Alat berguna untuk garaj oleh tangan sendiri

Garasi bukan hanya tempat letak kereta. Ia juga bengkel, tempat berehat, dan kelab untuk kepentingan. Oleh itu, susunan garaj mestilah mudah dan bijaksana. Kawasan kecil harus menampung banyak perkara, dan menggunakannya sepatutnya mudah. Ini akan membantu buatan sendiri untuk garaj itu. Apa yang orang tidak lakukan dengan tangan mereka sendiri. Dari rak asas ke peranti kompleks. Semua ini boleh dilakukan secara bebas. Tetapi adalah perlu untuk mengetahui bagaimana. Beberapa idea untuk pemodenan garaj dan rancangan untuk pelaksanaannya dalam artikel itu. 

Homemade untuk garaj: idea-idea untuk susunan

Pengaturan garaj adalah proses yang panjang. Segera melakukan segala-galanya tidak akan berfungsi, anda perlu sentiasa menaikkan sesuatu, mengubah, membuat sesuatu yang baru. Dalam kes ini, kebanyakannya, mereka menggunakan pakaian buatan sendiri untuk garaj itu. Ia memerlukan kurang wang dan bahkan memberi kesenangan - untuk membuat perkara yang perlu dari sampah bernilai banyak.

Malah di kawasan kecil anda boleh meletakkan segala-galanya

Malah di kawasan kecil anda boleh meletakkan segala-galanya

Penyimpanan tayar dan roda

Setiap pemilik kereta berhadapan dengan masalah menjaga "kasut" di luar musim untuk kereta. Di mana untuk melekat tayar - soalan yang menyakitkan. Secara umum, cara menyimpan tayar bergantung kepada sama ada ia dipasang pada cakera atau tidak.

Cara penyimpanan tayar

Cara penyimpanan tayar

Jadi tayar dengan cakera boleh digantung atau disimpan berbaring - dalam bentuk timbunan, dengan menyusunnya satu sama lain. Untuk penggantungan tayar, ada kemungkinan menggunakan tali pinggang, rantai, kabel logam dengan diameter 4 mm dan lebih dalam sarung polietilena. Kencangkan tali ke siling, dinding, ke balok yang terletak di atas.

Satu lagi cara yang berpatutan - untuk memandu ke pin dinding atau cangkuk dengan radius kecil lenturan. Jarak antara cangkuk adalah lebih kecil daripada diameter tayar. Panjang pin harus sedemikian rupa sehingga mereka tidak menonjol melewati batas tayar. Mereka boleh diisi hampir sehingga siling supaya roda dapat naik.

Tayar tanpa roda hanya boleh disimpan "berdiri". Bagi mereka, buat rak khas. Mereka biasanya dikimpal dari paip berprofil. 20 * 20 mm, maksimum, 30 * 30 mm. Anda juga boleh menggunakan sudut. Pipa bulat untuk memasak menyusahkan, tetapi dari sini anda boleh membuat silang - tayar sesuai dan tahan dalam kes ini lebih baik.

Lebar rak adalah 4 kali lebar tayar, ditambah rizab 10-15 cm untuk beberapa kebebasan. Ketinggian dinding belakang sedikit lebih tinggi daripada diameter luar roda. Reka bentuk adalah mudah = pandangan sisi menyerupai segitiga segi empat tepat. Mempunyai mesin kimpalan penyongsang, ia tidak akan sukar untuk mengendalikan rak sedemikian.

Rak seperti biasanya digantung di dinding. Tetapi tempat itu harus dipilih supaya getah tidak jatuh ringan - ia merosakkan ini. Bukan buatan sendiri yang paling sukar untuk garaj, tetapi sangat berguna.

Tempat kerja

Mungkin, bilangan terbesar garaj buatan sendiri untuk garaj dikaitkan dengan peralatan tempat kerja dan sistem storan alat itu. Dan rak dan rak di garaj bukan satu-satunya cara untuk menyelesaikan masalah ini. Pertama sekali, adalah perlu untuk menentukan di mana tempat kerja akan ditempatkan. Terdapat tiga pilihan:

  • Lebar keseluruhan dinding jauh. Jika garaj mempunyai panjang yang mencukupi dan ada kemungkinan untuk "mencuri" kira-kira 1.5 meter. Maruah - semuanya terletak padat, di tangan, tidak mengganggu berjalan di sepanjang kereta. Kelemahan penyelesaian ini adalah perlu untuk membawa alat jauh, jika kerja dijalankan di jalanan.
  • Di sepanjang dinding panjang. Susunan ini dipilih jika garaj itu luas, tetapi tidak cukup lama. Adalah wajar untuk mengatur meja dan meja kerja di sebelah kiri pintu masuk - dari sisi pemandu. Tetapi ini tidak kritis. Kelemahan perjanjian ini tempat kerja dalam garaj - adalah perlu untuk bergerak dengan berhati-hati, tetapi ia adalah lebih mudah untuk membuat / membuat alat keluar.
  • Setelah menduduki salah satu sudut. Ini adalah pilihan perantaraan. Dan satu sisi boleh dibuat lebih lama, yang lain - lebih pendek.

Meja atau meja kerja untuk garaj dibuat daripada papan, papan lapis. Murah, benar-benar boleh dipercayai. Sekiranya terdapat mesin kimpalan dan kemahiran rekonciling, anda boleh mengimpal bingkai dari sudut atau paip berprofil. Sekali lagi, lebih baik kot dengan papan lapis kalis air. Ia ternyata permukaan yang tahan lasak, walaupun. Sudah tentu, anda juga boleh menggunakan papan seramik berlapis, tetapi lapisan laminating dengan cepat rosak.

Meja kerja berbentuk U untuk garaj

Meja kerja berbentuk U untuk garaj

Untuk meletakkan "tidak berjalan kaki", anda boleh menetapkan rak di bawah meja atau membuat kotak. Kotak lebih mudah, tetapi untuk melakukannya - itu masih menjadi masalah. Ia adalah mustahil untuk membuat rak dan meletakkannya pada sen yang ditebang dari papan lapis. Juga kotak plastik dan bakul yang sesuai. Tetapi dindingnya harus tebal.

Di rak anda boleh meletakkan kotak

Di rak anda boleh meletakkan kotak

Ada, dengan cara, satu idea yang berguna - untuk membuat rak penyimpanan untuk peralatan yang digunakan dari tin yang digunakan. Cari mereka yang mempunyai pen di atas. Segala-galanya lebih mudah - salah satu sisi dipotong dan kemudian kanister ini digunakan sebagai kotak.

Rumah buatan sendiri yang berguna dan mudah untuk garaj

Rumah buatan sendiri yang berguna dan mudah untuk garaj

Ia tidak perlu untuk membuat rak keseluruhan - ia masih sukar untuk diingat di mana itu. Tetapi dengan prinsip yang sama, anda boleh membuat laci untuk rak. Di hujung, dengan cara itu, anda boleh menyisipkan prasasti atau gambar (dengan gambar, pengiktirafan lebih cepat). Produk buatan sendiri untuk garaj membawa kepuasan - untuk membuat sesuatu yang berguna dari sampah - perasaan yang menyenangkan.

Penyimpanan alat

Tugas yang paling sukar ialah mengatur penyimpanan instrumen di garaj. Ia adalah perlu untuk memastikan segala-galanya teratur, tetapi, pada masa yang sama, ia berada di tangan dan kelihatan. Dan kotak tertutup sesuai hanya untuk orang yang teratur yang selalu meletakkan perkara itu di tempatnya. Jika tidak, anda akan sentiasa mengheret melalui laci, melupakan di mana segala-galanya terletak. Terdapat beberapa idea untuk menyimpan barang dan alat kecil yang mudah. Ini adalah buatan sendiri yang sangat mudah untuk garaj.

Dengan cepat menyelesaikan masalah ini akan membantu mesh logam konvensional. Sesuai mesh mengukuhkan wayar 2 mm, sel 10 cm. Ia dipasang pada dinding, anda menggigit beberapa ranting, dilipat, menjadikan mereka dari cangkuk, rasuk dan sebagainya Anda boleh membeli mata kail khas yang melekat pada jaring (terdapat kedai-kedai yang menjual peralatan komersial), sesuai konvensional cangkuk dua hala yang anda boleh membeli atau membuat beberapa wayar.

Mesh di dinding - satu cara untuk cepat mengatur penyimpanan alat

Mesh di dinding - satu cara untuk cepat mengatur penyimpanan alat

Pemutar skru mudah disimpan di rak khas. Ambil papan, venir, tebal 10-15 mm. Lembaga mestilah disandarkan dengan baik - supaya tidak ada serpihan. Kemudian bor lubang diameter yang berbeza dalam satu atau dua baris dalam satah. Jika papannya cukup luas, anda boleh membuat lubang yang lebih besar - untuk pahat atau bahkan untuk mengendalikan tukul. Semua cip dibersihkan sekali lagi. Sekarang kita perlu tampil dengan dinding dinding. Anda boleh menggunakan pendakap konvensional. Masukkan pemikat skru, pahat, bahan lain yang serupa ke dalam lubang. Mudah, pantas, semuanya kelihatan.

Idea menyimpan pemutar skru di garaj

Idea menyimpan pemutar skru di garaj

Masih terdapat buatan sendiri yang berguna untuk garaj, yang membolehkan anda menguruskan penyimpanan alat tangan. Tang, tang, tang, dll. tempatnya mudah bermasalah. Anda boleh menggantung pada grid. Ia mudah untuk menembak, untuk menggantung - tidak. Tetapi ada penyelesaian mudah - untuk melampirkan papan yang sempit dan padanya untuk memakai alat itu. Untuk memudahkan untuk "duduk", papan harus dipakai di satu sisi. Dalam potongan itu, ia sepatutnya kelihatan segitiga isosceles.

Penyimpanan alat tangan di garaj

Penyimpanan alat tangan di garaj

Satu lagi idea mudah untuk menyimpan alat bateri, caj dan bateri ganti kepada mereka. Buat rak seperti dalam gambar di atas. Di bahagian bawah, pemotongan saiz yang berbeza dibuat, dan bahagian atas digunakan sebagai rak biasa. Idea ini adalah bahawa segala-galanya berada di satu tempat, dengan pantas mendapat / menetapkan. Ini buatan sendiri untuk garaj akan menjadikan tempat kerja selesa. Mengekalkan pesanan akan mudah.

Tempat letak kereta untuk kereta

Walaupun dengan pencahayaan yang sangat baik di garaj itu sendiri atau hari di jalan, penglihatan sangat rendah di bawah bahagian bawah kereta. Untuk menerangi depan kerja menggunakan lampu mudah alih - bawa. Ini adalah buatan sendiri yang mudah untuk garaj. Dengan mereka, anda boleh memulakan pengaturan epik dan kelengkapan ruang garaj.

Jenis yang paling biasa dibawa ke garasi. Buatan sendiri biasanya sangat serupa

Jenis yang paling biasa dibawa ke garasi. Buatan sendiri biasanya sangat serupa

Dalam versi yang paling mudah, ia adalah kartrij yang dipasang pada wayar, skrin kecil dengan cangkuk boleh dilampirkan padanya. Apa yang mudah. Mentol lampu digunakan biasa - pijar atau rumah tangga di bawah kartrij standard. Segala-galanya tidak buruk, kecuali bola-bola ini bertarung sangat kerap, kita perlu mencari cara menggantungnya, sehingga mereka bersinar di tempat tertentu. Secara umum, reka bentuk perlu diperbaiki. Terdapat beberapa pilihan untuk kerja semula.

Pemegang lampu yang tidak boleh pecah

Tangkai lampu dari botol plastik dengan sempurna melindungi pelincir yang rapuh daripada lampu penjimatan tenaga. Anda juga boleh menggunakan lampu LED, tetapi incandescence tidak akan pergi - ia menjadi terlalu panas. Reka bentuknya biasa - tali dengan palam dan chuck pada akhir.

Tugas utama adalah mencari kapal plastik dengan dinding plastik tenusu semitransparent ketebalan sederhana. Telus tidak akan berfungsi - ia tidak akan menyebarkan cahaya, dinding terlalu tipis tidak akan menyelamatkan dari pukulan dari lampu. Selepas mencari kapal yang betul ada perkara kecil: