Odabir vrijednosti prekidača

Sklapanjem ormarića ili priključivanjem novih velikih kućanskih aparata domaćin će se nužno susresti s takvim problemom kao i potreba odabira automatskih prekidača strujnog kruga. Oni pružaju električnu i protupožarnu sigurnost, pa je ispravan izbor stroja jamstvo sigurnosti za vas, obitelj i imovinu. 

Koji je stroj za to?

U krugu napajanja, stroj je postavljen da spriječi pregrijavanje ožičenja. Svako ožičenje je dizajnirano da prođe određenu struju. Ako struja prolazi iznad ove vrijednosti, vodič počinje previše vruće. Ako takva situacija nastavi dulje vrijeme, ožičenje se počinje taliti, što dovodi do kratkog spoja. Automatski prekidač je podešen da spriječi ovu situaciju.

Potrebna je šarža ili prekidač za spriječavanje pregrijavanja vodiča i zaustavljanje u slučaju kvara

Potrebna je šarža ili prekidač za spriječavanje pregrijavanja vodiča i zaustavljanje u slučaju kvara

Drugi zadatak prekidača je isključivanje snage kada se pojavi struja kratkog spoja. Pri zatvaranju, struje u krugu se povećavaju mnogo puta i mogu doseći tisuće ampera. Kako ne bi uništili ožičenje i ne oštećuju opremu uključenu u liniju, prekidač mora što je prije moguće isključiti napajanje - čim struja prijeđe određenu granicu.

Kako bi zaštitni prekidač ispravno radio, potrebno je točno odabrati stroj za sve parametre. Nema ih mnogo - samo tri, ali morate razumjeti svaku od njih.

Koji su automatski uređaji za zaštitu

Da bi se zaštitili vodiči jednofazne 220 V mreže, postoje razdvojni uređaji jednopolni i bipolarni. Samo jedan vodič je spojen na jednopolni vodič - fazni vodič, dvopolni vodič i fazu i nulu. Strojevi s jednim polom postavljeni su na 220 V krug unutarnje rasvjete na izlaznim grupama u sobama s normalnim radnim uvjetima. Također se stavljaju na neke vrste opterećenja u trofaznim mrežama, povezujući jednu od faza.

Za trofazne mreže (380 V) postoje tri i četiri stupca. Ovi prekidači (točan naziv prekidača) je stavljen na tri faze opterećenja (pećnice, kuhala i druge opreme koja djeluje na 380 V).

U sobama s visokom vlagom (kupaonica, kada, bazen, itd.) Stavite bipolarne prekidače. Preporučuje se i ugradnja na moćnu tehniku ​​- perilice i perilice posuđa, kotlovi, peći, itd.

Jednostavno u hitnim situacijama - s kratkim spojem ili slomom izolacije - fazni napon može ući u neutralnu žicu. Ako je na električnoj mreži instaliran jedan polni uređaj, on će odspojiti fazni vodič, a nula sa opasnim naponom će ostati povezana. Dakle, postoji opasnost od električnog udara kada se dotakne. To jest, izbor stroja je jednostavan - jednopolni prekidači se postavljaju na dio linija, a dvostupni prekidači se koriste za dio. Točan iznos ovisi o statusu mreže.

Automatski strojevi za jednofaznu mrežu

Automatski strojevi za jednofaznu mrežu

Trofazni prekidači postoje za trofaznu mrežu. Takav automatski stroj postavljen je na ulazu i na potrošače, na koji se isporučuju sve tri faze - električni štednjak, trofazni kuhalo, pećnica itd. Drugi potrošači stavljaju dvostupanjsku automatsku zaštitu. Moraju nužno isključiti i fazu i neutralnu.

Primjer ožičenja trofazne mreže - vrste zaštitnih automata

Primjer ožičenja trofazne mreže - vrste zaštitnih automata

Izbor nominalne vrijednosti prekidača protiv broja priključenih žica ne ovisi.

