Kako povezati prolazni prekidač (kontrola svjetla s dvije ili više točaka)

Tekuće cijene za električnu energiju razmišljaju o spašavanju gdje ranije niste ni razmišljali o tome. Na primjer, osvjetljenje na stepenicama. Nije važno u privatnoj ili višekatnici - još uvijek trebate platiti. Prethodno, samo je ostavio svjetlo da se spali. Danas razmišljate o tome da ga isključite, ali trčanje gore / dolje također je nesretno. Ispada da postoji rješenje. Kako bi se osiguralo da svjetlo ne gori stalno, postoje sheme za upravljanje svjetiljkama s više mjesta. To znači da se jedan ili više rasvjetnih tijela mogu uključiti i isključiti iz više točaka. Prekidači za ovu potrebu su posebni. Pozvani su prolazom. Ponekad postoje nazivi "dupliciranja" ili "flip-flops". Sve ovo je jedna vrsta električne opreme. Razlikuju se od uobičajenog velikog broja kontakata. Prema tome, krug spajanja prolaznog prekidača je složeniji. Ipak, možete ga riješiti. 

Kako prolazni prekidač izgleda i radi

Ako govorimo o prednjoj strani, jedina razlika je jedva primjetna strelica na tipki gore i dolje.

Kako izgleda prolaz kroz jedan ključ. Vidite, postoje dvostruke strelice

Kako izgleda prolaz kroz jedan ključ. Vidite, postoje dvostruke strelice

Ako govorimo o krugovima, sve previše jednostavna: u konvencionalnim prekidači samo dva kontakta u kontinuiranom (koji se nazivaju i prebacivanje) tri igle, od kojih su dva - općenito. U shemi uvijek postoje dva ili više takvih uređaja, ovdje uz pomoć ovih zajedničkih žica koje se prebacuju.

Razlika je u broju kontakata

Razlika je u broju kontakata

Načelo rada je jednostavno. Promjenom položaja ključa ulaz je priključen na jedan od izlaza. To znači da ti uređaji imaju samo dvije radne pozicije:

  • ulaz je priključen na izlaz 1;
  • ulaz je spojen na izlaz 2.

Nema drugih srednjih odredbi. Zahvaljujući tome, sve radi. Budući da se kontakt prebacuje s jednog mjesta na drugo, električari vjeruju da je ispravnije zvati ih "sklopke". Tako je prolazni prekidač također ovaj uređaj.

Da ne biste oslonili na prisutnost ili odsutnost strelica na tipkama, trebate pregledati kontaktni dio. Na brandiranim proizvodima treba postaviti shemu koja vam omogućuje da razumijete kakvu opremu imate u vašim rukama. Definitivno je na proizvodima tvrtki Lezard (Lezard), Legrand (Legrand), Viko (Vico). U kineskim primjercima često su odsutni.

Ovako izgleda prekidač na stražnjoj strani

Ovako izgleda prekidač na stražnjoj strani

Ako nema takvog kruga, pogledajte terminale (bakreni kontakti u rupama): mora postojati tri. Ali ne uvijek na jeftinim primjercima terminala koji stoji sam po sebi je ulaz. Često su zbunjeni. Da biste pronašli mjesto zajedničkog kontakta, trebate pozvati kontakte jedni druge na različitim pozicijama ključa. Da biste to učinili potrebno je, inače ništa neće raditi, a sam uređaj može izgorjeti.

Trebat će vam tester ili multimetar. Ako postoji multimetar, pretvorite ga u zvukovni način - cvrčate kada postoji kontakt. Ako postoji tester sa strelicom, nazovite kratki spoj. Stavite sondu u jedan od kontakata naći koji od ta dva naziva (ili bip strelicu uređaj pokazuje RS - skrenut udesno dok se ne zaustavi). Ne mijenjajte položaj sondi, promijenite položaj ključa. Ako je kvar nestao, jedno od ta dva je čest. Sada ostaje da provjerimo koja. Bez prebacivanja ključa, pomaknite jednu od sondi na drugi kontakt. Ako postoji greška, tada kontakt s kojeg se sonda ne kreće i postoji zajednička (ovo je ulaz).

Može postati jasnije ako gledate videozapis o načinu pronalaženja ulaznog (zajedničkog kontakta) preklopnici petlje.

Kako spojiti kuhalo je napisano ovdje, te o instaliranju i uključivanju bojlera - u ovom članku.

Shema za povezivanje prolaznog prekidača s dva mjesta

Ova shema prikladna je u dvokatnoj kući na stepenicama, u prolaznoj sobi, na dugačkom hodniku. Možete ga primijeniti u spavaćoj sobi - off nadzemne svjetla na ulazu i krevet (koliko puta je morao ustati da ga uključivanje / isključivanje?).

Električni krug prekidača za uključivanje s 2 mjesta

Električni krug prekidača za uključivanje s 2 mjesta

Nula i zemlja (ako postoje) odmah se upućuju na svjetiljku. Faza se dovodi do izlaza prvog prekidača, ulaz drugog je namotan na slobodnu žicu svjetiljke, izlazi dva uređaja spojeni zajedno.

Gledajući ovaj dijagram, lako je razumjeti način funkcioniranja sklopke petlje. U tom položaju na slici, lampica je uključena. Pritiskom na tipku bilo kojeg od uređaja, krug je rastrgan. Slično tome, kada je isključen položaj pomicanjem bilo koju od njih u drugom položaju, mi ćemo zatvoriti krug kroz jedan od mostova i indikator.

Kako bi se jasnije odredila što i sa kojim se povezivanjem, kako postaviti žice, rezultirat ćemo nekim slikama.

Odspoj žice na prekidaču

Odspoj žice na prekidaču

Ako govorimo o sobi, onda morate postaviti žice otprilike na donjoj slici. Prema suvremenim pravilima, svi bi trebali biti na udaljenosti od 15 cm od stropa. Mogu se postaviti u montažne kutije ili ladice, krajevi žica se stavljaju u kutije za montažu. To je prikladno: ako je potrebno, možete zamijeniti bušenu žicu. Također, prema najnovijim standardima, sve veze odvijaju se samo u instalacijskim kutijama i uz pomoć kontaktora. Ako pukneš, bolje je da ih otopite, i vršite ih s komadom električne trake.

Povratna linija svjetiljke spojena je na izlaz druge sklopke. Bijelo označava žice koje povezuju izlaze oba uređaja.

Kako su žice ožičene oko prostorije

Kako su žice ožičene oko prostorije

Kako spojiti sve u terminalnom okviru je navedeno u videu.

Kako ovdje spojiti luster. 

Shema 3 točke

Da biste mogli uključiti / isključiti svjetlo s tri mjesta, potrebno je kupiti križnu sklopku na dva prekidača. Od prethodno opisanog razlikuje se prisutnost dva ulaza i dva izlaza. Prebacuje nekoliko kontakata odjednom. Budući da sve treba organizirati, pogledajte sliku. Ako shvatite što je iznad, razumjeti ovo jednostavno.

Kontrolni krug električnih svjetiljaka s tri točke

Kontrolni krug električnih svjetiljaka s tri točke

Kako sastaviti takvu shemu? Evo postupka:

  1. Nula (i tla, ako postoji) je izravno umetnuta na svjetiljku.
  2. Faza je povezana s ulazom jedne od prolaznog prekidača (s tri ulaza).
  3. Drugi ulaz primjenjuje se na slobodnu žicu svjetiljke.
  4. Dva izlaza jednog trokračnog uređaja postavljena su na ulaz križnog prekidača (s četiri ulaza).
  5. Dva izlaza drugog trofaznog uređaja povezana su s drugim parom kontakata prekidača s četiri ulaza.

Isti krug, ali u drugoj perspektivi - gdje treba spojiti žice na kućištima.

Gdje spojiti žice

Gdje spojiti žice

Ali o tako da biljka u prostorijama.

Ožičenje s kontrolom žarulje na tri mjesta

Ožičenje s kontrolom žarulje na tri mjesta

Ako vam je potrebna shema za četiri, pet ili više točaka, razlikuje se samo u broju križnih sklopki (četiri ulaza / izlaza). Prekidači (s tri ulaza / izlaza) uvijek su u bilo kojem krugu dva - na samom početku i na samom kraju sklopa. Svi ostali elementi su križni uređaji.

Shema za spajanje prekidača s 5 točaka

Shema za spajanje prekidača s 5 točaka

Uklonite jedan "raskrižje", dobili kontrolnu shemu od četiri točke. Dodajte još - već postoji shema za 6 mjesta upravljanja.

Da biste sve stavili u glavu, pogledajte ovaj videozapis.

O pravilima za spajanje žica u razvodnoj kutiji, pročitajte ovdje.

Prekidač s dva ključa kroz rupu: dijagram ožičenja

Da bi se kontroliralo osvjetljenje dvije lampe (ili skupina svjetiljki) s više mjesta na jednoj prekidač, postoje prekidači s dva ključa. Imaju šest kontakata. Ako je potrebno, zajedničke žice se nalaze na istom načelu kao kod konvencionalnog uređaja ovog tipa, samo će se pozvati veći broj žica.

Ožičenje 2 Tipkovnica protočna sklopka se razlikuje samo po tome će žice biti veći, faza koju treba dovesti oba ulaza prvog prekidača, kao i dva ulaza u sekundi treba ostaviti dva lampe (ili dvije skupine lampi, u slučaju mnogorozhkovoy luster ).

Načelo spajanja prekidača s dva ključa

Načelo spajanja prekidača s dva ključa

Ukoliko želite organizirati upravljanje dva izvora svjetlosti od tri ili više točaka, potrebno je u svakom trenutku staviti dva unakrsna prekidač: dvuhklavishnyh oni jednostavno ne. U tom slučaju, jedan par kontakata započinje na jednom raskrižju, a drugi - s druge strane. Nadalje, ako je potrebno, oni se pridruže. Na kraju u lancu, prekidač prijenosa s dva ključa povezuje izlaze oba križanja.

Kako upravljati dvije lampe od tri ili više mjesta

Kako upravljati dvije lampe s četiri mjesta

Ako razmišljate o tome, sve nije tako komplicirano, i krug za povezivanje prekidača s dva točka, tako jednostavno. Samo puno žica ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 3 = 1