Prikupljamo štit u stanu i kući samostalno

Električni preklop u privatnoj kući, u zemlji, u stanu ima dvostruku funkciju: osigurava ulaz i distribuciju struje i stvara sigurne radne uvjete. Ako postoji želja da ne shvatite najjednostavnije pitanje, sami možete sastaviti telefonsku centrale. Uvodni stroj i brojila trebaju staviti predstavnici organizacije za opskrbu energijom, ali možete sakupiti shemu poslije brojača (iako ne vole gubiti novac). Istina, prije nego što stavite kuću u rad, morat ćete ih pozvati, tako da su prisutni pri pokretanju, a svi su provjerili i izmjerili petlju zemlje. Sve to - plaćene usluge, ali oni koštaju puno manje od kompletne montaže štitova. Ako sve ispravno radite i prema normama, to će biti još bolje: to radite sami.

Što bi trebalo biti u štih

A u stanu iu privatnoj kući postoji nekoliko mogućnosti za postavljanje štitova. Uglavnom se radi o mjestu instalacije ulaznog automatskog uređaja i brojača. U privatnoj kući, mjerač se može postaviti na stub, a stroj se može postaviti na zid kuće, gotovo pod krovom. Ponekad se metar nalazi u kući, ali to je ako je izgrađen prije nekoliko desetljeća. Nedavno je u kući mjerila rijetko zabilježena, iako nema propisa ili uputa o tome. Ako je brojilo u sobi, može se staviti u štit, a pri odabiru modela preklopa morate uzeti u obzir dimenzije brojača.

O tome kako spojiti električnu energiju s stupa do kuće, pročitajte ovdje. 

U nekim stambenim zgradama brojila stoje na kutijama na stubištima. U ovom slučaju, kabinet je potreban samo za RCD i automate. U drugim je kućama u stanu. Prilikom nadogradnje elektroenergetske mreže, kabinet će morati biti kupljen s očekivanjima da će brojač također stajati bilo, ili kupiti zasebnu kutiju ispod pult s uvodnom stroju.

Jednostavna električna shema za malu kuću ili stan

Jednostavna električna shema za malu kuću ili stan

Pri projektiranju sheme napajanja, sigurnost je vrlo važna. Prije svega, to se pruža ljudima: pomoću RCD-a - zaštitnog uređaja za zaustavljanje (u fot. Broj 3) koji se instalira odmah nakon mjerača. Ovaj uređaj pokreće se ako struja propuštanja prelazi vrijednost praga (bio je kratki spoj na "zemlju" ili je netko stavio prste u utičnicu). Ovaj uređaj prekida krug, umanjujući mogućnost električnog udara. Iz RCD-a faza ide na ulaze automatskih strojeva koji također rade kada se prekorači teret ili kada postoji kratki spoj u krugu, ali svaki je već u svom području.

Drugo, potrebno je osigurati uobičajeni rad kućanskih aparata i električnih aparata. Suvremenu sofisticiranu tehnologiju upravlja mikroprocesori. Potrebna im je stabilna dijeta za normalan rad. Nakon što gledamo neko vrijeme za napon u našoj mreži, njegova se stabilnost ne može nazvati: ona varira od 150-160 V do 280 V. Takva raspršenja uvezene tehnologije ne mogu podnijeti. Budući da barem neke grupe strojeva koji se hrane složenom tehnologijom, bolje je uključiti kroz stabilizator. Da, to košta puno. Ali kod strujnih udara, kontrolne kartice "lete" prvo. Ne popravljaju se, jednostavno se mijenjaju. Trošak takve zamjene iznosi oko pola troškova uređaja (više ili manje ovisi o vrsti uređaja). To je jedva jeftiniji. Prilikom sklapanja okvira s vlastitim rukama, ili samo dok ga planirate, zapamtite ovo.

Jedan primjer uređenja štitnika za mali krug je za 6 automata

Jedan primjer uređenja štitnika za mali krug je za 6 automata

Stabilizator je instaliran na jednu ili više skupina i uključen je nakon RCD-a i ispred grupa automatskih strojeva. Budući da je uređaj prilično velik, ne može se ugraditi u štit, ali pored nje - molim vas.

Također u štitu ugrađuju se dvije gume: uzemljenje i nuljenje. Na sabirnici za uzemljenje uključene su sve žice za uzemljenje s uređaja i uređaja. Na "nultom" busu, žica dolazi iz RCD, i dovodi se na odgovarajuće ulaze automatike. Nula je obično označena slovom N, plava žica se koristi za ožičenje. Za uzemljenje - bijelo ili žuto-zeleno, fazu vodi crvena ili smeđa žica.

Jedna od varijanti sastavljenog malog štitnika

Jedna od varijanti sastavljenog malog štitnika

Sa samo-sastavljanja preklopnik, morat ćete kupiti si ormar, kao i željeznica (zove DIN nosač ili DIN rail), koji je priključen na strojevima, RCD i prekidača. Prilikom postavljanja stalaka, provjerite razinu svoje vodoravne: neće biti nikakvih problema pri pričvršćivanju strojeva.

Jedna od varijanti DIN tračnica u tijelu štitnika

Jedna od varijanti DIN tračnica u tijelu štitnika

Svi strojevi moraju biti međusobno povezani. To se može učiniti uz pomoć vodiča - povezivanje njihovih ulaza u seriju ili uz pomoć gotovog češlja. Češalj je pouzdaniji, iako košta više, ali ako uzmete u obzir vrijeme koje ste potrošili na povezivanje svih strojeva, malo je vjerojatno da je nekoliko desetaka rubalja takve temeljne važnosti.

Povezivanje češlja za automatiku na električnom panelu: ubrzajte proces samokomunikacije

Povezivanje češlja za automatiku na električnom panelu: ubrzajte proces samokomunikacije

Shema u nekoliko skupina

Nije uvijek shema napajanja jednostavna: skupine potrošača razbijaju se na podovima, odvojeno zaključuju higijene, osvjetljavanje garaže, podrum, dvorište i priobalni teritoriji. S velikim brojem potrošača osim općeg RCD-a nakon šaltera stavljaju se isti uređaji, samo manji kapacitet - za svaku grupu. Zasebno, uz obvezno ugradnju osobnog zaštitnog uređaja, izlazi se za kupaonicu: ovo je jedan od najopasnijih prostorija u kući i stanu.

Vrlo je poželjno staviti zaštitne uređaje na svaki od ulaza koji dolaze u snažne kućanske aparate (više od 2,5 kW, a ta moć čak može imati i sušilo za kosu). U pretincu s stabilizatorom oni će stvoriti normalne uvjete za rad elektronike.

Također nije najsloženiji krug, ali s višim stupnjem zaštite - više RCD-ova

Također nije najsloženiji krug, ali s višim stupnjem zaštite - više RCD-ova

Općenito, prilikom izrade točne sheme, morat ćete pronaći kompromis: kako bi sustav bio siguran i ne trošiti previše novca u isto vrijeme. Oprema za bolje testirane tvrtke, ali to je vrijedno. Ali struja nije područje na kojem možete spasiti.

Kako spojiti električnu ploču za kuhanje, pročitajte ovdje i o spajanju električnog grijalice za vodu (spremište ili protok), pročitajte ovaj članak.

Vrste i dimenzije razvodnih ploča

Radi se o ormarićima / ladicama za ugradnju strojeva i drugih električnih nadomjestaka, o njihovim sortama. Po vrsti instalacije, električne ploče su za vanjsku ugradnju i za unutarnje. Kutija za vanjsku ugradnju pričvršćena je na zid s klinovima. Ako su zidovi zapaljivi, ispod nje se postavlja izolacijski materijal koji ne provodi struju. Kada se postavi kao vanjski električni okvir iznad površine zida oko 12-18 cm To treba uzeti u obzir prilikom odabira mjesta postavljanja :. Za praktičnost servisnu ploču montiran tako da svi njegovi dijelovi bili otprilike u razini očiju. To je pogodno za rad, ali može uzrokovati ozljede (uglovi su oštri) ako se prostor za ormarić ne odabere bezuspješno. Najbolja opcija je iza vrata ili bliže uglu: tako da ne možete udariti glavom.

Vanjski kućišni sklop

Vanjski kućišni sklop

Štitnik koji se postavlja u ravninu podrazumijeva nišu: postavljen je i zapečaćen. Vrata su na istoj razini s površinom zida, mogu se protezati nekoliko milimetara - ovisi o instalaciji i dizajnu određenog ormarića.

Školjke su metalne, obojene bojom u prahu, postoje plastične. Vrata su čvrsta ili s transparentnim plastičnim umetcima. Dimenzije su različite - rastegnute, široke, kvadratne. U načelu, u bilo kojoj niši ili uvjetima, možete pronaći prikladnu opciju. Jedan savjet: ako možete, odaberite veći ormar: lakše je raditi u njoj, pogotovo ako prvi put sastavljate električnu ploču vlastitim rukama.

Montaža i montaža zglobne centrale

Montaža i montaža zglobne centrale

Prilikom odabira trupa, oni često rade s takvim konceptom kao i broj mjesta. To znači koliko je montažnih strojeva (debljine 12 mm) moguće instalirati u ovom kućištu. Imate dijagram, prikazuje sve uređaje. Razmislite ih s obzirom na činjenicu da je bipolarni su dvostruke širine, dodaje oko 20% do razvoja mreže (odjednom kupiti neki drugi uređaj i spojiti se nigdje, ili tijekom instalacije odabrati iz jedne grupe u to dvoje, itd.) I za takav broj "slijetanja" mjesta, potražite štit pogodan za geometrija.

Instaliranje i povezivanje stavki

Svi moderni strojevi i RCD-ovi imaju standardnu ​​montažu za standardnu ​​DIN tračnicu. Na stražnjoj strani imaju plastičnu stanicu, koja se pričvršćuje na mjestu na traci. Postavite uređaj na tračnicu, pričvrstite ga usjekom na stražnjem zidu, prstom pritisnite prema dolje na dnu. Nakon klika, stavka je instalirana. Ostaje ga povezati. Učinite to prema shemi. Odgovarajuće žice su umetnute u stezaljke i kontakt je zategnut odvijačem, zatezanjem vijka. Čvrsto nije potrebno stezati - možete žičanu žicu.

Upravljajte kada je napajanje isključeno, sve su sklopke okrenute u "off" položaj. probati nemojte uzeti žice s obje ruke. Nakon što ste spojili nekoliko elemenata, uključite napajanje (prekidač noževa ulaza), zatim uključite instalirane elemente i provjerite ih zbog nedostatka kratkog spoja (kratkog spoja).

Ulazni i RCD veza

Ulazni i RCD veza

Faza ulaza se ulazi na ulazni automat, od njegova izlaza do odgovarajućeg ulaza RCD-a (postavite kratkospojnik s bakrenom žicom odabranog dijela). U nekim shemama, nula žica iz vode se izravno dovodi u odgovarajući ulaz RCD-a, a već se iz njegova izlaza odlazi u autobus. Fazni vodič iz izlaza zaštitnog uređaja povezan je s češlima automatskih uređaja.

U suvremenim shemama ulazni automat stavljen je bipolarniOn istovremeno mora odspojiti oba žice (faza i neutralne) da u slučaju neuspjeha u potpunosti isključite mrežu: tako su sigurniji i posljednji zahtjevi za električnu sigurnost. Tada je krug uključivanja RCD i izgleda kao na slici ispod.

Kod korištenja dvostupanjskog automatskog ulaza

Kod korištenja dvostupanjskog automatskog ulaza

Kod ugradnje RCD-a na DIN vodilicu pogledajte videozapis.

U bilo kojoj shemi, zaštitni zemljinski vodič je spojen na njegovu sabirnicu, što vodi do istih vodiča iz električnih aparata. Prisutnost uzemljenja znak je sigurne mreže i čini ga vitalnim. U doslovnom smislu.

O pravilnom povezivanju RCD-a pogledajte lekciju za video.

Prilikom montaže štitova, napominjemo da će ulazni automat i mjerač biti zapečaćeni od strane organizacije za opskrbu energijom. Ako postoji posebni vijak na šalteru, na kojemu je brtva pričvršćena, onda ulazni stroj takvih uređaja ne. Ako nema mogućnosti za pečat, od vas će ili biti odbijeno pokretanje, ili će cijeli poklopac biti potpuno zapečaćen. Jer unutar zajedničkog štita kutiju staviti na mjesto jednog ili dva (ovisno o veličini i vrsti stroja), a to je fiksna ulazni automat. Ova je kutija zapečaćena nakon prihvaćanja.

Pojedini strojevi se ugrađuju na policama točno kao RCD: oni su pritisnuti na stalak dok ne kliknu. Ovisno o vrsti stroja (jedan ili dva pola su žice), odgovarajuće žice su spojene na njih. Kakvi su strojevi, a koje su razlike između uređaja za jednu i trofaznu mrežu, pogledajte u videozapisu, ovdje je opisan izbor zaštitnog uređaja.

