Pellet gyártása

Nem mindenhol, a fa vagy a szén megfizethető üzemanyag, de a faipar vagy a mezőgazdaság pazarlása talán mindenütt megtalálható. Már régóta észrevették, hogy égnek, talán egy kicsit rosszabb, de teljesen felmelegedhet. Csak a fűrészpor vagy szalma öntése nagyon kellemetlen. Ezért feltalálták őket, hogy feldolgozzák és préseljék a briketteket vagy granulátumokat. Az üzemanyag pellet - pellet - van még speciális kazánok. Jó üzemanyaggal havonta egyszer kiszolgálják (hamutálják a hamut). A legjobb hír az, hogy magad készíthet pelletet. Ez sok berendezést igényel, de az alapja granuláló (extrudáló vagy pelletizáló). Nélküle, semmilyen módon. 

Milyen pelletek és milyen pelletek vannak?

Pellet - jelentése pellet amelyeket készült faipari hulladék, egyes növényi maradványokat (szalma, napraforgó héj, hajdina, stb), és még a csirke trágya. A technológia a termelési, hogy nem tartalmaz adalékanyagokat és kötőanyagok van szükség. Ez azt jelenti, teljesen biztonságos és teljesen természetes olaj, amely szintén készült hulladékot.

A pellet jó üzemanyag

A pellet jó üzemanyag

Mivel az üzemanyag pellet alapanyaga eltérő lehet, az üzemanyag jellemzői is eltérőek. A pellet három kategóriába sorolható:

 • White. Ez egy prémium üzemanyag a legmagasabb jellemzőkkel (és árral). A jellemző szín - világos sárga, majdnem fehér. De a szín másodlagos, az elsődleges jellemzők és a legfontosabbak a hamutartalom nagyon alacsonyak. A fehér hamu pelletek égése után az üzemanyag térfogatának legfeljebb 0,5% -a marad. A kazán megtisztítása nagyon ritka lesz. Fehér tüzelőanyag-pelletet nyerünk kéreg nélkül, és egyéb idegen zárványokból. Rendszerint az asztalos vagy bútorgyártás.
 • Gray. Az ilyen típusú pellet alapanyagai lehetnek a kérgének, a tűknek és néhány más idegen szennyeződésnek egy része. A hamutartalom azonban nem haladhatja meg a 1,5% -ot.
 • Ipari vagy sötét pelletek. Ez a fajta tüzelőanyag-pellet tiszta formában vagy fahulladék hozzáadásával készült szalmából vagy olajos süteményből készül. Az ilyen típusú üzemanyag hamutartalma jóval magasabb, mint a fentebb leírt, azonban nem haladhatja meg az 5% -ot.

Fehér és szürke pelleteket használnak az egyéni melegítéshez. Ezeket "első osztályú" vagy első osztályúnak is nevezik. Átmérőjük 6-8 mm, sűrűsége körülbelül 600 kg / m3, a keletkező hő mennyisége körülbelül 4,7 kW / h. Speciális kazánokban égetik őket, amelyeket pelleteknek neveznek. Általában ez a berendezés nagyon igényes az üzemanyag minőségére. A kis hamutartalom mellett a követelmények a pelletek épségére és a porra tört rész hiányára is vonatkoznak. Ellenkező esetben a pellet kazán égője eltömődött, a kazán ki van kapcsolva. Az ipari pelleteket speciális kemencékben égetik, de teljesen eltérő szerkezetük és sokkal nagyobb mennyiségük van.

A különböző nyersanyagokból készült pelletek jellemzői

A különböző nyersanyagokból készült pelletek jellemzői

Elvileg bármely pelletet fel lehet tölteni szilárd tüzelőanyaggal működő kazánokba, csak azokat általában a bomlás fázisában használják. Ha a sütőt már felmelegítették, néhány pelletet fedeztek.

Gyártási technológia

Minden fogadó számára vonzó az ötlet arra, hogy a hulladékot üzemanyaggá alakítsuk, vagy akár pénzt is csináljunk rajta. Elvileg a saját kezű pellet készítése valóságos, de nem érdemes tőlük ipari minőséget várni. Az importált pelletkazánon végzett házi készítésű granulákra való kényszerítés nem valószínű, hogy működni fog, de önálló vagy szilárd tüzelőanyaggal működő aggregát képes kezelni őket tökéletesen.

Berendezések, amelyek fűrészpor vagy gipsz pelletek előállításához szükségesek

Berendezések, amelyek fűrészpor vagy gipsz pelletek előállításához szükségesek

A pelletgyártási technológia több egymást követő szakaszból áll:

 • Nagy nyersanyagok zúzása. A töredékeknek legfeljebb 1,25-nek kell lenniük lát3. Ez a készítmény a jobb szárításhoz. Ez a művelet egy darálót igényel. 
 • Szárítás a szárító kamrában. A nyersanyag nedvességtartalma 8-12%. Különböző típusú kamerák vannak, egyesek közvetlen fűtést igényelnek (a kemencéből a forró levegő a szárító kamrába kerül), mások hőcserélőt, és innen - a szárítóban lévő levegőt. A második lehetőség kevésbé hatékony, de ebben az esetben a nyersanyagba eső korom lehetősége kizárt. Még egy kis mennyiségű korom is színezheti a zsetont. Ennek eredményeképpen a pelleteket "fehérnek" (ha a megfelelő nyersanyagokat használják) és színben - szürkére lehet besorolni.
 • Finom aprítás. A szárított fa aprítót (általában kalapács típusú) takarja. A kimeneten a fafragmentumok mérete meghaladja az 1,5 mm-t a fehér és a szürke pelletek esetében, valamint 4 mm az ipari pelletek esetében.
 • Hidratálják. Az alacsony nedvességtartalmú faanyagok nem ragadhatnak össze. Mert hidratált. Ha a hulladékot fenyő, lucfenyő használják, akkor vizet kell befecskendezni. A keményfa - tölgy, nyír, bükk nyersanyagokat forró gőzzel dolgozzák fel.
 • Megnyomása. Itt különböző présformákat préselnek. A nyersanyagot egy lapos vagy kerek mátrixon keresztül préselik, amely meghatározott méretű palackokat képez.
 • Hűtés. A nagy nyomás hatására a pelleteket 70-90 ° C-ra melegítjük. Ebben az állapotban könnyen összeomlanak, ezért hűlni fognak.
 • A kész granulátumokat szitálják (nem ragadós részecskék maradványaiból) és fasuyutot.

Amint látja, a folyamat többlépcsős, meglehetősen sok berendezésre van szüksége. Mindazonáltal, olcsó vagy szabad nyersanyagok jelenlétében a pelletek saját kezűleg állíthatók elő.

A pellet előállítása szalmából

Tedd pellet szalmából könnyebb. Kezdetben megy száraz, mert nincs szárítási lépés. Ha van a nedves szalmát mossuk, majd in vivo a napon, majd elporítunk, majd összekeverünk a száraz, ezzel elérve a kívánt nedvességtartalma a nyersanyag a préselés előtt.

Könnyebb őrölni. Ehhez szalmaszálra van szükség, amely azonnal a nyersanyagot a szükséges hosszúságú darabokra vágja. Tehát az őrlés egyszerre történik. Miután a masszát a kívánt nedvességtartalom eléréséig nyomta a sajtón keresztül. És itt minden egyszerűbb: mivel a nyersanyagok lágyabbak, kevesebb erőfeszítést igényel. Kevésbé hatékony eszközök - kevesebb költség. Ugyanakkor a vonal teljesítménye magas lehet.

Amint látja, a szalmából történő pelletgyártáshoz szükséges berendezések kevesebbre van szükségük, és az idő- és energiaköltségek is kevesebbek.

Házi granulátorok

Bár a pelletgyártáshoz szükséges berendezések sokat igényelnek, a fő eszköz granuláló. Segítségével a pellet nyersanyagból készül. Számos granuláló modell létezik:

 • Csavart. A szerkezet hasonló a háztartási húsdarálóhoz. Ugyanaz a csiga tengely és mátrix - a rács, amelyen keresztül a nyersanyagot benyomják. Lágy nyersanyagokhoz, például szalmához használhatók. A fa, még akkor is összezúzott, "nem húzza" - nem elég erőfeszítés. Elvileg elegendő alkatrészek erejével egy erősebb motorra helyezhetsz.

  A csavaros extruder (granulátor) vázlatos rajza

  A csavaros extruder (granulátor) vázlatos rajza

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  52 − 50 =