Hoe profileer je jezelf?

Met de opstelling van de site of als voorbereiding op het zomer-en-tuinseizoen, is er behoefte aan bogen uit de profielpijp. Ze zijn nodig bij het bouwen van een serre, het samenstellen van een tuinhuisje of een luifel. Om al gebogen bogen te kopen is duur - de prijs is hoger dan twee keer in twee dan voor dezelfde vlakke rollen. De uitweg is om het uit eigen handen te doen en om het proces gemakkelijker te maken (het is erg moeilijk voor de handen), we moeten een pijpenbuiger voor de profielpijp maken. Je hebt een kanaal of hoeken, rollende rollers en wat meer details nodig. Van gereedschap - een Bulgaar met een schijf voor metaal, een lasapparaat, een liniaal. 

De constructie van de profilering

De buigmachine voor de profielpijp is structureel anders dan de conventionele. Dit is enerzijds te wijten aan de grotere stabiliteit van het profiel voor buigbelastingen, en ten tweede aan het feit dat de straal van buigen gewoonlijk groot is. Daarom zijn er drie rollen in het ontwerp. Twee ervan zijn stationair, één blijft mobiel. Met behulp van een beweegbare rol verandert de kromtestraal. Over het algemeen bestaat de pijpenbuiger voor de profielpijp uit twee typen: met een gemiddelde verplaatsbare rol en met de buitenste (indien gewenst naar keuze links of links).

Het buigen van buizen voor een profielpijp met uw eigen handen kan in verschillende grootten worden gemaakt

Het buigen van buizen voor een profielpijp met uw eigen handen kan in verschillende grootten worden gemaakt

De inrichting van een pijpbocht met een gemiddelde beweegbare rol 

De twee buitenrollen zijn onbeweeglijk aan het lichaam bevestigd. Ze worden verhoogd boven het vlak van de basis. Voor de middelste wals wordt een speciaal U-vormig frame gebrouwen. In het midden van zijn springer is een lange klemschroef met grote diameter geïnstalleerd. Een derde rol is bevestigd aan het onderste uiteinde van deze schroef (deze kan worden gelast). Door deze schroef te draaien rolt de rol naar beneden en komt omhoog, waardoor de buigradius van de profielpijp verandert.

Het ontwerp van een pijpenbuiger voor een profielbuis met een beweegbare middenrol

Het ontwerp van een pijpenbuiger voor een profielbuis met een beweegbare middenrol

Aan een van de vaste rollen wordt een wolk gelast, waarmee de buis door de machine wordt gerold. Om minder kracht uit te oefenen voor het rollen, zijn twee vaste rollen verbonden door een ketting. Om effectief koppel over te dragen aan de rollen lassen sterretjes (u kunt van de fiets), ze zijn geselecteerd keten. Een dergelijk eenvoudig mechanisme maakt het buigen van de profielpijp veel eenvoudiger.

Met extreem beweegbare roller

In deze constructie is de linker of rechter rol verplaatsbaar. Het beweegt mee met het basisgedeelte. Dit deel is verbonden met de rest van het bed door middel van krachtige metalen lussen.

Viervoudige buigmachine voor profielbuis met hefplatform

Tekening van een buigmachine voor een profielpijp met een hefplatform

U kunt de hoogte wijzigen met behulp van een jack, zoals weergegeven in de tekening. De hoogte van het platform wordt in dit geval gekozen afhankelijk van de hoogte van de krik. De buigingsradius wordt gewijzigd door het verplaatsbare gedeelte van de tafel op te tillen.

Buizenbuiger voor profielbuis met hefplatform

Buizenbuiger voor profielbuis met hefplatform

In tegenstelling tot het vorige ontwerp, wordt deze pijpenbuiger voor de profielbuis aangedreven door een centrale rol - er is een handvat aan gelast. Om de vereiste kracht te verminderen, is het ook mogelijk om een ​​sterretje op twee vaste rollen te lassen en het koppel over te brengen met behulp van een ketting.

Welke materialen en nuances van structuren zijn nodig?

De basis van de bocht is gemaakt van een kanaal of twee gelaste hoeken. De dikte van de planken - minimaal 3 mm, de breedte van de planken en de achterkant van het kanaal, selecteer onder de beschikbare onderdelen. Eén regel is dat de fundering enorm en betrouwbaar moet zijn.

Aan de randen van het platform kun je verschillende gaten maken. Via deze kunt u de machine op een zware basis bevestigen met behulp van zelftappende schroeven met een grote diameter. Fixatie is nodig, omdat bij het buigen van buizen met een dikke wand, inspanningen moeten worden geleverd om aanzienlijk en gemakkelijk werk te maken als de machine stevig is bevestigd.

Dit is hoe het frame eruitziet in gelaste standaards voor het bevestigen van de verplaatsbare rol

Dit is hoe het frame eruitziet in gelaste standaards voor het bevestigen van de verplaatsbare rol

Een paar woorden over de video's. Ze moeten gemaakt zijn van goed, hoogwaardig, bij voorkeur gehard staal. Het is op de rollen en op de assen die ze vasthouden, goed voor het grootste deel van de belasting.

Ik moet zeggen over de vorm van de video's. Ze moeten niet glad zijn - er moeten ribbels langs de randen zijn, waardoor de pijp tijdens het huren niet kan "lopen". Alleen onder dergelijke omstandigheden is de boog uit de profielpijp vlak en niet gedraaid. In het ideale geval heeft elke buismaat zijn eigen rollen nodig. Maar dan is het ontwerp ingewikkeld - ze moeten verwijderbaar worden gemaakt, nadenken over een betrouwbare methode van bevestiging. De tweede optie is om video's van complexe vormen te maken, zoals op de foto. Draai verschillende stappen voor verschillende pijpgroottes.

Rollen voor het buigen van een profielbuis van verschillende breedten

Rollen voor het buigen van een profielbuis van verschillende breedten

Dezelfde foto laat zien dat het bovenste gedeelte van het bed onregelmatig is, maar ingekerfd. Met behulp van dergelijke tanden kunnen de rollen op verschillende afstanden worden bewogen en zo ook de buigingsradius aanpassen.

Over het algemeen verzamelen ze zelfgemaakte buigmachines voor profielpijpen van wat er voorhanden is of wat ze goedkoop kunnen vinden / kopen. Wie heeft de mogelijkheid - boren rollen, voegt lagers in. Wie heeft deze kans niet, gebruik wat is - tot aan de bussen van de fietswielen. In het algemeen is het noodzakelijk om de constructie te begrijpen en

Trucs om het buigen van pijpen te vergemakkelijken

Om de rollen beter te laten bewegen, gebruiken ze lagers. Maar in principe kunt u voor een zelf gemaakte pijp, die slechts af en toe wordt gebruikt, eenvoudig houders maken van een hoek of een kanaal. Maak er een gat in, dat iets groter is dan de as waaraan de roller zal worden bevestigd. Deze as met de roller opgelegd door de gaten van de houders en op de een of andere manier te repareren (in ieder geval lassen een paar punten die worden stoppers). Tijdens het gebruik voor een betere slag, wrijft u gebieden in met een dik vet type Litol. Voor industriële en semi-industriële productie is dit niet goed, maar hier voor het maken van bogen voor een kas of een tuinhuisje met je eigen handen - precies goed.

Voorbeeld van bewerkte rollen

Voorbeeld van bewerkte rollen

Er is nog een truc die helpt om de benodigde kracht te verminderen bij het buigen van de profielpijp. U kunt het principe van toenemende transmissie gebruiken zoals bij een fiets. Je kunt trouwens sterretjes van een fiets gebruiken. In dit geval is de hendel, die wordt gebruikt om de rollen aan te drijven, gelast aan een klein tandwiel. Het wordt ergens op de romp geïnstalleerd. Op de as van de schachten zijn gelaste kettingwielen van een grotere maat (maar de tanden met dezelfde steek). Dit alles is verbonden door een geschikte ketting.

Met een dergelijk koppeloverbrengingstoestel is er geen behoefte aan een elektrische aandrijving - het zal gemakkelijk zijn om te werken

Met een dergelijk koppeloverbrengingstoestel is er geen behoefte aan een elektrische aandrijving - het zal gemakkelijk zijn om te werken

En nog een verbetering - met het constante gebruik van een pijp voor een profielpijp is het zinvol om deze te mechaniseren. Plaats in dit geval de motor, die op lage snelheid werkt.

De volgorde van het buigen van de profielpijp op zelfgemaakte machinewerktuigen

Op een bepaald moment krijgt u niet de vereiste buigradius - hiervoor is te veel inspanning vereist. Handmatig is het onmogelijk om te creëren. Verkrijg de vereiste bocht in verschillende passen:

  • Eerst worden de rollen blootgelegd om een ​​lichte buiging te krijgen, rolt de buis één richting op, verwijdert u deze vervolgens van de rollen, vouwt u uit en plaatst u de andere kant. Je moet het uitvouwen om een ​​rechte gebogen pijp te krijgen.
  • Met dezelfde positie van de rollen wordt het meerdere keren uitgerekt, totdat de kromming niet langer wordt toegevoegd.
  • Als de vereiste buigradius niet wordt bereikt, wordt de positie van de rol gewijzigd en worden de bewerkingen opnieuw herhaald.
Rolling bender met elektrische aandrijving

Rolling bender met elektrische aandrijving

De verandering in de straal van de bocht wordt geleidelijk verkregen, anders kunt u op de zelfgemaakte pijpenbuiger geen boog maken van de profielpijp. Wat als ik dezelfde bocht moet herhalen? Maak schaalverdeling - let op hoe hoog de roller bewoog, hoe vaak in elke positie gerold. Als het verschil wordt herhaald, als ze dat zijn, zijn ze onbeduidend.

De moeilijkheid van buigen is dat er geen schaal is en het is moeilijk om zonder ervaring de beoogde straal van buigen te verkrijgen. Vroeg of laat zul je het krijgen, maar je kunt veel materiaal bederven.

Videomateriaal

Verklaringen en foto's zijn goed, maar om het proces van assemblage of de werking van de voltooide eenheid te zien, is veel nuttiger. De eerste video legt het proces vast van het assembleren (lassen) van een handpijp voor een profielpijp. Er wordt gekozen voor een variant met een beweegbare middenrol.

De tweede video over het werk van een eenvoudige buis met een beweegbaar platform. Deze optie is niet geschikt voor grote doorsneden, maar kan worden gebogen in een staat met een kleine doorsnede tot 40 * 40 mm.

Hoe een profielpijp buigen zonder een machine

U kunt een boog uit een profielpijp verkrijgen zonder op twee manieren te profileren - met behulp van lassen en een sjabloon. Laten we beginnen met lassen.

Boog krijgen door te lassen

De profielpijp is aan één kant met een bulgaria versneden. Ze zijn gemaakt in 15-30 cm, afhankelijk van de gewenste straal, doorsnede en wanddikte. De slots mogen een kant niet raken - degene die zich aan de buitenkant bevindt.

Het resultaat van buigen door lassen

Het resultaat van buigen door lassen

Op deze manier is het onderdeel gebogen en geeft het de gewenste bocht. Voor betrouwbaarheid kunnen de randen van de boog worden gefixeerd door er een staaf aan te lassen. Las vervolgens alle incisies door en brouw ze. En de laatste fase is het slijpen van lasplaatsen en de behandeling met anticorrosieve verbindingen.

Een sjabloon gebruiken

Dunwandige geprofileerde buizen kunnen handmatig worden gebogen met behulp van sjablonen. Als u een speciale vorm nodig heeft, kan deze worden gesneden uit een stuk dik multiplex of spaanplaat, vastgemaakt aan de tafel met behulp van klemmen. Op de werkbank, waar we de pijpen buigen, maak je stukken van 8-10 gaten. De sjabloon wordt in de buurt van deze gaten geplaatst.

Het proces van het verkrijgen van een boog uit een profielpijp met behulp van een sjabloon

Het proces van het verkrijgen van een boog uit een profielpijp met behulp van een sjabloon

Aan het ene uiteinde van de buis worden de gaten herhaald, met hun hulp wordt de buis aan de werkbank bevestigd. Nu begint het vrije uiteinde van de pijp soepel te trekken en vormt een bocht die de vorm herhaalt. Het is noodzakelijk om soepel te trekken, zonder schokken.

Een sjabloon kan op de grond worden gemaakt. Pijpleidingen (diepte niet minder dan een halve meter) zijn verstopt op de grond. Ze vormen de vereiste boog. Voor de stop worden twee extra cola's geblokkeerd, die zich op afstand van de boog bevinden. De afstand waar je op moet stappen is iets groter dan de breedte van de pijp.

Patroon op de grond

Patroon op de grond

Na het insteken van de buis wordt deze in de richting van de boog getrokken. Inspanningen zijn nodig, werk is moeilijk. Het kan alleen worden verkregen met een dunwandige naadloze buis. De hechtdraad heeft te veel weerstand in het naadgebied. Het is heel moeilijk om het handmatig te overwinnen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

79 − 70 =