Vi gör en källare av armerade betongringar

Inte alla vill bygga källarväggarna - det är länge, och tiden är inte alltid där. För att lagra grönsaker i små mängder kan du göra en källare av betongringar. Den största diametern av liknande produkter - 2 m och 2,5 m, det är dem och du kan använda. 

Vertikal källare av betongringar

Om du hittar en ring med en diameter på 2,5 m för en vertikal version, kommer det att bli väldigt bra, men i en tvåmattig trånga, efter att hyllorna är installerade. Det finns färdiga plastkällare, men priset är flera gånger högre än för självtillverkade armerade betongringar.

Från betongringarna gör vi något liknande

Från betongringar gör vi något som liknar denna källare

Innan du installerar ringarna är det lämpligt att behandla dem från utsidan med smörjande vattentätning. Även om grundvattnet är lågt, med regn eller under snösmältning kommer betongen att vara fuktig, fukt i källaren kommer att stiga. För att undvika detta kan den behandlas med bituminös mastik, smält tjär, Penetron Penetration Penetration Impregnations eller någon lämplig lämplig komposition.

försänkt

Sättet att bygga en vertikal källare av betongringar är enkel: du gräver en cylindrisk grop av lämplig storlek. Du kan omedelbart till full djup (det här är ca 2,5 meter), sedan montera ringarna med en gaffeltruck eller vänner, rep och vinsch på stativet.

Gräver ett hål under brunnen

Gräver ett hål under brunnen

Det andra alternativet är att använda den teknik som används vid konstruktion av brunnar - för att avlägsna marken inne i ringen, gradvis fördjupning. Ringen kommer att falla under sin vikt. För brunnar begravd i 8-10 ringar, för källaren behöver maximalt två eller tre (beroende på höjd).

Antalet ringar - beroende på din önskan, men höjden är bättre att skriva så att du kan stå inne i full tillväxt. Samtidigt lägger du minst 15-20 cm i golvets arrangemang och 10 cm för att säkerställa att det finns minst ett minimumsutrymme ovanför huvudet. Höjden på ringarna kan vara olika - de är 40 cm, 60 cm, 80 cm och 1 m. Av dem erhålls den önskade höjden.

När du köper zhb ringar till källaren, se till att de har en lås - utskjutning och spår på ändarna. Dessa lås gör konstruktionen stabilare, de är lättare att täta.

Ringar installerade

Ringar installerade

Före installationen rengörs ändarna av de nedre ringarna av smuts (pensel), ett lager av cement-sandmortel appliceras. Därefter sätter du den andra ringen. Efter att ha installerat allt är sömmarna och tekniska hålen väl missade.

Smörjfogar med cement-sandmortel

Smörjfogar med cement-sandmortel

Locket kan köpas färdig - det finns en separat rund platta med Luke, men Luke - runda, och vanligtvis små -. 70-80 cm Det är inte vem som helst kan komma in, men även med lasten är i allmänhet svårt. Så det här alternativet är inte för alla.

Om du behöver en fyrkantig laz kan kakelens takplatta (tak) gjutas på egen hand. För detta ändamål bryggas en ram från hörnen, där det är bekvämt att lägga formen. Hörnet är 40 * 40 * 4 mm. Formeringen kommer att vara icke-flyttbar - det kommer också att vara källarens tak - som i bilden. I denna version används bitar av laminerad spånskiva med en tjocklek av 21 mm, en styrtjocklek på 35-40 mm är lämplig.

Vi gör locket till källaren oss själva

Vi gör locket till källaren oss själva

Ett galler av metallstavar läggs på det lätta formen. Eftersom betongplattans dimensioner är små är hörnet en bra stötdämpare, du kan ta en stapel på 8-10 mm. Från det för att ansluta det förstärkande skelettet - ett steg på 15 cm.

Vi samlar förstärkningsramen

Vi samlar förstärkningsramen

Bringar genom locket för ventilationsrör (i detta fall är det en, eftersom volymen liten), börjar vi tråd för belysning, som är staplade i gofroshlang eller en bit rör, under vilka gör hål i panelen formsättningen. Hypnotiserad fast bifogad.

Nästa steg är att göra formen för källarens takplatta. Vi lägger ett flexibelt men starkt material runt omkretsen. Det är lämpligt att använda en remsa av metall 10 cm bred (tjocklek från 3 mm). Den etablerade remsan ska vara väl fastsatt (svetsa stiften som går i marken), dessutom kan du stödja tegelstenarna runt. Remsnittet skärs exakt - på övre sidan kommer vi att utjämna lösningen. Från brädorna gör vi ett formverk som skyddar entrén till källaren, varefter vi häller betong av klass M 200 (detta är ett märke av betong, förväxla det inte med cement).

Betong gör vanligtvis det själv, Detta kräver en bra portlandcementkvalitet M 400 (500). 1 del av cementet är taget från 3 delar sand och 5 delar av marmor av medelstor och grunt fraktion, vatten - till tillståndet med medelplasticitet men vanligtvis 0,6-0,75 av volymen av cement.

Efter det att betongen når 50% av den dimensionerande hållfastheten (vid + 20 ° C måste passera vecka vid + 17 ° C - de två), är det möjligt att höja insignalen till den önskade nivån, att ha byggt av tegel manhål.

Gör tegelstenar av tegelstenar

Gör tegelstenar av tegelstenar

Nästa sak är vattentätningen av källarlocket. Två gånger sprider vi plattan och hålets väggar med bituminös mastik. Nu kan du fortsätta med källarens arrangemang inuti. Det första du behöver göra är sex. Den kan lämnas jordartad - det här är om vattenbordet är lågt. I marken, slå den trasiga tegelstenen ihop med lera. Allt detta är väl rammade. Det visar sig vara ett bra golv.

Det andra alternativet är att göra ett betonggolv. Pour och kompakt grus på det - ett lager av sand, skjul kolven (10 cm), sedan lägga filmen (att inget vatten kvar i sanden). På filmen - det förstärkande nätet och allt häll betongen.

Det tredje alternativet är att lägga botten ner på botten. Det finns också sådana. I det här fallet, inga problem med att bli våt längst ner.

Ring med botten - det är bekvämt vid en källares enhet

Ring med botten - det är bekvämt vid en källares enhet

En annan punkt: Om grundvattnet är nära, innan du installerar gropen i gropen, måste de täckas två gånger med en oljebeständig vattentätning på utsidan. Ofta används bituminös mastik. Det är också nödvändigt att ägna särskild uppmärksamhet åt tätning av lederna. Då, när du köper ringar, leta efter lås (som i bilden ovan). För att låsa den nedre ringen lägger du en liten cementmortel, när den blir den övre ringen, tas den utpressade lösningen bort. Efter några veckor kan sömmen också smutsas med bitumenmastik för tillförlitlighet.

För områden med höga grundvattennivåer

Det är inte alltid möjligt att gräva källare 2,5 m och inte uppfyller vatten. I vissa områden är vattnet redan 60-80 cm djupt. För ett sådant fall kan du källare betongringar gör melkozaglublennym. Gräva för att det djup på vilket fortfarande inget vatten, och en del som skjuter ut över marken för att införa ett värmeisolerande material (det bästa för denna Epps) och täcka marken (för att göra en vall).

Anordningen av en källare från betongringar på en hög nivå av grundvatten

Anordningen av en källare från betongringar på en hög nivå av grundvatten

Att exakt ta ut vatten från källare runt hylsan kan vara framställd av krossad sten -. Strö ett skikt av minst 40 cm ovanför bund bör spridas ut sod, som måste vara noggrant skäras till jorden återfyllning.

På en sådan enhet uppstår frågan: hur man gör ett lock, så att vatten inte läcker igenom det, det kommer inte kyla, och att det inte kommer att synas. Utgången är att göra ett dubbelt skydd. För detta placeras en tegelkantning (alternativ ovan) eller monolitisk betong (på bilden nedan) över entrén. Gör så två lager - en lätt isolerad (trä, täckt med EPS, styrofoam), den andra - metallen med lås.

Kantning av ingången till källaren från monolitisk betong

Kantning av ingången till källaren från monolitisk betong

Ett annat alternativ är att göra en liten byggnad ovanför ingången, till exempel en lada eller en stuga. För att inte säga att det kommer att vara osynligt, särskilt på toppen av kullen, men stänger ingången från nederbörden.

Inte nödvändigtvis så, men du förstod idén

Inte nödvändigtvis så, men du förstod idén

Vissa ägare av sådana källare arrangerar en blomsterträdgård, en alpina kulle, gör ett vattenfall på vallen. Plantering av växter runt ingången kan göra det nästan osynligt.

Allt är inte dåligt, men det finns för många minuser för denna variant: det är inte bekvämt att komma in i en källare från betongringar, mängden arbete är stort. I det här fallet är det bättre att överväga nästa alternativ - vertikalt. Arbetsområdet är ungefär lika, och bekvämligheten i användningen är mycket högre.

Horisontell (ej försänkt)

Det finns en annan källare av betongringar - en horisontell typ. Det är en grund eller jordgubbar. Denna design är lämplig om grundvattnet är mycket högt. Gräva en grund grop (minst 50 cm djup, men kan vara djupare - som tillstånd tillåter).

Hur man gör en källare av betongringar

Hur man gör en källare av betongringar

Vid utgrävningen gör en grundplatta (10 cm tjock och 20-30 cm större än den framtida källarens storlek). För en komprimerad böj häll 10-15 cm krossad sten. Häll lager för lager, 5 cm i taget, varje lager försiktigt rammade. Häll sedan och komprimera ca 10 cm sand. En film sprids på den, en formning sätts in i den - en förstärkande ram (ett armeringsband 10 mm i 20 cm steg). I mitten, lämna ett "säte" för ringarna som läggs på sin sida (gör en plywood modell och nedre brädor och använd det som en formning). När betonggripet kan du rulla i stället för ringen.

Den bakre ringen kan vara med botten - då behöver du inte heller uppfinna en bakvägg. Om ringen är utan botten läggs väggen med en tegelsten (en och en halv timme), inte att glömma bort avgasröret för ventilation. Då är tillflödeshålet gjord i motsatt vägg nära dörren.

Genom att kombinera fragmenten med hjälp av konstruktionsklämmor och försegla lederna får de en praktiskt klar källare. De lagda ringarna är täckta med jord och bildar en kulle.

Ovanstående bulkkällare av betongringar

Ovanstående bulkkällare av betongringar

Nu är allt som kvar är att ställa in dörrarna och lägga de återstående luckorna. Placera metallhörn eller behandlas med impregnering (bearbeta av) en trästång, till vilken dörrarna är fastsatta. De återstående intervallen är bekvämt lagda med en tegel eller zabutovat (natursten på lösningen). Framväggen eller isoleras från insidan, eller den ska vara tjock - det här är den enda ytterväggen.

ventilation

För att behållare ska lagras väl bör ventilation anordnas i källaren. Med aktiv luftrörelse regleras luftfuktigheten inuti. Det finns två sätt att organisera ventilation i källaren: