Hur man väljer ett köksförkläde för arbetsområdet

En av de viktigaste delarna i kökets design är ett förkläde - en del av arbetsväggen mellan hänget och golvskåpen. Denna zon är mest förorenad, särskilt i tvättområdet och plattan, och de estetiska kraven är därför material för dekoration utsatta för höga krav på praktiska egenskaper. Först då kan förklädet för köket anses vara bra, när det är trevligt att titta på och lätt att ta hand om. 

Av vad gör

För några årtionden sedan och frågan om vad man skulle göra ett förkläde i köket uppstod inte: om det var lyckligt att hitta en kakel, gjord av den, om inte - bara målade med oljemålning. Som en av alternativen - limmade konventionella papper tapeter, som var täckta med lack. Det är hela valet. Naturligtvis är plattan i det här fallet det bästa möjliga alternativet.

Förkläde för kök - från plattor och mosaik

Förkläde för kök - från plattor och mosaik

Idag är valet mycket bredare. Det finns både traditionella plattor och många andra material på förklädet för köket:

  • Keramiska plattor och mosaik.
  • Från härdat glas med applicerad fotografisk utskrift.
  • Sten och material baserade på den (t.ex. granit).
  • MDF.
  • Plast- och plastpaneler.
  • Metal.

Trots materialets överflöd är keramiska plattor fortfarande de mest populära. Och allt eftersom det finns i ett mycket brett utbud av färger och storlekar. Det näst vanligaste är ett förkläde av plast - det är lätt att ta hand om, och det är också billigt. Eftersom det är populärt. På tredje plats kanske ett kökförkläde av glas. Och allt eftersom det ger ovanligt stora möjligheter till design och design. Dess enda nackdel är hög kostnad. Alla andra sätt att utforma muren på arbetsområdet är inte särskilt populära. Vissa på grund av inte de bästa egenskaperna (MDF, till exempel, gillar inte fukt och värme) eller komplexiteten av montering på väggar (granit och sten). Ändå kan alla dessa material användas.

Keramiska plattor är fortfarande populära

Keramiska plattor är fortfarande populära

dimensioner

På längden av vanliga frågor uppstår inte: hela muren eller delen av den, som är upptagen av köksuppsättningen, kräver särskild vård. För längden på allt är enkelt. Men bredden på det fodrade området bör vara mer öppet utrymme. Det vill säga, målet börjar under golvskåpens bänkskiva och sluta över den nivå där de upphängda skåpen slutar. Denna beståndsdel är önskvärd omkring 5 cm. Det beror mer eller mindre på storleken på ytmaterialet, i synnerhet keramiska plattor.

Klar förkläde i köket med keramiska plattor

Klar förkläde i köket med keramiska plattor

Eftersom det inte finns några skåp ovanför spisen, blir förklädet på denna plats högre. Och igen: dess bredd ska vara sådan att bordsskivorna hängde från sidorna ligger på plattan med sin sida. Så det är bekvämare att städa upp.

Om designen av köket-vardagsrummet kan läsas här.

Tile förkläde

Den mest traditionella formen av att avsluta arbetsväggen i köket är keramiska plattor. Det är bra för att det är lätt att rengöra och har en lång livslängd. Med modern teknik kan du göra det av olika former, färger och storlekar, vilket ger många möjligheter till design.

Bristen på ett kaklat förkläde i köket - komplexiteten och varaktigheten av installationen, det höga priset för kakan själv och för installationsarbetet. Nackdelen är närvaron av ett stort antal sömmar. De gnides med speciella föreningar, men det är sömmarna som blir smutsiga och förlorar sin överklagande först och främst. Det är nödvändigt att ta bort den gamla injektionen och igen för att bearbeta dem nya.

Ändå är det förklädet av kakel som oftast görs i kök. Kakelarna kan vara små i storlek - en kvadrat med en sida på 12-15 cm.

Förkläde av keramiska kvadratiska plattor

Förkläde av keramiska kvadratiska plattor

Det finns en kakel i storlek som mer liknar tegelstenar: en rektangulär form. Denna form av kakel kallas också en "vildsvin". Att stapla är svårare - fler sömmar, men utseendet på förklädet visar sig vara intressant. Du kan hitta en "tegel" -modell, men du kan göra en blå eller grön färg. Allt ser inte illa ut.

Det finns storformat keramik. Det kan ha dimensioner med en sida av 60-70 cm. Det kan vara både kvadratiskt och rektangulärt. Du kan välja en modell som en enhet täcker hela höjden på förklädet. Det är bra att ett sådant förkläde har färre sömmar.

Det finns samlingar av kakel av olika icke-linjära former, med mönster. De ser naturligtvis bra, men svårare att ta hand: alla skåror, gupp och kurvor att skura mer komplicerat än en plan yta. En annan nackdel med en sådan kakel är ett högt pris, mycket högre än genomsnittet. Om allt detta inte skrämma dig, tänk på att du måste beställa den med en marginal på ca 10%. Först det oundvikliga avfallet under installationen och för det andra sker kampen i leveransen, för det tredje, om du är lite felaktiga beräkningar, kommer att få vänta igen för en lång tid, och inte det faktum att detta kakel kommer. Många samlingar utges i mycket begränsade mängder. Och de kan helt enkelt inte vara. Av samma anledning är det alltid nödvändigt att lämna några bitar för reparation. Några år senare avlägsnas även masssamlingar från produktionen.

Det finns också en keramisk mosaik - en mycket liten kakel, från vilken du kan samla hela paneler. Det är ännu svårare att packa det, men väggen är mycket effektiv.

Det finns en annan typ av keramisk plattor - med fotoutskrifter. På keramikytan före avfyrningen appliceras med en speciell bläckteckning. Efter det är det täckt med glasyr och fast vid hög temperatur i ugnen. Denna teknik kan appliceras jämna bilder, men för köksförkläden väljer ofta frukter eller blommor.

Som du kan se finns det redan många alternativ för ett kaklat förkläde i köket. Och det finns 5 andra material.

Designfunktionerna i ett litet kök beskrivs här.

Förkläde för kök från glas

Denna typ av material har använts för att avsluta arbetsväggen i köket relativt nyligen, men det blir snabbt populärt. Det är ännu lättare att ta hand om ett glasförkläde än för ett kaklat förkläde - nästan inga sömmar, ytan är jämn. Du kan tillämpa nästan vilket mönster som helst - från en slät färg till ett voluminöst fotografi. Tekniken att skriva ut ett foto på glas kallas "skinned". Det är på förkläden i den här versionen att 3D-ritningar kan appliceras.

Hur man gör själv fotoutskrift på glas

Den enda nackdelen med glasförklädet är dess höga kostnad. Detta beror på den komplexa tekniken för ritning. Men du kan göra det själv. Tekniken är inte densamma som den som används i företag, men hantverkarna är skickliga på detta för att hitta en väg ut ur alla situationer.

För tillverkning av ett glasförkläde i tekniken för en hud hemma tas två glas med relativt liten tjocklek. Om du hittar eller köper härdat - utmärkt, men det vanliga, som praktiken visar, tjänar en lång tid. Fråga glasverkstaden att bearbeta kanterna och borra hålen för fästorganen (eller gör det själv om du vet hur). De två glasögonen måste vara exakt lika stora, hålen för fästorganen måste också sammanfalla.

På en av dem klistras en film med ett mönster. Det kan vara en färdig självhäftande genomskinlig film, som vanligtvis säljs i butiker som säljer tapeter. Du kan beställa utskrift på en film av en bild i en specialiserad workshop (kanske du kan hjälpa till i en reklambyrå som behandlar utomhusreklam).

De klibbar praktiskt taget filmen på glaset

De klibbar praktiskt taget filmen på glaset

Glaset rengörs av damm, avfettas (en blandning av vatten och diskmedel eller glasrengöring), torkas och sprutas sedan med vatten från sprutpistolen. Från filmen avlägsna skyddsskiktet och å ena sidan klistras på vått glas: det är bekvämare att arbeta och mindre sannolikt att göra en luftbubbla. Därefter tar de ett tätt och elastiskt material med glatta kanter (du kan använda en gummispatel) och utvisa överskott av vatten under filmen. Huvuduppgiften är att förhindra utseendet av luftbubblor. Den klädda filmen lämnas torr i några dagar och efter att ha gjort hål i fästorganen i den.

Båda glasstyckena är vikta och i denna form fäst vid väggen. Filmen är pressad från båda sidor och är helt skyddad från alla influenser. För att noggrant över tiden med ett sådant förkläde hände ingenting, men foggen runt omkretsen bör smutsas med silikon tätningsmedel (inte akryl, det blir gult efter ett tag). Du kan göra utan det andra glasskiktet, men då är chansen stor att filmen kommer att bli avlägsnad eller smuts kommer in i det, vilket kommer att ses.

För barräknare och deras tillverkning, läs här.

Förkläde av MDF och spånskiva

Om du snabbt och billigt trimmer arbetsväggen i köket kan du installera ett förkläde från MDF-paneler. Du måste välja mellan fuktbeständiga produkter med en stark beläggning: du måste tvätta ofta. Eftersom MDF är medium eller hög densitet. Ju högre täthet, desto bättre: med mindre tjocklek är panelerna mer hållbara, men mer tätt material kostar mer.

Den är installerad på möbelskruvar eller, om det behövs, på naglarna. Preliminär på de nödvändiga ställena borras ett hål. Borrarens diameter är densamma som för hårdvarustången eller något mindre. För att förhindra att hattarna sticker ut, görs panelerna med en borr med större diameter än lockets storlek, vilket gör ett litet spår. I butiken, som säljer möbeltillbehör, kan du hitta stubbar i panelen. Här, under stickkontakten och du kan välja borrets diameter: så att den blir stram.

Före installationen appliceras adhesivföreningen på baksidan, då sitter den dessutom på fästorganen. Om förklädet erhålls från en vägg till en annan - det finns inget problem, men om det finns hörn ska de på något sätt trimmas. För detta kan du använda plast eller aluminium hörn - beror på stilen på köksmöbler (möbelarmaturer).

Hjulen och lederna av MDF är dekorerade med hörn av aluminium

Hjulen och lederna av MDF är dekorerade med hörn av aluminium

Om vi ​​pratar om färglösningar, det vill säga enfärgade varianter av olika färger, ett ganska brett urval av ytor som imiterar olika typer av trä, är en efterbildning av stenytor. Det finns också exklusiva ritningar, till exempel fotoutskrift, blommor etc.

Bilden på MDF-kortet limmas. Det här är en film med fotoutskrifter. Eftersom filmen måste ha en hög densitet är dessa paneler anständiga.

På hur man väljer rätt köksdisk och hur man arrangerar möbler läs här.

Från plast

Förkläden gjorda av plast är bra eftersom de är billiga, de monteras helt enkelt. I detta fall är plastytan väl rengjord. För framställning av förkläden använd plast ABS (ABS). Det är neutralt för fetter, syror, alkalier, men reagerar dåligt för att komma i kontakt med alkohol. Därför kan torka med alkohol och alkoholhaltiga föreningar inte. Fysiska egenskaper - hård, hållbar och samtidigt plast - gör att du kan göra hushållsapparater av hushållsapparater. Även vissa delar i bilen gör sådan plast. Eftersom förkläden i köket - detta är bara en del av dess tillämpning.

Temperaturområdet vid vilket ett sådant plastförkläde kan användas är från -40 ° C till + 90 ° C. Dess enda nackdel är att den reagerar dåligt på ultraviolett strålning. Därför är det inte önskvärt att placera det i kök, där arbetsväggen är upplyst från fönstret.

Valet av färger är brett, och det relativt låga priset och användarvänligheten gör att du kan ändra måttet, om det är väldigt trött. Vilken bild som helst appliceras på plasten, då är den täckt med ett dubbelt lager av lack, vilket skyddar bilden och förhindrar utseende av repor. Om du försöker, förstås, så kan du klia det, men slår det av misstag - knappast. I allmänhet ett bra alternativ. Om vi ​​pratar om priset, kostar väggplattan av plast, som används som köksförkläde, mellan 1,5 och 6 tusen rubel. Bredden på panelen är 60-80 cm, längd 2-3 m. Några exempel på plastförkläden finns i fotogalleriet.

Väggpaneler monteras på en relativt platt yta. Punktlim appliceras som "flytande naglar" och plast är fast på den. Dess densitet gör det möjligt att dölja mindre defekter i ytan.

Funktioner av köksreparation i Khrusjtjov beskrivs här.

Av sten och metall

Förklädena till ett kök av sten är minst vanliga. För det första är de dyra, för det andra är det inte lätt att städa plåten från dem: ytan är jämnt mycket bearbetad, har öppna porer, där det oundvikliga i köksfettet och sot är igensatt.

Förkläde i köket av sten. Det ser bra ut i vissa interiörer .... men det är svårt att rengöra

Förkläde i köket av sten. Det ser bra ut i vissa interiörer ... .och att städa hårt

Undantag - produkter baserade på sten, i synnerhet - porslin stengods. Ytan kan vara mycket slät. Men det finns ytterligare en sak: den stora vikten av en sådan finish. Följaktligen en komplex installation och ett kraftfullt fästsystem.

Dekorera arbetsväggen i köket och metall, men detta är ett mycket kaustiskt fenomen. Ett sådant förkläde passar i minsta och högteknologiska, och även då borde det provas så att rummet inte ser ut som en butik för att skära kött ...

Förkläde för kök från metall

Förkläde för kök från metall

Som du kan se kan du dekorera arbetsväggen med olika material. Alternativen är för en annan smak och handväska. Det viktigaste är att plocka upp ett förkläde till köket så att uppsättningen och resten av möblerna blir ett enda ensemble. Då blir det mysigt i köket.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 5 = 5