A fénycsövek csatlakoztatására szolgáló rendszerek

A villamosenergia-árak emelkedésével sokkal gazdaságosabb felszerelésre kell gondolni. Néhány ilyen nappali fényforrást használ. A fénycsövek csatlakoztatási sémája nem túl bonyolult, ezért még az elektrotechnika speciális ismerete nélkül is érthető. 

Jó megvilágítás és lineáris méretek - a fénycsövek előnyei

Jó megvilágítás és lineáris méretek - a napfény előnyei

A fluoreszkáló lámpa működése elve

A fluoreszkáló lámpákban a higanygőz képessége arra, hogy infravörös hullámokat bocsátanak ki a villamos energia hatása alatt. A szemünknek látszó tartományban a sugárzást anyag-luminoforok közvetítik.

Mivel a szokásos fénycső üveggolyó, amelynek falát foszfor borítja. Belül van néhány higany is. Két volfrámelektród van, amelyek biztosítják az elektronok kibocsátását és a higany fűtését (elpárologtatását). A lombikot inert gázzal töltjük be, leggyakrabban argonnal. A ragyogás akkor kezdődik, amikor higanygőzöket melegítenek egy bizonyos hőmérsékletre.

A fluoreszkáló fénycső alapvető elrendezése

A fluoreszkáló fénycső alapvető elrendezése

De a higany párolgása miatt a hálózat szokásos feszültsége nem elegendő. Kezdeni dolgozni párhuzamosan az elektródok közé start-beállító eszközök (rövidítve TPA). Feladatuk -, hogy hozzon létre egy rövid távú túlfeszültség elindításához szükséges fény, és majd korlátozni az üzemi áram, elkerülve a kontrollálatlan növekedést. Ezek az eszközök - előtétek - két típusból állnak - elektromágneses és elektronikusan. Ennek megfelelően a rendszerek eltérőek.

Rendszerek egy indítóval

A legelső megjelentek a kezdők és a fojtók. Bizonyos esetekben létezett két külön eszköz, melyek mindegyike fészek volt. Szintén az áramkör két kondenzátor, egy párhuzamosan kapcsolt (a feszültség stabilizálódásához szükséges), a második a starter ház (növeli a időtartama START impulzus). Ez a "gazdaság" - elektromágneses előtét. Az alábbi képen egy fénycsöves lámpa és egy indítógátló fojtószerkezet séma látható.

A fénycsövön egy indítógombbal történő bekapcsolási terv

A fénycsövek indítással történő összekapcsolására szolgáló rendszer

Így működik:

 • Amikor a tápfeszültség be van kapcsolva, az áram átáramlik a fojtószelepen, az első volfrám spirálra esik. Továbbá az indítón keresztül belép a második spirálba és elhagyja a nulla vezetőt. Ebben az esetben a volfrámszálakat fokozatosan felmelegítik, ugyanúgy, mint az indító érintkezői.
 • Az indító két érintkezőből áll. Az egyik rögzített, a második mozgó bimetál. Normális állapotban nyitottak. Amikor az áram áthalad, a bimetál kontaktus felmelegszik, ami azt eredményezi, hogy hajlít. Hajlítás, akkor kapcsolódik egy álló kapcsolatban.
 • Amint az érintkezők csatlakoznak, az áramkör azonnal áramlik (2-3 alkalommal). Csak egy fojtószelep korlátozza.
 • Éles ugrás miatt az elektródákat nagyon gyorsan felmelegítik.
 • Az indító bimetállemeze lehűl és megszakítja az érintkezőt.
 • A kontaktus megszakadása pillanatában hirtelen feszültség ugrik a fojtószelepen (önindukció). Ez a feszültség elegendő ahhoz, hogy az elektronok áttörjenek az argon közegen. Van egy gyújtás, és fokozatosan a lámpa megy az üzemmódba. A higany elpárolgása után jön.

A lámpa üzemi feszültsége a hálózati feszültség alatt van, amelyhez az indítómotort tervezték. Ezért a gyújtás után nem működik. A munka világában a kapcsolatok nyitottak és ő nem vesz részt a munkájában.

Ezt a sémát elektromágneses ballasztnak (EMB) is nevezik, az elektromágneses ballasztnak pedig az EMPRA rendszere. Gyakran ezt az eszközt egyszerűen gáznak nevezik.

