Који је малтер бољи за зидове и плафоне

Један од начина нивелисања зидова је малтерисање. Користи се најчешће. Како одабрати малтер за сваку собу, који су брендови бољи, како направити цементне смеше својим рукама - читати даље. 

Врсте малтера

Сваки малтер се састоји од мешавине везива, песка различитих фракција и адитива, дајући композицији специфичне особине. Прије свега, разликују се по типу везива. Може бити:

  • гипс;
  • цемент;
  • креч;
  • глине.

Најчешће се користе гипсани и цементни малтери. Они су практичнији, са њиховом помоћи лакше је добити равну површину. Пошто је мјешавина цементног песка (ДСП) врло крута и није баш погодно радити с њим, креч се додаје у рјешење. Такви малтери називају се цементно-кречним малтерима. Да бисте изабрали гипс, морате тачно знати гдје ће се зидови изравнавати - изван или унутар просторија и какви су услови у овој просторији (о овоме испод).

Избор малтера из различитих понуда није једноставан

Избор малтера из различитих понуда није једноставан

Облоге за малтерисање на бази цемента могу се вршити независно. Ово вам омогућава да уштедите новац, али потребно је више времена. Можете купити готову - суву мешавину, упаковану у врећице. Гипсани гипс ретко се прави сопственим рукама, често купују готови гипс.

Често збуњени гипс и кит. Процеси су донекле слични - оба се користе за нивелисање зидова. Али гипсани зидови и плафон са великом кривином - од 5 мм или више. Након малтерисања, површина се добија иако је глатка, али грануларна (мање грануларна при употреби гипсаних спојева) и захтева изравнање. А глачање се врши са китом. Они садрже више фино млевених компоненти, што даје глатку површину. Максимални слој кита - 5 мм, малтер - 50-80 мм у једном слоју, а могу се нанети неколико.

Што је боље - гипс или цементни малтер

Одлучити шта је гипс боље купити - гипс или цемент - неопходно је на основу њихових квалитета. Чињеница да је у једној соби плус, у другом минусу. Према томе, најпре узмите у обзир особине цемента и гипса.

Имовина Цементни малтер Гипсани гипс
Пропустљивост водене паре 0,09 мг / мцхПа 0.11-0.14 мг / мПа
Просечна потрошња по квадратном метру са слојем од 1 цм 12-20 кг / м 2 7-10 кг / м
Подешавање времена око 2 сата мање од 1 сата - око 40 минута
Хигросцопицити влага се не плаши, када се влажење особина не мења влажење је непожељно, максимална влажност ваздуха је 60%
Нужност гутања Потребно је за све врсте завршних обрада осим за плочице потребно је само за сликање

Почнимо са економском сврсисходношћу. Ако упоредите само цену килограма сувог састава, онда јефтиније једињења добијају на бази цемента за око 1/3. Али пошто имају приближно исту количину потрошње, укупна потрошња на гипсу ће бити приближно једнака. Дакле, овде нема приоритета и нећете моћи да изаберете гипс за цену.

Опћенито обратите пажњу на обим и лакоћу примјене

Опћенито обратите пажњу на обим и лакоћу примјене

Што је лакше радити

Ако упоређујете цементни и гипсани малтер за погодност рада, онда је састав гипса лакши. То је више еластично, боље "лепљиво" до базе. Али постоји један "али" - брзо схвати. С једне стране, ово је добро - брже се суши до тачке гдје је могуће примијенити сљедећи слој и рад се брже креће. Са друге стране, лоше је - једном у затвору затребати вам мале порције: како бисте били у времену од 30-40 минута да све ставите. Најбоље је да не користимо мешану мешавину, јер додавање воде мења своје стање само споља. Овај материјал неће добити више снаге.

За самоносновање је важно за који гипс је погоднији за рад

За самоносновање је важно за који гипс је погоднији за рад

Цементне композиције задржавају еластичност у трајању од 2 сата, тако да се велике запремине једном могу затворити. Али и гипс се дуже суши, тако да процес траје дуже - неопходно је сачекати сушење композиције.

Обим примене

При избору између гипса и цементног малтера све се обично налази у области примене - ван гипса се не користи због страха од влаге. У том случају, једноставно изаберите малтер: за рад на отвореном користимо цемент.

Иста својина одређује њен опсег у затвореним просторима: боље је користити цементни малтер за купатило и кухињу, који се не плаши влаге. У свим осталим "сувим" зонама, они више воле зидати гипсом. Боље је да се "леже" и, са извесним искуством, под зидним тапетом не може да се гута - само је потребно добро поставити глетерицу.

Гипс је основа завршне торте, јер би требало да држи врло добро

Гипс је основа завршне торте, јер би требало да држи врло добро

Постоје, наравно, малтери отпорни на влагу. Њихова отпорност на влагу повећава се због употребе хидрофобних адитива, али то се огледа у цени - много је више него код конвенционалних једињења. Важно је напоменути и то да су у купатилу зидови такође малтерисани са гипсаним смјесама отпорним на влагу. Тада ће се поставити плочица, и ако пажљиво обришите шавове са отпорном на влагу, онда влага пре гипса не стигне. Али ово, на крају крајева, није најбоље решење, јер су гипс и цемент веома различити у својствима, а лепак за плочице увек се врши на бази цемента. Ако стављате плочице на гипсане гипсове, у већини случајева заостаје за базом, како кажу, "бунс" или може пасти.

Ако изаберете најбоље малтерисање плафона, у сувим просторијама избор је недвосмислен - гипсани малтер. Лакше је, има бољу адхезију, лакше је једнак. Чак иу влажним просторијама боље је користити композицију која не зависи од влаге - веома је тешко радити с цементом на плафону. Ово је случај када је боље да мало платите. Због тога је лако изабрати малтер на таваници: то је састав гипса.

Штукатна мешавина сопственим рукама

Са ограниченим буџетом за изградњу или поправку, морате размишљати о штедњи. Овде једноставно изаберемо малтер: да би се уштедели на постави могуће је, ако се врши композиција на бази цемента независно. Ово је заиста јефтиније, иако захтијева додатно вријеме и труд. Али запамтите да су адитиви додати завршеним композицијама, који побољшавају својства гипса. На пример, антифунгални адитиви се додају у формулације у влажној просторији која спречавају развој калупа. У формулацијама за малтерисање спољних зидова додатак који повећава отпорност на мраз се додаје антибактеријском. Постоје и пластифицирани адитиви који олакшавају апликацију. У принципу, такве адитиве можете додати и домаћем малтеру. Можете их наћи на грађевинским тржиштима или у специјализованим продавницама, правила су написана на пакету. Чак и узимајући у обзир трошкове адитива, штедња у самопроизводњи ће бити чврста - око 30%.

Пропорције гипсаних композиција за различите технике примене

Пропорције гипсаних композиција за различите технике примене

Није тешко израдити цементни песак или вапно-цементни малтер сопственим рукама. Компоненте комбинирајте у одређеним пропорцијама у сувом облику, затим додајте течностне компоненте (ако постоје и вода), доносе одређену конзистенцију. Можете га ручно мијешати лопатом у великом сливнику. Можете га механизирати ако постоји бушилица - користећи специјалну млазницу. Најлакши начин је са бетонским миксером. С њом, ствари иду брже, али велике количине је тешко произвести, поготово ако је мало искуства.

Смеша цемента-песка: пропорције

Смеша цементно песка састоји се од 1 дела М400 или М500 цемента и 3-5 делова песка. Цемент би требало да буде свеж, песак-сув, искоришћен ситним ситом са зрном не више од 1,5 мм. Вода узима 0,7-0,8 делова. Као што видите, пропорције су дате приближно. Песак може бити различите влаге, малтер се може користити за малтерисање зидова у различитим просторијама, цемент може бити различитих брендова. При избору количине воде главна референтна тачка је погодност рада. Неопходно је изабрати композицију тако да није толико дебела да се пада са зида, али не толико течност да се пузи. Ово је експериментално одређено.

Рад са ДСП-ом није лак

Рад са ДСП-ом није лак

Такође постоји разлика у саставу у зависности од области примене. За малтерисање зидова споља на 1 део цемента узимати 3-4 делова песка. Да изједначите зидове унутар просторија песка, додајте још - 5 делова или више.

Иако се ДСП испоставља да је много јефтинији од готових мешавина, теже је радити - не држи се добро на зиду, већ се суши дуго, готово увек пукотине када се осуше. Али се не плаши влаге и из тог разлога препоручује се за малтерисање зидова у влажним просторијама, које ће касније бити плочице или зидне плоче (ПВЦ, МДФ или било које друге). За остале врсте завршних обрада - сликарство, декоративни малтер и тапете - боље је користити малтер од цементно-кречног малтера или гипсан малтер.

Цементно-кречни малтер са властитим рукама

Цементно-кречни малтер направљен је додавањем апсолутног теста. Дјелови креча се мере као тесто, затим их разблажују водом до течног стања и у том облику додаје пажљиво помешани сухи цемент и песак.

Пропорције цементно-кречних малтера су следеће: 1 део цемента узима се од 1 до 2 дела талога, 6 до 9 дијелова пијеска. Дода се вода како би се решење довело до жељене конзистенције. Песак је исти као код ДСП - са зрном не више од 1,5 мм, вода - чиста, без загађивача. Тробљење је боље него купљено. Код гашења куће, још увек постоје честице које нису реаговале. Касније, када зидови буду мокри, реагују, повећавају запремину, што доводи до губитка комада гипса. Зато што је боље да не спасим.

Цементно-кречни малтер је пластичнији, али мање издржљив

Цементно-кречни малтер је пластичнији, али мање издржљив

Тачан избор пропорција се одређује експериментално: маса треба добро држати на зиду. Малтерисање са цементно-кречном композицијом може се зидати у било којој просторији. Композиција је мекша, погодније је радити с њим, када се посуши, не пукне. Али снага таквог малтера је знатно нижа од ДСП-а и то такође мора имати на уму.

Изабрали смо готова једињења

Изаберите врсту гипса - гипса или цемента - ово је само почетак. Даље, потребно је изабрати произвођача и саму композицију - можда постоји неколико производа са малим разликама.

У грађевинским радњама постоје различити брендови малтера

У грађевинским радњама постоје различити брендови малтера

Добри гипсани малтери

Најпопуларнији гипсани малтер је Ротбанд (Ротбанд) Кнауф (Кнауф). Ово је стварно квалитетан производ, који је лак за рад чак и за почетнике. У истој компанији постоје и други производи - Голдбанд (Голдбанд) и ХП Старт (ХП Старт). Они су јефтинији, квалитет је сасвим пристојан.

Најпопуларнији тип малтера је Ротхбанд

Најпопуларнији тип малтера је Ротхбанд

ХП Старт је гипс-кречни састав, Голдбанд - гипс. Разлика између Ротхбанд и Голдванд је у дебљини минималног слоја. На Ротхбанд-у је 5 мм, а други - 8 мм. У супротном, техничке карактеристике су веома близу - и брзина протока (8,5 кг / м3 са дебљином слоја од 1 цм), и максималним слојем (50 мм), и јачином притиска и јачином савијања. Густина се мало разликује у очврснутом стању: ~ 980 кг / м3 на Голдбанд и 950 кг / м3 из Ротбабда. Обим - било који резиденцијални и нестамбени простор за грејање, укључујући и кухиње са купатилима.

Наслов Именовање Боја Дебљина слоја Тип везива
Кнауф Ротхбанд гипс мик За малтерисање глатких површина зидова и плафона Бела / Сива 5-50 мм Гипс са додатком полимера
Стуццо-Адхесиве Миктуре Кнауф Севениер За рестаурацију старих малтера, укључујући фасаде Греи Портланд цемент са додатком полимера и ојачавајућим влакнима
Бергауф Бау Интеријер малтер За гипс у просторијама са нормалном влажношћу Сиво / бело 5-40 мм Цемент са полимерним адитиви и перлитним пуњењем
Пластер Волма-Цанвас За унутрашње просторије са нормалном влажношћу 5-50 мм На бази гипса са хемијским и минералним адитивима

Није лоше говорити ио гипсаним малтерима Волма Лаиер, Вилл Естаблисх Гипсвелл, Иунис Теплон, Старатели. Они коштају мање, дају добар резултат, али је и даље лакше радити у Ротбанду и "компанији". Према резултатима рада са овим брендовима постоје и позитивне и негативне критике, али уопштено, квалитет није лош.

Готови цементни малтери

Цементни малтери имају ручну и машинску примену. Причаћемо о композицијама за ручну примену. За интерне радове добри су Форвард, Вебер Ветонит, Фоундвеллвелл, Вебер Стук Цемент. Добро се уклапају на чисту, унапред очишћену површину. За бољу адхезију, боље је пре-примерјати зидове, након сушења, сам започети процес малтерисања.

Цементни малтер се такође значајно разликује

Цементни малтер се такође значајно разликује

Ако изаберете малтер на бази цемента који вам је потребан за рад на отвореном (укључујући малтерисање отворене лође или балкона), потребне су вам фасадне композиције. Од конвенционалних карактерише их повећан број циклуса замрзавања / димензионирања. Фасадни цементни малтери - Еунице Силин фасада, Успоставити Профит Стартвелл, Кнауф Унтерпутз (Кнауф Унтерпуттс), Бергауф Бау Путз Земент. Гипс Цересит ЦТ 24 Лигхт је погодан за фасадне и унутрашње радове.

За зидове од целуларног бетона потребан је посебан малтер. Има повећану пропустљивост паре како би спречила блокирање влаге унутар зида. Овај Цересит ЦТ 24, Кнауф Грундбанд (има најмању честицу експандираног стиропора, што повећава његове термоизолационе особине, смањује потрошњу).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

50 − = 49