Мерач топлотне енергије – правила и врсте инсталације

Рачуни за грејање последњих година све више застрашују и стварно желим да их смањим. Можда, у овом тренутку, једини начин да се уштеди новац је ставити бројило на грејање у стану. Али ово није увек могуће - ово је модеран законодавни оквир. 

Инсталирање мерача грејања у стану изгледа као разумно решење

Инсталирање мерача грејања у стану изгледа као разумно решење

Профитабилно или не

Накнаде за грејање су постале све више у посљедњих неколико година, а многи размишљају о стављању гријача у стан. Ово је могуће, ако у вашој кући постоји јединица за мерење кућне топлоте, а одјел за стамбена питања ЦЦ / ТЈС / стално води евиденцију на појединачним бројилима. Други услов је хоризонтална дистрибуција грејања у стану. Нажалост, већина вишеспратних зграда има вертикално ожичење - у свакој или скоро сваку собу постоји подизање са којег се испоручују радијатори. Оваквом врстом ожичења морате поставити бројаче на сваком постољу, што није јефтино и дуго ће платити овај догађај.

Ако имате среће и у вашој кући хоризонтално ожичење, стављање бројача на грејање је дефинитивно корисно. Колико зависи колико губитак топлоте у вашем стану. Ако је стан "унутрашњи", има мало зидова са којима се суочава улицу и / или зидова изоловане ако постоје пластике или дрвени прозори, али нова и отпоран на ветар, ако су изоловани врата - користи могу бити веома велики. Након инсталације мерача топлоте, можда ћете утврдити да плаћате само мали дио претходних трошкова на општи начин.

Уштеде могу бити значајне

Уштеде могу бити значајне

Али то није све: у овом тренутку за пуњење плаћање за грејање индивидуалних шалтерима топлотне енергије ће бити само у случају ако су инсталирани и пуштена у 100% стамбених и нестамбених просторија у кући. Ово је стварно само у новим зградама, које се одмах предају метрима. У другим кућама, такви случајеви су изузетно ретки, што доводи у питање могућност инсталације.

Правила за уградњу и рад мерача топлоте у стану

Да унесете мерач топлотне енергије у грејну сезону, морате почети да дјелујете унапред, боље - до краја грејне сезоне. Процедура је следећа:

 • Пријављујете се у УК / ХОА / Стамбени простор гдје вам се издају технички услови за повезивање индивидуалног мерача топлоте. Ово је један лист који приказује параметре мреже у вашем дому: температура, притисак.
 • Купи мерач топлоте. Куповина мора бити цертифицирана, у правној кампањи. Морате бити трговине и продаје пријем, оперативни приручник, сертификат о квалитету, у којој је датум госповерки сноси такође треба да буду доказе који је провео (назив организације).
 • Затим пронађите пројектну организацију која има лиценцу за ову врсту услуге. Припремају пројекат на основу техничких услова и постојећег мерача.

  Уградња мерача топлоте за грејање траје пар сати

  Уградња мерача топлоте за грејање траје пар сати

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  3 + 5 =