostavnog i nije očito. Najlakši je način ukloniti stražnji poklopac. Postoji nekoliko vijaka koji su vidljivi i odvrnuti što predstavlja rad. Osim vijaka, mogu se nalaziti zasun. Zato, nakon što smo odspojili sve vidljive pričvršćivače, približavamo se poklopcu s rubom odvijačem ili starom plastičnom karticom, odvojimo poklopac od kućišta.

Ispod se nalazi terminalni blok na koji je spojen kabel. Ako se problem s kabelom ne može dalje rastaviti, glačalo. Ali ako je sve u redu s kabelom, morat će se dalje rastavljati i to može uzrokovati probleme.

U nekim zavojima - Philips (Phillips), Tefal (Tefal) ispod poklopca još uvijek postoje vijci. Također ih uvijamo. Općenito, ako vidimo elemente za pričvršćivanje, uklonimo ih.

Skinite stražnji poklopac

Uklonite stražnji poklopac - prvo što morate učiniti prilikom rastavljanja željeza

Budući da svaki proizvođač razvija vlastiti dizajn i često se mijenja od modela do modela. Stoga, postoje poteškoće. Ali postoji nekoliko točaka koje se susreću u gotovo svakom proizvođaču.

Odjednom je potrebno ukloniti disk regulatora temperature i gumba za davanje pare za ono što bi trebali biti pričvršćeni u prstima i povući se prema gore. Tipke mogu imati zasune, pa vam je možda potrebno nešto tanko, tako da ih možete malo iscijediti - možete upotrijebiti odvijač.

Da biste rastavili željezo, morate ukloniti gumbe

Da biste rastavili željezo, morate ukloniti gumbe

U nekim okovima poput, primjerice, u Rowenti, kao na fotografiji, na ručici su vijci (postoje neki Scarlet modeli). Ako ih ima, odvezemo ih. I pod uklonjenim gumbima, vijak je skriven, također ga uvrtimo. Zatim uklonite gornje plastične dijelove. Oni su obično pričvršćeni za ugriz brava. Da biste ih lakše uklonili, možete unijeti nož ili komad plastike (plastična kartica) u bravu.

Ispod poklopaca obično postoji nekoliko vijaka. Nakon što ih odvrnite, nastavite rastavljati dok se tijelo i potplat ne odvoje. Nažalost, nemoguće je dati preciznije preporuke - previše su različiti dizajni. Što mogu savjetovati - djelovati polako i pažljivo. I neki videozapisi o tome kako rastaviti okove različitih marki.

Kabel napajanja

Neispravnost kabela napajanja je prilično uobičajena vrsta neuspjeha. S takvim oštećenjem, glačalo se možda neće ugasiti ili raditi u začepljenjima, možda je loše zagrijati podnožje. Žica se može savijati, uvijati, izolacija je oštećena u zavoju, neke žice mogu biti potpuno ili djelomično odrezane. Ako postoji takva oštećenja, kabel je bolje zamijeniti, bez obzira je li to uzrok ili ne. U svakom slučaju, sva mjesta s oštećenom izolacijom moraju biti izolirana.

U slučaju bilo kakve štete, počinje bilo koji popravak željeza iz provjere kabela. Da biste točno odredili u normalnom stanju da jest ili ne, mora se nazvati. Da biste to učinili, samo uklonite stražnji poklopac. Mrežni stub je dostupan, na koji je spojen kabel. Potreban je ispitivač ili multimetar. Stavili smo ga u kontinuitet, pritisnemo jednu sondicu na jedan kontakt utikača, a drugi dodirnite jednu žicu na cipeli. Kad dodirnete "desnu" žicu, multimetar bi trebao napraviti cviljenje. To znači da je žica netaknuta.

Provjerite integritet kabela napajanja

Provjerite integritet kabela napajanja

Boja izolacije vodiča može biti bilo koja, ali je žuto-zeleno sigurno biti uzemljena (morate ga provjeriti postavljanjem sonde na malu metalnu ploču na dnu utikača). Preostala dva spajaju se s utikačima. Evo jedne od ove dvije žice koje bi trebale zvoniti s iglom, na koju ste pritisnuli mjerač mjerača. Ista operacija se ponavlja s drugom iglom.

Za potpuno samopouzdanje u iskoristivost kabela, potrebno je tijekom razgovora zazvučati / uvijati. Pogotovo u mjestima gdje postoje problemi s izolacijom. Ako prekid iz takvih akcija bude prekinut - kabel je bolje zamijeniti. Mora se zamijeniti i ako jedan ili oba igla "ne zazvuče". Možda imate sreće i nećete morati popraviti željezo.

Provjera učinkovitosti grijača

Ako se željezo uopće ne grije, moguće je da se grijač zagrije. Ako je tako, onda je vrijedno kupiti novo željezo, jer će zamjena koštati gotovo isti iznos. Ali prije svega je potrebno pobrinuti se da je to TEN koja je kriva.

To su izlazi grijaćeg dijela željeza

To su izlazi grijaćeg dijela željeza

Da bismo provjerili grijač, dolazimo do potplata željeza. Na njemu, bliže stražnjem dijelu, nalaze se dva izlaza grijaćeg elementa. Multimetar prebacujemo na položaj mjerenja otpora (do 1000 Ohm), obavljamo mjerenja. Ako se brojevi prikazuju redoslijedom od 25 ohm, tada je grijač u redu, ako je više - izgorio. Kao što je već rečeno, u slučaju izgaranja TEN popravak željezo ne vrijedi - to je više isplativo kupiti novi.

Provjerite regulator temperature

Termostat izgleda poput ploče s grupom kontakata i izbočenom plastičnom iglom, na koju se stavlja disk.

Ovaj termostat na željezo

Ovaj termostat na željezo

Dva kontakta su postavljena na ploču. Na njima instaliramo sonde multimetara i provjeravamo operativnost (mi ga zovemo). U položaju "isključeno", zvuk multimetra trebao bi nestati, kad bi se uključio i okrenuo na bilo koji položaj, trebao bi nastaviti zvuk.

Šteta može biti da još uvijek nema kontakta na "on" položaju - tada se željezo uopće ne grije. Može postojati drugačija situacija - regulator ne isključuje i / ili ne reagira na položaj regulatora. Oba uzroka u kontaktima. I, najvjerojatnije, spalili su.

U prvom slučaju, spremište se može spriječiti, što se može očistiti umetanjem komada brusnog papira s finim zrnima između kontakata i nekoliko puta i "nježno" na kontaktima. Ako nazhdachki nije prisutan, moguće je koristiti nokte, ali je potrebno raditi precizno - podešavanje temperature ovisi o savijanju ploča. Zato ih je nemoguće jako naginjati.

U drugom slučaju - ako se željezo ne isključuje - kontakti, možda, izgorjeli - legure. Popravak željeza u ovom slučaju sastoji se u pokušaju da ih se odvoji. Ali ovaj fokus je rijedak. Izlaz - zamijenite ga.

Termoregulator iz drugog kuta

Termoregulator iz drugog kuta

Može postojati još jedna točka: kada padnu, kontakti bi se mogli nekako udaljiti. Kada se grijaći potplat željeza, termoplastični savijanje pritišće kontaktne skupine, ali se kontakti ne mogu otvoriti. Rezultat je isti - glačalo se ne gasi kad se zagrije. Popravak željeza je također sličan - pokušavamo vratiti mobilnost ploča, pokušavajući ih ne zavoja. Ako to ne uspije, promijenit ćemo ga.

Provjera osigurača

Otprilike na istom području gdje se nalazi termoregulator nalazi se termalni osigurač. To je u slučaju pregrijavanja podne ploče željeza - to gori ako se glačalo zagrijava do opasnih temperatura. Obično ovaj osigurač ima zaštitnu cijev i najčešće je bijela.

Popravak željeza: osigurač i njegov kontinuitet

Popravak željeza: osigurač i njegov kontinuitet

Pronađite kontakte, nazovite. U normalnom stanju, osigurač "zvoni", ako je puhano - tišina. Ako želite, možete premjestiti cijev, pozvati izravno - to može biti razbijanje / spaljivanje spojne žice. Ako osigurač puše - ispariti, potražiti sličan i ugraditi ga na mjesto.

Za isključivanje toplinske osigurače iz kruga nije nužno - ona će uštedjeti od požara u slučaju problema s termoregulatorom: to će jednostavno izgorjeti i željezo neće raditi. I iako željezo zahtijeva popravak, vaša će kuća biti sigurna.

Parni sustav za raspršivanje

Ako pare ne izađu iz željeza, au spremniku ima vode, rupa se vjerojatno zakucavaju. Vraćanje radne sposobnosti može biti jednostavna tehnika. U zdjelici s niskim štipaljcima (prikladna posuda za prženje) ulijte vodu i ocat (obični, stol). Jednu litru octa po litri vode. Drugi recept - za 250 ml kipuće vode 2 žličice limunske kiseline. U posudama s kuhanom tekućinom, spustite odvojeni željezo. Tekućina treba prekriti potplat.

Pročišćavanje otvora za ispuštanje pare na željezo

Pročišćavanje otvora za ispuštanje pare na željezo

Kapacitet s željezo stavljen na vatru, dovesti do kuhati, isključite ga. Pričekajte da se ohladi. Ponovno se zagrijte. Tako možete ponoviti 3-4 puta. Dok se sol ne otapa.

Ponekad voda prestane dolaziti iz prskalice. Najvjerojatnije to je zbog činjenice da je cijev isključena. U tom slučaju, popravak željeza sastoji se u činjenici da je potrebno rastaviti ploču na kojoj su fiksni gumbi za ubrizgavanje i sve cijevi i žice postavljene na mjesto.

Drugi način čišćenja željeza od skaliranja je potpuno ga rastaviti, tako da ostaje samo jedan potplat. Potplat treba zalijepiti ljepljivom vrpcom, tako da voda ne izlije, ali ga možete staviti iu posuđe. Unutar šalice preliti vruću vodu s octom ili limunskom kiselinom, izdržati dok se ne ohladi, izlijevati i ponovno sipati. Tako nastavite dok ne budete zadovoljni rezultatom. Nakon ispiranja vodom i sakupljati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

50 + = 54