Golvplattor för badrum – urvalskriterier

Golvplattor för badrum - urvalskriterier

Golvplattor i den moderna världen av avancerad teknik upptar en speciell plats. Inte alla har råd att köpa golvplattor från exklusiva tillverkare. Men denna defekt kompenseras lätt av närvaron på marknaden av billiga samlingar av ryska tillverkare. Varje stil på badrummet med hjälp av golvplattor kommer att förvandlas, lägg till originalitet. Och utmärkt kvalitet kommer bara att snälla och kommer inte att orsaka onödigt problem. Alla välskötta drömmar kan realiseras i färgpaletten och i ritningen eller mosaiken. Även de geometriska figurerna på badrumsgolvet kommer att framhäva det unika i interiören.

Engelsk stil kakel

Keramiska plattor är ganska starka och vattentäta för att avsluta väggarna och golvet och kännetecknas av hygien och är en miljövänlig produkt. Marknaden för byggnadsmaterial ger ett stort urval av kakel till golvet, så varje köpare kommer att kunna köpa keramiska plattor, helt beroende av sin egen smak.

Typer av golvplattor

Golvplattor till badrummet har blivit så efterfrågade att varje byggnad erbjuder ett stort utbud. Men fyra huvudtyper kan emellertid särskiljas:

 • klinker är den mest hållbara typen av plattor, eftersom den produceras med extrusionsmetoden. Denna kakel kännetecknas av en jämn och jämn yta, men färgschemat är endast tillgängligt i naturliga nyanser. Klinkern kan täckas med glasyr.
 • Cotto är också ett ganska starkt material, vars huvudsakliga egenskap är porositet. Om ett golv i ett badrum för att få denna typ av kakel bör det nödvändigtvis täckas med speciella hydrofoba ämnen. Detta förhindrar att fläckar på beläggningen uppträder från vatten.
 • Monokottura är en kakel som är täckt med glasyr och har passerat en avfyring. Huvudegenskaperna är hög slitstyrka och låg vattenabsorption. Det kan säkert användas till badrummet.
 • Porslinsplattor är väldigt populär. Det här är det mest tillförlitliga golvbeläggningen, så det används inte bara för badrum, utan också på botten av poolerna. Det har trots allt ett högt motstånd mot förändringar i temperaturregimer och absorberar inte vatten.

Klinker kakel till badrum

Tile cotto i designen av badrumsgolvet

Monokotat i golvdesignen

Golv i badrummet av porslinsplattor i sortiment

Om bland de ovanstående typerna av plattor välj den mest lämpliga för badrummet, då i första hand kommer det att vara granit och klinker. Även om den ofta används och monocoature tack vare dess dekorativa design.

Huvudegenskaper och krav

Golvbeläggningen i badrummet måste ha speciella egenskaper för att ha en lång livslängd.

Till golvplattan läggs fram vissa krav:

 • Golvbeläggningens motståndskraft mot vattenupptagning. Detta villkor är grundläggande eftersom vattnet ofta i golvet faller på golvet. För att förhindra vattenabsorption passerar keramikplattan en speciell skjutteknik. På så sätt blir plattan mikroporös, så att vatten inte kommer in.
 • Motstånd mot användningen av kemikalier. Att städa badrummet som används av olika hushållskemikalier, särskilt för könen. Och det finns också en stor möjlighet att hygienprodukter kommer in i golvet.
 • Motstånd mot plötsliga temperaturförändringar och hög luftfuktighet i rummet.
 • Hög glidmotstånd. Golvbeläggningen ska vara glidfri. På förpackningen, efter bokstaven R, anges alltid ett tal. Om siffran är mer än 9, är den här typen av golvplattor perfekt för användning i badrummet. Experter rekommenderar att stoppa sitt val på mattplattor, eftersom dess yta blir lite grov.
 • Motståndskraft mot slipande materialets verkan.
 • Bra motstånd mot böjning.
 • Glatt yta på baksidan av keramikplattan. Ibland finns en golvplatta, som har en liten ihålig i mitten. Denna kakel kommer inte att hålla länge, eftersom det kommer att finnas ett tomrum där lim inte faller. I denna tomhet kommer fukt att ackumuleras över tid, vilket kommer att påverka adhesionen av limet till plattan.
 • Bra kvalitet på kakelens framsida. Keramiska plattor ska vara smidiga. Om du kände en grovhet på den glansiga ytan betyder det att plattorna tillverkades med föråldrade teknologier. Var försiktig så att du inte har bubblor på emaljen. Kakelens färg bör vara likformig. Om du ser till och med små felaktigheter i färgskärmen, då har denna kakel en dålig kvalitet, det är inte värt att köpa.
 • Golvplattor för badrummet ska präglas av en stabil färg, så som ett resultat spolas inte beläggningen ut eller brinner ut.

För att bestämma hur stark kakel är för kemikalier är det tillräckligt att läsa märkningen av materialet på förpackningen. Bokstäverna AA representerar den mest stabila plattan, sedan går A och B för mitten, C och D för lägsta kemikalieförmåga.

Grovta terrakottaplattor i badrummet

Baksidan av golvplattor

Keramiska plattor med ett mönster

Kvalitetsstandarder

Klassificering av golvplattor varierade baserat på flera kriterier. Om du förstår det bra kan du enkelt välja rätt alternativ med lämpliga parametrar för badrummet.

På kakelförpackningen finns det alltid information om frostbeständighet. AI eller BI betyder att plattan kan användas utomhus. Märkning AIII eller BIII är endast möjlig för att lägga plattor i rummet.

Golv med keramiska plattor

Med utgångspunkt från kriteriet för hållbarhet eller nötning finns det en viss märkning av plattan:

 • grupp PEI I - det är mindre motståndskraftigt mot nötning, så det rekommenderas att använda det för badrummet, för att människor inte går i skor som används för gata;
 • grupp PEI IІ - är också instabil, så det används i rum där patenten är liten. Dess tillämpning är omöjlig för köket och korridoren;
 • grupp PEI IІІ - Designad för köksgolv, korridor eller glas balkong, eftersom den har medelvärden;
 • PEI IV-gruppen - innebär användning i gallerior eller kontor där människor går i gata skor
 • grupp PEI V - är avsedd för territorier med ett stort antal människor och utomhus. Kakelplattan i denna grupp har inga restriktioner, så det är det bästa alternativet för golvet i badrummet.

Golv keramiska plattor alternativ

Vid köp av keramiska plattor är det värt att överväga sin betygsättning. Kakel av första klass tillåter fel i partiet upp till 5%; den andra gruppen - upp till 25%; den sista gruppen - mer än 25%. Att veta om eventuella fel i varje märkning, kan du enkelt beräkna hur mycket mer du behöver köpa kakel på golvet.

Stiliserade golvplattor i inredningen

Vi läser de konventionella symbolerna på paketet

Innan du köper keramiska plattor för varje rum måste du noggrant studera förpackningen, eftersom det finns mycket användbar information som kommer att berätta allt om plattan, förstås, om du känner till de konventionella tecknen.

Symboler på förpackningen av keramiska plattor

Och så, låt oss beskriva några av dem:

 • handritning - plattan används endast för väggar
 • teckning av ett ben mot en svart bakgrund - plattorna är acceptabla för att ligga på golvet;
 • snowflake - plattorna är frostbeständiga, det är möjligt att använda utomhus;
 • dra ett ben på slag - hög nivå av slitstyrka
 • figur nära elden - hur många gånger kakan var mottaglig för rostning
 • dra en glödlampa - är inte rädd för kemiska influenser
 • skor på en lutande linje - Friktionskoefficient på en våt yta;
 • kristallbild - Hårdheten i keramiska plattor.

På förpackningen kan du också hitta information om kakelns tjocklek, hur stark det är på bögen, antalet bitar i förpackningen och det område där du kan använda, vilket motstånd mot nötning.

Val av färger och mönster

Det mest praktiska alternativet för golv är kakel i ljusa färger. När vattendropparna blir torra kommer de inte att vara praktiskt märkbara. Ett sådant golv kräver inte noggrant tät tvätt av golvet. Det kommer att räcka för att bara torka golvet efter att ha duschat eller bad, och rengöring med kemikalier kan göras en gång i veckan.

Ljus kakel till badrumsgolvet

Kakel med mörka färger kräver särskild vård, eftersom det är mycket synliga spår, stänk och till och med droppar av vatten. Även om det mörka golvet ser väldigt original och lyxigt ut, men om du inte har tid för noggrann vård, är det bättre att inte köpa den.

Några kännare av skönhet använder glänsande svarta golvplattor för badrummet. Men du bör vara beredd att varje spray kommer lämna skilsmässa på plattan. Därför ska du definitivt tvätta golvet efter att ha badat eller duschat.

Även om du lätt kan korrigera ovanstående ton och kombinera olika nyanser i en enda helhet. Lägg till exempel mörka plattor där det är minst möjligt att komma in i vatten. Ljusplattor bör placeras nära badet, handfat och dusch. Denna kombination hjälper till att få en original golvbeläggning, och det kommer inte vara nödvändigt att ständigt tvätta golvet.

Mosaic golv i utformningen av badrummet

Svarta golvplattor

Mörka plattor på badrumsgolvet

Det bästa alternativet för golv i badrummet är användningen av en mosaik. Det ökar optiskt utrymmet på badrummet och maskerar även alla ojämnheter i golvet. Mosaic kommer att dekorera rummet i vilken design som helst.

Mycket populärt var glasmosaiken för badrum, eftersom den kännetecknas av hög resistans mot kemiska influenser, är inte rädd för plötsliga förändringar i temperaturförhållandena och är vattenbeständig.

Glasmosaik för badrumsgolvet

Ledare i produktion av kakel

Keramiska plattor tillverkas av många företag från olika länder:

 • Italienska plattor har länge varit ett gott rykte, eftersom det präglas av utmärkt kvalitet och lyxig design. Många företag är engagerade i produktion av kakel med vit och röd lera;
 • keramiska plattor gjorda i Spanien är också ganska efterfrågan på byggmaterialmarknaden. Jämfört med italienska plattor är det billigare, men i kvalitet är inte sämre. Kakelskivan kännetecknas av en speciell design, eftersom ljusa färger används främst, liksom ett spel av kontrasterande mönster.
 • turkiska kakel är också ganska välkänt bland medelinkomstköpare, eftersom det är mycket billigare än kakel från Italien eller Spanien. Kalebodur - ett märke av turkiska plattor, som har utmärkt kvalitet;
 • keramiska plattor av ryskt ursprung har goda egenskaper, eftersom nästan alla produktionsanläggningar endast använder italiensk utrustning. Prispolitiken kommer trivsamt att överraska konsumenterna.
 • kakel från Ukraina har en bra kombination av pris och kvalitet. Ukrainsk lera är populär inte bara hemma, men är också efterfrågan på italiensk och turkisk kakelproduktion.

Förutom ovanstående tillverkare av keramiska plattor är det fortfarande nödvändigt att lägga till vitryska plattor, från Litauen och Slovakien.

Polska plattor är mycket populära på grund av det optimala förhållandet mellan pris och kvalitet.

Italienska plattor

Turkiska golvplattor

Polska golvplattor i badrummet

För närvarande väljer många köpare golvplattor för italienska eller spanska tillverkare. I varje butik kan du se ett stort antal affischer och reklamblad med utländska namn för företag som producerar golvplattor. Alla dessa länder är ledande inom försäljning av elitmaterial. Dessutom saknar Kina sig med att producera en utmärkt produkt.

Inhemska keramiska växter producerar också högkvalitativa varor. Tillverkning sker på italiensk utrustning med hjälp av beprövad västerländsk teknik. Priset på ryska producenter är väsentligt annorlunda, och kvaliteten är inte på något sätt sämre än utländska fabriker. Vid köp av plattor bör du vara uppmärksam på standardiseringen enligt GOST.

Modetrender

Populär är kakel, som simulerar olika texturer av material, till exempel trä, läder, plast och andra. Många köpare väljer en kakel som ser ut som metallplattor som är fästa på golvet med naglar.

För att skapa harmoni i badrummet bör du använda vägg- och golvplattor från en samling.

Hittills är mycket fashionabla en storformatplatta, till exempel 30x60 cm eller 60x60 cm. Den har många fördelar. För det första tar det inte mycket tid och ansträngning att lägga en fyrkantig kakel. För det andra skapar en sådan kakel inte märkliga leder, ytan ser solid ut. För det tredje är det lätt att tvätta.

Olika tillverkare erbjuder många keramiska plattor samlingar för att skapa en särskild badrum design. Designers började flytta sig från lugna färg nyanser, ljusa, kontrasterande och aggressiva färger blev moderna. Till exempel använder samlingar av italiensk produktion en kombination av rött och svart, rött och blått eller rött och grönt.

Fyrkantiga golvplattor

Kakel för metall

Vitröd-svart badrum

Prislista

En högkvalitativ golvplatta är ganska dyr. Men spara inte på det, eftersom reparationer görs var 10: e eller 15 år. Om du köper en billig kakel till badrummet kommer livslängden inte att vara lång och om tre år måste du åter köpa en keramisk kakel till golvet.

Modeller av golvplattor som är billiga, bryts lätt från stötar. Dessutom tolererar de inte temperaturskillnader som ofta uppträder i badrummet, och ytan försämras lätt från snabbare nötning.

Även om utseendet på en sådan kakel inte verkar vara något annorlunda än dyr, var uppmärksam.

Mosaic plus plattor på golvet i badrummet

Golvplattor

Spruckna plattor

För att bestämma kakans kvalitet vid ögat bör du kontrollera dess jämnhet, jämnhet, avsaknad av sprickor eller spill, färgen på baksidan ska vara likformig och påminna den naturliga färgen på leran.

om

Experter vet att det finns många sätt att lägga golvplattor, men det finns bara två huvudvägar:

 • Direkt metod eller kallas även "söm i sömmen". Varje rad av plattor placeras exakt ovanför tidigare kakel. Med hjälp av en keramisk kakel med olika färgskalor kan du skapa färgband eller placera kakel i förskjuten ordning.
 • Vägen till "runaway". För honom är den andra raden av plattor förskjutna jämfört med den rad som redan har lagts på golvet.
Läggande av kakelfog i rumpan

Lägger kakel i en körning

Processen med att lägga keramiska plattor på golvet i badrummet ska göras i följande ordning:

 • För att framgångsrikt kunna producera golvplattor måste du först göra en golvmarkering, vilket hjälper till att känna till den exakta platsen för varje kakel. Först mäts mitten av badrummet och en vertikal och horisontell linje dras genom den.
 • Från linjerna är det nödvändigt att rita placeringen av varje fast kakel, liksom den som ska skäras. Kakel med skurna kanter placeras bäst på dolda ställen.
 • Då kan du flytta till omedelbar installation av plattor på golvet. Första limet appliceras på en liten kvadrat av golvet med en spatel med dentiklar. Och då borde du omedelbart göra en kakelläggning. När torget är färdigt upprepas åtgärden på samma sätt på en ny liten del av golvet.
 • När kakeln faller på limet, bör den vara ordentligt pressad mot golvet. Också när du lägger golvplattor, glöm inte att hålla fast vid märkningslinjerna. Stacker stapeln gradvis i rad.
Tegelläggning - andra etappen

Titta på nästa video om att lägga keramiska plattor på golvet.

Installationstips:

 • Ibland behöver du använda ytterligare delare för plattorna för att bilda jämn sömmar.
 • Först måste du göra plattan på hälften av badrummet, först då kan du flytta till andra hälften.
 • När hela plattan är lagd, kan du gå till de klippta bitarna för att fylla alla luckor nära väggarna.
Mellanrum mellan väggarna när du lägger kakel

Köparen är ofta intresserad av frågan om hur många brickor som ska vara. Om du väljer rätt typ av kakel, vilket beror på rummet där det kommer att ligga ner, och också gör installationen enligt anvisningarna, kommer keramikplattan att fungera under mycket lång tid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

48 − 46 =