Nakon što je potreban broj uređaja postavljen na montažnu tračnicu, njihovi ulazi su spojeni. Kao što je već spomenuto, to se može učiniti pomoću kratkospojnih žica ili posebnog spojnog češlja. Pogledajte fotografiju na vezi.

Automati u jednoj skupini povezani su skiperovima: faza dolazi ukupno

Automati u jednoj skupini povezani su skiperovima: faza dolazi ukupno

Postoje dva načina kako napraviti skakače:

  • Izrežite vodiče potrebnih duljina, izbušite rubove i savijte luk. Umetnite dva vodiča u jedan terminal, zatim zategnite.
  • Uzmi prilično dugi vodič, s 4-5 cm očistiti za 1-1,5 cm izolacije. Uzmite okrugle kliješta i savijte izložene vodiče tako da su lukovi spojeni. Ove izložene površine umetnite u odgovarajuće utore i zategnite.

Tako je, ali električari govore o lošoj kvaliteti veze. Pouzdanije je korištenje posebnih guma. Ispod njih na kućištu nalaze se posebni priključci (uski utor, bliži prednjem rubu) u koji su umetnuti kontakti za autobus. Ove se gume prodaju po metru, izrezane na dijelove potrebne dužine konvencionalnih žičara. Umetanje i ugradnja vodiča za napajanje u prvom stroju, zategnite kontakte na svim spojenim uređajima. Pogledajte kako spajati automate u štit uz pomoć autobusa, pogledajte video.

Fazna žica povezana je s izlazom automata, koji idu do tereta: kućanskih aparata, izlaza, prekidača itd. Zapravo sklapanje poklopca je gotov.

Izbor strojeva u kući ili stanu štit

Na električnoj ploči se koriste tri vrste uređaja:

  • Automatski. Odspojite i uključite napajanje u ručnom načinu rada, a također aktivira (prekida krug) kratkim spojem u krugu.
  • RCD (zaštitni uređaj za zaustavljanje). Prati struju propuštanja koja se javlja kada se izolacija prekine ili ako netko dohvati žice. Ako se dogodi neka od ovih situacija, lanac je prekinut.
  • Diff. automatski (diferencijalni automat). Ovaj uređaj, koji kombinira dva u jednom kućištu: prati prisutnost kratkog spoja i propuštanja struje.

Diff-automatizirani strojevi obično stavljaju umjesto snopova - RCD + automatski. To štedi prostor u štitu - potrebno je manje od jednog modula. Ponekad je to važno: na primjer, morate uključiti drugu električnu vodu, a nema mjesta za instalaciju jer nema besplatnog stroja.

Automatski stroj se stavlja umjesto snopa automatskog uređaja i RCD-a

Automatski stroj se stavlja umjesto snopa automatskog uređaja i RCD-a

Općenito, dva su uređaja češće instalirana. Prvo, to je jeftinije (dif.avtomaty su skuplji), i drugo, s povlačenja jedne od sigurnosnih uređaja koje točno znaju što se dogodilo i što tražiti: kratki spoj (kada je isključen stroj) ili mogućeg curenja i strujni (radio RCD). Kada pokrenete Difa Automata nećete naći ovo. Osim ako niste stavili poseban model koji ima potvrdni okvir koji pokazuje kvar koji je uređaj pokrenuo.

Automatski uređaji za zaštitu

Zaštitni strojevi odabrani su prema trenutnom, što je nužno za potrošače ove grupe. Jednostavno se izračunava. Dodajte maksimalnu snagu svih povezanih uređaja u grupi, podijelite s 220 V, dobivate potrebnu struju. Nazivni uređaj zauzima malo više, inače, kada uključite sva opterećenja, on će se ugasiti zbog preopterećenja.

Na primjer, nakon presavijanja snage svih uređaja u skupini, ukupna vrijednost bila je 6,5 kW (6500 W). Podijelite sa 220 V, dobivamo 6500 W / 220 V = 29,54 A.

Koji su brojevi na slučaju koji ukazuju

Koji su brojevi na slučaju koji ukazuju

Denominacije automati struje može biti kao što slijedi: (u A), 6, 10, 16, 20, 25, 32, 40, 50, 63 se nalazi na većoj prethodno određenu vrijednost - 32 A. To i tražiti.

Vrste i vrste RCD-a

RCD ima dvije vrste akcija: elektronički i elektronički-mehanički. Razlika u cijeni za uređaj s istim parametrima je velika - elektronski-mehanički skupe. Ali kupiti štit u kući ili stanu koji im treba. Razlog je jedan: oni su pouzdani jer rade bez obzira na napajanje, a za elektronički rad potrebno je napajati energiju.

Na primjer, situacija je ovo: popravljate ožičenje, na primjer, utičnicu i de-energized za ovu mrežu - uvodni stroj je isključen. Tijekom procesa izolacija je oštećena. Ako je instaliran elektromehanički RCD, on će raditi čak i ako nema energije. Razumijete da ste učinili nešto loše i tražit ćete uzrok. Elektronički uređaj bez napajanja ne radi, a nakon uključivanja mreže s oštećenom izolacijom može doći do problema.

Da biste razumjeli koji je uređaj ispred vas, dovoljno je imati malu bateriju i par žica. Baterija se isporučuje na bilo koji par RCD kontakata. Elektromehanički u ovom slučaju će raditi, elektronički - br. Više o tome u videozapisu.

Nadalje, RCD se razlikuje prema vrsti struje na koju reagiraju na:

  • tip AC - izmjenična sinusna struja;
  • tip A - izmjenična struja + pulsna konstanta;
  • tip B - izmjenična + pulsna konstanta + ispravljena struja.

Ispalo je to tip B daje najpotpuniju zaštitu, ali ti su uređaji vrlo skupi. Za pokrivač kuću ili stan je sasvim dovoljno, tip A, ali ne i AC, koji se uglavnom prodaju, jer su jeftinije.

Osim tipa RCD, odabire se prema trenutnom. I na dva parametra: nominalno i propuštanje. Nazivni je onaj koji može proći kroz kontakte i ne uništiti ih. Nazivna struja RCD-a se prebacuje na korak veći od nazivne struje stroja koji je s njim ugrađen u par. Ako je stroj potreban na 25 A, tada uzmite RCD za 40 A.

Tekuća propuštanja još je jednostavnija: samo su dvije vrijednosti, 10 mA i 30 mA, postavljene u električne ploče za stan i kuću. 10 mA se nalazi na liniji s jednim uređajem, na primjer, plinskim kotlom, strojem za pranje rublja itd. a također iu sobama gdje je potreban visok stupanj zaštite: u dječjem vrtiću ili kupaonici. Prema tome, RCD 30 miliampera je u redu, u što više korisnika (uređaji) - za izlaz u kuhinji sobe. Na liniji osvjetljenja takva zaštita se rijetko stavlja: nije potrebno, osim na ulici ili u garaži.

Koji su brojevi na slučaju koji ukazuju

Koji su brojevi na slučaju koji ukazuju

Ostali RCD-i razlikuju se u vremenskom odgađanju. Oni su od dvije vrste:

  • S - selektivno - djeluje nakon određenog vremena nakon pojave curenja struje (prilično dugog vremenskog intervala). Obično su smješteni na ulazu. Zatim, u slučaju nužde, uređaj na oštećenoj liniji najprije se odspoji. Ako curenje struje ostaje, tada će "stariji" selektivni RCD raditi, obično je to onaj koji je na ulazu.
  • J - radi također s odgodom (zaštita od slučajnih struja), ali s mnogo manje. Ova vrsta RCD-a stavlja se na grupe.

Dif Automata postoje iste vrste, kako RCD i odabrani su točno. Samo pri određivanju trenutnog kapaciteta odmah razmotrite opterećenje i odredite nazivnu vrijednost.

Nekoliko objašnjenja za ugradnju ugrađenog kućišta, redoslijeda veze, prikazan je u videu od praktičara i generalista.

Jedan važan detalj koji je važan za sigurnost. Na RCD-u ili DIF-u nalazi se gumb "test". Kada se pritisne, struja propuštanja se stvara umjetno i uređaj treba raditi - prekidač prelazi u "off" položaj i linija je de-energized. Tako se provjerava radna sposobnost. To se mora obaviti barem jednom mjesečno: biti siguran u pouzdanost zaštite. S druge strane, provjerite sve dostupne u sklopu RCD. Ovo je važno.

Vjerojatno je to sve informacije koje su potrebne za sastavljanje električne centrale vlastitim rukama. Možda još trebate saznati više o tome kako razbiti teret u grupama, pročitajte ovdje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 50 = 56