Az egyik a ballaszt

Az egyik EmPra

Ennek az áramkörnek a hátrányai a fénycsövek csatlakoztatásához:

 • Pulzáló fény, amely negatívan befolyásolja a szemet, és gyorsan elfáradnak;
 • zaj a bekapcsolás és a működés ideje alatt;
 • képtelenség alacsony hőmérsékleten kezdeni;
 • hosszú indítás - a bekapcsolás pillanatától körülbelül 1-3 másodpercig tart.

Két cső és két fojtószelep

Két fluoreszkáló lámpa lámpáján két sorozatot sorolunk fel:

 • A fojtószelep bemenetére fáziskábelt alkalmaznak;
 • a fojtószelep kimenetétől az 1 lámpa egyik érintkezőjéig, a második érintkezőtől az 1 indítóhoz vezet;
 • az 1 indítóból az 1 lámpa második érintkezőpárja, és a szabad érintkezés a nulla tápvezetékhez (N) csatlakozik;

Mivel a második cső van csatlakoztatva, első fojtási belőle - az egyik érintkező a 2 lámpa, a második érintkezési az azonos csoport a második indítóvegyület, az indító kimenet össze van kötve a második pár kapcsolatok világítóberendezés 2, és a szabad érintkező össze van kötve nulla bemeneti vezető.

Két fluoreszkáló lámpa diagramja

Két fluoreszcens lámpa csatlakoztatási sémája

Ugyanez a séma a két lámpa fluoreszkáló fényének csatlakoztatására a videóban látható. Talán könnyebb lesz a vezetékekkel foglalkozni.

A két lámpa egy fojtószelepből történő csatlakoztatása (két indítóval)

A rendszerben a legdrágább a gáz. Menthet, és két lámpát készíthet egy gázzal. Mint - nézd meg a videót.

Elektronikus előtét

A fenti rendszer hiányosságai ösztönözték a kutatást. Ennek eredményeképpen kialakították az elektronikus ballasztok rendszerét. Ez nem a hálózat vesz egy 50Hz frekvencia és a magas frekvenciájú rezgéseket (20-60 kHz), megszüntetve ezáltal nagyon kellemetlen a szemnek villogó fény.

Az elektronikus előtétek egyike az elektronikus előtét

Az elektronikus előtétek egyike az elektronikus előtét

Úgy néz ki, mint egy elektronikus blokk, mint egy kis blokk, a terminálok eltávolítása. Belül van egy nyomtatott áramköri lap, amelyen az egész áramkört összegyűjtik. A készülék kis méretű, és a legkisebb lámpatest testéhez is rögzítve van. A paramétereket úgy választják ki, hogy az indítás gyorsan, zajosan történik. A munka érdekében több eszközre nincs szükség. Ez az úgynevezett indítás nélküli kapcsolási séma.

Minden eszközön, a hátoldalon, van egy diagram. Rögtön megmutatja, hány lámpa csatlakozik hozzá. Az információk a feliratokban is megismétlődnek. Jelzi a lámpák teljesítményét és számát, valamint az eszköz műszaki jellemzőit. Például a fenti képen szereplő egység csak egy lámpát tud szolgáltatni. A kapcsolat diagramja a jobb oldalon található. Mint látható, nincs semmi bonyolult. Vegye át a vezetékeket, csatlakoztassa a vezetőket a jelzett érintkezőkkel:

 • Az egység első és második kimeneti csatlakozói egy lámpa érintkezőkkel vannak összekötve:
 • a harmadik és a negyedik egy másik párra vonatkozik;
 • az étel bejáratáig.

Ez minden. A lámpa működik. A két fénycsőnek az elektronikus előtétekre való bekapcsolása nem sokkal bonyolultabb (lásd az alábbi ábrát).

Elektronikus előtét két fénycsőhöz

Elektronikus előtét két fénycsőhöz

Az elektronikus előtétek előnyeit a videó írja le.

Ugyanaz a készülék a szabványos kazettákkal ellátott fénycsövek alapjába van szerelve, amelyeket szintén "gazdaságos lámpáknak" neveznek. Ez egy hasonló világító eszköz, csak erősen módosított.

Ez egy fénycső is, csak egy másik alak

Ez egy fénycső is, csak egy másik alak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 2