Lucht (ontluchting) voor ontluchten van de fundering – hebben we het nodig of niet?

Om ervoor te zorgen dat het subveld droog is, moet de fundering worden geventileerd. Het kan op twee manieren - via de ventilatieopeningen in de kelder van het gebouw (luchtgaten of openingen) of door terugtrekken van de schoorsteen op het dak en het maken van een paar gaten voor luchtstroom van de verschillende zijden van de fundering. 

Waarom de ondergrondse ventileren

Als er geen ventilatie is in de onbewoonde fundering, neemt de vochtigheid in het subveld snel toe, wat vroeg of laat condensaat wordt. Vocht in de vorm van stoom komt door vloeren vanuit het huis, maar ook vanaf de grond. Sinds de oprichting van ventilatie niet beschikbaar is, is niet worden afgeleid, accumuleert in de bodem onder het huis, in de wanden van de kap wordt aangebracht op de balken, planken aan de ondergrond en / of de materialen van het bindmiddel. Wanneer echter een positieve temperatuur en hoge vochtigheid (onder verwarmd huis ook bij extreme koude temperatuur altijd boven nul) is er altijd een zeer actief ras bacteriën, schimmels, rot materialen. Als gevolg hiervan krijgt het huis zeer onaangename geuren, materialen worden vernietigd.

Dus na een paar maanden ziet de subruimte eruit zonder ventilatie

Dus na een paar maanden ziet de subruimte eruit zonder ventilatie

De tweede reden waarom sub-vloerventilatie nodig is, is radongas dat vrijkomt uit de grond en, in sommige gevallen, in aanzienlijke hoeveelheden. Dit is een natuurlijk radioactief gas. Zonder ventilatie hoopt radon zich op in het bovenste deel van de ondergrondse ruimte en sijpelt het geleidelijk het huis in. Wat kan leiden tot de aanwezigheid van radioactief gas in woongebouwen, is waarschijnlijk niet nodig om te vertellen. Dit is dus nog een andere belangrijke reden waarom je ventilatie in de metro moet maken.

Er zijn twee manieren om een ​​ondergrondse ruimte te ventileren:

 • Maak een basis in de lucht (meer ontluchting genoemd). In dit geval wordt het vocht verwijderd door tocht - de ventilatiegaten bevinden zich in tegenoverliggende wanden.
 • Regel het afzuigen van lucht uit de ondervloer - verwijder de ventilatiebuis naar het dak en de luchtstroom - door de roosters in de kamers. In dit geval zijn er geen slagen in de fundering, maar het is noodzakelijk om de buitenfundering + plint + dode hoek grondig te isoleren. Bedek vervolgens de waterdichting van de grond in het subveld.

De tweede oplossing maakt het mogelijk de esthetiek te verbeteren en de dammen niet te koelen ten koste van de tocht, maar het vereist een aanzienlijke materiële investering. Deze optie is geschikt als u een energiezuinige, goed geïsoleerde woning gaat bouwen. In alle andere gevallen is het passender om een ​​fundament te leggen.

Wat moet de ontluchting in de fundering zijn en hoe deze te regelen

Ventilatiegaten in de fundering vormen een rond of vierkant gedeelte. Indien gewenst, kunt u een driehoekige of een andere vorm gebruiken. Alleen voor het gebied waren ze voldoende om vocht effectief uit het subveld te verwijderen.

afmeting

De afmetingen van de ventilatieopeningen in de fundering worden geregeld door SNIP (SNiP 31-01-2003). In paragraaf 9.10 wordt gesteld dat het gebied van luchtemissies ten minste 1/400 van de totale oppervlakte van het subveld moet zijn. Als u bijvoorbeeld een huis heeft van 8 * 9 m, is het oppervlak van de metro 72 m². M. m. Dan moet het totale oppervlak van de ventilatieopeningen in de fundering 72/400 = 0,18 m² zijn. of 18 vierkante meter. cm.

In dezelfde alinea van de norm wordt het minimumoppervlak van de uitbarsting voorgeschreven - het mag niet minder dan 0,05 m² zijn. Als je in afmetingen vertaalt, blijkt dat de rechthoekige gaten niet kleiner mogen zijn dan 25 * 20 cm of 50 * 10 cm, en de ronde een diameter van 25 cm zou moeten hebben.

Je kunt grote gaten maken en maken

Je kunt grote gaten maken en maken

In huizen met meerdere verdiepingen doen ze dat, maar in privé zien dergelijke openingen er te groot uit. Meestal worden ze minder dan twee keer gemaakt, terwijl het aantal luchtopeningen wordt verhoogd, zodat het totale oppervlak van de lucht niet lager is dan de aanbevolen lucht.

Hoe te regelen

Maak een uitbarsting in de ondergrond 15-20 cm onder de bovenkant van de tape. Als de basis laag is, maak dan voor de ontluchting een groefkuil. Maar de ventilatie van de ondergrond is verplicht.

De lucht in de plint wordt gelijkmatig geplaatst aan alle zijden van de fundering tegenover elkaar. Dit is nodig om de funderingsventilatie goed te laten werken. De wind, die in een gat "vliegt", zal in een andere vliegen, met waterdamp en radon erin.

Stichtingen hebben in de fundering tegenover elkaar

Stichtingen hebben in de fundering tegenover elkaar

De afstand tussen twee aangrenzende lucht in de kelder is in de orde van grootte van 2-3 m. Als er binnenin pieren zijn, is voor elke "kamer" minstens één ventilatieopening vereist. In de scheidingswanden zelf is het ook nodig om luchtgaten te maken - om luchtmassa's te laten bewegen en een diepgang te vormen. Dit is precies wat we nodig hebben. Om ervoor te zorgen dat de beweging min of meer vrij is, moet het gebied of aantal gaten in de binnenpartities groter en beter zijn als het 2-3 keer groter is. Je kunt verschillende gaten maken van dezelfde grootte als in de basis, maar je kunt er één, maar breed van maken. De tweede optie heeft trouwens de voorkeur - de gevormde passages kunnen worden gebruikt om de ondergrond te dienen.

Als u geen rooster met een geschikte diameter vindt, kunt u dat doen

Als u geen rooster met een geschikte diameter vindt, kunt u dat doen

Openingen in de basis van elk formaat moeten worden afgesloten met roosters - zodat het levende wezen niet in de kelder doordringt. Het is wenselijk dat de roosters van metaal zijn en dat de gaten klein zijn. Voor muizen is plastic geen probleem, en het is makkelijker om ze toe te laten dan om ze later te bestrijden.

Deze optie verbetert ook de ventilatieomstandigheden en bespaart knaagdieren

Deze optie verbetert ook de ventilatieomstandigheden en bespaart knaagdieren

Hoe een vuur te maken

Openingen worden gevormd in het stadium van funderingsproductie. Als we het hebben over een tape-monolithische basis, worden de ingebedde onderdelen gelegd en bevestigd nadat het versterkende frame is geïnstalleerd. Voor het organiseren van ronde slagen leg je plastic of asbestcementbuizen. Hun randen liggen gelijk met de buitenrand van de bekisting, ze zitten goed vast. Als plastic buizen worden gebruikt, is er zand in verwerkt, de randen zijn bedekt met pluggen. Het is noodzakelijk dat de massa beton ze niet plat maakt bij het gieten. Deze hypotheken worden na de bekisting niet verwijderd.

Kunststofbuis voor ontluchting in de plint

Kunststofbuis voor ontluchting in de plint

Rechthoekige luchtroosters worden gevormd door planken en slaan een doos met de vereiste afmetingen naar beneden. Het wordt ook geïnstalleerd in de bekisting, maar na het plaatsen van het beton wordt het hout verwijderd.

Als de basis is opgebouwd uit bakstenen, kunt u de stenen periodiek uitsnijden of een helft in plaats van het geheel plaatsen. In de sokkels van betonblokken neem een ​​paar stukken met twee grote gaten, maak ze erdoorheen. Installeer in plaats van een van de "normale". Als de fundering en de kelder zijn opgebouwd uit blokken gewapend beton, worden de ontploffingen gemaakt in de gewrichten.

Bekisting verwijderd

Bekisting verwijderd

Ongeveer ook de ventilatieopeningen zijn gerangschikt in zuilvormige, heipalen (schroefvormige, geboorde, TISE) funderingen. Wanneer de openingen tussen de steunen zijn bedekt met het geselecteerde materiaal, blijft het vereiste aantal gaten over, met een totale oppervlakte van 1/400 van het gebied van het subveld.

Hoe de situatie op te lossen

Wat te doen als de fundering is, en de tekort wordt vergeten te maken of hun grootte onvoldoende is voor normale ventilatie - de schimmel, verhoogde vochtigheid en andere "delights" begonnen zich te vermenigvuldigen in het subveld. Er zijn verschillende manieren om het probleem op te lossen:

 • Vergroot de grootte van bestaande of boor nieuwe. Het boren van een monolithische basis is geen gemakkelijke taak. Doe dit met een kroon van de juiste grootte. Als er geen kronen zijn, kunt u een lange boor van grote diameter nemen, veel kleine gaatjes rond de omtrek van de ontluchting boren. Vervolgens worden de overblijvende openingen geboord en wordt het ongelijkmatige oppervlak dan ofwel gemalen of eenvoudigweg gesloten door een rooster. Een andere manier is om diamantboringen te bestellen. Tegelijkertijd wordt speciale apparatuur gebruikt, gaten worden geboord veel zachter, zonder schokbelastingen.

  Diamantboren in de kelder van een gebouw

  Diamantboren in de kelder van een gebouw

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  93 − 85 =