A hosszú égésű kemence-kandalló egy nyári rezidencia számára – a megfelelő választást teszünk

Annak érdekében, hogy ideiglenes látogatásokat biztosítson egy teljes körű vízmelegítő rendszerrel - pazarláshoz. Ez az opció csak akkor működik, ha a rendszer távoli távollétében a "fagyásgátló" üzemmódban működik, miközben állandó + 5 ° C-ot tart. Más esetekben olyan helyiségeket használjon, amelyek gyorsan felmelegíthetik a helyiséget. Például egy nyári rezidencia kályhát is kínálhat egy hosszú égésű kandallóval. Ilyen típusú fűtőelem beszerelésekor nem csak felmelegítheti a szobát, hanem csodálhatja a lángot is. 

Mi a hosszabb égés a fűtő kemencékben?

Mint ismeretes, az égési folyamat intenzitása függ a leadott oxigén mennyiségétől. Ha elegendő tüzelőanyag van, akkor az üzemanyag intenzíven ég, nagy mennyiségű hőt bocsát ki, de a füle gyorsan ég. A levegő korlátozott bevitelével az égés a bomlás színpadához vezethet, ahol a lángokat sem mindig tartják be.

A tömített ajtó jelenlétében szilárd tüzelőanyaggal működő kemence átalakítható piszkáló üzemmódba

A tömített ajtó jelenlétében szilárd tüzelőanyaggal működő kemence átalakítható piszkáló üzemmódba

Elvileg a szelepekkel való manipulációval ellátott kemenceket a hosszú égési rendszerbe lehet tenni. A másik dolog az, hogy nem mindegyik ilyen rendszerre van szánva. A hagyományos szelepekkel ellátott sütők veszélyesek is lehetnek - füstölési módban füst vagy szén-monoxid forrása lehet. Tehát jobb keresni egy kandallót a dacha számára, amelynek jellemzői a "hosszú égő" jelzés, és a maximális égési idő egy könyvjelző. 6-18 óra lehet.

Hogyan állapítható meg, hogy a kemence támogatja-e a tartós égetést, vagy sem

Az egyik jellemző, amellyel a kályha megkülönböztethető egy hagyományos fűtőrendszertől, a hermetikus kivitel. Végül is meg kell győződnünk arról, hogy a levegő a megfelelő mennyiségben kerül szállításra. Nem több és nem kevesebb. A második jel a több beállítható csillapító jelenléte.

A szárnyaknak, a léceknek szűknek kell lenniük (a képen a Nordika kályha hamutartó ajtaját)

A szárnyaknak, a léceknek szűknek kell lenniük (a képen a Nordika kályha hamutartó ajtaját)

A lezárást csak a tűzoltóban lehet ellenőrizni, de a szárnyak jelenlétét vizuálisan ellenőrizni, és hogy milyen szorosan blokkolják a levegő belépését, láthatja, milyen jól mozognak. Egyes modellekben a levegőellátást a hamutartó doboz szabályozza. Ebben az esetben meg kell látnod, hogy mennyire jól "sétál", mennyire szorosan blokkolja a levegőellátást. Bár a hamutartót nem lehet lezárni, nem szabad nagy lyukakat hagyni. Azt is nyomon követheti a pecsét jelenlétét az ajtón, egy kapu a csőben. Mindezek a kritériumok, amelyek alapján meg lehet határozni, hogy az adott tűzhely-kandalló támogatja-e az elhúzódó égést.

A gázok égésével

Mi más a hosszú égésű kemencék, mint a hagyományos? Az a tény, hogy égetett gázok keletkezhetnek, amelyek a tűzifa égetésében keletkeznek. A hagyományos kemencékben ezek a gázok a csőbe kerülnek, mivel gyújtásuk különleges rendszert igényel - magas hőmérséklet és korlátozott levegő hozzáféréssel. A hosszú égésű kemencékben az üzemanyagkamra több részre osztható. Az egyikben a fák égetnek, a pihentető gázokban, amelyek az üzemanyag bomlása során keletkeztek. Az ilyen kemencéket gázgeneráló kemencéknek is nevezik, hiszen a füstölő rendszerben a legnagyobb mennyiségű gáz képződik. Jellemzően a legtöbbjük fűtőértéke magasabb, mint az üzemanyagé, amelynek bomlása során keletkeztek. Tehát a hagyományos kályhák használatakor a hő nagy része elvész. Ezért úgy ítélték meg, hogy a hosszú égésű kandalló kandallója a dacha és az otthon számára jövedelmezőbb, mivel kevesebb üzemanyag szükséges.

A műszaki jellemzőkben egy sor kell, hogy legyen, hogy ez a modell támogatja a hosszú égési rendszert. A hosszú égési üzemmódban egy lapon is maximális időre van szükség

A műszaki jellemzőkben egy sor kell, hogy legyen, hogy ez a modell támogatja a hosszú égési rendszert. A hosszú égési üzemmódban egy lapon is maximális időre van szükség

A hátránya az, hogy egy hosszú égő kandalló elégetése a dacha vagy egy ház számára sok pénzt ér. Az árjegyzõ a modellen, amely támogatja a tartós égetést, 400-450 dollárról indul, ha egy orosz gyártó és a szerkezeti acélszerkezet. A háztartási rozsdamentes acél kétszer annyi, és az öntöttvas - kétszer annyi. Importált kályhák-kandallók hosszú égési funkcióval, ugyanolyan jellemzőkkel, mintegy 70-100% -kal drágábbak.

A különbség a klasszikus kandalló és a kandalló között

A klasszikus nyitott kandalló csak egy további hőforrás, amely nem melegszik fel a hidegben. Kis mennyiségű hőt ad, csak az üzemanyag elégetése közben és csak a kemence előtt terjed. Ez a fűtőberendezés alkalmas nedves nyár vagy őszi / tavaszi napra. Télen nem lehet elegendő hőt adni az egész helyiségnek, mivel működéséhez jó terv szükséges, ami "a legtöbb hőjét" vonzza.

Az egyik legegyszerűbb modell: hosszú égésű kandallókályha dachák és házak számára

Az egyik legegyszerűbb modell: egy hosszú tűzálló kandalló a dacha és egy ház "Bavaria". Gyártó-ECOKAMIN (Oroszország)

A kandalló kandallója más jellemzőkkel rendelkezik, zárt tűzhely. Egy ilyen aggregátum önállóan melegítheti a helyiséget (megfelelően kiválasztott kapacitással). A docha és az otthoni háztartási tűzhely hosszú égetése ugyancsak takarékosan teszi azt, mert maximálisan az üzemanyag energiáját használja fel.

Típusok és fajták

Tűzhely hosszú égési csak zárni, mert csak akkor, ha az ajtók (is zárt ajtó) lehet szabályozni az oxigénellátást, ami szükséges a fordítási egység folyamatos égési módban. Kifejezetten kályhák különböznek a hagyományos fűtési kazán geometriai: ez szélesebb ablak általában van egy vízszintes helyzetben (bár vannak függőleges minta). A sütőajtó általában a homlokzat szinte teljes szélességében készül, ami lehetővé teszi a láng nyelvének megismerését.

A kandallók fal- és sarokmodellek

A kandallók fal- és sarokmodellek

A tervezett kemencakamrák falra szerelhetők (lineáris) és szögletesek. A falak lapos hátsó falával rendelkeznek, legalább 2 méteres távolságra vannak a sarktól. A szögeket kifejezetten szögben tervezték. A telepítéskor azonban a falak, amelyekhez a héj szomszédos, nem éghetőek.

Még mindig van egy különálló kályha-kandalló modell - háromoldalas. Bennük csak a hátsó fal fémből készült, a másik három üvegből készült. Ezek a lehetőségek nagyon dekoratívak, mivel a láng nemcsak az ajtóval szemben, hanem gyakorlatilag a helyszín bármely pontjáról is látható. Lehet telepíteni a falnak, mint a hagyományos, lineáris (Neman, Volga, Angara) a szögletes változatot (Cupido és a Louvre), de a legérdekesebb - beépített modellek három teljesen üvegfalú alatt teszik még speciális válaszfalak (Hark német cég).

Ha beszélünk a gyakorlati rész, akkor hasznos, ha a kemence égő tűz hosszabbítani, hogy a tetején az égők, ami melegen / étel. A feltétellel, hogy ez egy nagyon hasznos lehetőség. Vannak fémkandallók, amelyek sütővel rendelkeznek, de alig támogatják a hosszantartó égetés rendjét.

Vannak modellek hőcserélővel. Ez a változat a kályha-kandalló a ház állandó lakóhely. A hőcserélők csatlakoznak a radiátorokhoz, és teljes vízmelegítő rendszer építés alatt áll. Egyszerűen a hagyományos fűtőkazán helyett egy fémmelégető kandallót használnak hőcserélővel. Az opció alkalmas kis épületekre, mivel ilyen erős kandallók nem találhatók.

Melyik kályha jobb: válassza ki az anyagot

Kérdés lesz, hogy milyen anyagokat lehet készíteni egy tűzhelyről, hogy egy hosszú tűzálló tűz keletkezzen a dacha és egy ház számára. Általában a fém kandallók a falaknak a magas hőmérsékletektől való védelme érdekében belső burkolattal vannak bevonva hőálló anyagokkal. Leggyakrabban tűzgömb téglák, de hőálló kerámiák is lehetnek (drágább modellek). Ez azt is eredményezi, hogy sok külső modell nem melegszik fel nagyon - a kéz megtartható. A fő hő az ajtón át sugároz és ezt figyelembe kell venni a kemence helyének megválasztásakor - az ellenkező faltól való távolságnak nagyobbnak kell lennie, különben nagyon forró lesz.

A hosszú égő kandalló kályha egy nyári rezidenciára és egy kerámia házra nézve nemcsak jól néz ki, de nem is égett el róla sem

A hosszú égő kandalló kályha egy nyári rezidenciára és egy kerámia házra nézve nemcsak jól néz ki, de nem is égett el róla sem

Annak érdekében, hogy a fűtőkészülék falai biztonságosak legyenek, hőkezelt anyagok, pl. Természetes kő, különleges kerámia burkolatok stb. A második (olcsóbb) lehetőség - egy fém burkolat felszerelése, amely védi a fűtött tok megérintését.

Acél: fekete és szerkezeti

A legolcsóbb kályhák a szokásos fekete acélból készülnek. A leginkább költségvetési lehetőség, de a leggyorsabb égetés is. Annak érdekében, hogy a kemence falai hosszabb ideig szolgálhassanak, jelentős vastagságúak, 5-8 mm-esek nem a határértékek. A korrózió elleni védelem érdekében a sütőt különleges festékek borítják.

Furat kandalló fekete acél - a leginkább megfizethető berendezés (az ABX fotófém kandallók)

A fekete acél kandallójának - a legdemokratikusabb árfelszerelésben (az ABX nevű fém kandalló, Csehország)

A drágább kandallókályhák szerkezeti acélból készülnek. Ez az anyag ellenáll a magas hőmérsékletnek. A jobb hőterhelés miatt a falak vastagsága kisebb, de a szerkezeti acélból származó tűzhely-kandallók ára magasabb (az anyag ára miatt).

Rozsdamentes acél

A rozsdamentes acél hőálló, a falak vastagsága ritkán haladja meg a 3-4 mm-t. A felület lehet matt, polírozott vagy fekete, néha porózus hőálló festékekkel festve.

A rozsdamentes acélból készült modellek nagyon kevés

A rozsdamentes acélból készült modellek nagyon kevés

A rozsdamentes acélból készült kemencék-kandallók drágák, és tartóssága nagymértékben függ a varratok minőségétől. Az ötvözõ fémek hegesztéséhez (amelyek rozsdamentes tulajdonságokat kölcsönöznek a fémnek) a hegesztést védõkörnyezetben kell elvégezni. És ez egy összetett, drága eszköz. És az ilyen modellek ára, más dolgok egyenlőek, magasabbak. De ha a varratokat normál körülmények között főzzük, akkor a fém megsemmisülése nagyon gyorsan megkezdődik, mivel a magas fűtés miatt nem "rozsdamentes" és hőálló.

Öntöttvas

Ez az anyag az egyik legtartósabb. A kályha falai elég vastagok, masszívak. Így a fűtött vasaló-kandalló hosszabb ideig tart, de hosszabb ideig is meghűl. És mégis, a "kiégett" normál öntöttvasnak nem kell egy évtizede. De más veszélye van a pusztításnak: ha a víz a forró felületre ér, az öntöttvas megreped. Tehát, ha egy kályhával öntöttvas kályhát vásárolt, akkor nagyon óvatosnak kell lenned vele. A jó hír az, hogy az "öntöttvas" többségét a csavaros illesztések töredékéből vagy a tüske / horony elvből állítják össze. Ha a kemence meghibásodása megszüntethető, csak a megfelelő részt rendelje, cserélje ki. Ez azonban csak akkor lehetséges, ha a modellt nem vonják vissza a termelésből.

Az öntöttvas különböző alakú kályhákat készít

Az öntöttvas különböző alakú kályhákat készít

Van még egy dolog: az öntöttvas nehéz. Ezért vásárláskor figyeljen a súlyra. Külön alapzat nélkül 200 kg-os súlyú kemencék (üzemanyagtöltő és kéménycsatornák) felszerelhetők. És még ebben az esetben is, ha a padló fából készült, szükség lehet további erősítő gerendákra.

Tüzelőanyag típusa

A kályhák nagy részét tűzifa felhasználására tervezték. A tűzifa faj nem számít - a tűlevelű vagy lombhullató fajták nem annyira fontosak. Fontos, hogy a fa száraz legyen. Ehhez sok modellnek van polcja tűzifa tárolására. A kandalló égetése után egy új adagot helyeznek a polcra, amely gyorsabb lesz, mivel a hőmérséklet magasabb.

Fém vagy öntött kandalló kiválasztásánál figyeljen arra, hogy milyen típusú üzemanyagot kíván használni

Fém vagy öntött kandalló kiválasztásánál figyeljen arra, hogy milyen típusú üzemanyagot kíván használni

Vannak olyan fémkandallók, amelyek szénnel fűthetők. Az ilyen típusú üzemanyag több hőt termel alacsonyabb fogyasztás mellett. De amikor égő szén a kemence hőmérséklete jóval magasabb, mint az égés során a tűzifa. Ezért a favágó kandalló a szénhőre nem ajánlott. Nem, öntsön a szénbe, és jól ég. De rövid idő után a kandalló kandallója ég. Ez annak köszönhető, hogy az égési hőmérséklet sokkal magasabb volt, mint a "tervezett" hőmérséklet. Ha azt tervezi, hogy rendszeresen használják a szén, meg kell keresni a hosszú kályha égő a ház vagy otthon, ami a jellemzőknek a lehetőséget, hogy melegítse a szén (fekete vagy barna is van különbség).

Egy másik tüzelőanyagot különböző típusú üzemanyag brikettekkel lehet felmelegíteni, vannak olyanok, amelyek üzemanyag-pellettel (pellet) dolgozhatnak. Általánosságban, amikor kiválasztja, fordítson figyelmet az alkalmazott üzemanyag típusára. Ez fontos.

Tápellátás kiválasztása

A fém kandalló kandalló leírásában meg kell jelölni, hogy milyen területre számították fel a fűtést. A hatalom kiválasztásakor jobb, ha 15-20% -os mozgásteret kapunk. Ez annak biztosítására szolgál, hogy még a leghidegebb napokban is ne üsse be az esetet, amely ebben a módban gyorsan kiég.

A kályhás kandalló erejét kis távolsággal választják - a leghidegebb napokon

A kályhás kandalló erejét kis távolsággal választják - a leghidegebb napokon

Másrészről ne vegyen túl sok állományt. A szilárd tüzelőanyag kályhák kandallóját erősen szabályozza a hőmérséklet. És ha a fűtőkészülék kapacitása többszörös, mint a szükséges, amikor a kemence a helyiségben van, akkor túl forró lesz. Ehhez semmit nem lehet tenni. Ha a hatalom túl magas, még a bomlási üzemmódban is túl nagy hőség lehet.

Tehát amikor egy hosszú tűzálló kandalló kályha kapacitását választjuk egy dacha vagy egy ház számára, 15-25% -os árréssel vesszük. Például a fűtött terület 100 m2. A megfelelő fém kandallónak képesnek kell lennie a 115-125 négyzetméteres melegítésre.

Videó visszajelzés a Kratki Koza K9 tűzhely-kandallóról.

Telepítés és telepítés

Fém tűzhely kandalló hosszú égő dacha vagy otthon - tűzveszély. Tehát a telepítés követelményei nagyon szigorúak. Nem, a telepítési engedélyek nem feltétlenül szükségesek, de jobb a tűzbiztonsági követelmények betartása - a saját biztonsága érdekében.

A szilárd tüzelésű tűzhely tűzálló alapon kell lennie

A szilárd tüzelőanyagot tűzálló alapra kell helyezni, és jó, ha a falak égethetetlenné vagy éghetetlen anyagokkal vannak ellátva

Hogyan és hol telepítsd

Minden gyártó telepíti és kezeli a szója terméket. Pontosítja a pontos követelményeket kifejezetten erre a modellre. Végül is az éghető szerkezetek (faszerkezetek) távolsága attól függ, hogy mennyire meleg a ház a tűz alatt, és ez a tervezéstől függ. És a gyártó, aki jobban ismeri a termék árnyalatait, mivel különböző módokon végez tesztelést. Ezért a telepítési hely kiválasztásakor a falakról a burkolatra való távolságot a gyártó ajánlja legjobban. Átlagosan ezek a távolságok 15-25 cm, ez hasznos lehet dimenziók kiválasztásakor, de nézze meg a konkrét számok utasításait.

A hely kiválasztásánál figyelembe kell venni azt is, hogy a kandalló-ajtótól az ellenkező falig legalább 1,5 m maradjon. A gázvezetékek nem lehetnek közel a közelben, a kábelezésnek legalább 50 cm-nek kell lennie.

A fapadló tegye tűzálló anyag (a fotón egy példa a telepítés a tűzhely kandalló Arika)

A fapadló tűzálló anyagot (a fotón egy példát a kandalló tűzhely Arika Nordflam)

A padló alatt a kályha alatt egy kandalló hosszabb égetésű dacha vagy otthon, tűzálló aljzat kell elhelyezni. Ez lehet fémlemez, kerámia csempe, tégla, kő. A tűzálló terület méreteinek nagyobbnak kell lenniük, mint a sütő méretei 20 cm-rel az oldalakon és hátul és 40 cm-rel szemben.

Ha a padló fából készült, a legegyszerűbb egy megfelelő méretű és vastagságú fémlemezt elhelyezni 1 mm-től. Alatta a padlón fekvő bazalt kartonlapot (0,8-1 cm vastagságú) helyezik el, amely hőszigetelésre és a fa túlmelegedés elleni védelmére szolgál. Van még egy lehetőség: egy téglát egy fémlemezre helyezni egy agyaghabarcson (féltégla vastagsága) vagy egy kerámia csempe a hőálló ragasztó számára. A fémcsempék alkalmazása esetén kívánatos a bazalt karton, de kisebb vastagságú betét elhelyezése.

kémény

Fém-kemencék kandallók általánosan használt fém szendvics kémény legkisebb belső átmérője - 200 mm, a vastagsága a hőszigetelő (bazaltgyapot) nem kevesebb, mint 60 mm-sűrűségben szigetelő 15-30 kg / m rozsdamentes acél belső falvastagság - legalább 1 mm. Ezek a paraméterek a kandallókályha normál működésének minimumkövetelményei. Egy jó kémény az egyik legfontosabb tényező, amely befolyásolja a fűtőtest működését.

Kívánatos, hogy a kémény egyenes legyen, de lehetséges, hogy egy bizonyos szöggel elfordul

Kívánatos, hogy a kémény egyenes legyen, de lehetséges, hogy egy bizonyos szöggel elfordul

Jó munkára egy gyorsgáztató kandalló a dacha vagy egy ház számára legalább 5 méter kéménymagassággal kell számolnia, ha a gráfból számol. Ezenkívül be kell tartanunk a következő szabályokat:

  • A szegélyek legfeljebb 30 ° -os szögben készülnek.
  • A vízszintes szakaszok maximális hossza 1 méter.
  • A kéményfej védve van az esőtől és a törmelékektől egy kéményen / flyvarkin, vagy bármilyen más típusú fejjel.
  • Tegyen egy csövet az éghető szerkezeteken (a ház falán, a mennyezeten és a tetőn) egy speciális tűzoltó részen.

Van még egy árnyalat. Amikor kályhát éget, a kandalló elégeti az oxigént, ami a helyiségben van. A visszaállításhoz szellőztető rendszerre van szükség. A második lehetőség a külső levegőellátást biztosító modellek. Ehhez van egy speciális csatorna, amely a falon keresztül vezet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

26 − = 24