Hoe maak je een rookgenerator voor een rokerij

Roken, als methode om producten te conserveren, is al lang bekend. Tegenwoordig heeft het zijn relevantie niet verloren en niet zozeer vanwege de lange houdbaarheid, maar vanwege de smaakkwaliteiten die het product verwerft. Laten we in dit artikel bespreken hoe je zelf een rookgenerator kunt maken voor koud roken. 

Het traditionele rookrookapparaat

Ongeacht het type roken, de bron van rook is een vuur. Bij koud roken is het belangrijkste dat de rook koud of warm is, maar niet heet. De maximale temperatuur ligt in de orde van + 40 ° C. Om dit te doen wordt een paar meter van de rookkast een brand gefokt, er wordt een pijpschoorsteen tussen gelegd. Langs dit pad koelt de rook af tot aanvaardbare temperaturen.

Het apparaat is een roker van verschillende typen

Het apparaat is een roker van verschillende typen

Het apparaat van de schoorsteen is een lang proces. Het rookpad moet een normaal koellichaam bieden en moet luchtdicht zijn. Om een ​​schoorsteen te maken, kunt u een standaard metalen schoorsteen (maar niet verzinkt staal) gebruiken, maar om de rook beter te laten afkoelen, is het wenselijk om de pijp in de grond te begraven. Over het algemeen een moeilijke taak. Om deze reden maken ze er de voorkeur aan rookhokjes van heet roken te maken - minder problemen - ze installeerden een vat boven het vuur en rookten ...

Maar er is een eenvoudige rookgenerator voor koud roken, wat een paar duizend zal kosten. Maar het werk vereist een lasmachine en het vermogen om het aan te pakken. Al het andere kan op de markt of in de bouwwinkel worden gekocht. Als je alle componenten hebt, kun je een rookgenerator bouwen om jezelf binnen een uur of twee te laten roken.

Eenvoudige rookgenerator voor koud gerookte handen

Als u geen productievolumes nodig heeft, kunt u een kleine en eenvoudige rookgenerator maken van een metalen buis. Maak van de pijp het lichaam dat gevuld is met zaagsel of spaanders. De chips worden van onderen aangestoken, de rook stijgt naar boven, waar het wordt verwijderd door middel van een gelaste buis in de rookkamer. Om de stuwkracht in het bovenste deel van de behuizing te vergroten, is een compressor met een laag vermogen aangesloten - met een capaciteit van 1,5-2 liter / min. Dat wil zeggen, u kunt een aquariumcompressor of een apparaat uit een oude koelkast gebruiken. Als er een keuze is, heeft het aquarium de voorkeur, omdat het de intensiteit van de rookuitgang kan aanpassen.

Rookgenerator voor koud roken door eigen handen: ontwerp en bedieningsprincipe

Rookgenerator voor koud roken door eigen handen: ontwerp en bedieningsprincipe

Bij de uitgang van deze rookgenerator is de rook enigszins warm. Het vuur is erg klein, het vuur verspreidt zich langzaam, de gevormde rook stijgt langzaam door het zaagsel. Het koelt af, het zaagsel droogt op. Over het algemeen werkt alles perfect.

materialen

Voor een rookgenerator kunt u het volgende gebruiken:

  • ronde buis met een diameter van 80-90 mm;
  • Een geprofileerde buis met een zijde van 80 mm of meer.

Hoe groter de doorsnede, hoe meer het mogelijk is om het zaagsel naar binnen te plaatsen, hoe langer de rookgenerator op één tabblad zal werken voor koud roken.

De lengte van de pijp is 60 cm en meer. Optimaal - ongeveer 1 meter. Nogmaals, hoe groter de buis, hoe meer brandstof u kunt leggen. Aan de andere kant is een te grote rookgenerator ongemakkelijk om te vullen en schoon te maken, omdat het zwaar en omslachtig blijkt te zijn.

Smoke Smoke Generator - een van de opties

Smoke Smoke Generator - een van de opties

Nog steeds een pijp nodig van 3/4 inch - een stuk van 30 centimeter of meer. Buis 1/4 inch of zo. De lengte is al geselecteerd, maar moet 20 cm zijn.

Je hebt nog steeds een raster nodig. Dit kan elk metalen rooster zijn met een cel van 2-3 mm of een plaat met veelvuldige gaten. Zoek voor de benen kleine stukjes staaf / versterking / metalen strip. Sommige ontwerpen doen zonder hen, maar met hen is het ontwerp stabieler.

Zo'n aquariumcompressor is ongeveer geschikt voor een zelfgemaakte rookgenerator

Zo'n aquariumcompressor is ongeveer geschikt voor een zelfgemaakte rookgenerator

Heb nog steeds een compressorcapaciteit van 1,5-2 liter / min nodig, bij voorkeur met de mogelijkheid om de prestaties aan te passen. Deze vereisten komen overeen met aquariumcompressoren. En je hebt een choke nodig, zodat je de leidingen van de compressor er doorheen kunt aansluiten.

montage

We zullen de rookgenerator voor koud roken beschrijven aan de hand van een profielbuisdeel 100 * 100 mm. Met een ronde buis is het proces bijna hetzelfde, maar het lassen van pijpen is moeilijker, als je een kleine ervaring hebt met lassen, gebruik dan een geprofileerde (vierkante) buis.