Autonomna kanalizacija Topas

Jedan od načina organiziranja individualne kanalizacije privatne kuće, vikendice ili dacha je instaliranje autonomnog postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda. Skraćeni takvi uređaji za pročišćavanje otpadnih voda nazivaju se AU, a uobičajenije razgovor je poznatiji pojam "septičke jame", iako to nije u potpunosti točno. Danas govorimo o takvoj instalaciji koju proizvodi kampanja Topol Eko. Njihovi proizvodi se nazivaju septičkim tenkom Topas, široko se koristi, a ne loše ocjene. 

izmjene

Septik Topas je plastična kutija s poklopcem. Tijelo jedinice je izrađeno od polipropilena, tako da ne korodi, trese, reagira sa sadržajem ili okolinom.

Izgled septičkog spremnika

Izgled septičke jame "Topas"

Izdaju se podaci o postajama različite produktivnosti, izračunati na obradu različitih količina odvoda. U privatnim kućama i vikendicama živi od 4 do 20 osoba istodobno. U takvim slučajevima koristite Topas stanicu 4, 6, itd Topas da Topas® 20. Za usluga smještaja, grupni stanovi imaju produktivnije izračunata na 30, 40, 50, 75, 100 i 150.

Modeli su razvijeni za različite razine podzemnih voda: niske i visoke. S visokom razinom podzemnih voda je odabir septičkog spremnika Topas s postcrtom - Pr. Ovi modeli opremljeni su dodatnom pumpom za evakuaciju vlage u sustav odvodnje, odvodnju otpadnih voda, odvojeni spremnik s mogućnošću daljnje uporabe itd.

Izmjene septičkog spremnika Topas, ovisno o dubini kanalizacijskih cijevi iz kuće

Izmjene septičkog spremnika Topas, ovisno o dubini kanalizacijskih cijevi iz kuće

Postoje izmjene za različite dubine kanalizacijskih cijevi:

 • modeli do 80 cm, označeni kao "standardni";
 • Na dubini od 80 do 140 cm - Long (Long), imaju izduženi grlo;
 • za zakopano dublje od 140 cm -240 cm - Dugo Us.

Za još dublje pojave nema instalacija. Prilikom odabira instalacije najprije morate utvrditi maksimalni broj ljudi koji mogu živjeti u kući istovremeno. U skladu s tim, odaberite kapacitet jedinice. Zatim, uzeti u obzir razinu podzemne vode na mjestu ugradnje septičku jamu tapas, kao i dubinu na kojoj je potrebno je ulaz linije (ovisno o dubini tla smrzavanja u regiji).

Ovdje su opisane načine organiziranja autonomne kanalizacije za privatnu kuću. 

Uređaj i načelo rada

Ovaj autonomni postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda podijeljeno je u četiri odjeljka, od kojih svaka ima svoju fazi čišćenja. Kanalizacija dosljedno prolazi kroz sve četiri faze pročišćavanja, na izlazu, kaže proizvođač, stopa pročišćavanja iznosi 98%. Obrada otpada odvija se uz pomoć aerobnih bakterija koje žive u prisutnosti kisika. Kako bi se osiguralo njihov život u svakom odjeljku postoje zračni uređaji, koji pumpa zrak.

Uređaj septičke jame Topas

Uređaj septičke jame Topas

Septonski spremnik radi prema sljedećem principu:

 • Odvodi dolaze u recepcijsku komoru, gdje njihova obrada počinje s bakterijama. Dok je punjenje u tijeku, zrak se dovodi u komoru da aktivira aktivnost bakterija. U tom procesu, netopljive čestice se podižu na dno, čestice koje sadrže masnoće rastu na površinu. U ovom odjeljku nalazi se filtar velikih frakcija - to je cijev velikog promjera, u kojem se izrađuju rupe. Unutar ove cijevi nalazi se crpka koja pumpa vodu koja je prolazila kroz filtar. Dakle, u sljedećem odjeljku, otjecanje je već bez velike kontaminacije - oni ostaju u prijemniku i oni i dalje obrađuju bakterije. U ovoj fazi otpadna voda se pročisti približno 45-50%.
 • Iz recepcijske komore, djelomično pročišćena voda se pumpa u drugi odjeljak - spremnik za prozračivanje. Prilikom punjenja, zračenje se prebacuje ovdje, što omogućuje podizanje čestica onečišćenja iznad površine vode. Budući da je oblik komore piramidalan, brzo se podmiruju. U ovom odjeljku još uvijek ima oko 20-30% onečišćenja. Pomoću pumpi i posebnih podizača zraka, polu-obrađeni otpad ulazi u treću komoru, a višak mulja s dna se pumpa u komoru za stabilizaciju.
 • Treća i četvrta kamera slična su strukturi u odnosu na drugu. Ovdje, po istom principu, kanalizacija je konačno pročišćena.
 • Pročišćena voda iz posljednjeg odjeljka, pomoću gravitacije ili pumpanjem, usmjeren u zemlju, spremnik u kojem je pohranjena voda za tehničku primjenu, u kolonu za filtriranje, itd

Kao što ste shvatili, sav rad septičke cisterne Topas temelji se na vitalnoj aktivnosti bakterija. Oni zahtijevaju određene uvjete - prisutnost kisika, pozitivna temperatura. Kisik se isporučuje bakterijama pomoću aeratera, stoga je vrlo važno osigurati ugradnju s kontinuiranim napajanjem. Nakon nestanka struje, bakterije mogu preživjeti 4-8 sati. Ako se opskrba zrakom ne započne tijekom tog vremena, bit će potrebno popuniti instalaciju novim.

Nedostaci i osobitosti rada

Septik Topas, kada se pravilno koristi, dobro čisti odvode, s redovitim održavanjem od njega ne miriše. S pravilno odabranim glasnoćama pruža udobno postojanje gradske razine čak i na džahi. Sve to je istina, ali ima i nedostataka:

 • Ovisnost o dostupnosti električne energije.
 • Potreba za redovitim održavanjem (2-4 puta godišnje, popis i opis radova u nastavku).
 • Ograničenje slatke šljive. Svaki model septičkog spremnika Topas može jednom uzeti određenu količinu otjecanja. Nemoguće je spojiti više od ovog volumena. To može biti problem s velikim brojem gostiju.
 • Ne može se sve iscrpiti u autonomnu kanalizaciju. Ne možete velike fragmente koji ne prolaze kroz drenažni rešetki, nemoguće je dobiti novine u odvode, bilo koji netopljivi ulomak. Vrlo loše djelovanje na bakterije, dezinficijensi, koji mogu doći u velikim količinama.
 • Potrebno je voditi brigu o tome gdje ćete odvoditi / staviti obrađenu kanalizaciju. Koristite ih za zalijevanje vrta ili vrt ne samo za tehničke namjene - zalijevati travnjak, gredica, itd, oprati auto. Druga mogućnost - naknadna obrada opskrbu stanica i ispuštati u kanal (ako postoji u blizini) da se povuče pročišćene vode u filter stupcu ili jamu ispunjenu šute - za daljnje naknadne obrade i apsorpcijom na tlo.
 • U kućama sezonskog boravka (u vikendicama) potrebno je sačuvati sustav za zimu, inače će bakterije umrijeti.

Stoga postoje određena ograničenja prilikom korištenja. Međutim, ove postavke daju bolji učinak od uobičajenih septičkih jama.

Ugradnja i puštanje u pogon

Ugradnja septičkog spremnika Topas počinje obilježavanjem mjesta - potrebno je utvrditi optimalni položaj instalacije. U neposrednoj blizini ne bi trebalo biti velikih stabala, grmova, potrebno je organizirati tako da nije jako daleko morali povući cijevi iz kuće, ali u isto vrijeme, pročišćena voda je pogodan za slanje na daljnju obradu.

instalacija

Iskop je kopanje na izabranom mjestu. Dimenzije su 30-40 cm veće od dimenzija septičkog spremnika. Dubina mora biti takva da samo poklopac grotla ostaje na površini. Istodobno, moramo se sjetiti da se na dno iskopa nalazi sloj pijeska od 10 cm.

Jama je iskopana, potrebno je podignuti dno, sipati pijesak

Jama je iskopana, potrebno je podignuti dno, sipati pijesak

Jama je iskopana do tražene dubine, dno je izravnano, zatim se pijesak ulijeva u debljine 5 cm, a svaki sloj se izlije i izravnati. Potonji se mora izravnati "u horizontu" - uz pomoć pravilom ili ravnomjernom trakom na koju je postavljena razina.

Truba kopa iz kuće u jamu. Njegova dubina ovisi o razini izlaza domaće kanalizacije. Širina rova ​​nije manja od 25 cm, ali vrlo je teško raditi u ovakvoj vrsti posla, jer se obično širi. Kopanje rov, sjetite se da cijev treba ići od kuće prema septičkoj cisterni s nagibom od 2 cm do 1 m. Ne naginjati više ili manje. S većim nagibom voda će brzo napustiti, a čvrste čestice ostaju u cijevi, manja nagib neće osigurati potrebnu brzinu protoka odvoda.

Pijesak se izlije na ravnom dnu

Pijesak se izlije na ravnom dnu

Dno iskopanog rova ​​se izravnava, na njega se ulijeva 10 cm sloj pijeska, zbijena i izravnana, stvarajući danu padinu. Na pijesku se položi polipropilenska cijev za vanjsku upotrebu. Promjer je 110 mm. Kod spajanja segmenata, osim brtvenih prstenova, spojevi su premazani silikonskim brtvilom za vanjsko djelovanje.

Cjevovod je povezan s izlazom stog i postavljen je s određenim nagibom u rovu. Ocjena se provjerava pomoću razine. Cijev je napunjena pijeskom (bez zemlje), koja služi za nadoknadu tla u tlu pri mlazu mraza. Zaspali su tako da je vrh cijevi prekriven pijeskom.

Cijev je položena na dno rova ​​i prekrivena pijeskom

Cijev je položena na dno rova ​​i prekrivena pijeskom

U istom rovu, uzduž kanalizacijske cijevi, postavlja dovodni kabel, koji ide do septičkog spremnika Topasa. Obično VVG kabel je 4 * 1,5 mm. Postavlja se u HDPE cijevi (polietilenske niskotlačne cijevi) promjera 20 mm. Kabel umotan u zaštitni omotač položen je u jarak, doveden u kuću gdje kabel završava vilicom. Drugi kraj kabela mora biti povezan sa septičkom spremniku.

Opskrbni kabel je postavljen u zaštitnu ljusku

Opskrbni kabel je postavljen u zaštitnu ljusku

Sljedeća faza ugradnje autonomnog sustava odvodnje Topas - instalacija uređaja u pripremljenu jamu. Mora se pažljivo spustiti, bez udaranja. Polipropilen, iako je izdržljiv materijal, ali je još uvijek plastična, tako da kada udar može ispucati. Spustite septičku kantu Topas može se ručno ili pomoću manipulatora dizalica. Kako bi sigurno pričvrstili užad, u rebrima se nalaze rupe duž perimetra tijela. U njima se proteže užad. Jedan ispod, drugi u sredini visine. Uže mora prekriti dvije suprotne strane tijela.

Nosimo gusti pouzdan konopac

Nosimo gusti pouzdan konopac

Dok držite ove užad, instalacija se pažljivo spušta u jamu. Zatim, nakon što je postavljena na poklopac, razina je provjerena da vidi je li septička jama postala jednaka.

Lagano spuštaju u jamu

Lagano spuštaju u jamu

Između zidova trupa i temeljne jame nalazi se razmak od 20-30 cm, a mora biti ispunjen pijeskom. Postupno, na krugu spuštamo zidove, istodobno punimo septičku vodu. Na taj način, pobrinemo se da razina vode i razina pijeska budu približno jednaki. Nakon zalivši sloj od 40-50 cm, pijesak se proliti vodom. Istodobno, postaje gušća, niža u razini. Dakle, postupno, jama je ispunjena na vrh. Nakon toga, možete pretpostaviti da se instalira septička jama Topas, počinje instalacija i spajanje njegove opreme.

O neizlječivim septičkim spremnicima ovdje pročitajte. 

Ugradnja opreme

Prvo spojimo kabel za napajanje. Da biste to učinili, uklonite zaštitni poklopac na ulaznoj kutiji, spojite žice na montažnu ploču sukladno dijagramu. Krajevi vodiča odstranjeni su od izolacije za 0,8-1 mm, umetnuti u odgovarajuće utičnice, pričvršćeni vijcima za pričvršćivanje.

Spajanje mrežnog kabela

Spajanje mrežnog kabela

Sljedeća faza je povezivanje kanalizacije iz kuće. Dovedeno je do samog trupca septičkog spremnika. Na mjestu gdje cijev ulazi u tijelo cijevi se izvlače i izvlače krug. Zatim, pomoću pjege, izrezana je rupa.

Vidio sam rupu u tijelu

Vidio sam rupu u tijelu

Rupa je razmazana silikonskim brtvilom. Stavlja komad cijevi s zvonom na kraju, tako da biljka

rub je izvan, osim toga, mora se dobro uklopiti na tijelo (možete dotaknuti šakom kako bi ga dobro). Dobiveni spoj je zapečaćen fuzijom 7 mm debele polipropilenske trake.

Punimo zglob s polipropilenom

Punimo zglob s polipropilenom

Na postojeći dio cijevi povezana je kanalizacija iz kuće (ne zaboravite zalijepiti silikonom).

Priključujemo kanalizaciju iz kuće

Priključujemo kanalizaciju iz kuće

Zatim postavite crpke. Unutar slučaja nalazi se oznaka: brojevi "1" i "2" na izlazima, na cijevima za grananje i na polici. Isti su podaci na kućištima crpke.

Označavanje na slučaju

Označavanje na slučaju

Instaliramo crpke u skladu s ovom oznakom, povezujući ih s njihovim ulaznim cijevima (vidi gore navedenu fotografiju). Postavljamo fleksibilne spojke na mlaznice, stavimo drugi kraj na ulaz pumpe, utikač utikač u utičnicu na kućištu s istim likom.

Priključci su spojeni na crpke

Priključci su spojeni na crpke

Žice nisu zbunjene

Žice nisu zbunjene

Zapravo, na ovom se može pretpostaviti da je septička jama Topas montirana. Ostaje provesti probnu vožnju. Da biste to učinili, uključite samostalnu kanalizaciju Topas u mrežu, počnite sipati vodu u pretincu (sve dok nema odvoda). Dok se ne napuni pretinac, senzor plovka je na dnu, zrak se usisava u prihvatnu komoru. Kada razina vode dostigne određenu točku, plovak će plutati, dovod zraka će se prebaciti na aerotank - drugu piramidu odjeljaka. Dalje, ostaje samo za početak korištenja kanalizacijskog sustava, prateći rezultate čišćenja. Odmah ćemo reći, da u prvom mjesecu intenzivne uporabe odvodi mogu ostaviti muttovate. To je zato što su bakterije još uvijek mala i ne uspijevaju se potpuno suočiti sa svojim zadatkom. Na kraju mjeseca treba ispraviti situaciju.

usluga

Instalacije autonomne obrade otpadnih voda, koje uključuju septički spremnik Topas, često se nazivaju kanalizacijskim sustavima bez crpljenja. To ne znači da instalacija uopće ne zahtijeva održavanje. Točka je da nema potrebe nazvati kanalizacijski uređaj, ali je potrebno povremeno ukloniti mulj. Koliko često? 1-4 puta godišnje, ovisno o intenzitetu uporabe.

Tako izgleda kao septička jama

Tako izgleda kao septička jama

Još jedna povremena potreba za uklanjanjem fragmenata prtljažnika koji bakterije ne mogu obraditi. Ova se operacija provodi mrežom otvaranjem poklopca. I još jedan postupak - čišćenje filtra velikih frakcija i zračnih luka. Njihova učinkovitost ovisi o njihovu stanju.

Filteri za čišćenje

Druga radnja koja se redovito provodi je čišćenje filtera na crpkama. Da biste to učinili, odvrnite velike plastične matice koje se nalaze na vrhu crpki. Uklanjanjem matica možete podignuti pokrivače pod kojima su filtri. Ako su filteri čisti, ne morate ništa učiniti s njima, ako se onečišćuje, one se isperu u hladnoj tekućoj vodi, osuše i zamjenjuju.

Za čišćenje filtera, odvrnite matice

Za čišćenje filtera, odvrnite matice

Uklanjanje viška mulja

Višak aktivnog mulja, koji nastaju tijekom rada, ulazi u stabilizatorsku komoru, gdje postaju mineralizirani. Od ovog pretinca moraju se periodički ukloniti. Preporučena učestalost postupka je svaka tri mjeseca, ali mnogi odluče da je došlo vrijeme pojave mirisa, što ukazuje na to da se mulj nakupila. Uklanjanje je pomoću pumpe (podizanje zraka), koje je dostupno u stabilizacijskoj komori. Taj je proces jednostavan, sve što je potrebno:

 • Isključite napajanje (prekidač za uključivanje / isključivanje).
 • Nosite rukavice i zamijenite kantu.
 • Otvorite čep.
 • Crijevo je spušteno u kantu, uključite crpku.
 • Nakon čišćenja komore, napunite komoru čistom vodom, zatvorite utikač.

Ova se operacija može izvesti pomoću fekalne crpke. U tom slučaju, pumpanje se može obaviti jednom godišnje.

Čišćenje filtra i zračnog podizača

Tijekom rada filtri i zračni pile su kontaminirani, što utječe na učinkovitost pročišćavanja otpadnih voda. Da biste ih vratili, morate očistiti. Učinite to snažnim protokom vode, mlaznice za čišćenje zraka se čiste ručno - pomoću igle. Postupak čišćenja septičkog spremnika Topas je kako slijedi:

 • Isključite napajanje.
 • Otpojite cijevi za dovod zraka, izvadite crpke iz kućišta.
 • Isprati vodenim mlazom pod pritiskom - izvana i iznutra.
 • Pri čišćenju sredstava za čišćenje zraka čistite mlaznice s iglom.
 • Postavite sve na mjestu, dodajte više vode na radnu razinu, uključite i provjerite rad.

To je sve potrebno za održavanje septičkog spremnika Topasa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

63 − 59 =