Sferne (kupolaste) kuće: strukture, značajke rasporeda

Sferni domovi kupola poznati su dugo - yarangs, zala, wigwams, itd. - izgrađen na ovom principu. Oni se razlikuju po svojoj visokoj stabilnosti i jednostavnosti erekcije, koja je stekla popularnost naših predaka. No, kuponske kuće u čistom obliku, kao fenomen modernog graditeljstva, nisu se pojavile tako davno - otprilike u drugoj polovici prošlog stoljeća. Kada je američki znanstvenik Fuller razbio strukturu kupole u jednostavne figure - trokuta, od kojih se čitava konstrukcija često skuplja. Na tom načelu se danas grade mnoge kuglastične kuće. 

Kuće kuće: tehnologije i njihove značajke

Kupola ili sferična kuća naziv je jedne tehnologije građenja. Zapravo, ime odražava osobitost stambene izgradnje ovog tipa - kuća nije pravokutna, već je izrađena u obliku polukugle. Umjesto toga - u obliku poliedra, koji se približava izgledu u sferu.

Ovaj oblik bolje podnosi opterećenja vjetra i snijega, s jednakim mjestom gradnje pravokutnog oblika, ima više korisnih površina. Ali u takvoj kući nema barem jednu pravokutnu ili kvadratnu sobu. Barem jedna strana, ali će biti neujednačena. To komplicira izgled, ukras, odabir i ugradnju namještaja. Najvjerojatnije, sve ili većina situacije, morat će učiniti "na red", prema vlastitim veličinama i skicama.

Kuće domova imaju prepoznatljiv izgled

Kuće domova imaju prepoznatljiv izgled

Kuće su sagrađene, uglavnom na tehnologiji žičane mreže, tako da je konstrukcija jednostavna. Okvir je izrađen od drvenih ili metalnih cijevi, obložen je građevinskim materijalom (šperploča, OSB). Između stupova okvira postavlja se grijač (ekspandirani polistiren, mineralna vuna, pjena staklo, ekološki materijali kao što su juta, suhe alge itd.). To jest, osim neobičnog oblika, nema vijesti, materijali su odabrani kao za konvencionalnu okvirnu kuću.

Kuće s kupolama također su izrađene od monolitnog armiranog betona. Ali ta se tehnologija rijetko koristi, pogotovo u našoj zemlji, gdje je piljeno drvo s vremena na vrijeme jeftinije. Ako također uzmemo u obzir potrebu za dobrom toplinskom izolacijom betonske kupole, njezina nepopularnost postaje razumljiva.

S kostura domova, to nije tako jednostavno. Postoje dvije tehnologije kojima se prikupljaju: geodetska i stratodezijska kupola. Imaju svoje osobine koje mogu utjecati na vaš izbor.

Geodetska kupola

Kupola je podijeljena na trokute, od kojih se poliedar sastavlja. Posebnost ove tehnologije je da u jednom trenutku veliki broj gredica konvergira. Kako bi se osiguralo njihovo pouzdano pričvršćivanje, koriste se priključci - posebni uređaji od čelika koji omogućuju pouzdano povezivanje elemenata nosive konstrukcije. Svaki od priključaka košta 600 do 1500 rubalja ($ 10-25).

Sferne (kupolaste) kuće: strukture, značajke rasporeda

Geodetska kupola za kuglastu kuću izgrađena je na temelju trokuta

S obzirom da se broj priključaka procjenjuje u desetima ili čak stotinama, njihova prisutnost snažno utječe na troškove izgradnje. Oni koji planiraju s vlastitim rukama graditi kuću s kupolom, pokušavaju to učiniti bez konektora ili ih sami obavljaju. Razlozi su razumljivi, ali ako je snaga veze nedostatna, zgrada pod opterećenjem može se srušiti. Dakle, uz uštede na ovom čvoru morate biti vrlo, vrlo precizni.

Priključci, koji se koriste za spajanje greda geodetske kupole

Priključci, koji se koriste za spajanje greda geodetske kupole

Usput, kod korištenja drvenih greda postoji tehnologija bez priključka, ali montaža takvih jedinica zahtijeva visoku razinu stolarije i preciznu izvedbu. Pa ipak: nisu pouzdani kao i spojevi na metalne konektore.

Prednost ovog tipa okvira je stabilna konstrukcija. Nakon rušenja 35% elemenata kupola se ne sruši. To se testira u seizmički aktivnim regijama, uraganima. Ova stabilnost omogućuje vam jednostavno uklanjanje određenog broja skakača. To je otvaranje ispod vrata, prozori se mogu vršiti bilo gdje, gotovo u bilo kojoj veličini. Jedino što treba uzeti u obzir je da će prozori biti trokutasti. U ovoj konstrukciji iz ovoga ne može pobjeći. Za mnoge je ovo kritični nedostatak.

Trokuti jasno su vidljivi na gotovim kućama

Trokuti jasno su vidljivi na gotovim kućama

Još jedna značajka - prilikom montaže okvira, bez skinning, ona ima dobru otpornost na naprezanja na uvijanje, ali ne dobro opaža horizontalna opterećenja. Stoga se okvir najprije skuplja u potpunosti, a tek onda je premazan.

Stratodijska kupola

Kuće domova ove konstrukcije su sastavljene od dijelova trapezoidnog oblika. To jest, njegovi ulomci više su poput pravokutnika ili kvadrata. Ova struktura omogućuje korištenje vrata i prozora standardnog dizajna. Za mnoge, ovo je veliki plus.

Minus statodonske kupole je da je moguće ukloniti strukturalne elemente samo nakon pažljivog proračuna i jačanja susjednih struktura. Dakle, prijenos vrata ili prozora, promjena veličine moguće je samo nakon što se izmijeni promjena nosivosti ovog dijela ili čak i kupola u cjelini.

Stratodezichesky kupola sastoji se od ulomaka, poput pravokutnika (trapeza s laganom pristranosti strane)

Stratodezichesky kupola sastoji se od ulomaka, poput pravokutnika (trapeza s laganom pristranosti strane)

Postoji ova tehnologija i njegova vlastita značajka gradnje. Okvir mora biti postavljen tako da se postolje instaliraju. To znači da se drugi redovi stalaka sastavljaju tek nakon prvog, trećeg reda obrubljenog - nakon što je drugi ušiven s lima, itd. To je zbog činjenice da je u nedovršenom obliku - bez skinning - okvir ima veliku nosivost opterećenja vertikalnih opterećenja i nije vrlo otporna na torzijsko opterećenje. Jednom kada su rubovi omotani, postaje vrlo stabilna i pouzdana.

Za razliku od geodetske kupole, nema veza slojeva za izgradnju stratode. Vertikalni dijelovi okvira povezani su pomoću bravica posebnog oblika. Vodoravni mostovi su fiksirani pomoću ploče, koja je učvršćena vijcima, pod kojima je polagan metalni poklopac.

Trapezoidne potporne strukture omogućuju izradu verande

Trapezoidne potporne strukture omogućuju izradu verande

Postoji još jedna nijansa koja utječe na troškove kupole. Prilikom rezanja lima za stratodijsku kupolu, ima više reznica nego s geodetskim uređajem. To povećava troškove materijala u određenoj mjeri. Ali oni se nadoknađuju činjenicom da se prozori i vrata koriste u standardnom dizajnu, oni su jeftiniji od trokutastih. Kao rezultat toga, cijena kupole različitih tehnologija nije mnogo drugačija.

Prednosti i nedostaci

S činjenicom da kuću dominira neobično, nitko neće raspravljati. Ako želite kuću ili dahu "ne sviđaš sve ostalo" i nemate ništa protiv izgradnje okvira kuće, pažljivo pogledajte ovu tehnologiju. Rješenje je stvarno nestandardno. Osim toga, kažu, ekonomično. Cijena po kvadratnom metru počinje na 200 dolara. Ali, kao što znate, ovo je minimalna cijena. Ovo je ekonomična opcija.

Ovo je također kupola

Ovo je također kupola

Pro kupališta

Osim neobičnog izgleda, profesionalci sfernih kuća su kako slijedi:

 • Optimalna upotreba prostora. Sobe su dobivene s maksimalnom površinom i mnogo manjim stropnim prostorom. To znači da je neiskorišteni prostor iznad glave manji.
 • Manja vanjska površina zidova u usporedbi sa standardnim pravokutnim strukturama.
 • Manje površine - manje topline raspršuje zimi i apsorbira topline ljeti. To jest, sadržaj takvih kuća je ekonomičniji.

  Padaline u velikim količinama se ne nakupljaju - padaju ili ispuštaju

  Padaline u velikim količinama se ne nakupljaju - padaju ili ispuštaju

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  29 − = 19