Pengadun dengan termostat – mudah! “Jarum” air

Pengadun dengan termostat - mudah!

Semasa prosedur kebersihan, mixer dua injap klasik atau tunggal-tuil terpaksa menghabiskan masa menyesuaikan suhu air. Alternatif bagi mereka yang ingin sentiasa menerima jet air pada suhu yang dipilih adalah pengadun termostatik: suhu air dan kepalanya boleh diprogram.

Peranti ini akan mengekalkan suhu aliran air yang diperlukan, walaupun tekanan dalam rangkaian bekalan air utama berubah secara dramatik. Peranti tersebut muncul di pasaran tidak lama dahulu dan direka untuk meningkatkan keselesaan apabila menggunakan peranti paip.

Ciri-ciri

Pengadun, dilengkapi dengan peranti termostatik yang bertanggungjawab untuk mengekalkan suhu pada tahap tertentu, dianggap sebagai peranti yang sangat mudah.

Pengadun itu dibentangkan dalam dua model:

 • mekanikal;
 • model elektronik.

Dalam versi mekanikal Peranti dikawal oleh pemegang, injap atau tuas dengan reka bentuk yang berbeza.

Pengadun mekanikal dengan termostat

Model elektronik terdapat skrin LCD, dan kawalannya adalah sensitif sentuhan atau butang tekan.

Pengadun termostat elektronik

Terdapat juga tanpa sentuh dengan sensor inframerah, lebih mudah untuk beroperasi.

Tidak bersentuhan dengan sensor inframerah

Pembancuh sedemikian telah muncul berkat ekonomi Eropah, yang tidak mahu berbelanja lebih banyak menggunakan faedah tamadun. Mereka mempunyai skala suhu di mana nilai yang dipilih ditetapkan, dan juga pembatas suhu yang menghalang kenaikan di atas nilai yang ditentukan. Di dalam pengadun itu adalah pengatur haba, yang bertanggungjawab terhadap nisbah air panas kepada sejuk, serta peranti yang mengawal kepala aliran air.

Sebelum menukar pengguna memilih suhu yang dikehendaki dan kepala yang dikehendaki. Jika peranti berfungsi secara kualitatif, ia membolehkan anda mendapatkan air dengan suhu yang selesa dan kepala tetap.

Pengadun dengan termostat adalah antara produk hampir setiap pengeluar yang mengeluarkan aksesori untuk dapur dan bilik mandi. Pada masa yang sama, model adalah mudah dan pereka.

Bagaimana untuk memilih

Pertama sekali, mereka ditentukan dengan jenis operasi peranti, iaitu, pengadun elektronik atau mekanikal dipilih.

Dalam versi elektronik Ia lebih mudah untuk menetapkan parameter dengan menekan butang atau pada panel sentuh, tetapi pengadun itu memerlukan bekalan kuasa (bateri atau penyesuai AC).

Pengadun Mekanikal adalah lebih dipercayai, dan terima kasih kepada penukaran secara manual ia sering berfungsi dengan lebih cepat.

Apabila memilih tempat penting dan tempat di mana pengadun akan dipasang. Peranti dibahagikan kepada faucets untuk mandi, sinki dapur, bidet, tetapi terdapat juga model sejagat.

Pengadun dengan termostat dan pancuran mandian

Juga tentukan jenis lampiran pengadun, kerana pemasangan boleh dilakukan:

 • terbuka (luaran);
 • dengan cara yang tersembunyi.

Oleh kerana mixer dihasilkan dalam reka bentuk yang berbeza, mereka juga dipilih untuk gaya bilik.

Pengadun "pintar"

Pengadun ini adalah alat pintar. Dia mengingati mereka yang menggunakannya, dan mengenali muka.

Akibatnya, mengikut ajaran-ajarannya, dia sendiri termasuk air dengan suhu dan tekanan yang tepat.

Alat pencampur pintar

Ketuk pintar - alat di tangan di dalam tab mandi

Alat pencampur pintar

Oleh kerana pengadun dilengkapi dengan skrin sentuh, dengan itu anda boleh pergi ke e-mel anda, membaca ramalan cuaca, membuat pelarasan pada pelan anda, dan sebagainya.

Prinsip operasi dan susunan dalaman

Sebab utama mengapa pemaju mencipta pengadun termostatik ialah keinginan untuk mendapatkan air di outlet dengan suhu stabil yang tidak berubah, yang tidak akan dipengaruhi oleh tekanan dalam paip air. Secara luaran, pengadun dengan termostat sama dengan yang biasa, terutama jika ia adalah model mekanikal.

Beberapa pengadun termostatik berfungsi kerana mekanik kompleks yang berfikir, fungsi yang lain adalah disebabkan oleh interaksi elektrik dan mekanisme, tetapi dalam semua, prinsip operasi adalah sama, kerana ia berdasarkan pada injap termostatik. Injap sedemikian menggabungkan air panas dan sejuk ke parameter yang dikehendaki.

Dalam setiap pengadun termostatik sekering disediakan, mencegah kenaikan suhu secara tidak sengaja, sebagai contoh, disebabkan pergerakan tangan yang tidak senonoh. Sekering itu biasanya diwakili oleh butang merah, yang mesti ditekan untuk meningkatkan suhu. Fungsi ini sangat berharga bagi keluarga di mana terdapat kanak-kanak kecil.

Reka bentuk pengadun dengan termostat termasuk:

 • badan;
 • pengatur tekanan;
 • injap termostatik.

Dalam model yang lebih murah, injap dibuat daripada getah atau kulit. Ia memakai cukup cepat, walaupun ia mudah diganti. Dalam model yang lebih mahal, injap diperbuat daripada seramik, jadi pakaiannya kurang. Badan pengadun sering diwakili sebagai silinder panjang dengan saluran air.

Pengadun termostatik yang bergaya

Kebaikan

Di samping kelebihan utama pengadun termostatik dalam mendapatkan air pada suhu tertentu, peranti mempunyai kelebihan berikut:

 • Ekonomi. Terima kasih kepada tetapan yang tepat, sisa air yang tidak diperlukan dikecualikan, kerana anda tidak perlu memilih suhu yang selesa selepas membuka paip (ia akan segera mengalir air yang anda perlukan).
 • Keselamatan. Anda boleh membasuh dengan selamat, tanpa bimbang bahawa air yang terlalu panas atau berais akan keluar dari keran.
 • Keselesaan. Reaksi pengadun kepada perubahan dalam suhu air dan tekanan sangat cepat, dan orang yang boleh dibasuh tidak akan menyadari keadaan di dalam rangkaian komunikasi umum telah berubah.

Cons

Kelemahan pengadun dengan termostat adalah kos yang tinggi. Tetapi bagi banyak tolak ini adalah tidak penting, selepas semua ia dilindungi sepenuhnya oleh kepraktisan dan kemudahan penggunaan.

Di samping itu, ada kelemahan seperti pembaikan yang agak rumit. Perkhidmatan pembaikan berhubung dengan peranti sedemikian tidak terdapat di semua bandar.

Pengadun dengan termostat: penampilan

Pengadun dengan termostat elektronik

Perbezaan dari model mekanikal ialah kehadiran monitor kristal cecair. Pada monitor ini, pengguna melihat nilai suhu air yang akan mengalir keluar dari pengadun. Jenis elektronik pengadun dikawal oleh sentuhan atau dengan menekan butang.

Campur memilih pemutar seperti itu boleh dipanggil kemungkinan mencipta program. Bergantung kepada keperluan untuk masa tertentu, hidupkan program yang diingini dan dapatkan air dengan parameter yang disediakannya. Dalam sesetengah peranti, fungsi tambahan juga boleh diprogramkan, sebagai contoh, analisis air. Sudah tentu, kos mereka jauh lebih tinggi daripada pencampur mekanikal atau model elektronik konvensional.

Pengadun elektronik termostatik berfungsi melalui penyesuai AC atau dari bateri biasa. Sesetengah pengilang menambah sensor khas kepada peranti elektronik. Sebagai contoh, melengkapkan peranti dengan sensor inframerah membolehkan anda mengawal pengadun dari jauh.

Pengadun dengan termostat elektronik

Pengilang

Pengilang Rusia tidak menghasilkan produk sedemikian, maka mari fokus kepada syarikat-syarikat asing utama yang menawarkan pengadun termostatik kepada pengguna.

Grohe

Penyelidikan dan ujian dikenali sebagai produk mixer terbaik dari pengeluar Jerman Grohe. Produk-produk syarikat ini tertarik dengan reka bentuk dan teknologi inovatif mereka. Pemasangan pencampur itu boleh menjadi luaran dan tersembunyi.

Semua pengadun dari Grone dalam rupa dan gaya dibahagikan kepada 3 baris:

 • Cosmopolitan (model minimalis dengan bentuk geometri);
 • Otentik (antik);
 • Kontemporari (model demokratik dan moden).
Mixer Grohe dengan termostat elektronik

Hansgrohe

Satu lagi pengeluar Jerman yang hebat yang menawarkan peralatan inovatif ialah Hansgrohe. Faucets dengan thermostat diperbuat daripada tembaga, dan sebagai bahan ini cepat dipanaskan, model-model ini disediakan dengan penyejukan yang berkesan.

Bergantung kepada jenis sistem penyejukan, semua mixer Hansgrohe dibahagikan kepada siri:

 • 5000 (faucets mewah dipercayai dengan penyejukan air);
 • 2000 (kelas menengah pengadun dengan salutan plastik badan tembaga);
 • 1000 (ekonomi-varians).

Syarikat ini juga menawarkan siri Ecostat yang inovatif dengan kapasiti tinggi, reka bentuk yang menarik dan bentuk elegan.

Pengadun HansGrohe dengan termostat elektronik

Waktu

Anda juga boleh membeli lekas sanitari dari syarikat Finland Oras. Termostat dalam pengadunnya tertutup dalam sarung plastik. Model terbaru dilengkapi dengan satu lagi tuas untuk orang buta.

Apabila memilih peranti dari Oras, perlu diingat bahawa beberapa model dihasilkan untuk negara-negara Eropah (pengedaran air dibuat berbeza daripada di rumah-rumah Rusia).

Pengadun masa dengan termostat mekanikal

Kesambungan

Perhatikan bahawa pemasangan jenis pengadun mekanikal dengan termostat semudah memasang pengadun konvensional.

Tetapi untuk model elektronik sering memerlukan pakar. Sebagai persediaan untuk pemasangan pengadun termostatik, adalah disyorkan untuk memasang penapis yang akan membersihkan kedua-dua air sejuk dan panas. Jadi, anda akan memperluaskan perkhidmatan peranti baharu itu.

Pemasangan pengadun dibincangkan secara terperinci dalam artikel lain.

Jika anda membeli model yang disesuaikan dengan taburan air domestik, maka masalah dengan pemasangan tidak dijangka. Ia adalah mudah untuk memasang keran dapur, kerana pemasangannya hanya memerlukan sambungan hos yang fleksibel. Sekiranya model yang dibeli tidak serasi dengan pendawaian yang sedia ada, anda perlu melakukan kerja keras semula jadi bekalan air.

Sekiranya paip membekalkan air berbeza-beza, disarankan untuk memasang model di mana terdapat injap bukan kembali. Ia bukan sahaja akan mengganggu pencampuran air, tetapi ia juga mampu menghalang aliran jika bekalan air di mana-mana paip dimatikan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 17 = 26