Hogyan számítsuk ki a gázfogyasztást otthoni fűtésre

A gáz még mindig a legolcsóbb üzemanyag, de a kapcsolat költsége néha nagyon magas, mert sokan elsőként szeretnék megbecsülni, hogy az ilyen költségek gazdaságilag indokoltak-e. Ehhez tudnia kell a fűtési gázfogyasztást, akkor becsülheti az összköltséget és összehasonlíthatja azt a többi tüzelőanyaggal. 

A földgáz számítási módszere

A fűtési célú gázfogyasztás a kazán beépített kapacitásának fele alapján számít. Az a helyzet, hogy a gázkazán kapacitásának meghatározásakor a legalacsonyabb hőmérsékletet kell lefektetni. Ez érthető - még akkor is, ha az utca nagyon hideg, a háznak melegnek kell lennie.

A fűtési gázfogyasztást kiszámíthatja

A fűtési gázfogyasztást kiszámíthatja

Azonban, ha figyelembe vesszük a fűtési gázfogyasztást ezen a maximális számon, teljesen hibás - valójában a hőmérséklet sokkal magasabb, ami azt jelenti, hogy az üzemanyag sokkal kevesebbet éget. Ezért általánosan elfogadott, hogy a fűtés átlagos üzemanyag-fogyasztása a hőveszteség vagy a kazán teljesítményének mintegy 50% -a.

A gázfogyasztást hőveszteségnek tekintjük

Ha a kazán még nem áll rendelkezésre, és különböző módon becsülheti a fűtési költségeket, akkor az épület teljes hőveszteségéből számolhat. Ezek valószínűleg ismertek Önnek. Az eljárás itt: a teljes hőveszteség 50% -át, 10% -ot a melegvízhez és 10% -ot a szellőzés során a hőkiáramláshoz. Ennek eredményeképpen az átlagos áramlást kilowatt óránként kapjuk meg.

Ezután, ha kívánja, naponta (24 órával szorozva), havi (30 napra), az egész fűtési szezonra (meg kell szorozni a hónapok számát, amikor a fűtés működik) nap mint nap keresse meg az üzemanyag-fogyasztást. Mindezeket a számokat át lehet alakítani köbméterekké (a gázégetés sajátos hőjének ismeretében), majd a gáz ára és a fűtés költségének ismeretében megoszthatja a köbmétereket.

A tömeg neve Mértékegység Specifikus égési hő kcalban Specifikus égési hő kW-ban Specifikus égési hő MJ-ban
Földgáz 1 m 3 8000 kCal 9,2 kW 33,5 MJ
Cseppfolyósított gáz 1 kg 10800 kCal 12,5 kW 45,2 MJ
Szén kő (W = 10%) 1 kg 6450 kCal 7,5 kW 27 MJ
Fa pellet 1 kg 4100 kCal 4,7 kW 17,17 MJ
Száraz fa (W = 20%) 1 kg 3400 kCal 3,9 kW 14,24 MJ

Példa a hőveszteség kiszámítására

A ház hővesztesége 16 kW / h. Kezdjük számolni: