A reflektorok csatlakoztatása

A fényszórók 220 V vagy 12 V-otól üzemelhetnek. Feszültségtől függetlenül párhuzamosan (hurokban vagy különálló vezetékekkel) vagy sorozatban (garland) csatlakoztathatók. A különbség az, hogy a 12 V-os folt teljesítményét a leengedő transzformátoron keresztül táplálják. A 220 Volt hálózatot átalakítja a szükséges 12-re. A részleteket a spotlámpáknak az egy- és a kétgombos kapcsolókhoz történő csatlakoztatásáról részletesebben tárgyaljuk.

220 V-os csatlakozási diagramok

Néhány fókusz 12 V-nál működik. A tápellátás biztosításához telepíteni kell egy átalakítót (mondjuk egy másik transzformátort vagy illesztőprogramot). A technológia fejlődésével olyan foltok jelentek meg, amelyek 220 V-ot képesek működtetni. Egy ilyen rendszer kissé egyszerűbb, mivel az utóbbi időben gyakrabban kapcsolják össze a spotlámpákat közvetlenül a hálózathoz, konverterek nélkül.

A süllyesztett lámpatestek segítségével egyenletes megvilágítást kaphat. Ezen kívül kiválaszthatja a mennyezeti fényszórók gyönyörű elhelyezését

A süllyesztett lámpatestek segítségével egyenletes megvilágítást kaphat. Ezen kívül kiválaszthatja a mennyezeti fényszórók gyönyörű elhelyezését

Soros kapcsolat

Ez a rendszer egyszerűen kivitelezhető, kis vezetékekre van szükség, de csak egy viszonylag kis mennyiségben - öt-hat darabot képes sorba kapcsolni. Ennek a módszernek az a fő hátránya, hogy a lámpák nem világítanak teljes erővel. Egy másik hátránya: ha egy lámpa (kiégés) meghibásodik, az összes lámpa leáll, mivel a kör leáll. A hatékonyság helyreállításához ellenőriznie kell mindegyiket.

A reflektorok egymás utáni csatlakoztatásának rendszere

A reflektorok egymás utáni felvételének rendszere

Az áramkör nagyon egyszerű - a fázis egymás után megkerüli az összes lámpatestet, és a lámpatest kimenetére nullát ad ki. A kapcsolódoboz és a kapcsoló áramköre az alábbiakban található.

Vezetékezés a spotlámpák soros összekapcsolásához

Vezetékezés a foltok soros csatlakoztatásához

Amikor dolgozik, legyen óvatos: a kapcsolónak meg kell mennie a fázisra, amely a fixture-eken halad. Zéró (semleges) - közvetlenül a láncvégi lámpatest utolsó részére táplálva. Ez fontos az áramkör megfelelő működéséhez és a biztonsághoz.

Háromvezetékes vezetékezés esetén - a nulla és a fázis kivételével - van egy védőföldelő vezeték is, közvetlenül a földelő dugóból kerül, és az egyes rögzítőkhöz a megfelelő terminálhoz kerül. Lehet "földet" egy közeli kiállítóhelyre vagy egy kapcsolóra.

A spotlámpák egymás utáni csatlakoztatásának rendszere egy kétgombos kapcsolóra

A spotlámpák egymás utáni csatlakoztatásának rendszere egy kétgombos (kettős) kapcsolóra

A rendszer gyakorlati megvalósítása sokkal kényelmesebb, nem kábellel, hanem vezetékekkel - végül is egy vezetéket folyamatosan megkerülnek az összes lámpatestet, és a nulla a teljes kapcsolószekrényből az utolsó világítóeszközhöz jut. De ismét ez a fajta kapcsolat szinte soha nem használható.

A párhuzamos kapcsolat rendszerei

Párhuzamos csatlakozással minden lámpa normál intenzitással ragyog, ezért ez az áramkör népszerűbb, még akkor is, ha több vezetőre van szükség. Bármilyen beépített lámpatesthez (akár LED-es lámpákhoz) csatlakoztatni kell a nem éghető VVG ng 2 * 1.5 vagy 3 * 1.5 kábelt (háromvezetékes vezetéket kell használni, ha a kábelezés földelve van). Lehetőség van kábel VVG ng ls (nem éghető égés esetén csökkentett füstkibocsátással) használatára, de ez már opcionális. Kerek vagy lapos lehet = nem számít, de nem éghető - szükség van különösen akkor, ha a padló fából készült.

eszközök

A párhuzamos kapcsolatot kétféle módon lehet megvalósítani: