Kako izbaciti zrak iz sustava grijanja

Uobičajeno zagrijavanje zimi je nužna potreba. Bez grijanja u našoj klimi ne preživljavamo. No, periodički periodički normalno radni sustav počinje propasti - radijatori se ne zagrijavaju ili jako zagrijavaju, postoji neobična buka (guranje). Sve su to znakovi da se zrak pojavio u sustavu grijanja. Situacija je daleko od rijetke, ali donosi nelagodu. 

Kakva je opasnost od zraka u sustavu grijanja

Svi se, vjerojatno, više puta susreo s činjenicom da je grijanje uključeno, a neki radijator ili cijela grupa jako se zagrijava ili čak stoji hladnom. Razlog tome je zrak u sustavu grijanja. Obično se nakuplja na najvišoj točki, istiskujući iz tog mjesta rashladno sredstvo. Ako se akumulira puno, cirkulacija rashladnog sredstva može se potpuno zaustaviti. Tada kažu da je u sustavu grijanja formiran zračni blok. Profesionalci u ovom slučaju kažu da je sustav u zraku.

Za nastavak normalnog rada grijanja, potrebno je ukloniti akumulirani zrak. Postoje dvije mogućnosti za to. Prva se češće koristi u sustavima daljinskog grijanja. Na vanjskim radijatorima, dizalice se ugrađuju u granu. Pozvani su podrijetlo. Ovo je uobičajena slavina. Nakon punjenja sustava s rashladnim sredstvom, otvori se, drži otvoren dok se tek curi tekućina vode bez mjehurića zraka (tada voda izlije s trzajima). Ako govorimo o višestambenim kućama, a prilikom pokretanja sustava, otvori za prtljagu moraju najprije biti otvoreni na usponskim vratima, a ostatci se već mogu izvaditi kroz stanove.

Zrak u radijatoru grijanja ometa normalnu cirkulaciju rashladnog sredstva. To dovodi do činjenice da se baterija ne zagrijava ispravno

Zrak u radijatoru grijanja ometa normalnu cirkulaciju rashladnog sredstva. To dovodi do činjenice da se baterija ne zagrijava ispravno

U privatnim sustavima ili nakon zamjene radijatora u stanovima, klirens zraka se ne provodi uobičajenim ventilima, već posebnim ventilima zraka. Oni su ručni i automatski. Postavljaju se u gornji slobodni kolektor za svaki radijator (po mogućnosti) i / ili na najvišoj točki sustava.

Što drugo prijeti zrak u sustavu grijanja? Pridonosi bržem uništavanju komponenti sustava grijanja. Iako se danas sve više i više polimera koristi, metalni dijelovi su još uvijek dovoljni. Prisutnost kisika pridonosi aktivaciji oksidacije (crne metalne hrđe).

Uzroci izgleda

Zrak u sustavu grijanja može se pojaviti iz raznih razloga. Ako se radi o jednokratnom problemu, jednostavno ga možete izbrisati i ne potražiti izvor. Ako razvozdushivanie je potrebno neko vrijeme za sezonu, potrebno je tražiti razlog. Ovdje su najčešći:

 • Popravak, modernizacija sustava grijanja. Tijekom popravka, zrak u plinovitu dobiva gotovo uvijek. Ovo je prirodno.
 • Punjenje sustava s rashladnom tekućinom. Ako ulijte vodu polako u sustav, ona nosi mali zrak, zajedno s pritiskom onoga koji postoji u cijevima i radijatorima. Ovo je također razumljiv proces, niti zahtijeva posebne mjere.
 • Depresurizacija zglobova i zavarenih spojeva. Taj se nedostatak treba ukloniti, jer se zaustavljanje zraka neprekidno događa. U pojedinim sustavima grijanja ovaj fenomen (propusni spojevi) također prati i pad tlaka. I to je još jedan razlog za traženje kvarova. Najvjerojatnije mjesto je povezivanje cijevi i radijatora. Možda nisu uske. Vrlo je teško pretraživati ​​ih, jer se oni uvijek ne pojavljuju izvana. Ako primijetite da su neke od veza "kopanje" sve puno lakše - eliminirati kapi. Ali, ako sve izgleda normalno, a zrak se stalno nakuplja, morate razmaziti zglobove i šavove sapunom i vidjeti hoće li se pojaviti novi mjehurići. Nakon pronalaženja svakog "sumnjivog" spoja, oni su stegnuti, obloženi brtvilom ili pak prepakirani (metoda ovisi o vrsti zglobova).

  Zrak se može nakupiti u zavojima cijevi

  Zrak se može nakupiti u zavojima cijevi

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  82 + = 86