Amplasarea și calcularea armăturii într-o fundație de bandă

Banda de fundație are o geometrie non-standard: lungimea ei este de zeci de ori mai mare decât adâncimea și lățimea. Din cauza acestui design, aproape toate încărcăturile sunt distribuite de-a lungul benzii. Independent, piatra din beton nu poate compensa aceste sarcini: rezistența la încovoiere este insuficientă. Pentru a face structura de rezistență sporită nu se utilizează numai beton, ci betonul armat este o piatră de beton cu elemente de oțel în interiorul elementelor din oțel. Procesul de așezare a metalelor se numește armarea fundației panglicii. Cu mâinile sale este ușor de făcut, calculul este elementar, schemele sunt cunoscute. 

Numărul, locația, diametrele și gradul de armare - toate acestea ar trebui să fie specificate în proiect. Acești parametri depind de mulți factori: atât în ​​ceea ce privește situația geologică a amplasamentului, cât și pe masa clădirii construite. Dacă doriți să aveți o fundație solidă garantată - este necesar un proiect. Pe de altă parte, dacă construiți o clădire mică, puteți încerca să faceți totul singur cu ajutorul unor recomandări generale, inclusiv proiectarea unei scheme de întărire.

Schemă de armare

Aranjamentul armăturii în fundația benzii în secțiunea transversală este un dreptunghi. Aceasta este o explicație simplă: această schemă funcționează cel mai bine.

Cea mai simplă schemă de consolidare a fundației panglicii. Potrivit pentru o înălțime de cel mult 60-70 cm

Armarea fundației centurii cu înălțimea benzii nu mai mare de 60-70 cm

Pe fundația benzii, există două forțe principale: de jos, sub îngheț, forțele de stingere sunt suprimate, iar de sus - încărcătura din casă. În același timp, mijlocul benzii nu este aproape încărcat. Pentru a compensa efectul acestor două forțe, două benzi de armare de lucru sunt de obicei realizate: de sus și de jos. Pentru fundațiile adânci și mijlocii îngropate (până la 100 cm adâncime), acest lucru este suficient. Pentru centurile de așezare profundă, există deja 3 benzi: înălțimea prea mare necesită întărire.

Adâncimea fundației poate fi citită aici.

Pentru cele mai multe fundații de bandă, armarea arată exact așa

Pentru cele mai multe fundații de bandă, armarea arată exact așa

Armătura de lucru era în locul potrivit, este fixată într-un anumit mod. Și o fac cu tije de oțel subțiri. Ei nu participă la lucrare, doar țin armătura de lucru într-o anumită poziție - ei creează o structură, de aceea acest tip de armare se numește structură.

Pentru a accelera lucrul când legați centura de întărire, utilizați cleme

Pentru a accelera lucrul când legați centura de întărire, utilizați cleme

Așa cum se poate vedea în schema de întărire a fundației panglicii, barele longitudinale ale armăturii (muncitorii) sunt legate cu suporturi orizontale și verticale. Adesea ele sunt realizate sub forma unei cleme de contur închise. Cu ei, munca este mai ușoară și mai rapidă, iar designul este mai fiabil.

Ce accesorii aveți nevoie?

Două tipuri de tije sunt folosite pentru fundația benzii. Pentru longitudinale, care poartă sarcina principală, sunt necesare clasa AII sau AIII. Și profilul - în mod necesar nervuri: este mai bine să adere la beton și, în mod normal, transferă sarcina. Pentru punțile structurale, realizați o armare mai ieftină: o primă clasă AI netedă, cu o grosime de 6-8 mm.

Recent, armarea din fibră de sticlă a apărut pe piață. Potrivit producătorilor, acesta are cele mai bune caracteristici de rezistență și este mai durabil. Dar mulți designeri nu recomandă utilizarea acestuia în fundațiile clădirilor rezidențiale. Conform standardelor, aceasta ar trebui să fie beton armat. Caracteristicile acestui material au fost cunoscute și calculate de mult timp, au fost dezvoltate profile speciale de armare, care contribuie la faptul că metalul și betonul sunt combinate într-o singură structură monolită.

Clasele de clape și diametrele acestora

Clasele de clape și diametrele acestora

Cum să se comporte în beton într-o pereche de fibra de sticla, cât de puternic astfel de dispozitive vor fi cuplate cu beton, cât de bine cuplul va rezista stresului - toate acestea nu este cunoscută și nu a fost studiată. Dacă doriți să experimentați - utilizați fibră de sticlă. Nu - ia armatura de fier.

Calcularea armăturii fundației centurii prin mâinile proprii

Orice lucrări de construcție sunt normalizate de GOST sau SNiPami. Armarea nu reprezintă o excepție. Este reglementată de SNiP 52-01-2003 "Structuri din beton armat și armat". Acest document specifică cantitatea minimă de armare solicitată: aceasta trebuie să fie de cel puțin 0,1% din suprafața secțiunii transversale a fundației.

Determinarea grosimii armăturii

Deoarece fundația benzii din secțiune are forma unui dreptunghi, zona secțiunii transversale este înmulțită cu lungimile laturilor sale. Dacă banda are o adâncime de 80 cm și o lățime de 30 cm, suprafața va fi de 80 cm * 30 cm = 2400 cm2.

Acum trebuie să găsim suprafața totală a armăturii. Potrivit SNIP, aceasta trebuie să fie de cel puțin 0,1%. Pentru acest exemplu, acesta este de 2,8 cm2. Acum, prin metoda de selecție, determinăm diametrul barelor și numărul lor.

Cotațiile de la SNIP, care se referă la armare

Cotațiile din SNIP, care se referă la armare (pentru a mări imaginea, faceți clic pe ea cu butonul din dreapta al mouse-ului)

De exemplu, intenționăm să folosim o armătură cu un diametru de 12 mm. Suprafața sa transversală este de 1,13 cm2 (calculat prin formula zonei unui cerc). Se dovedește a oferi recomandări (2,8 cm2) Avem nevoie de trei bare (sau altfel se spune "fire"), deoarece două sunt în mod clar mici: 1.13 * 3 = 3.39 cm2, iar acest lucru este mai mare de 2,8 cm2, care recomandă SNiP. Dar trei fire pentru două curele nu pot fi împărțite, iar sarcina va fi semnificativă pe ambele părți. De aceea stau patru, punând o marjă de siguranță solidă.

Pentru a nu îngropa bani suplimentari în pământ, puteți încerca să reduceți diametrul armăturii: calculați sub 10 mm. Suprafața acestei tije este de 0,79 cm2. Dacă înmulțim cu 4 (numărul minim de bare ale armăturii de lucru pentru cadrul benzii), obținem 3,16 cm2, care este de asemenea suficient cu o marjă. Astfel, pentru această variantă a fundației benzii, este posibil să se utilizeze o armătură cu nervuri de clasă II cu un diametru de 10 mm.

Pentru consolidarea fundației benzii sub cabană puteți folosi orice profil

Amenajarea subsolului pentru cabana se realizează cu tije cu profil diferit

Cum să calculați grosimea armăturii longitudinale pentru panglica găsită, trebuie să stabiliți cu ce pas să instalați poduri orizontale și orizontale.

Pasul de instalare

Pentru toți acești parametri, există și metode și formule. Dar pentru clădirile mici vin mai ușor. Conform recomandărilor standardului, distanța dintre ramurile orizontale nu trebuie să fie mai mare de 40 cm. Acestea sunt orientate spre acest parametru.

Cum se poate determina la ce distanta sa se intinda armarea? Pentru a vă asigura că oțelul nu este corodat, acesta trebuie să fie în beton. Distanța minimă de la marginea - 5 cm Pornind de aceasta, și calculează distanța dintre tijele :. Atât pe verticală cât și pe orizontală este de 10 cm mai mică decât dimensiunile benzii. Dacă lățimea de fundație 45 cm, se dovedește că între două firul este distanța de 35 cm (45 cm - 10 cm = 35 cm), care corespunde specificației (mai puțin de 40 cm).

Etapa de întărire a fundației centurii este distanța dintre două bare longitudinale

Etapa de întărire a fundației centurii este distanța dintre două bare longitudinale

Dacă banda are 80 * 30 cm, atunci armătura longitudinală este una de cealaltă la o distanță de 20 cm (30 cm - 10 cm). Deoarece pentru fundații medii (până la 80 cm înălțime) sunt necesare două benzi de întărire, o centură din cealaltă este situată la o înălțime de 70 cm (80 cm-10 cm).

Acum despre cât de des să punem jumpers. Acest standard este, de asemenea, în SNiPe: pasul de a instala pansamente verticale și orizontale nu trebuie să fie mai mare de 300 mm.

Asta e tot. A fost calculată întărirea fundației centurii cu propriile mâini. Dar rețineți că nu a fost luată în considerare nici masa casei, nici condițiile geologice. Ne-am bazat pe faptul că acești parametri s-au bazat pe determinarea dimensiunilor benzii.

Corp de armare

În proiectarea fundației de panglică, cel mai slab punct este colțurile și contiguitatea pilor. În aceste locuri sunt încărcate încărcături din pereți diferiți. Pentru a vă asigura că sunt redistribuite cu succes, este necesar să re-armați corespunzător rana. Pur și simplu conectați-l incorect: această metodă nu va oferi transferul încărcăturii. Ca urmare, într-un timp, vor apărea crăpături în fundația panglicii.

Unghiurile de armare circuitului adecvat: sau manșoanele sunt folosite - clemele în formă de L, sau firele longitudinale realizate mai de 60-70 cm și îndoite peste colț

Schema corectă a colțurilor de armare: se utilizează cleme în formă de L sau burghie sau fire longitudinale sunt făcute cu o lungime de 60-70 cm și îndoite în colț

Pentru a evita această situație, utilizați regimul special pentru unghiuri de armare: pe tija îndoit de o parte la alta. Acest „tie-in“ ar trebui să fie de cel puțin 60-70 cm. Dacă lungimea tijei longitudinale la cotul nu este suficient, utilizați clemele în formă de L cu laturile de asemenea, nu mai puțin de 60-70 cm. Diagrame cu accesoriile lor locație și de atașare sunt prezentate în fotografia de mai jos.

Prin același principiu, se sprijină rezistența picioarelor. De asemenea, este de dorit să luați armătura cu o rezervă și să o îndoiți. Este, de asemenea, posibilă utilizarea clemelor în formă de L.

Schemă de întărire a rezemării zidurilor într-o fundație de bandă

Schemă de întărire a rezemării zidurilor în fundația panglicii (pentru a mări imaginea, faceți clic pe ea cu butonul din dreapta al mouse-ului)

Notă: în ambele cazuri, în colțuri, pasul de fixare a jumperilor transversale este redus la jumătate. În aceste locuri, ei devin deja muncitori - participă la redistribuirea încărcăturii.

Armarea talpii fundației centurii

Pe soluri cu o capacitate de încărcare foarte mică, pe solurile care curg liber sau sub case grele, deseori fundațiile benzii sunt realizate cu o talpă. Acesta transferă sarcina într-o zonă mare, ceea ce conferă o mai mare stabilitate fundației și reduce cantitatea de subsidență.

Astfel încât talpa de presiune nu se destramă, trebuie de asemenea consolidată. Figura prezintă două opțiuni: una și două benzi de armare longitudinală. Dacă solurile sunt complexe, cu o tendință puternică de coacere în timpul iernii, atunci puteți pune două centuri. Cu soluri normale și medii nisipoase, unul este suficient.

Lungimea barelor de armare funcționează. Ei, ca și pentru bandă, iau a doua sau a treia clasă. Acestea sunt situate unele de altele la o distanță de 200-300 mm. Acestea sunt legate prin intermediul lungimilor scurte ale unei tije.

Două căi de consolidare a fundației fundației pentru panglică: în partea stângă pentru baze cu capacitate normală de rulare, în dreapta - pentru soluri care nu sunt foarte fiabile

Două căi de consolidare a fundației fundației pentru panglică: în partea stângă pentru baze cu capacitate normală de rulare, în dreapta - pentru soluri care nu sunt foarte fiabile

Dacă talpa nu este lată (schema rigidă), atunci segmentele transversale sunt constructive, ele nu participă la distribuția sarcinii. Apoi le fac cu un diametru de 6-8 mm, se îndoaie la capete, astfel încât să acopere tijele exterioare. Legat de toată lumea cu un fir de tricotat.

Talpa este largă (schema flexibilă), iar armarea transversală a tălpii funcționează de asemenea. Ea rezistă încercărilor terenului de ao "prăbuși". Prin urmare, în această versiune a utilizării unice se utilizează o armătură cu nervuri de același diametru și aceeași clasă ca cea longitudinală.

Cât de mult este nevoie de bar

După ce ați dezvoltat schema de consolidare a fundației pentru panglică, știți cât de multe elemente longitudinale aveți nevoie. Ele sunt așezate de-a lungul perimetrului și sub pereți. Lungimea benzii va fi lungimea unei tije pentru armare. Înmulțind-o cu numărul de fire, obțineți lungimea necesară a armăturii de lucru. Apoi, la cifra pe care o primiți adăugați 20% - stocul la articulații și "suprapuneri". Este atat de mult in metri si veti avea nevoie de o armatura de lucru.

Luați în considerare câte fire longitudinale, apoi calculați cât de mult este nevoie de tija constructivă

Luați în considerare câte fire longitudinale, apoi calculați cât de mult este nevoie de tija constructivă

Acum trebuie să calculați valoarea armăturii structurale. Luați în considerare câte punți transversale ar trebui să fie: lungimea benzii este împărțită la etapa de instalare (300 mm sau 0,3 m, dacă respectați recomandările SNiPa). Apoi, calculați cât este nevoie pentru a realiza o gură (îndoiți cadrul de armare cu înălțimea și dublul). Numărul rezultat este înmulțit cu numărul de jumperi. La rezultat adăugați și 20% (pentru conexiuni). Acesta va fi numărul de întăriri structurale pentru consolidarea fundației panglicii.

Printr-un principiu similar, luați în considerare cantitatea necesară pentru consolidarea tălpii. Cu toate acestea, veți afla cât de multă armare aveți nevoie de fundație.

Puteți citi aici despre alegerea betonului pentru fundație. 

Tehnologii de asamblare a armăturii pentru fundație de bandă

Armarea fundației curelei cu mâinile tale începe după instalarea cofrajului. Există două opțiuni: