Paturi mari: cum și ce să faceți

Mulți rezidenți de vară suferă de faptul că pe amplasament apele subsolului sunt prea mari. Umidificarea excesivă a solului nu se potrivește tuturor plantelor, multe se dezvoltă prost sau chiar mor. Rezolva problema prin crearea de paturi mari. Cu acest aranjament de aterizare, este posibil să se controleze gradul de umiditate. Un bonus plăcut pentru această decizie va fi o perioadă de maturizare anterioară și o recoltă mult mai mare.

Avantaje și dezavantaje

Pe lângă rezolvarea problemelor legate de udă, înălțimile în grădină permit plantarea însămânțării sau plantării din săptămâna 2-3 mai devreme: ele sunt încălzite mai mult deasupra pământului, datorită faptului că soarele încălzește pereții. Acest lucru este în continuare promovat de procesele de descompunere care apar în deșeurile de plante, care constituie o parte semnificativă a depozitării. Prin urmare, astfel de paturi sunt numite încă calde. Dacă puneți un arc pe un astfel de pat și îl acoperiți cu un material de țesătură sau un material similar, recolta poate fi colectată chiar mai devreme.

Dispozitivul este mai problematic în regiunile cu climat cald. Sarcina în acest caz nu este mai bine să încălzească pământul, ci să-l păstrați de la supraîncălzire. Dar acest lucru poate fi rezolvat: utilizați materiale cu conductivitate termică scăzută, de exemplu, lemn, pentru a proteja paturile înalte. Pentru cel mai bun efect, puteți face pereți dubli, între care este umplut, de exemplu, rumeguș, pune spuma, și poate părăsi spațiul de aer - cea mai bună izolare termică. Peretele exterior într-un climat cald este mai bine vopsit cu vopsea albă sau albă. Se știe că suprafețele ușoare sunt mai puțin încălzite. În acest caz, să fie capabil de a menține sistemul de rădăcină de la supraîncălzire: în sudul țării, uneori, se încălzește foarte puternic, iar planta este mai mare, cooler va fi. Și peste paturi puteți trage același material de acoperire. Nu numai că reține căldura, ci și protejează împotriva supraîncălzirii.

Recoltarea sfeclei într-un pat înalt

Recoltarea sfeclei într-un pat înalt

Paturile mari pot fi o cale bună de a ieși pe terenurile infertile. Solul importat este mai convenabil să se întindă pe paturi, în loc să se distribuie pe toate site-urile. Stratul de compost, care este sub stratul pământului, susține fertilitatea.

Problema regiunilor aride este, de asemenea, abordată. În acest caz, paturile de protecție pentru bitum ridicat de mastic interior tencuit sau de film obbivat este pus pe partea de jos (pe net) rulon de materiale de impermeabilizare (putregai pentru acoperișuri rapid, astfel încât o mai bună impermeabilizare modernă de tip). Impermeabilizarea completă nu se poate realiza, dar păstrați umiditatea în interior în cantitate suficientă - da.

Morcovi - unul câte unul. Cel mai bun pe patul înalt, deși pe obișnuitul plantat același soi

Morcovi - unul câte unul. Cel mai bun pe patul înalt, deși pe obișnuitul plantat același soi

După cum puteți vedea, cu o abordare echilibrată, puteți rezolva aproape orice problemă. Dezavantajele paturilor înalte puțin, dar fără ele nu sa făcut:

 • În cele mai multe cazuri, trebuie să faci garduri și asta e costurile.
 • Intensitatea forței de muncă a procesului. Din nou, este nevoie de timp pentru a face garduri, iar încă cantități decente de reziduuri de plante și de plante se mișcă și aceasta este o muncă grea.
 • În frunzele decojitoare, ramurile, coaja, ursul și alte creaturi vii similare se simt grozave. Trebuie să ne luptăm cu ei.
 • Fertilitatea trebuie menținută prin actualizarea sau înlocuirea completă a "umpluturii".

Toate dezavantajele. Dacă vă decideți să construiți un pat înalt, fiți pregătiți pentru o cantitate considerabilă de muncă. Dar recolta va fi de multe ori mai mare. Year not τη τη not τη τη not not not τη not not not τη τη τη not τη not not not not τη τη not τη not not τη not τη not not not τη τη30 τη not not not not τη30 not not τη not not not τη not not not τη not not not τη not30 not not Apoi decideți dacă aveți nevoie de ele sau nu.

dimensiuni

Recomandări stricte cu privire la acest subiect, și nu pot fi: condiții foarte diferite în țară și în rândul oamenilor. Există dimensiuni pe care mulți le consideră optime.

Pe un site de paturi foarte înalte și nu foarte ...

Pe un site de paturi foarte înalte și nu foarte ...

Astfel, dimensiunile paturilor mari:

 • Înălțimea - de la 20 cm la 50-60 cm. Apoi, vedeți ce se dovedește a fi o sarcină dificilă. Cu cât este mai mare patul, cu atât este mai ușor să îl procesați - să vă sprijiniți mai puțin. Dar pământul și restul "umpluturii" vor avea nevoie de mai mult. Un alt punct: dacă o înălțime mică poate fi sub zăpadă și va fi acoperită din cauza înghețului sever, atunci înălțimea înghețată: chiar și laturile sunt deschise. Pentru acele creste unde se varsa anualele, nu joaca nici un rol, ci pentru o capsune pe termen lung, sa zicem ca este o problema. Pentru că ele aleg altitudinea pe baza acestor considerații. Conform experienței multor grădinari pentru căpșuni, înălțimea optimă este de 20 cm. Apoi se poate spera că nu va îngheța.
 • Lățimea - de la 60 cm la 1,2 m. Alegeți distanța astfel încât să fie convenabil pentru dvs. să procesați patul. Distanța de 60-70 cm este aleasă dacă abordarea patului este doar pe o parte. Dacă puteți ajunge la ea din ambele părți, puteți face un contor și mai mult. Este important ca mijlocul să fie procesat fără prea multă stres.
 • Lungimea. Aici, toată lumea alege pe baza configurației site-ului sau a dorinței acestuia. Nu există recomandări.

Pentru a vă asigura că patul nu este prea înalt, o parte din acesta poate fi amortizată: săturați la 20-30 cm, iar pe partea de sus puneți deja pereții. Pământul îndepărtat va merge la umplutură (terenul este de multe ori nu suficient), iar substratul din straturile inferioare grosiere poate fi făcut mai gros. Și pentru a minimiza costul menținerii acestui pat, puteți face irigare prin picurare.

Îți poți împiedica paturile înalte

Puteți folosi orice poate să țină pământul. Cele mai durabile bordură sunt realizate din cărămidă, piatră și beton.

Semințe de beton și piatră pot fi făcute și așa

Semințe de beton și piatră pot fi făcute și așa

Dar o cărămidă costă foarte mult, cu beton durează mult. Gardurile din beton sunt realizate conform tuturor regulilor: în primul rând cofrajul în care se întinde armătura, apoi se toarnă cu beton și se așteaptă până se prind. Dar viața de serviciu este impresionantă - zeci de ani.

Garduri pentru paturi de beton sunt cele mai durabile și niciodată

Garduri pentru paturi de beton sunt cele mai durabile și nu va "pluti"

Pardoseala din caramida si din piatra se dezvolta, de asemenea, conform tuturor regulilor: pe o solutie cu un dressing. Pentru a reduce consumul de cărămizi, pereții sunt puse într-o jumătate de cărămidă. Și că pământul nu-l mișcă, rândurile întăresc plasa.

Cărămidă din caramida din jumătate de cărămidă nu poate ține solul. Pilonii necesari

Cărămidă din caramida din jumătate de cărămidă nu poate ține solul. Pilonii necesari

Dar chiar și în această versiune, va fi necesar să instalați poli de sprijin prin contor. Dacă solul pe care-l aveți pe un vâscos, greu, adesea udat, astfel de ziduri pot stoarce. De aceea, puneți suporturi din lemn sau metal care să fixeze pereții lungi sau să facă paturi mici, ca în cazul grădinii ornamentale.

Caramizi de înaltă calitate pentru grădini ornamentale

Caramizi de înaltă calitate pentru grădini ornamentale

Garduri bine dovedite ale blocurilor de lut expandat. Chiar și golurile din ele pot fi acoperite cu sol și acolo, de asemenea, pentru a planta plante cu un sistem rădăcină mic: de exemplu, unele feluri de verdeață și salate.

Garduri pentru paturi de beton argiloase

Garduri pentru paturi înalte din blocuri de lut expandat

Faceți încă garduri pentru paturi înalte din metal zincat și ardezie. Ardezie poate fi folosit la mâna a doua, puteți cumpăra unul nou, val sau neted - nici o diferență. Tăiați foile în benzi de lățime cerută. Să se teamă că nu este dăunător. În azbest, azbestul este conținut într-o stare legată și nu se dizolvă în apă. Este dăunător atunci când este tăiat: praful se ridică și prin tractul respirator intră în corp. Pentru a reduce nocivitatea, lucrați într-un aparat respirator și umeziți tăieturile.

Paturi mari din ardezie

Paturi mari din ardezie

Garduri pentru paturi din plastic. Ai schimbat siding? Folosește-l. Există panouri vechi de plastic - ele în caz. Dar plasticul necesită o bază rigidă. Faceți-o dintr-o plasă de sârmă din fire groase.

Paturi mari în cutii de sârmă

Paturi mari în cutii de sârmă

Grilele pot forma baza pentru pietricele sau peleți. Numai în acest caz va fi necesar să aveți un cadru dublu în interiorul căruia să adoarmă pietre sau alte materiale. Această tehnică este numită "gabion", iar din ea nu numai garduri pentru paturi și paturi de flori, dar și garduri. Dar din paturile gabionului apa nu se scurge prin pereți, interiorul casetei este căptușit cu un strat gros.

Zasypnaya piatră gard pentru paturi înalte

Zasypnaya piatră gard pentru paturi înalte

Cele mai populare garduri sunt din lemn. Puteți utiliza scânduri, grinzi, bușteni. Lemnul este bun, cu excepția faptului că putrezeste.

Paturi foarte înalte

Paturi foarte înalte

Și din moment ce în paturile înalte sunt create toate condițiile pentru activarea acestui proces, distrugerea are loc destul de repede. Mai multe încetiniți procesul pot fi pictate panouri sau înmuiate în biosecuritate. Dar nu există încă nicio garanție a distrugerii.

Plăcile de tăiere pot fi de asemenea utilizate pentru flanșele cu crestături înalte

Plăcile de tăiere pot fi de asemenea utilizate pentru flanșele cu crestături înalte

Dar materialul poate fi folosit ieftin și, uneori, atât de în general junk: rămâne după construcție, croaker, busteni vechi, paleți, etc. Dacă doriți, puteți face un gard, chiar din ramuri. Numai coaja este de dorit pentru a elimina: este sub ea este o mulțime de larve și woodworms. Deși ... vor procesa, de asemenea, reziduuri de lemn, pe care le-ați pus pe fundul umpluturii. Dar nici prea multe dintre ele nu sunt necesare, deci probabil că este mai bine să scoateți coaja.

Chiar și din ramuri puteți face un gard

Chiar și din ramuri puteți face un gard

Din aceleași ramuri, numai proaspăt tăiat, puteți face un gard de răchită. Și va trebui, de asemenea, să fie căptușită cu film din interior: să mențină apă și pământ în interior.

Cu privire la modul de a face wick, citiți aici.

Cadrele pentru paturi pot fi țesute din ramuri proaspete sau așezate din pietre

Cadrele pentru paturi pot fi țesute din ramuri proaspete sau așezate din pietre

Puteți utiliza chiar și paie. Este legat în mănunchiuri mici, care sunt legate prin fir. Mai ieftin, pur și simplu nu poate fi, iar apa și temperatura păstrează bine. Singurul dezavantaj al acestei opțiuni - va servi un astfel de gard pentru maximum două sezoane, ci mai degrabă - unul. Dar poate fi folosit ca unul dintre straturi.

Protecția carcasei de paie

Protecția carcasei de paie

Paturi în vrac

Există paturi mari fără gard: așa-numitul vrac. Solul din ele este umplut sub formă de dealuri.

Paturi în vrac

Paturi în vrac

Pentru a îmbunătăți drenajul în acest lanț, sunt așezate ramuri. Pentru a reduce înălțimea patului (de exemplu, pentru roșii), acesta este puțin adâncit, înlăturând solul deoparte. După ce se așază ramurile, este umplut de sus, de multe ori este nevoie de un pământ importat suplimentar. Dacă nu alegeți o canotaj adânc.

Aranjament intern al paturilor vrac

Aranjament intern al paturilor vrac

Dezavantajul acestui tip de grădină: în timpul irigării și în timpul ploilor, stratul superior al solului este spălat. De aceea au început să facă cutii - pentru a evita spălarea solului.

Straturi de paturi înalte

Faceți încadrarea este doar o mică parte a postului. Este necesară umplerea cutiei primite. Deodată este necesar să spunem că grosimea straturilor depinde de înălțimea patului pe care l-ați ales, deci dacă sunt date valori, este doar aproximativ. În plus față de dimensiunea paturilor pe grosimea stratului, de exemplu, fertil, alegerea plantelor afectează: cineva va avea 5 cm, iar cineva are nevoie de mult mai mult.

Exemple de straturi pentru paturi înalte

Exemple de straturi pentru paturi înalte

Deci, ce se toarnă în patul înalt - straturile de jos:

 1. O grilă metalică cu o celulă superficială sau un strat de geotextilă este așezată pe fund. Puteți pune cartonul. Grătar și geotextil - protecție împotriva rozătoarelor și molarilor. Cartonul joacă aproximativ același rol, dar este mai puțin eficient.
 2. Lăcate mari de lemn: ramuri groase, ramuri, chiar dălți și bare. Acest strat servește, în primul rând, pentru drenaj, iar în al doilea rând, umiditatea se acumulează în lemn. Cu cât clima din regiunea dvs. este mai aridă, cu atât mai mult ar trebui să fie lemnul. Mai mult decât atât, următoarele straturi lemnoase prea.
 3. Se taie mici ramuri, coaja. Alte reziduuri de plante grosiere adecvate: tulpini de porumb, paie. Sarcina lor este de asemenea dublă. Ei stochează apă și, de asemenea, descompun căldura și substanțele nutritive. Dar când utilizați trunchiuri de porumb și paie, rețineți că patul va cădea în curând: rămășițele acestor putrezesc repede, dar randamentul va fi ridicat și se toarnă deasupra solului fertil.
 4. Hârtie, carton subțire. De obicei este căptușită cu un strat subțire. Hârtia de ambalare este folosită mai des, deoarece hârtia lucioasă nu este potrivită, precum și ziarele: baza de plumb nu este ceea ce plantele trebuie să se fertilizeze. Dacă există o pânză veche inutilă (naturală), o puteți lăsa jos.
 5. Strat de resturi de plante: frunziș, iarbă, rumeguș semi-descompus. Cu rumeguș, aveți grijă: ele acidifiază puternic solul. Deci le sypte sub plantele care ca și soluri acide, sau neutralizează aciditatea unui stropirii bun al stratului de cenușă.
 6. Teren fertil.

În ultimele două straturi, puteți adăuga o bună parte a compostului coapte, precum și să-i treziți straturile mai adânci. Acest lucru va accelera "pregătirea" unui pat înalt pentru plantare.

Cum să faci un iaz în casa țării cu mâinile tale citit aici, și în acest articol este scris cum să-l transforme într-o fântână.

Când să faci și ce să plantezi

Umpleți patul înalt este mai bine din toamnă. În această perioadă, "materialul" va fi suficient, iar în timpul iernii procesele din interior vor câștiga impuls. În acest caz, în primăvara anului puteți planta plante și speranța pentru un randament ridicat. Se poate face în primăvară, dar este puțin probabil să existe diferențe semnificative în randamente: procesele vor începe și nu vor avea un efect vizibil asupra fertilității depozitului. Deși diferența de cantitate de apă pentru irigare poate fi simțită cu exactitate: este nevoie de multă apă.

Una dintre variantele unui pat înalt

Una dintre opțiunile pentru un pat înalt: plasă metalică și film de polietilenă armată

Rotația plantelor

În anul dispozitivului unui pat înalt pot fi plantate plante care necesită fertilitate ridicată: castraveți, dovlecei, dovlecei, dovleci, orice fel de varză, vinete, roșii, ardei dulci. Într-un alt an, puteți planta verde - picant-aromatice și cu frunze. Rădăcinile sunt bune pentru al doilea an.

După recoltarea celei de-a doua culturi, fertilitatea trebuie restabilită. În cazul în care conținutul patului sagged, în toamnă, presărați cu sol bun, amestecat cu compost matur. Dacă nu există unde să umpleți, îndepărtați unele din stratul superior (pe grămada de compost sau într-o altă cutie, ca parte a rezervorului) și înlocuiți-o cu pământ proaspăt cu îngrășăminte.

Paturi mari pentru căpșuni

Diferă numai prin faptul că un material de acoperire se întinde pe "plăcintă" terminată. În el, se fac găuri în care plantele sunt plantate. Această opțiune duce la faptul că umiditatea se evaporă în cantități minime, și chiar în inter-rând nu crește buruienile. A doua opțiune - mulcirea terenului funcționează bine, dar evaporarea este mai intensă.

Căpșunul se simte bine

Căpșunul se simte bine

Caracteristicile căpșunilor sunt că rădăcinile ei sunt situate în principal pe suprafață. Prin urmare, stratul fertil poate fi mic. Dar aceeași trăsătură duce la faptul că, în înghețuri severe, poate să moară. Deși în interiorul patului înalt și există un proces de descompunere care încălzește solul, dacă patul este fără zăpadă și nu este adăpostit pentru iarnă, sistemul rădăcină poate îngheța.

Paturi mari pentru castraveți și roșii

Prin design, nu este diferit. Este doar pentru că aveți nevoie de margini de poli și bare sau de sârmă întinsă pentru a putea lega o bucată de roșii sau un șir de castraveți.

Pentru castraveți și roșii trebuie să aveți grijă de jartieră

Pentru castraveți și roșii trebuie să aveți grijă de jartieră

Cu privire la organizarea udării unei grădini sau a unui parcel puteți citi aici.

Paturi mari cu mâinile proprii

Cel mai adesea, întrebările nu apar atunci când se plasează straturi în paturi înalte, ci în fabricarea unei cutii. Deoarece gradina este adesea femeile puternic-implicate, pentru fabricarea de garduri pentru paturi, ei de multe ori pot fi neclare. Pentru a clarifica cele mai dificile, oferim rapoarte foto de fabricatie a unei cutii de placi si ardezie - cele mai comune garduri.

Din panouri

Mai multe opțiuni pentru modul de a face paturi înalte de panouri, au fost în fotografia de mai sus. Snagul principal este, de obicei, în articulație în colțuri. Cea mai ușoară cale este de a le face să se suprapună: puneți unul lângă celălalt la 90 ° și ciocanul prin cuie. Dar există esteți care toți se străduiesc să facă bine. Și este corect - să văd două panouri la un unghi de 45 ° și astfel să le conectați. Această opțiune va fi demonstrată în fotografie.

Plăcile planificate, tratate cu impregnare pentru a încetini decăderea

Plăcile planificate, tratate cu impregnare pentru a încetini decăderea

Pentru a face convenabil fixarea gardului la sol, în pași verticali de 1,2-1,5 m, se taie blocuri verticale sau lungimi de plăci, cu aproximativ 20 cm mai lungi decât înălțimea aleasă a patului.

Am bătut bare verticale, astfel încât cutia era puternică și putea fi săpată

Am bătut bare verticale, astfel încât cutia era puternică și putea fi săpată

Capătul inferior al barei sau plăcii trebuie ascuțit - va fi mai ușor să blocați gardul în pământ. Apoi, luați un scaun sau un disc de disc și tăiați marginile la un unghi de 45 °. Adăugarea celor două plăci împreună ne oferă un unghi ideal de 90 °.

Un unghi făcut corect

Un unghi făcut corect

Pentru o conexiune puternică din partea interioară a colțului, instalați un bar, la care ne căptușim plăcile.

Asta sa întâmplat. Numai minciuna

Asta sa întâmplat. Numai el se află "cu capul în jos". Sunt omorâți în pământ

Înghețarea pentru pături înalte din lemn nu durează mult, dar este chiar mai simplă, să se alăture plăcilor până la capăt, iar pentru rezistență, unghiile colțurilor metalice (în fotografia de mai jos).

Cea mai simplă opțiune

Cea mai simplă opțiune

Din busteni

Nu este mai greu să faci o cutie asemănătoare de busteni. De exemplu, această opțiune: două părți lungi de busteni, și cele scurte - din bucăți de panouri.

Avantajul bustenilor este că acestea sunt grele, iar datorită greutății lor vor păstra bine pământul

Avantajul bustenilor este că acestea sunt grele, iar datorită greutății lor vor păstra bine pământul

O vopsea de gard verde: atât protecție împotriva dăunătorilor, cât și o vedere mai atractivă.

Să ne pregătim

Să ne pregătim

Din ardezie

Atunci când faceți paturi de la plat sau de ardezie, de asemenea, există întrebări despre cum să o rezolvați. Cea mai ușoară cale este să prikopați. Dar este risipitor: să aibă cel puțin 10 cm mai mare și de a face banda este încă nici o garanție că ardezie de primăvară nu este „float“. În pământul saturat, pur și simplu va stoarce o masă. Puteți să o corectați, dar este prea mult timp și efort.

Pentru că de multe ori una sau ambele fețe ale unei foi sau o unitate în colțurile tubului, care este fixat ardezie și nu lăsați să se abată. În colțurile foto bătute cu ciocanul numai din exterior: interior va împinge straturile de masă de culmi înalte, astfel încât interiorul gardului să nu rostogoli în jos.

Învelitoare de paturi cu ardezie

Învelitoare de paturi cu ardezie

Articulațiile a două foi sunt fixate cu o placă sudată specială. Pentru fiabilitate, ele pot fi înșurubate la bara de lemn aplicată pe acea parte.

O piesă de armare cu o placă sudată - pentru a asigura îmbinarea a două foi de ardezie plat

O piesă de armare cu o placă sudată - pentru a asigura îmbinarea a două foi de ardezie plat

O altă opțiune este să faci un cadru. Pentru a fixa suporturi similare cu plăci sudate pentru a fixa o bară sau un colț - pentru care este mai ieftin. Și la acest schelet pentru a fixa arde tăiate pe benzi (unghiile în bine păstrează, dar este mai ușor cu șuruburi).

Cadrul din bara

Cadrul dintr-un bar într-un gard pentru un pat înalt

Prin același principiu - cu ghiduri - faceți paturi din panouri din plastic și alte materiale similare. După cum știți, nu este nevoie să stăpânești abilitatea virtuosului aici. Principalul lucru este să ții bine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 + 3 =