Utvrđen s nominalnom vrijednošću

Zapravo, pravilo određivanja vrijednosti sigurnosnog uređaja slijedi od funkcija automatskog sigurnosnog uređaja: mora raditi sve do trenutka kada struja premašuje mogućnosti ožičenja. I to znači da trenutna ocjena stroja treba biti manja od maksimalne struje koju ožičenje može izdržati.

Svaka linija zahtijeva ispravan odabir prekidača

Svaka linija zahtijeva ispravan odabir prekidača

Slijedom toga, algoritam za odabir zaštitnog uređaja je jednostavan:

  • Izračunajte poprečni presjek ožičenja za određeni dio.
  • Pogledajte što maksimalna struja može podnijeti ovaj kabel (vidi tablicu).
  • Zatim, iz svih ocjena zaštitnih uređaja, odaberite najbližu manju. Ocjene automatskih strojeva povezane su s dopuštenim dugoročnim strujama opterećenja za određeni kabel - one imaju nešto manju vrijednost (vidi tablicu). Popis denominacija izgleda ovako: 16 A, 25 A, 32 A, 40 A, 63 A. Ovdje s ovog popisa i odaberite prikladnu. Postoje denominacije i manje, ali praktično se ne koriste - pojavljuju se previše električnih aparata i imaju veliku moć.

primjer

Algoritam je vrlo jednostavan, ali radi bez pogrešaka. Da bismo to učinili jasnijim, pogledajte primjer. Ispod je tablica u kojoj je naznačeno maksimalno dopušteno strujanje vodiča, koje se koriste prilikom postavljanja ožičenja u kući i stanu. Postoje i preporuke o korištenju automatskih uređaja. Navedeni su u stupcu "Nazivna struja prekidača". Tamo tražimo vrijednosti - to je nešto manje od maksimalnog dopuštenog za rad ožičenja u normalnom načinu rada.

Presjek jezgara bakrenih žica Dopuštena kontinuirana struja opterećenja Maksimalna snaga učitavanja za jednofaznu 220 V mrežu Nazivna struja prekidača Ograničavanje struje prekidača Približno opterećenje za jednofazni krug
1,5 m² M. mm 19 A 4,1 kW 10A 16A osvjetljenje i alarm
2,5 četvornih metara mm 27 A 5,9 kW 16A 25 A Izlazne grupe i električno podno grijanje
4 mm² 38 A 8,3 kW 25 A 32 A klima uređaja i grijača vode
6 mm2 46 A 10,1 kW 32 A 40 A električne štednjake i peći
10 kvadratnih metara mm 70 A 15,4 kW 50 A 63 A uvodne linije

U tablici nalazimo odabrani presjek žice za ovu liniju. Pretpostavimo da trebamo postaviti kabel s presjekom od 2,5 mm2 (najčešći pri polaganju na uređaje srednje snage). Vodič s ovom sekcijom može izdržati struju od 27 A, a preporučena ocjena stroja je 16 A.

Kako će onda lanac raditi? Sve dok struja ne prelazi 25 A, uređaj se ne isključuje, sve radi u normalnom načinu rada - vodič zagrijava, ali ne i kritične vrijednosti. Kada se struja opterećenja počne povećavati i prelazi 25 A, stroj se i dalje ne isključuje neko vrijeme - to je vjerojatno početna struja i kratkotrajna. Isključuje se ako je dovoljno dugo struja veća od 25 A za 13%. U tom slučaju - ako dostigne 28,25 A. Zatim će električni paket raditi, on će de-energizirati granu, jer ovo strujanje već predstavlja prijetnju dirigentu i njegovoj izolaciji.

Izračun snage

Je li moguće odabrati automatski stroj prema snazi ​​opterećenja? Ako je priključen samo jedan uređaj na električnu vodu (obično veliki kućanski aparat s velikom potrošnjom energije), tada je dopušteno izračunati snagu ove opreme. Što se tiče moći, možete odabrati i ulazni automat koji je instaliran na ulazu u kuću ili stan.

Ako tražimo vrijednost ulaznog stroja, potrebno je dodati snagu svih uređaja koji će biti spojeni na kućnu mrežu. Tada se pronađena ukupna snaga zamjenjuje formulom, pronađena je radna struja za ovo opterećenje.

