Kopel z osvetlitvijo: kromoterapija doma

Kopel z osvetlitvijo: kromoterapija doma

Barvna osvetlitev v kopalnicah ne igra le dekorativno vlogo, temveč ima tudi kurativni učinek. Ta učinek se imenuje kromoterapija.

Koristi

Vsaka barva spektra ima svojo valovno dolžino (elektromagnetno sevanje) in ima poseben terapevtski učinek na živčni sistem.

zelo lepo kopalnico s svetlobo

Eno svetlobno sevanje ima sproščujoč, pomirjujoč in anestetičen učinek, drugi pa, nasprotno, tone in spodbuja.

Indikacije

Indikacije za kromoterapijo:

 • motnje živčnega sistema;
 • presnovne motnje;
 • panični napadi;
 • nespečnost;
 • depresija;
 • posttravmatska bolečina;
 • povečana utrujenost;
 • odpoved bioritmov;
 • motnje krvnega obtoka in delovanje kardiovaskularnega sistema;
 • rehabilitacija po operaciji.

Kopel z osvetlitvijo

Kopel z osvetlitvijo - kromoterapija

Kontraindikacije

Kromoterapija ima tudi kontraindikacije. Najpogosteje se manifestirajo posamezno na podlagi splošnega zdravstvenega stanja. Rdeče barve na primer vplivajo na delovanje srca, kar lahko negativno vpliva na bolnike s hipertenzijo. Hladne odtenke imajo sedativni učinek, zato melanholiki niso priporočljivi in ​​z epilepsijo je utripajoča svetloba strogo kontraindicirana.

Kromoterapevtske metode

Najboljši učinek je dosežen skupaj z vodnimi postopki v kopeli. Topla voda odpravlja napetost, sprostitev, energijsko očisti in omogoča, da se prilagodi zdravljenju. Obstajajo trije glavni načini kromoterapije:

 • luminescent;
 • molekularno;
 • vizualno.

Kopel z osvetlitvijo

Fluorescenčna terapija je prehod beline svetlobe skozi barvne filtre, na izhodu katerih se tvori žarek določene barve.

Z molekularno kromoterapijo filtri so masti, geli ali druga posebna sredstva, vključno z homeopatski.

Vizualna terapija je ogled slik in okoliških predmetov določene barve. Vpliv vpliva na vizualno percepcijo.

Kopel z modro svetlobo

Kopel z belo svetlobo

Terapevtski učinki barve so lahko tudi kopalne soli, aromatična olja in drugi izdelki za nego. Poleg uporabe barvne razsvetljave v tuš kabinah in kopališčih lahko uporabite zdravilni učinek v dekorih prostorov in dodatni razsvetljavi.

Kopel z osvetlitvijo

Izpostavljenost barvam spektra

Vsaka barva ima svoj terapevtski učinek.

 • Modri ​​odtenki imajo najdaljše valove, zato močneje vplivajo na živčni sistem, ki daje sproščujoč učinek. Vijolična je indicirana za živce, bolečino, razbremeni anksioznost in anksioznost. Modra vam pomaga, da se popolnoma sprostite in sprostite. Modra pomirja, zdravi nespečnost, lajša prekomerno oslabelost, menstrualno bolečino, daje občutek mirnosti.
 • Topli odtenki so, nasprotno, napolnjeni z energijo, dražijo živčni sistem in tonirajo. Rdeča je idealna za utrujenost, stimulira živčni sistem, pospešuje srčni utrip, izboljša prekrvavitev, zaračunava živahnost. Prikazani pri zmanjšanem tlaku in prenapetosti. Oranžna ni tako agresivna. To razbremeni stres, hkrati pa daje občutek psihološkega udobja, s tem pa lajša apatijo in melanholijo. Oranžni odtenki napolnijo z energijo, spodbujajo apetit, pomagajo pri astmi in alergijah. Rumena stimulira delovanje možganov, spodbuja komunikacijo, lajša utrujenost in oživlja. Ta barva se priporoča pri visokih psihičnih in psihičnih obremenitvah, na primer med sejami. Rumena izboljša prebavo in pospešuje metabolizem, pomaga pri izgubi teže.
 • Zlata sredina je zelena. Povezan je s svežino, zelenjem, zdravjem, polnjen s harmonijo. Pomaga pri lajšanju napetosti očesnih mišic, utrujenosti, glavobola, izboljša metabolizem. Zelena barva ima pomirjujoč učinek na živčni sistem, vendar ne zavira, kot so modri odtenki.

Rožnata osvetlitev v kadi

Kromoterapija lahko pomembno vpliva na živčni sistem, sprošča ali polni energijo. Toda za resne bolezni deluje le kot dodaten zdravilni postopek in ne kot samostojno zdravljenje. Določite, kateri odtenki bodo najučinkovitejši, lahko imate kromoterapevtske specialiste.

Modra osvetlitev v kopeli

Dekle v kopeli z rumeno osvetlitvijo

Zelena in modra osvetlitev v kopeli z dvema posodama

Rožnata osvetlitev v kadi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 2 = 7