Zaslon za kopalnico

Zaslon za kopalnico

Kolikokrat v tvoji duši se je vzpenjal pravični ogorčenje, ko je nekdo iz vaše družine polil vso tla v kopalnici med vodnimi postopki? Ne glede na to, kako natančno se ne poskušate sami oprati, kapljice vode vedno padejo na stene in tla kopalnice, kar ustvarja vlažnost okoli njih. To lahko postane resnična grožnja za vaše zdravje, obstaja velika verjetnost zdrsa na vlažno nadstropje in resne poškodbe.

Nekdo poskuša rešiti ta problem s posebnimi zavesami za kopalnico. Toda take zavese pogosto izgledajo poceni in brez okusa. Poleg tega, če se boste nenamerno dotaknili, se začnejo nelagodno držati telesa. Velika alternativa jim lahko služi kot zaslon za kopalnico.

Te preproste, a hkrati zanesljive oblike so bile že več stoletij uporabljene po vsem svetu. Seveda so sčasoma njihova zasnova in materiali postali bolj izpopolnjeni. V tem članku vam bomo povedali vse o ekranu za kopalnico in vam pomagali izbrati zaslon, ki vam najbolj ustreza.

Otrok v kopeli za zaveso

Dekorativni talni zaslon za kopalnico

Materiali

Pred tem so se ekrani v kopalnici uporabljali ne toliko, da bi zaščitili stene in tla pred vlago izključno iz estetskih razlogov. Takšni zasloni so bili izdelani iz lesa in naj bi bili dekoracija kopalnice, ki je ščitila osebo, ki se je oprla pred radovednimi očmi.

Sedaj so zasloni za kopalnico večinoma narejeni iz dveh materialov: stekla in plastike.

Zaslon oblikovalec iz plastike

Polikarbonat

Polikarbonat je univerzalni material, ki se je v zadnjih nekaj letih začela uporabljati povsod - od gradnje rastlinjakov in streh do izdelave leč in kompaktnih diskov.

Polikarbonat ima naslednje koristne fizikalne lastnosti:

 • Je toplotno odporna in lahko vzdrži celo velike temperaturne razlike;
 • Ima visoko trdnost in žilavost, zato se vam ni treba bati, da ste pomotoma razdelili zaslon in se poškodovali, medtem ko ste vzeli vodne postopke;
 • Polikarbonat je odporen proti kemikalijam, kar olajša čiščenje;
 • Polikarbonat - lahki material in strukture iz njega so skoraj brez teže;
 • Z montažo stekla je enostavno sestaviti plastično krivino in verjetnost, da se med namestitvijo razcepi ali opraska.

Polikarbonatni zaslon

Vse zgoraj navedene lastnosti so idealni material za uporabo v kopalnici. Poleg tega so plastični zasloni ponavadi veliko cenejši kot stekleni zasloni.

Steklo

Pros uporabiti zaslone stekla:

 • Steklo je odporno na agresivno okolje;
 • Je higienska, ne gniloba in ne tvori klic in plesni;
 • Stekleni zasloni imajo nizko toplotno prevodnost;
 • Njihova življenjska doba je veliko višja kot pri plastičnih zaslonih;
 • Kar se tiče izbire barvnih zaslonov, je treba upoštevati, da je barvanje steklenih zaslonov bolj stabilno.

Stekleni zaslon za kopalnico

Transparentni stekleni zasloni se lahko popolnoma prilegajo v notranjost kopalnice in ustvarjajo edinstveno svetlobno igro, ki se ne reproducira noben drug material.

Razvrščanje po načrtih

Vse zaslone je mogoče pogojno razdeliti v dve veliki skupini: mobilni in fiksni.

Zaslon okna za kopalnico

Brez okvirja za kopalnico

Večkanalni zasloni za kopalnico

Premične plošče so nameščene na strani kopalnice in pritrjene na stene blizu nje.

Po vrsti konstrukcije so takšni zasloni razdeljeni na:

 • Okvir - ima poseben plastični ali kovinski okvir, ki omogoča uporabo tanjšega stekla ali plastike. Takšne konstrukcije veljajo za bolj trpežne in zanesljive in ne dopuščajo padca posamezne kapljice vlage na tla.
 • Brez okvirja. Praviloma se za njihovo proizvodnjo uporablja debelo kaljeno steklo. Najpogostejši je model zaslona, ​​ki pokriva polovico kopeli, z gladkimi zaobljenimi vogali. Imenujejo jih tudi kotni.
 • Kombinirani ali večsektorski zasloni, kot pove že ime, združujejo obe vrsti konstrukcij, predstavljenih zgoraj.
 • Zasloni so lahko tudi integrirani in sestavljeni.

Glede na vrsto uporabljenih zavihkov so zasloni:

 • Odprtje - pri kateri se ena ali več kril odpre s potiskanjem navzven.
 • Drsna - pri kateri se ena vrata na valji premaknejo na stran, ali dve vrati delijo v različnih smereh.
 • Zložljiva - vrata, ki so zložena na tečaje.

Prva možnost z odprtimi loputami ni najprimernejša in primerna samo za kopališča z veliko površino.

Odpiranje ekrana za kopalnico

Drsni kopeli

Zložljive zavese za kopalne kadi

Vloga v oblikovanju

Zaslon ni nič manj pomemben element dekorja prostora kot ploščice ali vodovodne, ker zaradi svojih impresivnih dimenzij ni mogoče opaziti v prostoru. Kaj morate upoštevati pri izbiri zasnove zaslona za kopalnico?

 • Za tiste, ki ne želijo, da je zaslon v svoji kopalnici preveč opazen, je idealen prozor iz prozornega stekla ali polikarbonata.
 • Če imate v stanovanju več ljudi, kopalnica pa je kombinirana, je bolje uporabiti mat zaslon ali zaslon z gostim vzorcem.
 • Poleg tega so stekleni in plastični zasloni lahko izdelani v določeni barvni paleti. Izbira mora biti v skladu z barvno shemo vaše kopalnice.
 • Zaslon kopalnice lahko dopolnimo s prvotnim dizajnom kapi, če na njej položite nekaj čudovitih risb ali ustvarite zanimivo teksturo na njej.
 • Svetujemo vam, da dajete prednost polprozornim zaslonom svetlih barv. V nasprotnem primeru boste morali skrbneje razmisliti o razsvetljavi neposredno nad kopalnico.
Transparenten zaslon kopalnice

Zaslon s steklom

Zaslon z vzorcem peska

Kako narediti zaslon za kopalnico z lastnimi rokami?

Če ne najdete zaslona v trgovini z želeno velikostjo, barvo ali obliko, lahko to naredite sami. Poleg tega vam bo samo-izdelani zaslon stala do višine, ki je cenejša od nakupa. Pri izdelavi samozadostnega platna je bolje navesti plastiko, saj je s tem materialom veliko lažje.

Zaslon plastičnih cevi

Za delo potrebujemo naslednje materiale:

 1. Polikarbonatni list potrebne višine in širine;
 2. Profil za izdelavo okvirja (izdelali bomo skeletni zaslon);
 3. Samorezni vijaki in izvijač;
 4. Gradbena ruleta;
 5. Bolgarski / pisarniški nož / žaga;
 6. Ročaj, za katerega se bo zaslon odprl.
Zavese polikarbonat za kopalnico

Vrstni red izvedbe del:

 1. Uporaba rulete meri natančne dimenzije prihodnjega zaslona. Opozoriti morate, da mora biti med zgornjim robom zaslona in stropom za svetlobo in svež zrak dovolj prostora. V nasprotnem primeru se bo za zaslonom kopičilo preveč vlažnega zraka in preprosto nimaš nič dihati.
 2. Označite nastale dimenzije na polikarbonatnem listu in nežno prekrižite presežek z ustreznim orodjem, ki je na voljo v vašem zalogovku.
 3. Če nameravate narediti fiksni zaslon, pritrdite spodnji profil na stran kopalnice s tesnilno maso. Pred nadaljevanjem naslednjih korakov pustite, da se tesnilna masa popolnoma strdi.
 4. Stranski profil bo pritrjen na steno. Najprej morate narediti oznake na mestih, kjer nameravate postaviti nosilce. Nato izvrtajte luknje na ustreznih mestih in pritrdite profil na steno z uporabo samoreznih vijakov.
 5. Vstavite polikarbonat v žlebove profila in se prepričajte, da je trdno nameščen in se ne vleče v njem.
 6. Pritrdite preostali profil vzdolž zgornjega roba lista in z druge strani.
 7. Ročico pritrdite na udobno višino za vas.
 8. Preverite, ali zaslon deluje.
Zaslon za kopalnico

Z močno željo si lahko naredite zaslon, ki se ne začne s strani kopalnice, temveč iz tal. Vendar pa je v tem primeru smiselno razmišljati o nakupu kabine za prhanje. Kot lahko vidite, proces izdelave kopalnega zaslona z lastnimi rokami sploh ni zapleten. Če kupite, posebne valje in ustrezne zadrge, lahko samostojno naredite tudi drsni ali zložljivi zaslon.

Stekleni zaslon je načeloma mogoče namestiti tudi neodvisno. V resnici v tem primeru morate iti na posebno delavnico, kjer boste izrezali kozarec prave velikosti in oblike. Prav tako namestite steklo v profil in ga pritrdite bolje ne samo, temveč z nekaj partnerja. Kot smo že omenili, je steklo težje od plastike in verjetnost, da bo iztegnil iz rok in se zlomil. Med delom uporabite posebne rokavice.

Dizajnerski kovinski zaslon

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 4 = 4