Formula za izračunavanje struje ukupne snage

Formula za izračunavanje struje ukupne snage

Nakon pronalaženja struje, odaberite naziv. Može biti nešto veća ili nešto manja od pronađene vrijednosti. Glavna stvar je da njegova struja za prekid ne prelazi maksimalnu dopuštenu struju za ovaj kabel.

Kada mogu koristiti ovu metodu? Ako je ožičenje postavljeno s velikom marginom (to nije loše, usput). Zatim, kako biste uštedjeli novac, moguće je instalirati prekidače koji odgovaraju opterećenju, umjesto presjeka vodiča. Ali još jednom skrećemo pozornost na činjenicu da dugotrajna dopuštena struja za opterećenje mora biti veća od granične struje zaštitnog uređaja. Tek tada će odabir automatskog zaštitnog uređaja biti točan.

Odaberite kapacitet loma

Gore navedeno je odabir paketa prema maksimalnoj dopuštenoj struji opterećenja. No, prekidač prekidača također mora biti odspojen kad se od mreže pojavi kratki spoj. Ova se osobina naziva prekidna sposobnost. Prikazuje se u tisućama ampera - ova vrsta reda može doći do struje u kratkom spoju. Izbor automata prema razbijanju kapaciteta nije vrlo kompliciran.

Ova karakteristika pokazuje na kojoj maksimalnoj vrijednosti kratkog spoja struja stroj ostaje u funkciji, tj. Ne može se samo isključiti, ali će raditi nakon ponovne aktivacije. Ova karakteristika ovisi o mnogim čimbenicima i potrebno je utvrditi struje kratkog spoja za točan odabir. No, za ožičenje u kući ili stanu, takvi su izračuni vrlo rijetko učinjeni, ali su vođeni udaljavanjem od trafostanice.

Mogućnost prekida automatskih sigurnosnih sklopki

Mogućnost prekida automatskih sigurnosnih sklopki

Ako se trafostanica nalazi se u blizini ulaza na kući / stanu, uzeti stroj za lomljenje kapacitetom od 10 000 A, za sve ostale gradske stanove dovoljno 6000 A. Ako je kuća nalazi se u selu ići odlučite električnu sklopku da svjedoči, može biti dovoljan i razbijanje kapaciteta 4 500 A. Ovdje su mreže obično stare i CW struje nisu velike. Budući da se s rastućim kapacitetom rastavljanja cijena značajno povećava, primjenjuje se načelo razumnog gospodarstva.

Je li moguće staviti vrećice s nižim slomljenim kapacitetom u gradskim apartmanima? U načelu, to je moguće, ali nitko ne jamči da nakon prvog KZ-a ne morate mijenjati. Možda ima vremena za isključivanje mreže, ali će se pokazati neučinkovitima. U najgorem slučaju, kontakti će se rastopiti i stroj se neće moći ugasiti. Zatim se ožičenje rastopi i može doći do požara.

Vrsta elektromagnetskog otpuštanja

Stroj bi trebao raditi kada struja poviše iznad određene razine. No, u mreži povremeno postoji kratkoročno preopterećenje. Oni su obično povezani s početnim strujama. Na primjer, takva preopterećenja mogu se promatrati kada je kompresor uključen, motor za pranje rublja, itd. Za takve privremene i kratkotrajne preopterećenja ne smije biti prekidač prekidača jer imaju određeno odgađanje pokretanja.

Ali ako se struja povećala ne zbog preopterećenja, već zbog kratkog spoja, tijekom vremena kada se automatska sklopka "čeka", njegovi će se dodirni spojeći otopiti. Zato postoji elektromagnetsko automatsko oslobađanje. Djeluje u određenoj količini struje, koja više ne može biti preopterećena. Ovaj indikator se također naziva struja prekidača, jer u ovom slučaju prekidač prekida liniju iz napajanja. Veličina radne struje može biti različita i prikazana slovima koja stoje ispred znamenki koji označavaju ocjenu stroja.

Postoje tri vrste najčešće pokretanih: