Nezavisno zidanje kamina

Kameni se obično stavlja u dnevnu sobu. Gdje drugdje diviti vatri, ako ne u sobi za odmor i prijem gostiju. Koristite ga kao glavni izvor topline nije dobivena sa svim dizajnom, ali kao dodatak, u jesensko-proljetnom razdoblju vrlo je udobna. Kamin će također pomoći u posebno hladnom vremenu, kada je glavno grijanje po snazi ​​nedostatno. Možete kopirati jednostavan kamin s vlastitim rukama. Ovo je daleko od jednostavnog, ali moguće. 

Izrada kamina po sebi nije lako, ali je moguće

Izrada kamina po sebi nije lako, ali je moguće

Iako izgradnja kamina zahtijeva mnogo manje cigle, ali je vrlo važno postaviti sve elemente ispravno. Zbog pogrešaka u projektiranju, kamin možda neće raditi učinkovito ili uopće, a ne raditi. Osim funkcije grijanja, kamin također izvodi estetske funkcije u mnogim aspektima, jer često odabiru izgled, a ne zaboravljaju i na tehničke značajke.

Nizozemski kamini

Ovaj grijač, iako ima tradicionalni veliki kamin za kamine, u suštini je pećnica - ima višednevni dimnjak. Dakle, ovo je teška, teško izvršiti masivnu strukturu. On ima samo dvije ključne razlike od peći - veličine pećnog portala i odsutnosti pepela. Ako znate kako savijati pećnicu nizozemski, čineći jednostavne prilagodbe, možete ga pretvoriti u kamin. Štoviše, ako je kuća stara Nizozemka, čak i koja zahtijeva velike popravke, lako se pretvara u kamin. Samo je potrebno rastaviti prednji pećni dio, umetnite odgovarajuću veličinu gotove metalne peći, povezujući ga s dimom i zadekorirovatom.

Nizozemski kamin izgrađen je na principu iste peći, razlikuje se samo u dimenzijama peći

Nizozemski kamin izgrađen je na principu iste peći, razlikuje se samo u dimenzijama peći

Ova vrsta jedinica s otvorenim vatrostalnim kabinama, koji se može koristiti kao glavni grijač. Nizozemci su dugo bili prisiljeni spasiti gorivo i proizvoditi toplinu u samoj cijevi ne dopuštaju.

Vanjski ili alpski (švicarski)

Ova vrsta kamina je postala popularna tek nedavno. Zapravo, ovo nije ni kamin u čistom obliku, već iz drugog razloga. Naprotiv, to je samo otvoreno ili polu-zatvoreno ognjište na kojem je izrađena kapuljača, prelazeći u dimnjak.

Alpinski ili švicarski kamin ima nezaboravan izgled

Alpinski ili švicarski kamin ima nezaboravan izgled

To se savršeno uklapa u interijere u planinskom stilu, jer je od tamo došao do nas. Uređaj je općenito jednostavan, ali ne i vrlo učinkovit u smislu zagrijavanja. Ali vrlo ukrasno.

Varijacija koju vidite na slici gore napravljena je u rustikalnom stilu - od prirodnog obrađenog kamena. Takav rad košta puno novca: potrebno je prilagoditi, probiti tvrde stijene kamena, što zahtijeva visok stupanj vještine.

Klasični engleski

Izgled klasičnog kamina

Izgled klasičnog kamina

Tradicionalna vrsta kamina je način na koji ga zamislimo. Otvoreni kamin na otvorenom, u kojem ogrjevno drvo gori. I njegova završetka može biti bilo koja, pretenciozna u odgovarajućim interijerima i suzdržana, što se uklapa u high-tech i minimalizam.

Uz sve to, potrebno je, kao i ne puno prostora, da proizvede klasični kamin uz prosječnu duljinu dimnjaka, trebat će oko 800 komada cigle. Ukupna masa takve strukture je u području tona. Pod najmanjim klasičnim kaminom potrebna je čvrsta zasebna podloga, kao što je ono što je uređeno za pećnicu - na istoj dubini kao i temelj kuće, a veličina bi trebala biti više od 15 cm sa svih strana. s podom.

Uređaj i način na koji to funkcionira

Klasični kamin u sekciji

Klasični kamin u sekciji

Ako pogledate fotografiju, čini se da nema ništa komplicirano: kutiju s cijevi i sve. No, ono što izgleda jednostavno, u stvari, nije daleko od jednostavnosti. Prvo, u gornjem dijelu peći nalazi se dimni zub. I ne samo nekakva podvodna, ali s reflektirajućom površinom. On je zauzhaet dio cijevi, uvijanje plamena unutar peći.

Drugo, osnovni dio kamin peći nema pepeo, a prednji zid je napravljen s nagibom prema unutra. Ove dvije komponente omogućuju postizanje da se plamen dugo okreće u peći, dajući toplinu što je više moguće.

Treće, u cijevi postoji prigušnica, koja je djelotvorna i, što je vrlo važno, sigurno regulira intenzitet izgaranja. Sigurno - jer pravilno izgrađen kamin nikako ne stvara ugljični monoksid u opasnim količinama. Uostalom, formira se s nedostatkom kisika, i uvijek je otvoren portal klasičnog kamina zraka i kisika.

Još jedna točka kamina je da, kao u ventilu vrata, u njoj je izrezana rupa, jednaka 10% dionice dimnjaka. Ovaj razmak je potreban za minimalni potisak koji u svakom slučaju neće dopustiti da plamen i dim ispadnu iz peći. Čak i kad je gas zatvoren, vatra se vrti unutra, a dim ide u dimnjak.

Takav dizajn omogućuje učinkovito korištenje topline čak i pri gorenju goriva s visokim kalorijama. Dugo plutajuće strujanje maksimizira zidove peći i savršeno zagrijavaju sobu.

Ako govorimo o mogućnosti grijanja vode, onda je nemoguće staviti bilo što u peć: sve dinamike su uznemirene. Ali iznad zuba na cijevi, možete staviti izmjenjivač topline. Drugo pitanje je da temperatura već nije tako visoka i da je nemoguće zagrijavati vodu za grijanje, ali za opskrbu toplom vodom u malom volumenu (spremnik za bojler), bit će dovoljno topline.

U najranijim engleskim kaminima, ispod je bio bez vatrenih šipki, s nagibom prema van. Istodobno, najmanji netočnost izvedbe dovela je do činjenice da se plamen počeo okretati u suprotnom smjeru. Istodobno, ugljen može ostaviti peć, što uopće nije dobro. Jer su u srednjem vijeku počeli stvarati male rešetke i pepeo, koja je otvorena samo na vatri. Kada se ognjište gori, zatvara se pepeo, što daje poticaj formiranju vatrenog vrtloga u peći.

Moderni engleski kamini izrađeni su s gluhim ognjištem i s vatrenim šipkama. Prilikom ubrizgavanja mrtvih modela tijekom zapaljenja koristite tekućine za gorenje. Oni sami daju dovoljan impuls za formiranje vrtloga.

Crtež klasičnog engleskog kamina s dimenzijama

Crtež klasičnog engleskog kamina s dimenzijama

Redoslijed klasičnog kamina

Tradicionalni engleski kamini strukturno su različiti jedan od drugog u obliku dimnog zuba. Za točnu reprodukciju samo "izravne ruke" nisu dovoljne. Potrebno je iskustvo i značajno. No postoje modeli koji nisu toliko bitni za ovaj detalj. Takav kamin s vlastitim rukama može se presavijati, ako znate kako se nositi s lopaticom i razinom.

Jednostavno klasično kamin: Raspored

Jednostavno klasično kamin: Raspored

U ovom ostvarenju, rešetka je mala i nalazi se na samom kraju peći. To je omogućilo ne da se zadebljati zubom, već da bude uobičajeno, korak po korak. No, u ovom kaminu tijekom spaljivanja, nemoguće je zatvoriti šupljinu. Vatra se "vrti" upravo na štetu zraka koji ulazi u stražnju stranu peći.

Rumfordov kamin

Jedna od sorti klasične zove se kamin Ramfoda (Rumford). Princip djelovanja je isti, samo daje vrtlog ne dimni zub, već suženi vrat dimnjaka, oblik koji ponavlja jednu od grana hiperbole.

Kamion Rumforda. Ključni sklop je vrat cijevi

Kamion Rumforda. Ključni sklop je vrat cijevi

Strukturno je jednostavnije i zahtijeva manje prostora - peć može biti manje duboka. Svi problemi su da grlo treba biti napravljeno s vrlo velikom točnošću. Odstupanje od samo 5% potrebnog oblika dovodi do neoperabilnosti. To je glavna poteškoća, jer ne preporučujemo izradu ovog kamina vlastitim rukama.

S tvornicom peći

Ako postoje metalne peći, zašto ne biti metalni kamin? I oni su. Kuhinjski umetci izrađeni su od složenih legura - organosilikona, kompozita i posebnih. Procesi koji se odvijaju u kaminoj peći modelirani su posebnim programima, pa je učinkovitost tih grijača velika, složenost instalacije je prosječna. Još jedna prednost je da možete spojiti obični metalni dimnjak.

Još jedna lijepa stvar: masa peći je oko 100 kg. Ako je završetak malo težak, možete staviti takav kamin na armiranobetonsku ploču. Ako želite prirodni kamen, morate napraviti temelje kamina.

Prilikom ugradnje kamina s vatrostalnim kavezom morate se pridržavati brojnih zahtjeva:

 • Zidovi na kojima će se postaviti grijač moraju biti prekriveni nezapaljivim materijalima i toplinskom izolacijom s reflektirajućim slojem;
 • udaljenost od peći na zid - najmanje 10 cm, prije grijača - na manje od 5 cm;
 • Ploča za pepelom trebala bi olakšati čišćenje, a njezin ulaz bi trebao biti smješten što bliže peći;
 • Dimnjak mora odgovarati parametrima peći;
 • Spojevi dimnjaka zapečaćeni su visokotemperaturnim brtvilom;
 • Razmak između zida peći i obloge trebao bi biti najmanje 1 cm;

Načelo i postupak ugradnje kamin peći, pogledajte video.

Dobivanje dopuštenja

Malo o tome, naručite postavljanje kamina u tvrtku ili to učinite sami. To nije samo tehnička strana stvar. Obično se teškoće pojavljuju davno prije - čak i kad se isprave. Vrlo ne vole vatrogasce da daju dozvole za kamine. Za instaliranje kamina u bilo kojem stambenom prostoru potrebno je dopuštenje. Teškoća je u tome što ne postoji zakonodavna baza koja bi propisala pravila instalacije. Po štednjama, postoji takav dokument, ali ne kamini. No u SNiP 2.04.05-91 (na uređaju peći za grijanje i kuhanje) nalazi se izraz koji je u svakom stambenom prostoru zabranjen uređaj za grijanje s otvorenim vatrostalnim prostorom. S ove točke gledišta, sreća je ako namjeravate napraviti kamin u dači smještenoj u turističkom naselju - ne smatra se stanom.

Kao što je često slučaj, postoji još jedan dokument (MGSN 3.01-96), koji u Moskvi dopušta instalaciju kamina na posljednjoj etaži, ako je vlasnik sam. Stoga u glavnom gradu ima priliku dobiti dozvolu, čak i ako to uopće nije.

Postoji puškarnica među stanovnicima stare cigle i čeličnih štapića i Hruščov, u kojoj, osim ventilacijskih kanala, u svakom su stanu i dimnjaci. Ista kategorija su kuće moderne konstrukcije, koje također imaju kanale za dim. U svim tim objektima dopušteno je da se grijaća oprema smjesti na plamen. Općenito, peć je značilo, ali ta činjenica nije propisana nigdje.

jedna od mogućih mogućnosti uređenja kamina u modernom stilu

Jedna od mogućih mogućnosti uređenja kamina u modernom stilu

Primjerice - prijenos zidova, stupova, spajanja s balkonom ili loggie. Dozvola za "dozvolu" može biti, nakon što je izdao radove i kompleksno preoblikovanje s prijenosom uređaja za grijanje. U novinama nemojte pisati o registrima ili baterijama za centralno grijanje. U ovoj općenitoj formulaciji - uređaji za grijanje. U istom dokumentu unesite da ćete staviti grijač na plamen, primjenjujući projekt napravljen u organizaciji dizajna. U ovom slučaju ne dolaze domaći radovi. Postoji šansa. No, općenito, vlasnici kuća i stanova će voziti dugo i teško. I nemojte se raspravljati, inače nikada nećete dobiti dopuštenje. Ponovite sve što im je potrebno. Na bilo koji drugi način. Malo je lakše imati vlasnike kuća. Logika je jasna - ako postoje problemi, izgubit ćete se. S vlasnicima apartmana teško govore, ali i dalje možete dobiti dozvolu.

Sada, ako ne želite komunicirati s tim, možete naručiti instalaciju istog kamina s kaminom u organizaciji profila. U pravilu pružaju usluge dokumentacije. Imaju tragove koji su već gurnuti, ima mnogo više šanse. Osim toga, pri prihvaćanju grijalice, oni mogu zahtijevati (i najvjerojatnije zahtijevati) potvrde za sve materijale, uključujući vijke, vijke i pribor za štednjak. To također mora biti poznato i zapamćeno. I s takvim zadatkom, kupnja materijala pretvara se u tešku potragu.

Opcija opeka kamin u kutu

Opcija opeka kamin u kutu

Ognjište na otvorenom - check-out i video

Vrlo često kamini su izrađeni u kutu. Prikladan je i praktičan: tako da zauzima najteže područje uređenja i služi kao odličan ukras. Prilikom odabira mjesta za kamin, razmotrite nijansu visine cijevi. Prilikom polaganja kamina gotovo pola materijala i vrijeme je utrošeno na formiranje cijevi. S jedne strane, visoka cijev je dobra - bit će dobra vučna sila. S druge strane - velike troškove. Kako bi ih se smanjilo, kamin se može postaviti u kutu gdje se nalazi krovni nagib, a ne njegov hobi. Visina cijevi bi trebala biti dovoljna kako bi se osiguralo prianjanje, a troškovi će biti manji.

Kako napraviti zaštitni zaslon

Ako se kamin stavi u drvenu kuću, zidovi moraju biti zaštićeni. Optimalno bi trebalo izgledati ovako:

 • drvene stijenke su obložene toplinskom izolacijom (može se nalaziti od kartona od bazaltne vune s radnom temperaturom do 800 ° C debljine 1,5-2 cm);
 • Na vrhu je na keramičkim izolatorima visine 3 cm za pričvršćivanje metalnog zaslona.

Zidovi kamina mogu biti 5-7 cm od zaslona. Dimenzije metalnog lima su 15-20 cm veće od dimenzija peći. Ovaj višeslojni sustav sprječava zagrijavanje drvenih stijenki na bilo kakve značajne temperature.

Materijali, narudžbe, komentari

Ovaj kamin mjeri 890 * 890 * 1610 mm (isključujući cijev). Da biste ga proizvodili, trebat će vam:

 • crvena pećinska opeka 356 komada (bez cijevi);
 • vatrostalne opeke ŠA-8 - 55 komada;
 • dimni preklop 250 * 130 mm;
 • kutni čelik s debljinom stjenke od 5 mm: 50 * 600 mm - 1 komad; 50 x 800 mm - 2 komada;
 • debljina čeličnog lima od 3 mm 400 * 600 mm.
Redoslijed kutak kamina od cigle

Redoslijed kutak kamina od cigle

Gornji raspored je jedan od tipova klasičnog kamina za ugradnju u kut. Shema je vrlo jednostavna, ali u njemu veliki broj opeka zahtijeva obrezivanje. Za polaganje ovog kamena od opeke sigurno će vam trebati dobar bugarski i veliki broj diskova na kamenu.

Prilikom oblikovanja zuba u peći (10-13 redaka), vatrostalna čamota Chamotte je podsesyvayut. Gornji rub cigle svakog reda trebao bi se strgnuti 30 mm iznad prethodnog. Ovo lice je napravljeno tako da je koso i ravno. Zbog slaganja svih 4 reda koji formiraju zub, površina mora biti glatka i glatka. To će "okrenuti" plamen i odražavati toplinu u sobi, tako da ovaj trenutak, platiti najviše pozornosti.

Vrlo detaljne upute o postavljanju ovog kamina navedene su u videu.

Zidarski uvjeti i materijali

Počnite staviti kamin s vlastitim rukama bi trebao biti u jesen-proljeće razdoblje, kada se temperatura održava unutar 15-20 ° C. Pod drugim uvjetima, teško je raditi i potrebno je solidno iskustvo.

Cigla uzeti peć, crveno, puna. Lice i glatko ne stane - ne može izdržati promjenu temperature i raspasti se. Prilikom odabira opeke, obratite pozornost na geometriju i boju. Spaljena "željezna ruda" ne odgovara nama, kao i proširene i opruge. Samo glatke, jednobojne boje, koje stvaraju jasan zvuk prilikom dodirivanja.

Kvačilo je dovedeno do glinenog pijeska. Clay - kupnja građevine, kao i pijesak - rijeka, a ne kamenoloma. Potopljena gline se pomiješaju s pijeskom u udjelu od 1: 3, dodaju se voda sve dok se ne dobije srednja plastičnost. Svakako provjerite sadržaj masti otopine: uzmite rješenje na lopatici, nagnite je. Rješenje treba pasti, ostavljajući na metalu sloj od 1,5-3 mm. Ako je sloj tanji, metal je vidljiv, dodajte glinu, ako je ostatak lumpy i gusto - pijesak i neke vode se izli. Kao rezultat toga, morate dobiti rješenje s navedenim uvjetima.

Vrste cigle

Vrste cigle

Može se miješati odmah za cijeli volumen. Noću, spremnik s otopinom pokriven je mokrim pražnjenjem i miješan nekoliko puta prije posla.

Prilikom postavljanja debljine zglobova je 6-13 mm. Idealno - 8-10 mm. Ako stavite svoje ruke na kamin po prvi put, uvijek koristiti razinu i vodovoda. Provjerite svaki red, pa čak i svaki kamen. Kamini - uređaji su visoki i uski s visokim središtem gravitacije. Takve strukture ne opraštaju ni najmanje odstupanja. Stoga bi razina trebala biti dobre kvalitete, idealno, ako imate umjereni ravni graditelj (razina lasera).

Sušenje i ubrzavanje peći

Gotov kamin se suši barem 20 dana u dobro prozračenom prostoru. Možete napraviti nacrt, ali zidovi ne bi trebali pasti sunčevu svjetlost. Za sjenčanje na prozorima i vratima, možete objesiti plahte ili zategnuti otvore od gaze.

Nakon tri tjedna sušenja, možete pokrenuti overclocked peć. Uzmi polagano gorenje goriva (sjeme ugljena, crni ugljen). Ako se pećnica osuši u dobrim uvjetima, rastopiti, dodati gorivo u malim obrocima, grijati neko vrijeme. Za tri dana možete upotrijebiti "u potpunosti". Ako su uvjeti bili "ne baš", počnite s 3/4 oznake, postupno podizanjem do pune u nekoliko dana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 4 = 5