Kök belysning: hur man gör det rätt

Traditionellt i vårt land är köket inte bara en plats där maten är förberedd, men också en plats för att äta och privata sammankomster. Därför bör belysning i köket inte bara vara praktisk, men också vackert och bekvämt. 

Principer och krav

Kök - ett rum där det finns minst två zoner med olika ändamål - ett arbetsområde för matlagning och matplats. Olika krav följs av olika krav för att belysa köket: i arbetsområdet bör det finnas ljus belysning, så att allt syns tydligt och i matsalen - mjukare.

Belysning i köket är bättre gjort zoned

Belysning i köket är bättre gjort zoned

Men den zonbelägna belysningen i köket utesluter inte närvaron av en ljuskrona. Dess funktionella värde är liten, eftersom ljuspunkten uppnås i mitten av rummet, som i grunden förblir tom. Men ur synvinkel av utjämning av ojämn belysning är denna metod mycket bra. Som ett alternativ kan du använda flera soffits, som i bilden ovan, eller installera inbyggda takljus, om taket är spänt eller hänger från gipsskivan.

För att tänka på belysning är köket fortfarande på reparationsstadiet, när den elektriska fliken monteras, sträcker sig ledningarna, platserna för installation av kontakterna och omkopplarna är märkta. Senare, efter reparationen är över, är det mycket problematiskt att göra detta - du måste lägga ledningarna på toppen eller kabelkanalerna.

Belysningsstandarder

När du bara planerar belysning i köket uppstår frågan hur många armaturer som behövs och vilken kraft. Allt är enkelt: det finns standarder för belysning för varje rum för köket är 150 lux per kvadratmeter område. Att överväga belysningen i Watts är redan irrelevant, eftersom en 7 W LED-lampa kan producera ett ljus som en 50 W glödlampa eller 650 lumen.

Beräkna till exempel hur mycket ljus som behövs för ett kök på 12 m2. För att göra detta multiplicerar vi sitt område med normen: 12 m2 * 150 Лк = 1800 Лк. Och eftersom 1 Suite är lika med 1 Lumen, är det nödvändigt att installera glödlampor, vilka tillsammans ger åtminstone 1800 lm.

Med zonbelysning beräknas mängden önskat ljus separat för varje zon

Med zonbelysning beräknas mängden önskat ljus separat för varje zon

Om du bestämmer dig för att göra zonbelysning, det vill säga arbetsytan blir upplyst separat, det kommer att finnas en ljuskälla ovanför bordet, det är vettigt att läsa allt separat. För att göra detta ska köksplanen delas in i zoner, beräkna området och fortsätt från dessa siffror för att välja antal lampor och lampor för dem. Kom bara ihåg att två 50 W lampor totalt inte kommer att ge samma ljus som en per 100 W och ungefär 1/3 mindre.

Lamptyp, färg och ljus

En annan viktig punkt. När du väljer ljuset är det bäst att välja samma typ av lampa: halogen, LED, dagsljus. I ett extrema fall kan du kombinera två typer, men alla tre är bäst att inte använda. De ger annorlunda belysning och får ett sunt resultat är nästan omöjligt. Om glödlampor pratar inte, eftersom de används mycket sällan: för mycket el kräver och ger lite ljus.

Vid val av lampor måste man ta hänsyn till deras färgtemperatur

Vid val av lampor måste man ta hänsyn till deras färgtemperatur

Förutom typ av lampor är det nödvändigt att välja lampor som ger ljus av samma färg, vilket också kallas lampans färgtemperatur. De kan ge ljus med en blå, gul, vit nyans. I princip väljer du, men det optimala alternativet = naturligt eller neutralt. Det är bättre för ögonen och för uppfattande färger.

Allmän belysning i köket

Nu ska vi räkna ut hur man gör allmän belysning i köket. Det traditionella alternativet är en ljuskrona. Men det passar inte i alla moderna interiörer, men det finns ändå plats att vara.

Traditionell allmän belysning - en ljuskrona i mitten av taket

Traditionell allmän belysning - en ljuskrona i mitten av taket

Ofta är köket inte kvadratiskt men rektangulärt i form. I det här fallet kan du hitta en ljuskrona, långsträckt. För ett långt och smalt rum är det bästa alternativet, vilket garanterar optimal ljusfördelning.

I det smala köket satt en lång lampa

I det smala köket satt en lång lampa

På lågt tak kan ljuskronan inte hängas - det kommer att störa. Lösningen är att hitta lampan nästan platt. Kan vara kvadratisk eller rund - vilket är mer lämpligt för den utvalda stilen att dekorera köket.

Inbyggd fyrkant lampa

Inbyggd fyrkant lampa

Om du ska göra ett upphängt eller sträckt tak kan du "sprida" strålkastare på ytan eller skapa någon form av mönster från dem (om sätt att placera spotlights och inte bara läsa här). Du kan också göra en höjdpunkt runt omkretsen i "central" zonen. Sådan belysning i köket bidrar visuellt till att höja taket, göra rummet lite rymligare.

Bakgrundsbelysningen kan göras i ett tak av gipsskiva eller med ett sträcktak

Bakgrundsbelysningen kan göras i ett tak av gipsskiva eller med ett sträcktak

Alla dessa metoder kan kombineras, så antalet alternativ är väldigt stort. Men det är viktigt att inte glömma att det fortfarande finns täckning av de andra två zonen och att leta efter belysningsarmaturer omedelbart och för det, eftersom de måste sammanfalla i stilistik.

Belysning av matsalen

Ljuset nära matbordet kan göras i endast två variationer: en sconce-historia, en eller flera lampor på en lång sladd från taket.

Det är viktigt att stå emot stilen

Det är viktigt att stå emot stilen

Sconce kan användas om bordet ligger nära väggen. När du väljer platsen för vägglampan styrs av två överväganden: graden av belysning och bekvämlighet. Armaturen ska inte störa, för vilken den placeras i en höjd av 60-80 cm ovanför bänkskivan. För att belysa hela bordet är det önskvärt att hitta en modell som låter dig ta med sig taket från väggen.

Exempel på en sconce ovanför middagsbordet i köket

Exempel på en sconce ovanför middagsbordet i köket

För att belysa köket är det inte bara ljust, men också vackert, alla lampor-ljuskronor-sconces väljs i en stil, som också borde vara i harmoni med den övergripande stilen av dekoration.

Bänkskivbelysning

I belysningen av arbetsområdet i köket finns det fler nyanser. Först och främst måste vi bestämma var du ska placera armaturerna, välj sedan deras typ, typ och form av lamporna.

Organisera belysningen i köket kan vara annorlunda

Organisera belysningen i köket kan vara annorlunda

Välj plats

När belysningen av arbetsområdet i köket placeras, placeras lamporna vanligtvis på undersidan av hängande skåp. Och det här är det bästa möjliga alternativet. Eftersom alla andra är mycket värre. Till exempel, om ljuskällan är på taket (position 1 i bilden), står med din baksida till den stänger du ljuset. Även om armaturerna ligger längs köksuppsättningen, men högt på taket eller precis ovanför de övre skåpens (position 2) nivå - bara en smal del av arbetsytan med kanten lyser, resten ligger i skuggan. Därför görs belysningen av arbetsområdet i köket genom att fästa belysningsarmaturerna på botten av skåpen. Då har belysningen i köket en uttalad zonal karakter, men det är mycket bekvämare att arbeta.

Hur bäst ska man göra höjdpunkten på arbetsområdet i köket

Hur bäst ska man göra höjdpunkten på arbetsområdet i köket

Här finns det ytterligare alternativ: lampan kan placeras närmare muren, i mitten, närmare skåpens ytterkant. Det optimala alternativet ligger närmare ytterkanten (position 4). Så belysningen är mest effektiv med färre skuggor i arbetsområdet. Det tredje alternativet är inte heller dåligt. Det är något sämre när det gäller belysning, men mer praktiskt vid genomförandet.

Till belysningen i köket störde inte

Om belysningen av arbetsytan i köket görs längst ned i skåpen, uppstår andra problem:

  1. Inte alla är nöjda med utseendet på fixturerna i denna plats.
  2. Människor som sitter vid bordet tänds i ögat.

Båda dessa problem har en lösning: vi måste sätta en dekorativ stång som stänger lampan och begränsar ljusförökning. Det visar sig och belysningen i köket är mjukare och belysningsanordningarna själva är inte synliga.

Hur man ser till att belysningen i köket inte störa

Hur man ser till att belysningen i köket inte störa

Placeringen av baren, dess höjd, lampans läge måste väljas på plats: ljuskällorna har olika höjder, olika ljusstyrka, ljusflödet kan också vara annorlunda. Därför väljs parametrarna för remmen experimentellt. Helst, om ljuset inte faller till och med på golvet, men bara lyser bänkskivan.

Som ett alternativ kan baren utformas som en liten hylla för olika köksbagage. Vanligtvis finns dekorationer eller krukar av kryddor. Om du inte gillar den här idén, gör bara en bar. Om du tror att även baren förstör utseendet eller det bara inte passar in i stilen, gör en dubbel botten i skåpen, gömmer sig inuti ljuskällorna. I det här fallet kan du installera ett frostat glas som mjukar ljuset.

Gör i skåpen en dubbel botten, inuti för att installera en fluorescerande lampa, och glaset ska fixas på aluminiumhörn

Gör i skåpen en dubbel botten, inuti för att installera en fluorescerande lampa, och glaset ska fixas på aluminiumhörn

Dörr görs i detta fall längs hela längden, även om detta inte är nödvändigt. För att undvika problem med glasfästet kan ett aluminiumhörn monteras längs omkretsen av botten, som helt enkelt lägger ett utklippt stycke frostat glas eller ett genomskinligt polykarbonat.

spotlighter

När du organiserar belysning i köket i arbetsområdet måste du bara bestämma vilken typ av ljus du ska använda. Det finns två alternativ - punkt och tubulär. Vid användning av punkten erhålls en "zebra", vars kontrast kan reduceras till noll genom mer frekvent installation av glödlampor.

Vid användning av strålkastare finns det mer och mindre ljusa fläckar

Vid användning av strålkastare finns det mer och mindre ljusa fläckar

Plus denna lösning - lamporna är ganska dekorativa och det ser vackert ut. Mindre är inte alltid bekvämt när du lagar mat. En annan nackdel: strålkastarna har en ganska stor höjd och lägger dem kommer bara att komma med en andra botten i skåp.

Belysning av köket med strålkastare

Belysning av köket med strålkastare

Om du väljer det här sättet att göra belysning i köket, ta LED-lamporna. Nu är de mest ekonomiska - med en liten förbrukning av el ger de mycket ljus, de tjänar länge. I detta fall är deras obestridliga fördel - de är praktiskt taget inte uppvärmda, så att möbler inte är hotade. Varianten är något sämre - halogenlampor (uppvärmd, "dra" lite mer el), ännu mindre ekonomiskt - lysrör med en vanlig patron och de mest misslyckade - glödlampor.

Linjära ljuskällor

Vid användning av linjära armaturer är belysningen nästan jämn, eftersom ljussystemen kan monteras med ett avstånd av några centimeter mellan dem.

Belysning av arbetsområdet i köket med linjära lampor

Belysning av arbetsområdet i köket med linjära lampor

Vid val av ljuskällor för linjära belysningsalternativ är det ännu mer och intervallet ständigt expanderar. Kanske finns det redan nya verktyg om vilka hittills få människor vet. Under tiden finns det tre: LED-remsor, LED och fluorescerande armaturer. Det finns neonbelysning, men det är ganska svårt att installera, och det kostar mer. Eftersom belysningen i köket med neonrör eller flexibla slangar nästan inte gör det.

LED Strip Light

Tejpen och lysdioderna kan monteras helt enkelt på möblerna, eftersom det har ett klibbigt lager. Men detta lager är opålitligt, eftersom de föredrar det på något sätt för att stärka det - med dubbeltape, häftklammer från häftapparaten. Om du tänker tejpa bandet direkt på möbler, välj modeller med hög skyddsnivå - IP44 eller högre. Men det är bättre att inte ta de som är förseglade i röret - under förhållandena i huset de överhettar (särskilt i köket), snabbt blekna och snart brinna ut. För detta fall är det bättre att ta lacken eller annan skyddande komposition fylld med sorter.

Fästband i en liten profil

Fästband i en liten profil

När du väljer ett LED-band för att markera arbetsytan i köket, måste du vara uppmärksam på kristallens ljusstyrka och storlek. Välj den största 50 * 50 eller 50 * 75, och det är bättre om de är ordnade i två rader. Deras totala kraft bör inte ge mindre ljus än bestämt i beräkningarna. På typ av LED-remsor och reglerna för installationen, läs här.

Du kan installera LED-tejpen i speciella profiler (de kallas även kabelkanaler eller -brickor). De är vanligtvis gjorda av aluminium, har en genomskinlig eller genomskinlig avtagbar frontpanel. Inuti kan det finnas en hylla där själva tejpen är fastsatt. Dessa är de mest bekväma arterna, medan i andra är det nödvändigt att göra något subtilt.

Några typer av brickor för LED-band

Några typer av brickor för LED-band

Fördelarna med att installera LED-bakgrundsbelysning i en sådan bricka - det finns ingen anledning att oroa sig för graden av tejpskydd, ett anständigt utseende. Nackdelen är mindre ljus, så kristallens kraft bör vara större än den beräknade. Under alla omständigheter blir belysning i köket med LED-remsor allt populärare. Anledningen till detta är enkel installation och låg strömförbrukning.

LED-lampor för kök

LED-lampor kan inte bara vara punkt eller konventionella - i form av en päron med en standard sockel. De är också i form av rör.

LED belysning för köksbelysning

LED belysning för köksbelysning

De är installerade på clips - plattor som är fästa på möbler, i vilka rör är införda. Vissa kan monteras på magneter. De ömsesidiga metallplattorna är fästade på möblerna (det är möjligt att dubbelsidigt skottband) och lamporna är helt enkelt lockade till dem på grund av magneterna inbyggda i kroppen (modell Sensor).

Fluorescerande lampor

Tubulär fluorescerande lampor är en traditionell belysningsmetod. De är bra genom att de byts direkt till 220 V, medan lysdioderna kräver en speciell adapter, vilket ger den önskade spänningen.

Nackdelar är kända under lång tid - pulserande ljus, vilket påverkar ögonen negativt. Det finns ett annat inte det trevligaste ögonblicket: LED är mer ekonomiska. De förbrukar mycket lite el och varar längre. Deras livslängd är tusentals timmar. Lysrörslampor måste ändras mycket oftare (vart femte), men de kostar mindre. I allmänhet bestämmer du vilken typ av lampa du vill använda när du belyser köket.

Fluorescerande lampor kan vara snygga

Fluorescerande lampor för köksljus kan vara snygga

Om du väljer att göra belysningen i köket med lysrör, är den optimala storleken basen G13 (diameter 26 mm). Med längden kan de vara 60 cm, 90 cm, 120 cm, 150 cm. Modeller idag är olika - från de välbekanta till ganska söta (som i bilden ovan).

Det är möjligt att, som beskrivet ovan, dölja sådana lampor i en dubbel botten genom att installera ett ljusdiffusionsglas. I det här fallet kan du köpa de billigaste matcherna. Men det är osannolikt att spara - kostnaden för profilen för installationen av glas och själva glaset, eller motsvarande, eller kanske till och med vara mer.

Kan döljas bakom glaset

Kan döljas bakom glaset

Som du kan se är belysning i köket bättre att göra med flera zoner, och använd nu bättre LED-lampor. Lamporna är ganska dyra, men de är ekonomiska, de lyser skönt, de arbetar länge och värms inte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

16 − 11 =